Z BDO jak i z każdą inną grą faktem jest, że to decyzja personalna decyduje o zaszufladkowaniu gry na poziom p2w i nie ma tutaj złotej zasady, definicji którą można zastosować do każdej pojedynczej produkcji. Gram z ludźmi, którzy na grę wydali tyle co najtańsza opcja zakupy gry... nigdy nie kupili pereł. Ich status ubioru i lvlu jest nie gorszy od wielu tych co szastali kasą na IS a w większości ich czas na aktywną grę jest o wiele niższy niż tych graczy co z ISa korzystają na co dzień. Znam też ludzi, którzy dużo krzyczeli o p2w, zapowiadali usunięcia konta, refundy a teraz pytają się na forach kiedy dodadzą nowe itemy z ISu na AH.. bo chcą je kupować.
Dla jednego p2w będzie już wtedy kiedy zobaczy, że w ogóle IS jest w grze a dla innego dopiero wtedy kiedy gra wymusi na nim konkretne wydatki i to zazwyczaj cykliczne jednocześnie sprawiając iż bez płacenia nie mamy np. dostępu do pewnych elementów w grze - to tak jakby np. teraz awakening okazał się płatny.. czyli by to mieć trzeba zapłacić - to jest dla mnie p2w, bo wtedy realnie bez "ale" oddziela płacących od tych darmowych i daje faktyczną namacalną przewagę.
Tak samo jak premium w Aion, dostęp do dungów z większą częstotliwością, czyli większa szansa na dropa. Oczywiście nie musisz wydawać na to kasy - taką obronę stosują ludzie - niemniej jednak Ja muszę poświęcić kasę z gry na to, by mieć to co ktoś kupuje za gotówkę i jeszcze dostaje kasę in-game.
Nie ma dla mnie elementu ISa w BDO, które zapala moją lampkę "p2w". Może dlatego, że czasy kieszonkowego się skończyły a zarobki nie są na poziomie liczenia każdego grosza. Niemniej jednak BDO do żadnego zakupu mnie nie zmusiła i nie zmusza. Nie ma tutaj elementu.. TO MUSZĘ mieć inaczej d*pa ze mnie a nie gracz.
Dla mnie f2p nie jest rozwiązaniem i szczerze bardzo nie lubię tego systemu z wielu bardzo negatywnych dla mnie elementów na które ten system pozwala... dla mnie idealnym modelem jest p2p.. jednak obecnie gry się na p2p nie utrzymują.. bo ludzie w swej "głupocie" wolą płacić w wersjach f2p niekiedy wielokrotnie więcej kasy niż abonament... a to głównie dlatego iż daje im to poczucie bycia "lepszym", "silniejszym" od pewnej grupy osób w grze a tak to p2p sprawia, że jednak wszyscy są na jakimś poziomie równi. Tak samo jak przeświadczenie iż płacimy abonament a nie gramy codziennie - to strata czasu. Nikt wcześniej tak o grach nie myślał.. niestety azjaci zalewają rynek chłamem f2p, który już dawno i nieodwracalnie wypaczył ludzką świadomość na temat gier.
Odnośnie GW2 - nigdy nie uważałem tej gry za p2w, ale posiada elementy takie same jak wiele innych gier, które są nazywane p2w :P. GW2 wybrania jeden jedyny element - scalowanie - gdyby ten system nie istniał wtedy cały ten shop nagle zmieniłby swe oblicze.
Ale jak już wspomniałem definicja definicji nie równa, a ile graczy tyle poglądów. Nie da się tego uogólnić.
Tak jeszcze analizując czas przed BDO EU/NA... dlaczego w czasach kiedy istniał tylko serwer KR, JP a potem RU... NIKT palcem nie wskazał, że ta gra jest p2w :P.
99% obecnie wydawanych gier jest p2w na swojaki sposób. Świat wydawania i produkowania gier ogromnie się zmienił, już nie ma kilku premier rocznie a kilkadziesiąt czy kilkaset.. konkurencja jest na tyle wysoka a technologia coraz droższa, że jest ja jest. Do tego sami gracze lubują się w takich a nie innych rozwiązaniach... przecież te całe Early gry, płatne, nie miałyby racji bytu gdyby nie napaleni gracze:P.
To nie gra określa swoje p2w a sami gracze. Popatrzmy ile produkcji jest, o których mówi się, że są p2w a w dalszym ciągu mają ogrom graczy, nikt serwerów nie chce zamykać a sama gra się dobrze rozwija...
PS: Pamiętajcie, iż każdy wydawca będzie wspierał tych co płacą, niezależnie od systemu gry.. ponieważ to Ci płacący utrzymują grę dla tych co gorsza w grze nie zostawili - dlatego najbardziej sprawiedliwym systemem jest p2p :P.