Można także napisać do mnie na pw w razie pytań. Uwaga - akcja trwa do końca marca, później dotacje nie będą juz przyznawane.
Nie dotyczy województwa wielkopolskiego.
Można także napisać do mnie na pw w razie pytań. Uwaga - akcja trwa do końca marca, później dotacje nie będą juz przyznawane.
Nie dotyczy województwa wielkopolskiego.
tego tu jeszcze nie było :x
Polecam. Dla siebie także to będe załatwiał.
Cały ten projekt trwa do końca marca, więc jak macie warunki to piszcie bo warto.
nie wątpię.
pewnie potem dom mi zbanuja jak to bylo w lolu xd
Ciekawe ile wynosi rzeczywisty wkład własny...
Kurka, oczywiście, dla Wielkopolski nieczynne, nie? :/
woj. Wielkopolskiego to nie dotyczy ponieważ przekroczyli limit na dotacje. (szkoda bo akurat mam duzo znajomych w okolicach Piły)
Wkład własny wynosi 0 zł, jest to "mikroinstalacja 40kW". Przy większej będzie potrzebny już wkład własny np. przy "miniinstalacji 100kW" wkład własny wynosi około 115 tyś zł (ale dotacja to 270 tyś zł).
Jeśli chce ktoś dogłębnie poznać temat, to zapraszam. Kontakt podany na ulotce.
do Verenko: domu Ci nie zbanuja poniewaz kredyt ktory udziela BOŚ splaca sie sam z paneli przez 10 lat. Przez ten czas co msc. połowa zysku idzie na spłate kredytu, a 2 połowa do kieszeni klienta.
Zysk ktory wynosi co msc. 2000zł - jest wyliczony na podstawie średniej z 15 lat. (przy najmniejszym naslonecznieniu w Polsce)
Dlatego warto sie tym zainteresowac, a czas goni.
Dostajemy cos za darmo i jeszcze mniej za energie mamy płacić przez to?? Gdzie tutaj jest haczyk??
Fotowoltaika przyszłością energetyki? Przy dobrych warunkach na ziemię pada średnio 1400W/m^2. Uzwzględniając sprawność najdroższych modeli panel fotowoltaicznych, która wynosi ok. 15% otrzymujemy już tylko 210 W/m^2. W 2002 roku łączna moc zainstalowana polskich elektrowni (głównie węglowych, bo na nich opiera się polska energetyka) wynosiła 35 000 MW. Żeby osiągnąć porównywalną moc, należałoby takie panele zastosować na powierzchni 166 666 km^2, czyli ok. połowie naszego kraju. W naszym przypadku przyszłością nie jest fotowoltaika a w dalszym ciągu elektrownie węglowe, ewentualnie gazowe (jak ogarniemy nasze złoża gazu łupkowego). Jeśli miałaby zadziałać jakakolwiek elektrownia atomowa, to nie wcześniej niż w okolicach 2030 roku, bo takie przedsięwzięcie (budowa + robota papierkowa) trwa dobre 15 lat.
Instalacja samych paneli być może i jest pozbawiona wkładu własnego, ale co z resztą? Jeszcze trzeba całość podpiąć pod sieć, nie wspominając o monitoringu. Dopytałbym o to na miejscu zainteresowanych.
- Polska płaci 90 tyś euro dziennie kary za zbyt dużą emisje CO2 do atmosfery, dlatego pomalu odchodzimy od elektrowni weglowych. Z Odnawialnych Źródeł Energii najlepszym w naszym kraju jest właśnie fotowoltaika. Nasze sieci energetyczne sa slabe, dlatego tez rezygnuje sie ze stawiania elektrowni wiatrowych, ktore za bardzo je obciazaja.
- w tym projekcie dotyczacym paneli fotowoltaicznych o mocy 40 kW, dostajemy: gwarancje rządową (przez 15 lat zaklady energetyczne beda zmuszeni wykupywac od nas nadwyzke wyprodukowanej energii po korzystnej cenie), gwarancje na caly okres kredytowania i wiecej lat - na panele i podzespoły,
- sprawnosc paneli fotowoltaicznych wynosi 25-30 lat, co 10 lat traci ok. 6% mocy
- za podpiecie do sieci nie ma dodatkowych kosztow, poniewaz jest to juz wliczone w cene
- jak mi nie ufacie to mozecie zadzwonic w tej sprawie do glownego oddzialu Banku Ochrony Środowiska, ale oni was odesla do firmy: "greennet doradcy" , w ktorej wlasnie zajmujemy sie cala papierkowa procedura.
Jezeli ktos jest powaznie tym zaintersowany to prosze o kontakt - zamieszczony na ulotce.
do "misiek1784" tez bym tak myslal bo z natury jestem bardzo podejrzliwy ^^ dlatego prosze o email/tel. w celu rozwiania watpliwosci.
p.s. Jak ktos mieszka w woj. zachodniopomorskim to moge osobiscie przyjechac przedstawic taka oferte. Mozliwe ze do reszty tez moglbym dac rade przyjechac, ale to musialoby byc wiecej osob zainteresowanych bo do jednej os. nie bedzie mi sie oplacalo jechac gdzies dalej
Pozdrawiam i przypominam ze caly czas ucieka czas
To jest Polska i tu niema nic za darmo więc i w tym tkwi gdzieś haczyk żeby od takiego kowalskiego który się napali zedrzeć kase...
Wiem, ze nie ma nic za darmo. Jest to sprytnie pomyslane ponieważ na każde 100tys zł dotacji musi przypasc jedno miejsce pracy co wiąze sie to takze z oplatami do ZUS-u i podatkami
Jesli ktos ma juz dzialalnosc handlowa i chce 100tys zl dotacji do instalacji pv to bedzie musial zatrudnic 1 pracownika i utrzymywac go przez 2 lata, co kosztuje nas pół dotacji
Jesli jestes np. bezrobotnym to musisz sie sam zatrudnic np. zakładajac działalnosc gospodarcza i odprowadzac ZUS + podatki (przez pirwsze 2 lata około 400zł/msc.)
w najlepszej sytuacji jest osoba pracujaca zakładajaca działalnosc gospodarcza, wtedy odprowadza tylko składke zdrowotna około 270 zł/msc. i nie musi nikogo zatrudniac
w rezultacie jesteśmy zawsze do przodu
Ci bystrzejsi wiedzą ze jest to opłacalne.
p.s. Dotacja nie dotyczy woj. Wielkopolskiego i takze Mazowieckiego.
Jesli ktos chce dodatkowe materialy na ten temat to prosze pisac na adres e-mail: dotacjapv@gmail.com
Panel dostaje na własność czy tylko go dzierżawie??
Na własność
Ile wynosi dotacja na ogniwa do 40KW??
Ile wynosi dotacja na ogniwa do 40KW??
100 tyś zł
Aha czyli musiałbym kogoś zatrudnić i płacić składki przez 2 lata...o ten haczyk mi chodziło...
Aha czyli musiałbym kogoś zatrudnić i płacić składki przez 2 lata...o ten haczyk mi chodziło...
To nie jest haczyk, tutaj nadal jestes na "+".
Oprócz dotacji, dostajesz takze zwrot VAT o wysokosci 50 tys zl, ktory zuzywasz wlasnie na pracownika i do tego jeszcze zostaje spora kwota dla Ciebie.
W przypadku, kiedy sam siebie zatrudniasz, kwote 50 tys zl w calosci masz dla siebie.
Kto ponosi koszty instalacji?? Rozumiem ze panel dostaje od razu za "darmo" tak??