Pad do PC

Witam

Zastanawiam się na kupnem Pada do PC, ale poczytałem trochę na necie, i okazuje się że większość gier na PC nie współgra z padem, doczytałem że są jakieś programy pozwalające na to, z darmowych jest tylko XPadder, a ten podobno nie specjalnie działa na Windows 8, więc chcę wam zadać dwa proste pytania, czy jest sens kupować pada do PC, i jakie/albo chociaż (+/-) ile jest gier na PC (głównie RPG i FPS, przede wszystkim nie najnowsze, nie mam super uper sprzętu) które nie wymagają żadnych zbędnych programów, aby pograć na padzie. Ja kojarzę tylko jedną taką grę i jest do South Park: Stick of Truth.

Ps. Proszę nie pisać postów, typu: "Nie kupuj pada bo to gó***", ja osobiście lubię grać na padzie, i bardzo zależy mi na tym, by na takowym popykać. =)

Mile widziane wypowiedzi posiadaczy pada pod PC.

Jeśli gra oferuje rozgrywkę na padzie to osobiście korzystam dla własnej wygody, a gier pod pada znajdzie się sporo. Osobiście nie kupowałem żadnego mega uber pada typowo pod pc tylko używam poczciwego sprawdzonego pada PS3, którego można używać bez xpaddera czy motionjoya instalując odpowiednie sterowniki, a tutoriali instalacji w necie jest masa więc jeżeli urządza cię taka opcja to polecam.

Za 100 zł sobie pada do xbox 360 kup , działa jak należy z pc w nowszych grach również..

a wgl po co jakieś programy jeśli możesz kupić pada od xboxa specjalnie przystosowanego także do windowsa -_-?

tu masz bezprzewodowy: http://www.morele.net/gamepad-microsoft-xbox-360-wireless-controller-black-jr9-00010-do-pc-i-xbox-360-odbiornik-do-pc-w-zestawie-377318/

a tu przewodowy : http://www.morele.net/gamepad-microsoft-xbox360-pc-controller-for-windows-52a-00005-na-kabel-377348/

Osobiście wole przewodowy bo i tak siedzę blisko kompa a nie na jakiejś kanapie a bezprzewodowy ma jakieś minimalne opóźnienia czasami ( tak ludzie na forach piszą )

Gram na padzie z PSX'a z przejściówką na USB i gram na nim nawet w stare gry z MAME jak np. Cadillac & Dinosaur ;)

Pad do Xbox'a 360 będzie najlepszy. Bez problemu we wszystko z singlówek na nim pograsz, nie potrzebujesz żadnych dodatkowych programów.

Mogłem wspomnieć, że nie chcę wydawać nie wiadomo ile pieniędzy na owego pada, a mówiąc ściślej, na oku mam pada zrobionego na wzóre tego z Xboxa, za 50 PLN, jeśli chodzi o moje obawy, przeczytałem artykuł, swoją drogą dość stary, który głosił, że granie w gry PC na padzie, jest niemal że nie możliwe, a więc, dobrze rozumiem, że na ten moment na padzie można grać w większość gier na PC?

no tak bo teraz praktycznie każdą gre robią najpierw na konsole a potem przerabiaja na pc więc wspomaganie musi być

Ja też polecam pada do X360, nie ma problemu w żadnej nowej grze, a pad o dziwo wygodniejszy niż ten z PS. Nie wiadomo czy ta podróbka będzie miała takie dobre wsparcie, generalnie pada X360 podłączasz i działa.

Ciekawostka dnia - na tym padzie grało mi się lepiej w FFXIV niż na Dual Shocku 2, którego też posiadam :)

Tak jak poprzednicy - polecam pada od Xboxa 360, ewentualnie pada od XONE, jeśli nie ważny jest dla ciebie koszt. Wygoda pada od x360, jego uniwersalność, wsparcie gier i bezproblemowe rozpoznawanie przemawiają na jego korzyść. Da się wyrwać za jakąś stówkę i jest wart tych pieniędzy.

dozbieraj te 50 zł albo używanego na allegro sobie kup taniej .

No to teraz mam dylemat czy ryzykować te 50 PLN, czy sobie odpuścić, 100 PLN to jednak trochę dużo, biorąc pod uwagę że jestem na utrzymaniu starszych, ale spróbuję jeszcze poszukać tego pada za 50 PLN w necie (kupić go mam zamiar, jeśli w ogóle, w komputroniku).

No to teraz mam dylemat czy ryzykować te 50 PLN, czy sobie odpuścić, 100 PLN to jednak trochę dużo, biorąc pod uwagę że jestem na utrzymaniu starszych, ale spróbuję jeszcze poszukać tego pada za 50 PLN w necie (kupić go mam zamiar, jeśli w ogóle, w komputroniku).

Odpuść, na prawdę. Nie ma co kombinować i się męczyć. Jakość wykonania i wygoda przewyższy inne.

Też tak myślę @up, ale znalazłem tego, nad którego kupnem się zastanawiam, jednakże wprowadziłem was w błąd, nie jest on w żaden sposób podobny do tego od Xboxa, a no i kosztuje nieco więcej niż 50 PLN, proszę oto link, ktoś się można zna na padach, i mógłby coś więcej na jego temat powiedzieć... =/

http://www.komputronik.pl/category/2998/Sklep_internetowy_Sprz%C4%99t_komputerowy_Kontrolery_gier.html?sb=&sd=&sa=&showProducts=1&sh%5B%5D=93

Ps. Wygoda, jak dla mnie jest mało istotna, na tego typu padach się wychowałem. (dumny posiadacz PSX, za dzieciaka)

Polecam pad Xbox 360 :) gry sa ustawiane pod nie i wykrywaja je od razu zazwyczaj.

Odpuść sobie tą nędzną podróbę, bo będziesz miał z nią problemy i stracone nerwy. Lepiej poczekać i dołożyć do normalnego pada. 35 zł a różnica ogromna.

Tak przy okazji, nie nazywaj swoich rodziców "starszymi", bo pokazujesz w ten sposób brak szacunku do nich. Naprawdę takim problemem jest dla ciebie napisanie "jestem na utrzymaniu RODZICÓW"?

Kurde, chcesz pada? Chcesz żeby poprostu działał? To dozbieraj do tych 115zł i boerz od xboxa360. Dlaczego? Bo sam się pokusiłem o 20 zł i wziołem jakiegoś od media-tech i co? Teraz żałuję gdyż muszę kombinować z różnymi emulatorami by gra wykryła mi tego jakże cholernie niewygodnego pada :(

Wszyscy krzyczą, żebyś koniecznie kupił oryginalnego pada od xboxa a ja polecę tańszy odpowiednik, który sam posiadam i z którym nie mam problemów. Mówiąc odpowiednik mam na myśli fakt, że jest on kompatybilny z grami tak samo jak ten od xboxa (za sprawą zastosowania w nim tego samego standardu Xinput). Chodzi mianowicie o Speedlink Xeox, w moim przypadku wersja przewodowa. Do kupienia chociażby na procpu.pl za 65 zł. Przyzwoita cena za ten sprzęt. Też nie chciałem wydawać zbyt dużo na pada i z zakupu jestem zadowolony :)

Też polece pada od x360. Swojego kupiłem za 35 zł (cholera wie czy to promocja mega była czy jakiś przekręt - nie wnikam) - działa, jest wygodny i oryginalny. Odradzam kupowanie na allegro, bo tam za 120zł dostałem podrobionego pada (charakterystyczne jest to, że pali się pojedyncze światełko zamiast całej "strefy") od niby mega zaufanego sprzedawcy (który się tłumaczył tym, że to brytyjska wersja padów...) - sprawa na osobny temat generalnie.

Na padach gra się wyśmienicie, na upartego można nawet cisnąć w fpsy typu Left 4 Dead (może nie na multi, ale na coop ze znajomym na 1 ekranie :) ), nie mówiąc już o tym, że np. gry z serii Dark Souls nie mają sensu jeżeli grasz na klawiaturze - tzn to jest jak z graniem w gierkę "DarkBase 01" - niby można, ale po co ? :).

Kupiłem normalnego pada za 50zł , 1,5 roku około i się rozleciał :D. Jest sporo gier w które możesz grać na padzie, więc o to bym się nie martwił. Ogólnie wszyscy polecają tego od xboxa, kolega ostatnio kupował i jest zadowolony.