"P2W" w Black Desert

Ofmg, bardzo zaczyna mnie irytować ciągłe wypowiadanie się ludzi jaka to kiepska gra. Skoro się nie podoba to po ..... się wypowiadasz ? W d*pie mam opinię ludzi, którzy hejtują te gre. Podoba mi się przypadła mi do gustu jest bardzo podobna do l2, lubię grindować i to nie jest Wasz problem okej ?

Zajmij się swoją grą i pilnuj swojego bo Ci jeszcze mogą coś zepsuć !

Czyli ze jezeli mi sie cos nie podoba to nie moge tego ocenic? wtf

Nie będę prowadził dyskusji z kimś kto gra w Nostale i ocenia Black Deserta.

Kończę tę rozmowę

Chyba nie koniecznie o to chodzi. Co innego jak gra wychodzi, próbujemy ją, nie podoba się nam lub po prostu wysuwamy opinię na temat gry opierając ją na własnym guście, upodobaniach itd.

Natomiast wypowiedzi negatywne za każdym razem, przy każdej sposobności, łącznie z informacjiami ogrze, są po prostu czystym hejtem.

Pomimo iż revelation online, bless i wiele innych gier nie trafiają z góry w moje gusta i upodobania gry nie przesiaduje na forach, w tematach czy newsach i nie wypowiadam swojej negatywnej opinii na temat gry, po prostu nie hejce, bo dopuszczam do swej świadomości, że komuś się coś może nie podobać, ale jednocześnie nie dopuszczam do myśli tego by to zezwalało nam na obrzydzanie gry innym poprzez swoje takie a nie innego komentarze.

To tyczy się zarówno czytelników jak i redaktora umieszczającego newsy na temat gry, a raczej kopiąc i umieszczając na stronie wszystko tak by wyglądało, że ma rację w swoich słowach.

Chyba nie koniecznie o to chodzi. Co innego jak gra wychodzi, próbujemy ją, nie podoba się nam lub po prostu wysuwamy opinię na temat gry opierając ją na własnym guście, upodobaniach itd.
Natomiast wypowiedzi negatywne za każdym razem, przy każdej sposobności, łącznie z informacji mi ogrze, są po prostu czystym hejtem.

Pomimo iż revelation online, bless i wiele innych gier nie trafiają z góry w moje gusta i upodobania gry nie przesiaduje na forach, w tematach czy newsach i nie wypowiadam swojej negatywnej opinii na temat gry, po prostu nie hejce, bo dopuszczam do swej świadomości, że komuś się coś może nie podobać, ale jednocześnie nie dopuszczam do myśli tego by to zezwalało nam na obrzydzanie gry innym poprzez swoje takie a nie innego komentarze.

To tyczy się zarówno czytelników jak i redaktora umieszczającego newsy na temat gry, a raczej kopiąc i umieszczając na stronie wszystko tak by wyglądało, że ma rację w swoich słowach.

Brawo! dokładne opisanie hejtu... w Black Desert serce mnie boli przez to jakie ceny twórcy rzucają na coraz to kolejne item shopowe przedmioty. Gra jest dla mnie bardzo dobra i bardzo wciągająca, nie ma lepszego grindownika obecnie na rynku, ale polityka pieniężna twórców zabije tą grę prędzej czy później, nie wiem ile jeszcze takich bomb decyzyjnych ich fani zniosą... i nie dziwię się że ludzie nadal w to grają bo gra jest sama z siebie bardzo dobra, a częste aktualizacje tylko poprawiają jej żywotność. Sam gram w Black desert obecnie czysto casualowo, i bawię się przy tym świetnie. Jak ktoś chce być TOP graczem to niech się nastawia na wydatki € w ttej grze, jak ktoś chce sobie pograć ze znajomymi lub po prostu pozabijać sobie mobki to może grać bez żadnych wydatków € w tej grze.

Liczę też że doczekam się w końcu kiedyś naszej premiery Lost Ark, który wg mnie będzie mógł przebić BDO w dziedzinie grindownika i zabierze mu sporo graczy

@Wilendar

Bycie w top same € nie wystarczą, praktycznie € w ogóle nie wystarczą.. jeśli nie przesiadujesz pierdyliarda godzin na grindzie i innych to zapomnij o byciu pro, tak samo jeśli nie chodzisz na większość bosów itp.

€ dużo Ci nie pomogą, ułatwią ale nie pomogą wygrać z czasem.

W sumie prócz petów to nic tam bardzo nie jest potrzebne. Takie mam zdanie, kupe czasu trzeba spędzić na spocie a eventy są cały czas i dla wszystkich boostujące exp. Kostium to 10 % VP 10 % czy jest coś jeszcze ? Resztę robisz w grze.

p2w smieszy mnie za kazdym razem :D

p2w smieszy mnie za kazdym razem 

Hmm no niestety jest p2w, masz value pack,pety ( i ogarniemy temat pety t4 musisz zainwestować kaskę,darmowe ew porównaniu z nimi są smieszne) kostiumy które dają duży bonus pvp(Forest, desert). Dodatkowo udźwig miejsce w inventory, zapomniałem jak nazywa się ten buff z item shop +10% do item drop rate. I niestety nawet grind ci nie pomoże w porównaniu z credit card warriors który grindu połowę czasu jaki ty spędzisz na darmowym koncie.Ale nie zapomnij, masz jeszcze dużo innych płatnych bonusów takich jak np kostium do łowienia ryb afk itd.Skarbonka z bdo jest niezła.Jesli mi powiesz ze value pack możesz kupić na ah to cie wysmieje podaż na moim serwie 1800 a popyt 100 razy większy. Ale mimo tego gra nie jest zła tylko musisz zaakceptować że credit card warriors cie zje na spocie

wat?

ja jestem w topce graczy a jakos nie wydalem kasy zbytnio na ta gre.. 4 pety z eventow ( piaty pet za 5000h online w grze), value packi i kotsiumy z marketu....

10% do drop rate? chyba chodzi ci o kamasilve i to jest 20 i tylko za loyality point (ktory kazdy dostaje za logowanie sie do gry) a nie perly wiec o co chodzi?

nie mam kostiumow do lowienia ryb, proseccingu itp bo po piersze te 10% to jest nic a po dlugie nie zajmuje sie takimi rzeczami w grze

to jest typowy grindownik. najlepszy gear ma ten kto najwiecej poswieca na grindowanie prost

zadne miliony euro tu nie pomoga na wydanie w item shopie :)

wallet warrior? co on moze za 100 milinow tygodniowo zrobic? witchki na duo? (o ile tych 100 milionow predezej nie spali w bad rng) heheh

@Psyduckk

mówi się "niewiedza nie zwalania z odpowiedzialności" .. niestety większość krzykaczy to ludzie nie mających z BDO wiele wspólnego, a co najfajniejsze z naszą wersją, ich światopogląd opiera się zazwyczaj na wersji ruskiej a bardzo rzadko na wersji KR. Problem w tym iż te wersje są ogromnie różne od naszych czego niestety nie rozumieją...
Pan @gurghul1 przytacza bonus za zakup pereł - w KR, JP, RU - jak kupujesz perły i otwierasz skrzynkę dostajesz bufa na 10% drop rate. Jest tu wiele powiedzmy sobie niedopowiedzeń, które ni jak mają się z prawdą. Z jednej strony chce się wywalić kawę na ławę, z drugiej ma się tych ludzi serdecznie dość. Nowy gracz jak skupia się na lvlingu, czyli grindzie wbija 50+ w czasie weekendu i to z palcem w zadku. W 90% ludzie mają kompletnie wylane na te "malusie" boosty, bo faktyczne boosty dają tylko eventy. Rożnicę na wysokich lvlach są tak znikome, że boostowanie expa o kolejne % jest elementem kompletnie niezauważalnym... ale trzeba grać, doświadczać tych elementów a nie "gdakać".

Udżwig, sloty w inv, sloty w depozytach masz za loyalki, osoby grające długo, korzystające z eventów mogą się obkupić do woli nie wydając pieniędzy. Śmieszy mnie podejście "sloty są p2w" :P.
Przytoczone sety "niby pvp" są o kant wafla rozbić przy nodach, zamkach czy battlefieldzie... a tylko kompletna pierdoła nie umie rozróżnić gracza na spocie od moba :P. Set trawnikowy po "nerfie" zostawiłem sobie tylko dlatego, że ma gethering +1 ale i to robi się powoli zbędne jak gildia jest rozwinięta.

Powiem to po raz kolejny... żadna ilość € wydana na BDO nie zrekompensuje Ci brak czasu.. nawet grając codziennie te 2-3h nie stykną nawet kiedy wydajesz pierdyliardy € na IS. Gra jest T2W.. nie masz czasu.. nie lubisz grindzić ... a twoim celem jest topka lvlowo - gearowa - rada prosta.. zmień grę.. albo zaciśnij poślady.. bo nadejdzie taki dzień kiedy różnice będą minimalne między graczami !!

To jest walka z wiatrakami, ludzie nie maja pojęcia o czym piszą. Mnie irytuje jedna rzecz, a mianowicie ten o to post :

Ja pitole jak można coś oceniać bo mi się nie podoba ? No kurde.... ten gość jest typowym cebulakiem ! Do tego należy dołączyć fakt iż gra w Nostale.... I on śmie jeszcze się tutaj wypowiadać !

Kolejny przykład to komentarz twórców ESO... "Oni by takiego P2W do gry nie wprowadzili...." Grałem w ESO od samego początku do sierpnia zeszłego roku... Problem botów ciągnął się przez cały czas mojej rozgrywki i taki KTOŚ śmie oceniać inna grę. Na niedomiar złego teraz podobno są takie boty, które umożliwiają przejście trudnego dunga SOLO no joł !

Moim zdaniem może być tam największa P2W ale skoro mi się ta gra podoba to co komu do tego ? Czy ja kogoś zmuszam aby w to grał ? Odpowiednio również skomentował to Dreedzik ja nie chodzę po forum i nie oceniam gier blizarda, które aktualnie schodzą na psy... Czemu nikt nie dopatrzył się patch-a do HS i zawartego w nim P2W, była to fajna gra fajnie mi się grało a teraz ? nie płacisz nie grasz.... Tego nikt nie widzi.. Jump lvl w WOW-ie również wszystko spoko tylko Black Desert jest zły.

Ristofer mi się wydaje normalne to że ocenia się rzeczy które się podobają pozytywnie i te które się nie podobają negatywnie i twierdzenie skoro ci się nie podoba to się nie odzywaj jest głupie.

To jest walka z wiatrakami, ludzie nie maja pojęcia o czym piszą. Mnie irytuje jedna rzecz, a mianowicie ten o to post :

Ja pitole jak można coś oceniać bo mi się nie podoba ? No kurde.... ten gość jest typowym cebulakiem ! Do tego należy dołączyć fakt iż gra w Nostale.... I on śmie jeszcze się tutaj wypowiadać !

Kolejny przykład to komentarz twórców ESO... "Oni by takiego P2W do gry nie wprowadzili...." Grałem w ESO od samego początku do sierpnia zeszłego roku... Problem botów ciągnął się przez cały czas mojej rozgrywki i taki KTOŚ śmie oceniać inna grę. Na niedomiar złego teraz podobno są takie boty, które umożliwiają przejście trudnego dunga SOLO no joł !

Moim zdaniem może być tam największa P2W ale skoro mi się ta gra podoba to co komu do tego ? Czy ja kogoś zmuszam aby w to grał ? Odpowiednio również skomentował to Dreedzik ja nie chodzę po forum i nie oceniam gier blizarda, które aktualnie schodzą na psy... Czemu nikt nie dopatrzył się patch-a do HS i zawartego w nim P2W, była to fajna gra fajnie mi się grało a teraz ? nie płacisz nie grasz.... Tego nikt nie widzi.. Jump lvl  w WOW-ie również wszystko spoko tylko Black Desert jest zły.  

Dżizas jaki Ty jesteś żałosny XD jak taki chuaua, mały ale dużo szczeka. Na tym polega różnica między opinią a lizaniu czemuś d*py. Opinie mogą być zarówno pozytywne jak i negatywne. Jeżeli coś się komuś nie podoba, to ma pełne prawo do swojej opinii i wyrażania jej, szczególnie na forum publicznym, tak samo jak Ty masz do swojej (Najwyraźniej niestety), jeżeli nie podoba Ci się, że ludzie mają opinię odmienną od Twojej to nie zaczynaj w ogóle dyskusji i wyjdź tego forum i zaszyj się w jakiejś dziurze i żyj własnymi przekonaniami, dorośnij... Już nie wspominając o Twoim wiecznym przytaczaniu tego nieszczęsnego NosTale, jakby gra w jaką ktoś gra przedstawiała cokolwiek, tak samo ja mogę się z Ciebie śmiać, że grasz w przereklamowany szajs P2W, który reklamą wyprał Ci mózg i nie pozwala myśleć racjonalnie. Zaparz sobie jakąś melisę i nie spinaj tak tyłka, tak samo jak nie rządź się na otwartym forum i nie mów co komuś wolno, a co nie. BDO jest p2w i deal with it, żadne "rzeczy można kupić na AH" tego nie zmienią. Dla mnie też ta gra to szajs, gówno w złotym papierku i możesz sobie co najwyżej popłakać w nowym poście, bo nie będzie mi jakiś internetowy napinacz mówił, że mam czegoś nie komentować jeśli mi się nie podoba. Phi #rebelforlife

G*wnem w złotym papierku jesteś Ty o byciu żałosnym już nie wspomnę. Wypowiedzieć się negatywnie to jedna sprawa ale toczyć gówno burzę jaką Wy cebulaki toczycie o tą grę to jakiś śmiech na sali. Was po prostu bardzo boli że ktoś w to gra. Dyskusja chyba jednak polega na czymś innym niż ciągłym obrzucaniu błotem, wiele osób stwierdziło w tym temacie i również w innych że gra ma swoje problemy i to widać ale to to ciągle Wy mój drogi poprzedniku napinacie się na to jak byś trzymał w sobie 5-cio dniowy stolec. Ty mi mówisz co mam robić ale mnie już zabraniasz to się chyba nazywa hipokryzja. Dorastać to chyba ma tu kto inny zwróć uwagę na swoje avatary.

Dla mnie ten topic dawno powinien zostać zamknięty bez możliwości wpisywania nowych postów.

Powód jest prosty, każdy ma własną definicję p2w. Dla jednych kupienie skarpetki w ISie to P2W inni będą czekać aż pojawią się np. sprzęty niedostępne in-game, np. przy BDO itemy +21 :).

Dziwi mnie tylko jedno, kiedy ludzi mówią o p2w przy BDO podają bardzo absurdalne powody... natomiast kiedy rozmawiają o innej grze, te same powody już nie są p2w tylko zwykłą mechaniką gry ;] .. ale cóż.. z gustami nie ma co dyskutować, bo to prowadzi tylko do bólu głowy i totalnej niechęci do zaglądania na forum, tym bardziej czytania kolejnych komentarzy.

Osobiście wnoszę o zamknięcie topiku.. bo więcej tu przepychanek słownych między forumowiczami niż rzetelnych faktów i argumentów, bo większość - jak nie wszystkie - są nazwane p2w tylko przy BDO, inne gry starsze i te co dopiero wychodzą podobne elementy maja a dodatkowo wiele innych i nikt nawet nie wysuwa informacji o p2w.

Dla mnie ten topic dawno powinien zostać zamknięty bez możliwości wpisywania nowych postów.

Powód jest prosty, każdy ma własną definicję p2w. Dla jednych kupienie skarpetki w ISie to P2W inni będą czekać aż pojawią się np. sprzęty niedostępne in-game, np. przy BDO itemy +21 :).

Dziwi mnie tylko jedno, kiedy ludzi mówią o p2w przy BDO podają bardzo absurdalne powody... natomiast kiedy rozmawiają o innej grze, te same powody już nie są p2w tylko zwykłą mechaniką gry ;] .. ale cóż.. z gustami nie ma co dyskutować, bo to prowadzi tylko do bólu głowy i totalnej niechęci do zaglądania na forum, tym bardziej czytania kolejnych komentarzy.

Osobiście wnoszę o zamknięcie topiku.. bo więcej tu przepychanek słownych między forumowiczami niż rzetelnych faktów i argumentów, bo większość - jak nie wszystkie - są nazwane p2w tylko przy BDO, inne gry starsze i te co dopiero wychodzą podobne elementy maja a dodatkowo wiele innych i nikt nawet nie wysuwa informacji o p2w.

P2W czy nie p2w prawda jest taka że są rzeczy których miało nie być, te inne gry są f2p i w takich grach każdy wie na co się pisze. Skoro też mówisz o tych innych grach to wymień kilka tych gier gdzie jest p2w, a ludzie mówią że nie ma.

@Hyberius

Nie będę dyskutował na ten temat bo po prostu nie chcę, jak wspomniałem wyżej co dla jednego jest podłogą dla innego sufitem - i jak dla wielu tutaj sloty, obciążenie jest p2w to dla mnie jest to czysta kosmetyka i "widzi mi się" ludzi, którzy w grze chcą robić wszystko i we wszystkim być top. Fakt jest taki że ludzie narzekają w BDO na coś co w innych gra jest i nie są to kopie 1:1 a zboostowane wersje plus wiele innych dodatków.

Nie będę też rozpisywał się na temat tego co miało być a nie jest czy odwrotnie, bo o wszystkim ludzie dawien dawno wiedzieli. Sprzedaż na AH miała być i jest, dodawanie jakichś itemków do ISa też ... kłótnia o VP.. proszę was.. ja chce taki VP jaki mają koreańce... Ludzie już dawno w BDO się poczyścili, Ci którym przestało pasować wyszli z gry a wiele innych cieszy się, bo wiele itemów kupili za kasę in-game bez konieczności wydawania eurosów.... Gra nie posiada elementów takich, który przeciętny kowalski z tego ISa by nie miał a jednocześnie sprzedaż też nie daje tak wielkiego boosta do czegokolwiek jak wielu się wydaje. Gra też nie stoi pusta, na bosach pierdylion ludzi na weekendy walka o spoty..

Prawdą jest, że VP boostuje oczywiście, daje zarobić, ale głównie i praktycznie tym, którzy w grze spędzają pierdyliardy godzin. Ta gra nie nagradza za casualowe granie w weekendy po 2-3h. To prosty czysty grindownik, który boostuje ludzi nawalających wiele godzin w grę - ogólnie - poświęcając czas na wiele różnych aspektów tej gry. Nie da się tego obejść. Już dawno ludzie pisali, mówili, że BDO jest gra TIME 2 WIN. Osoby bez czasu choćby wydali setki tysięcy € nie dogonią tych co ten czas mają, nawet jeśli ten gościu nie wydał ani 1€.

Czy różnica jest w osobie, która płaci € a gra tyle samo co osoba nie płacąca €. Tak oczywiście, to jest element który zawsze będzie widniał w grach z ISem, w szczególności grindownikach. Nie są to jednak różnie, które uniemożliwiają normalną grę.

Kolejnym elementem są rzeczy permanentne na całe konto.. wydane srebro czy € daje dostęp do itemów raz na zawsze, gdzie w wielu grach za te same elementy trzeba płacić co miesiąc np. .

Gra nie jest idealna, jednak analizując wiele innych gier tego samego typu - grindownik - wypada bardzo dobrze. To, że większość community MMO już odzwyczaiła się od tego typu gier lub po prostu nawet nigdy w takie nie grała jest przyzwyczajona do modelu większości obecnych gier.. szybki cap lvl, dzienne Q, instancje, rajdy. Po miesiącu czy 2 masz top gear i czekasz na kolejne patche. Granie codziennie przestaje mieć sens i pojawiasz się na rajd czy wypad na jakieś insty, co niektórzy bawią się na arenach 1v1, 3v3 .. to też stało się już wielką modą.. ludzie zapomnieli, że w walkach "zergowych" nie zawsze liczba ma znaczenie i aż przypominają mi się czasy Aiona i koalicji Asmodiańskiej, która była mniej liczna od Elyosowskiej i taktyki jakie na fortecach były robione przechodziły wszelakie pojęcie, to był wielki fun.

Zawsze tego unikam ale przytoczę, nie powiem konkretnie, mam wydane w BDO kilka tyś. €, nie jestem w top, nawet koło tego TOP nie stoję.. Mój gear jest na poziomie przeciętnego gracza, a nawet powiedziałbym że poniżej przeciętnej grającego tyle co ja i od samego początku gry.

Wydaje bo chce, bo mogę, bo tak, zaopatrzyłem w outfity sporą cześć gildii.. kilku osobom ostatnio kupiłem grę. Teraz wydatki na grę zawalały praktycznie do 0, bo farbki nie kosztują, bo outfitów nie zmieniam i sprzedaje tylko na życzenie znajomym, bo nie bawię się kilkoma postaciami, bo nie bawię się w rozmnażanie i sprzedaż koni itd. .

Jest naprawdę wiele gier, w których IS kosztuje więcej sumarycznie i na dobrą sprawę czasami nic z tego nie ma - setki € na zabezpieczenie enchantu i tak go się nie udało zrobić -, już nie wspomnę o konieczności kupienia pewnych itemów, bez których odstaje się od innych czy nawet wywala się te osoby z gildii.

G*wnem w złotym papierku jesteś Ty o byciu żałosnym już nie wspomnę. Wypowiedzieć się negatywnie to jedna sprawa ale toczyć gówno burzę jaką Wy cebulaki toczycie o tą grę to jakiś śmiech na sali. Was po prostu bardzo boli że ktoś w to gra. Dyskusja chyba jednak polega na czymś innym niż ciągłym obrzucaniu błotem, wiele osób stwierdziło w tym temacie i również w innych że gra ma swoje problemy i to widać ale to to ciągle Wy mój drogi poprzedniku napinacie się na to jak byś trzymał w sobie 5-cio dniowy stolec. Ty mi mówisz co mam robić ale mnie już zabraniasz to się chyba nazywa hipokryzja. Dorastać to chyba ma tu kto inny zwróć uwagę na swoje avatary.

Ktoś ma chyba poważny problem z własnym ego. czasami trzeba wyjść do ludzi bo uzależnienie od mmo to poważny problem. Ktoś założył temat po to, żeby dyskutować o "P2W" w BDO. Forum służy do tego, ażeby wyrażać swoje poglądy, opinie na temat danej gry.

Skoro mam takie prawo (do wypowiadania się), to z niego skorzystam.

Ludzie są różni i grają po 30 min dziennie, po 8 lub 12h. Dla kogoś kto nie jest uzależniony i nie siedzi przed kompem tyle ile powinien spędzić w pracy albo z rodziną możliwość kupienia itemków w IS za powiedzmy 10 tys zł i zamienienie tego na walutę w grze jest P2W bo już na starcie dyskwalifikuje jakąkolwiek równowagę. Znam wielu ludzi (niestety nie Polaków) z gry Rohan Blood Feud którzy wydawali miesięcznie znacznie więcej i właśnie dzięki możliwości sprzedawania tych itemów w grze mieli najlepsze możliwe eq w grze. To samo jest w BDO.

Co do porównania BDO i L2 to jak dla mnie jest zbyt daleko idące. Lineage to klasyk gatunku. Pozostanie w pamięci graczy tak samo jak tytuł Diablo, Ultima, Tibia czy WoW. BDO natomiast zniknie za parę lat jak Archage czy inne tego typu dojne krowy, bo w końcu gracze sami powiedzą "stop".

P.S

Pana agresora zgłosiłem, coby się nie zagalopował jeszcze dalej.

Ktoś ma chyba poważny problem z własnym ego. czasami trzeba wyjść do ludzi bo uzależnienie od mmo to poważny problem. Ktoś założył temat po to, żeby dyskutować o "P2W" w BDO. Forum służy do tego, ażeby wyrażać swoje poglądy, opinie na temat danej gry.

Skoro mam takie prawo (do wypowiadania się), to z niego skorzystam.

Ludzie są różni i grają po 30 min dziennie, po 8 lub 12h. Dla kogoś kto nie jest uzależniony i nie siedzi przed kompem tyle ile powinien spędzić w pracy albo z rodziną możliwość kupienia itemków w IS za powiedzmy 10 tys zł i zamienienie tego na walutę w grze jest P2W bo już na starcie dyskwalifikuje jakąkolwiek równowagę. Znam wielu ludzi (niestety nie Polaków) z gry Rohan Blood Feud którzy wydawali miesięcznie znacznie więcej i właśnie dzięki możliwości sprzedawania tych itemów w grze mieli najlepsze możliwe eq w grze. To samo jest w BDO.

Co do porównania BDO i L2 to jak dla mnie jest zbyt daleko idące. Lineage to klasyk gatunku. Pozostanie w pamięci graczy tak samo jak tytuł Diablo, Ultima, Tibia czy WoW. BDO natomiast zniknie za parę lat jak Archage czy inne tego typu dojne krowy, bo w końcu gracze sami powiedzą "stop".

P.S

Pana agresora zgłosiłem, coby się nie zagalopował jeszcze dalej.

W tym cały problem. Możesz wydawać po 100 tys. Miesięcznie i nie mieć przewagi nad graczami nie wydającymi pieniędzy.

Sprzeda isa za walutę z gry jest mocno ograniczony i sie kompletnie nie opłaca. Dodatkowo gra rządzi RNG. Kupić najlepsze przedmioty bardzo ciężko. Zrobić jeszcze gorzej.

Ogolnie jako gracz nie odczuwasz tego p2w mimo, ze czytając co mozna kupić za pieniądze rlne może sie tak wydawać.