Path of Exile vs Diablo III & Diablo III vs Path of Exile - Dyskusja

Uważam, że taki topic może być interesujący, proszę tylko o brak hejtu, aby nikomu nie uwłaczać temat brzmi

POE vs D3 i D3 vs POE.

Prosiłbym na wstępie jednak napisać czy grało się w 1/2gi tytuł i żeby zachować brak syfu

_______________________________________________________________________________________________________________________

Generalnie na chwilę obecną uważam PoE za lepszy tytuł, ponieważ AH znisczył sens dłuższej gry w Diablo.

Grałem w Diablo III i Path of Exile

Path of Exile

+ Duży świat jak na HnS

+ Genialny system postaci i umiejętności

+ Duża ilość sprzętu

+ Mroczny klimat

+ Podział na ligi, każdy znajdzie coś dla siebie

+ Olbrzymi poziom trudności na ligach hardkor itd. - Gra to wyzwanie

+ Twórcy są ambitni i słuchają graczy

- Silnik graficzny jest średni

- Dynamika pozostawia wiele o życzenia

- Brak rozbudowanego Lore, prawdziwej animowanej historii świata

- System handlu musi zostać ulepszony

Diablo III

+ Dynamika

+ Lore, historia swiata

+ "silnik graficzny

+ Dobry fun (do czasu :P)

+ Community

- Bardzo szybko się kończy i nie ma co robić, jak na grę za 120-180zł to bardzo duża wada

- Zbyt amerykańska grafika

- - - - - Auction House

- Praktycznie brak zróżnicowania postaci 90% graczy ma ten sam build i zestaw skilli

- Twórców bardziej interesuje zysk co jest dobre, ale zapominają o graczach i swoich obietnicach. (Lecą na marce, bo i tak D3 się dobrze sprzedało ale nic ich więcej nie interesuje, zobaczymy po dodatku)

.... placze... moje serce krwawi a dusza placze jak widze takie glupoty....

minusy PoE to kpina handel jest super i jest innowacyjny a lore jest... tylko nie "animowany" i pewnie nie chcialo ci sie czytac

juz nie wspomne o silniku graficznym... bo jest za***isty efekty na broniach sa super ! a to ze jest mroczny to jest "klimat"

ja nie wiem skad ty takie info bierzesz "+ Olbrzymi poziom trudności na ligach hardkor itd. - Gra to wyzwanie"na HC nie ma wiekszego poziomu trudnosci

najpier pograj poczytaj potem sie wypowiadaj...

ja w d3 nie gralem wiec nie ebde sie wypowiadal w tej kwestii ale o PoE prawie nic nie wiesz... pewnie poczytales jakis review i tyle

PoE od samego początku był wiele wiele lepsze od Diablo III nie ma nawet co tu ukrywać. Zawsze się znajdą zwolennicy jednego lub drugiego tytułu ja osobiście jestem na PoE ale sercem za Diablo. Za szczeniaka ile to potu i czasu spędziło się przed Diablo II ile to było radości jak zabiło się na koszmarze Diablo a następnie Baala ahhh aż łezka się zakręciła w oku :)

Wyluzuj Magar. To jego opinia. Nie każdy musi mieć takasamą opinie. Przecież może nie podobać mu sie grafika, prawda?

Grałem w obie pozycje.

Preferuje PoE, bo zawsze lubiłem rozbudowane gry (budowa postaci, itemizacja). Pod tym względem PoE bije diablo na głowe.

I mimo, że na początku uważałem handel w PoE za zbyt przestarzały - podoba mi się. Mając narzędzia typu indexer jest bardzo na plus. Wyszukiwanie przedmiotów jest szybkie, prawie jak na AH diablo ale dochodzą dwa ważne aspekty:

1. Moge sie targować. Na AH jest zwykła licytacja albo buyout.

2. Aspekt społęczny. Mam sporo znajomych których poznałem przez handel.

Moim zdaniem jedyne co Diablo ma lepsze to dynamika walki. PoE zazwyczaj ogranicza sie do 1-2 skilli atakujących i 2-3 wspierających, używanych od czasu do czasu. Pod tym względem Diablo wymusza aktywniejszą gre, co jest bardzo ważne dla h&s.

Nie mniej - PoE all the way :) Devi nie są chciwi, mam wrażenie, że wiedzą jak porpowadzić gre i jak ją utrzymać bez p2w (chociaż dużo zarobili na support packach... zobaczymy co teraz wymyślą).

widzisz wyluzował bym ale skoro ktos wyraza swoja opinie w dodatku bledna wiec musze jakos to naprostowac

warn_ico.png
Nie prowokuj i dyskutuj z fasonem. - crracked

EDIT spoko spoko po 1sze nikogo nie prowokuje a po 2gie nie widzialem w regulaminie wzmianki o "fasonie" powiedzialem co myslalem na PW wyjasnilismy sobie z Autorem co trzeba bez offtopu wiec nei widze powodu do warna

Co tu porównywać Blizzard chciwy na kasę wydaję grę w dodatku słabszą i jej nie wspiera PoE >>> D3

To chyba mało czytałeś. Poprzedni szef projektu został wywalony i pojawił się nowy. Z dodatkiem ma być wprowadzony szereg nowości poprawiających rozgrywkę. Przerobią system lootu oraz paragonów. Na dodatek Blizzard wykupił się od Vivendi, więc może poprawić się sytuacja nie tylko Diablo III, ale i WoWa. Do tego zniknie Auction House. Co do małego zróżnicowania buildu. W Diablo II było to samo i w PoE jest identycznie. Niby taki natłok, tyle tego wszystkiego. Jednak tak jak w każdej grze. Pojawi się kilka tych najlepszych buildów i wszyscy na nich jadą, bo są sprawdzone.

nie zgadam sie ;p tam kazdy farmi ;p tylko hmmm to sie nazywa orb grind;p

Niekoniecznie. Zalezy od człowieka. Jeśli ktoś gra ślepo żeby mieć duże cyferki itd. to jasne.

Ale graja też ludzie dla przyjemności. Na własnych buildach. Ja np. czerpie przyjemnosć z budowania własnej postaci a nie ślepego kopiowania.

Poza tym chodzi o możliwości. W PoE są znacznie lepsze możliwosci budowania psotaci niz w diablo. I nie mówie to tylko o pasywach. Crafting, przedmioty, key pasives, unikaty umożliwiające buildy...

A to że duża część graczy z tych możliwości skorzystać nie potrafi - to zupełnie co innego.

Jak dla mnie jedyny minus w PoE to desync(i). Gdyby nie to, grałbym 24/7

Ogólnie masa osób które ciśnie diablo i uważa że PoE jest dużo lepsze najzwyczajniej nigdy w diablo nie grało może w nędzny trial do połowy pierwszego aktu. Ja osobiście uważam że Diablo jest lepsze, gra mnie wchłonęła na długie godziny i jestem zadowolony z zakupu (wydałem za grę 200zł ze względu na to że kupowałem jak była trudno dostępna). Natomiast Path of Exile rzuciłem po paru godzinach nie przekonało mnie to do siebie,a gra w końcu powinna nas wciągnąć od początku a nie od xxx godziny gry

Chyba kolego (autor) mało wiesz o D3 i ozmiana jakie mają być w prowadzone tak jak już ktoś napisał.

Więc gdy chcesz porównywać gry poczytaj też i o nich bo sama gra pare h w tą i w tamtą dużo nie daje.

Pozatym w D3 nie ma co robić?! W tych grach głównie chodzi o ubiór swoich postaci dzięki którym się coraz szybciej lepiej efektywniej milej FARMI , podaj mi link do twojej postaci , zapewne zobacze postać która nie poradzi sobie pewnie na mp5.

A co do tematu to POE jest ciut lepsze od D3 którego jestem fanem ;)).

Mnie w PoE po jakimś czasie strasznie znudziła mechanika i powtarzalność...a poza tym zbalansowanie poziomu trudności było śmieszne,albo nawet jeszcze gorzej,a developerzy mimo to zamiast się za to zabrać w kolejnych patch'ach dodawali tylko skórki zaprojektowane przez świrów wpłacających po 1000$ i zmieniając już istniejące.

W D3 mechanika walki dużo bardziej przypadła mi do gustu,jednak teraz nie jestem także w stanie do zmuszenia się,aby zagrać dłużej niż 2 godziny,bo dobija mnie wspomniana wcześniej powtarzalność jak w PoE.

Po 2 co w tym złego,że 90% postaci ma ten sam build?To świadczy tylko o tym,że gracze idą na łatwiznę i korzystają ze sprawdzonych rozwiązań,zamiast bawić się samemu,co mnie dziwi,no ale jeżeli postać dzięki temu wg. nich ma większą przeżywalność,to korzystają z opracowanych przez kogo innego build'ów.Ja osobiście bawiłem się większością skilli w grze i każdą klasą wbiłem co najmniej 60 level.

Moim zdaniem jeżeli kogoś stać na D3 to powinien spróbować,bo gra od któregoś patcha zapewnia świetną zabawę na grid'owaniu przedmiotów ;P dobrze zaspokaja potrzeby gracza sypiąc co kilkanaście-kilkadziesiąt minut gry przedmiotem legendarnym,co wielu ludzi potrafi przytrzymać bardzo długo(sam znam kilka osób,które spędziły przy tej grze 1000+ godzin).Utarło się, po premierze,że Diablo jest "ble" bo jest inne od D2 i miało dużo niedociągnięć,jednak Blizz słuchał graczy i łatał dziury,teraz to całkiem inna gra(co też zaprzecza twojemu ostatniemu postulatowi,że twórców nie interesuje opinia graczy,bo zmiany w RoS pokazują to jeszcze bardziej-przy tym stanie rzeczy budowanie od nowa całego systemu gry jest nie możliwe)

Poza tym w przyszłym roku dostaniemy dodatek,który po zapowiedziach wnioskując może być dla "Trójki" tym-czym dla Diablo II było Lord of Destruction,Przecież po premierze D2 ludzie też psioczyli,że to nie to samo,co "Jedynka".Fakt,że Diablo III jest dużo bardziej "casual'owe" niż poprzednie części,ale większość gier teraz ma ten ból,bo ludzie też nie zawsze mają tyle czasu na grę,co kiedyś ;P

Co do grafiki w Diablo,to Bilzzard jak twierdzi starał się,aby gra poszła na jak największej ilości maszyn...

A moja opinia jest taka,że faktycznie realistyczna grafika jest dużo bardziej zasobożerna jeżeli chodzi o RPG,jako przykład chociażby Sacred 2,który na wielu maszynach po swojej premierze chodził wręcz tragicznie,a to że ty masz dobry sprzęt nie znaczy,że stać na taki większość graczy,poza tym mnie taki styl graficzny odpowiada ;]

I teraz mam problem,bo skoro walnąłeś tyle minusów przy AH w D3(który w marcu 2014,jak zostało zapowiedziane oficjalnie zostanie zlikwidowany...),to jak wyobrażasz sobie usprawnienie handlu w PoE?Według mnie AH(bez walutowego)to najlepsze rozwiązanie,bo system handlu w PoE jest taki sam jak w Diablo II,czyli gracze zgadują się na czacie,ewentualnie na forach i wymieniają się itemami.

MagarPL wyluzuj trochę z tym fanboy'stwem. Jednemu gra się podoba, drugiemu nie. Proste.

Dodam od siebie tyle, mimo że nie gram długo w POE,to mam wgląd do tego jak gra wygląda na początku, w środku i na końcu rozgrywki i zdecydowanie POE>Diablo III. Nie wiem czemu, ale POE przypomina mi bardziej, stare, dobre Diablo I i Diablo II. Co do zmian, które mają być wprowadzone w dodatku do Diablo III- o dodatek z późno. POE jest taką mieszanką Diablo + własnego pomysłu twórców, co owocuje zabawą na wiele godzin ubijając hordy moobków z piękną grafiką, unikalnym systemem budowy/rozbudowy/ulepszania swojej postaci. Można by wymieniać i wymieniać...

Ludzie ja czegoś nie ogarniam wszyscy porównują D3 do "dwójki" gracze są zawiedzeni mówiąc że to nie jest to samo co było w D2 że nowe dzieło blizzarda jest shitem i w ogóle, ale tak szczerze, to blizzard miał wypuścić po 13 latach Diablo II z lepszą grafiką?

Shmirel, nie liczyłem, że nowy twór będzie Diablo 2 z odświeżoną grafiką. Wręcz przeciwnie! Liczyłem, że gra będzie lepsza od Diablo 2, ale jak widać przebić Diablo 2, samym twórcą, jest ciężko. Problemy z dropem, brak pvp w początkowej fazie gry, żeby grać trzeba być połączonym z netem non stop nawet jak gra się solo, ah które zaczęło z czasem niszczyć ekonomie gry itd. .. Nie mówię, że Diablo 3 ma same wady, bo zalety też jakieś są, ale w porównaniu zalet do wad to konsekwencje które za sobą niosą wady są dużo groźniejsze i nawet garstka zalet ich nie przysłoni. Wydałem 180zł na Diablo 3, jak mam zaufać blizzardowi i wydać, pewnie, kolejne tyle na dodatek? - po kupnie D3 stwierdziłem, że była to ostatnia gra jakąkolwiek kupiłem od blizzarda, bo blizz już na kasę leci a nie na jakość.

PoE lepsze

warn_ico.png
Dużo wnosisz do tematu. Warn za spam. - Avitus

Uwielbiam D1 i D2 oraz z wielką nadzieją czekałam na D3. Gdy gra się ukazała grałam dość długo. Dlatego z perspektywy czasu mogę obiektywnie spojrzeć na produkt Blizzarda.

Po klimacie 1 i 2 nie zostało prawie nic. Blizzard obgryzł soczyste jabłko pozostawiając marny ogryzek, który następnie rzucił w stronę graczy jak dla bezmózgich prosiaków mając nadzieję że się nim nasycą. Niestety tak się też w większości przypadków stało. Otumanione obietnicami masy zakupiły tę grę

( w tym i ja ).

Jak już wspomniałam klimat jest "płaski", bez polotu, jakby ktoś starał się na siłę coś ciekawego wymyślić, ale natchnienia szukał w klozecie. Blizzard obiecał także rozbudowany system tworzenia postaci, różnorodność buildów opartych na runach, które miały zmieniać skille i ich wygląd. Możliwości miało być dużo, a zostało malutko, albo prawie wcale, bo koniec końców większość biega z tymi samymi skillami. Pracownicy Zamieci chcieli położyć nacisk na przedmioty i w ten sposób dać nam możliwość kombinowania. Wynikiem tego jest cała góra bezużytecznym itemów i garstka najlepszych dla każdej klasy, które wszyscy chcą mieć. Kolejny bubel to tak zwany auction house. W niektórych grach sprawdza się bardzo dobrze, ale w D3 całkowicie wyjałowił handel, sprowadzając go do zwykłego "click for search and click for buy". Jest to rozwiązanie dla umysłowych pierwotniaków, na tyle proste że spowodowało potop farmerów i botów, co z kolei miało niebagatelny wpływ na drop rate obniżony kilka razy przez Blizzarda, żeby AH nie miało po 100 stron tego samego itemka. Wynik końcowy taki, że normalny gracz musiał farmić dniami żeby coś zdobyć, lub kupić to na AH. Lista błędów i wpadek Blizzarda przy tym projekcie jest długa co mnie bardzo smuci. Zarżnęli oni Diablo szybciej i sprawniej niż miliony graczy przez 13 lat panowania D2 i D1. Teraz pojawia się kwestia dodatku w którym chcą wiele naprawić, wiele dodać, ale przede wszystkim wiele obiecać. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

PoE po krótce to prócz grafiki i lore ma wszystko to co D3 powinno mieć, a to że któraś z tych gier komuś nudzi się bardziej niż ta druga to kwestia osobista.

Nie powiem, że "to tylko moje zdanie i bla bla", bo to zdanie całej masy graczy. Wystarczy poczytać forum D3.

Woot? każda firma w pierwszej kolejności stawia na to żeby jak najwięcej zarobić na grze... a to czy gra będzie się ludziom podobać, to już kwestia drugorzędna a może nawet i trzeciorzędna, tak więc twoja myśl że blizzard leci tylko na kasę jest troszkę błędna