Pierwsze wrażenia - Royal Quest

Witam! Ciekawi mnie jak tam wasze pierwsze wrażenia po, pierwszym, dniu testów. Czy gra przypadła wan do gustu? Czy tego oczekiwaliście? Co was zachwyciło, ew. odrzuciło?

Gra stawiła czoła moim oczekiwaniom i jestem z niej bardzo zadowolony. System umiejętności, budowania swojej postaci jest zadowalający i prosty. Piękna, lekko cukierkowa, grafika. Mimo, że dopiero mam 20 lvl szermierza, to i tak wiem, że grać w nią będę długo. Trochę odrzuciło mnie community, bo polaczki dają się we znaki. Ch#je, kur#y na czacie i nicki rozpierdalator itp. Ale są też normalni ludzi i miejmy nadzieję, że normalność zdominuje Royal Questa.

Jako że grałem wcześniej na wersji RU, to gra się bardzo przyjemnie! :D

Fajne PvP jest już od początków :)

Wszystko jest kwestią gustu...

Od grafiki, poprzez mechanikę i skończywszy na celach gry.

Wyrażam tylko własne zdanie.

Grafika --->

Lokacje lasów, pól i wszelkich innych "wolnych" terenów bardzo mi się spodobały, natomiast miasto (stolica) wydało mi się brzydkie, puste (pomimo natłoku graczy podczas startu gry) i sterylne, ale ogólnie raczej na plus :)

Mechanika --->

Jedyne co mi się spodobało to możliwość samodzielnego rozdawania podstawowych statystyk, co prawdopodobnie przekłada się w "endgame" na możliwość zaskoczenia "buildami"

Reszta mechaniki, raczej standardowa do bólu, więc na minus :(

Sama walka --->

Jak na "Point and Click" to całkiem przyzwoicie, skille są dość ciekawe i ogólnie nie jest źle... jednak nie powaliło mnie to na kolana :(:)

Crafting, enchanting. "plusowanie" i inne takie --->

Jedyne co mi się spodobało to różnorodność potrzebnych surowców do craftu, a reszta.... rozczarowanie, zwłaszcza że nie widać w tych sprawach, niczego w czym można by było błysnąć, oprócz wsparcia się ITEM SHOPEM :( :(

Cele w grze ---->

Tutaj mogę tylko przypuszczać... lecz z tego co zobaczyłem... wyczytałem (także na stronach RUS), usłyszałem, domyśliłem się i wyczułem, to "endgame" polega prawdopodobnie na tym że liczą się tylko duże gildie i tylko Ci którzy potrafią biegać i godzinami zabijać innych graczy na terenach "open PvP" bez żadnych trybów "wyjęty spod prawa" itd... po prostu czysta "napierdalanka"

Więc gra kładzie ogromny nacisk na lepiej, szybciej, więcej itd... zero przygody, unikatowych ścieżek którymi gracz mógłby podążać... a o odrobinie "sandboksowości" to nawet nie ma co marzyć. :( :( :(

ITEM SHOP --->

Gram sobie... próbuję ulepszyć przedmiot... dyskretnie z boku pojawia się informacja o możliwości lepszego ulepszenia za pomocą "czegoś" z ITEM SHOPU...

Gram dalej.... udaję się do stolicy... próbuję innego rodzaju ulepszania przedmiotów... i znów wita mnie możliwość lepszego ulepszania za pomocą opłaty uiszczonej w ITEM SHOPIE....

No nic... myślę sobie... standard....

Gram dalej... na polanach... w lasach itd... znajduję różne skrzynie... w których rzekomo mogą być bardzo fajne skarby... z wypiekami na twarzy podbiegam do skrzyni a tam kolejna informacja... o zakupie kluczy w ITEM SHOPIE...

No cóż...

Ale gram dalej.... choć z niepokojem zaczynam się rozglądać czy nie pojawi się informacja... "jeżeli chcesz się poruszać, oddychać lub patrzeć, musisz zakupić w ITEM SHOPIE specjalną miksturę....

Ale grafika, lasów, strumieni... itd... naprawdę fajna :)

Pozdrawiam

"Cele w grze ---->

Tutaj mogę tylko przypuszczać... lecz z tego co zobaczyłem... wyczytałem (także na stronach RUS), usłyszałem, domyśliłem się i wyczułem, to "endgame" polega prawdopodobnie na tym że liczą się tylko duże gildie i tylko Ci którzy potrafią biegać i godzinami zabijać innych graczy na terenach "open PvP" bez żadnych trybów "wyjęty spod prawa" itd... po prostu czysta "napierdalanka"

Więc gra kładzie ogromny nacisk na lepiej, szybciej, więcej itd... zero przygody, unikatowych ścieżek którymi gracz mógłby podążać... a o odrobinie "sandboksowości" to nawet nie ma co marzyć. :( :( :(

ITEM SHOP --->

Gram sobie... próbuję ulepszyć przedmiot... dyskretnie z boku pojawia się informacja o możliwości lepszego ulepszenia za pomocą "czegoś" z ITEM SHOPU...

Gram dalej.... udaję się do stolicy... próbuję innego rodzaju ulepszania przedmiotów... i znów wita mnie możliwość lepszego ulepszania za pomocą opłaty uiszczonej w ITEM SHOPIE....

No nic... myślę sobie... standard....

Gram dalej... na polanach... w lasach itd... znajduję różne skrzynie... w których rzekomo mogą być bardzo fajne skarby... z wypiekami na twarzy podbiegam do skrzyni a tam kolejna informacja... o zakupie kluczy w ITEM SHOPIE...

No cóż...

Ale gram dalej.... choć z niepokojem zaczynam się rozglądać czy nie pojawi się informacja... "jeżeli chcesz się poruszać, oddychać lub patrzeć, musisz zakupić w ITEM SHOPIE specjalną miksturę....

Ale grafika, lasów, strumieni... itd... naprawdę fajna :)

Pozdrawiam"

to co wymieniłeś nie ma znaczenia gdyż rzeczy z item shopa da się zdobyć z tych skrzynek to raz każdą rzecz z item shopa da się wystawić za gold premium jest itemkiem wgrze da się go wystawić za gold pudełka item shopu które lecą rzeczy item shopu chodzą na rusku 10K golda za sztukę,premium 3 dni 750k za sztukę, widać że mało grałes na rusku.

to co wymieniłeś nie ma znaczenia gdyż rzeczy z item shopa da się zdobyć z tych skrzynek to raz każdą rzecz z item shopa da się wystawić za gold premium jest itemkiem wgrze da się go wystawić za gold pudełka item shopu które lecą rzeczy item shopu chodzą na rusku 10K golda za sztukę,premium 3 dni 750k za sztukę, widać że mało grałes na rusku.

przeczytałem to co napisałeś z 6 razy i zabij mnie ale zrozumieć nie mogę, i jeszcze te "gdyż", ta składnia jest taka .... że jej nie ma mózg mi wysiadł

co do gry, bardzo przyjemna, w sumie mechanika jak w milionie innych tytułów, grafika bardzo mi się podoba, co prawda bajkowa, ale nie papierowa jak EE, czeba grać

Gra się całkiem przyjemnie, przerażają mnie faktycznie polaczki które występują w nadmiernej ilości ale normalni ludzie na szczęście też są. Nabiłem może niewielki bo tylko 15 lvl każdym charem i mogę stwierdzić, że mag jest leciutko op na pvp, jak innymi postaciami cięzko było w młynie walczyć z ludźmi tak magiem składałem ich na 2-3 hity + heal, niestety ciężko tam porobić questy bo tłuką na spawnie :D

Wrażenia są ok, wszystko pięknie i ładnie tylko tak jak koledzy wyżej napisali ten item shop denerwuje, do tego strasznie malutkie inventory (jestem kolekcjonerem i lubię mieć zapchane inv) przeraża, miejmy nadzieję, że ceny za jego powiększenie nie będą z kosmosu.

Mi gra bardzo przypadła do gustu. Bardzo miła dla oka, mechanika również przyjemna od wczesnych lvli PvP choć gram tankiem :D, ogólnie gra bardzo fajna.

Pawlik widziałem cię dziś w grze :D

gra jest genialna. jedyne co mi sie w niej nie podoba: bieganie po mapie ws. questów i dużo klonów

Jedyne co mi przeszkadza to kamera .Tak to gierka super.

Ma ktos moze jeden kluczyk do oddania ? Pilnie poszukuje kluczyka dla kumpla, bo samemu gra sie sredniawo :D

masz magnum konkurs tutaj :P może wygrasz :P bo jeszcze z 4 klucze do wieczora rozdam :).

Nie wiele osób chce kluczyk do RQ więc prawdopodobnie go dostaniesz :D

Twierdzicie, że warto wykorzystać jeden kluczyk dla siebie?

Tak nie mam w co grać ostatnio, a, że tak powiem pomaniaczył bym troszke...

Teraz pytanie czy grać w to czy kupić rusta czy może dayz czy jak to tam się zwie

z góry dzięki za odpowiedzi.

z filmików, widzę, że nawet nawet jest :P ale coś mnie jedenak odrzuca

moim zdaniem warto. Gram niedlugo ale wydaje mi sie ze gra ma wszystko czego oczekuje sie od takiej gry. Mam nadzieje ze insty sa ciekawe :P

przeczytałem to co napisałeś z 6 razy i zabij mnie ale zrozumieć nie mogę, i jeszcze te "gdyż", ta składnia jest taka .... że jej nie ma mózg mi wysiadłco do gry, bardzo przyjemna, w sumie mechanika jak w milionie innych tytułów, grafika bardzo mi się podoba, co prawda bajkowa, ale nie papierowa jak EE, czeba grać

każdą rzecz z item shopa kupisz a gold krótko jak ktoś wystawi. Wagonik jak diablo ci się podobało to też ci siądzie.

Gra nie jest zła, na dodatek pamiętajmy, że to Closed Beta, więc produkt nie jest w 100% ukończony.

Mam nadzieje, że kamerę trochę poprawią bo moim zdaniem jest zbyt wysoko.

A ja mam pytanie. Ktora klasa robi za co? Rozumiem ze mag i jego odmiany to DPS. Ale np ktora odmiana szermierza to tank? Jaka klasa robi sa supporta/heala?

@edit

Swoja droga czy tylko ja dostalem klucz na nastepny dzien po zarejestorwaniu(wczoraj sie rejestrowalem)?

Ja ze wszystkich próźb o kodzik dostałem na każdą skrzynke :P tylko nie gmail :P

chyba ich nie lubią

I też dostałem na następny dzien

Piszemy (czatujemy?) tutaj o wrażeniach czy to już temat ogólny RQ ?

Moje pierwsze wrażenie było bardzo i to bardzo pozytywne. Już od początku widać, że PvP stoi na pierwszym miejscu. Poza tym 3D z rzutem izometrycznym <3 (chyba tak to można nazwać), nie brzydka grafika i w miarę fajne animacje. Auto-track też zaleta, plus oczywiście ten cały motyw z zamkami. Aż nie mogę się doczekać jak zagram w to dłużej, bo jak na razie to raport za raportem dot. błedów/bugów (drobiazgi na szczęście).

Humor też niczego sobie, więc te MMO i pierwsze wrażenie jest bardzo spoko.

Jedyne co mnie trochę zaniepokoiło, to ta masa, masa masa i masa dodatkowy rzeczy do zbierania (poza eq, potami), czyli te do np. krafcenia. Rany, jeszcze nie wiem nawet jakie rzemiosła można ogarniać a już miałbym setkę małych drobiazgów do tego. Poza tym IS, gdzie były itemki podnoszące Expa i lucka do dropa- niefajne.

Mam też wrażenie, że za szybko mijamy mobki na danym lvl, czyli szybko się expi dość. Mam nadzieje, że wbicie max lvl nie będzie zajmowało paru tygodni, a content (itemy, moby) jest albo będzie bardzo bogaty na starcie, bo naprawdę fajnie mi się chodzi po mapakach i tłucze te "kwiatki" :)

Podobno wbicie max lvla przewidywane jest na okres ok. 8 miesięcy. A jak bedzie w praktyce? sie okaże :)

@up

Z tego co wiem te itemy można odsprzedawać za gold innym graczom więc jeśli nie chcesz wydawać gotówki to jest to idealne rozwiązanie. :)

A propo uwag, tak jak ktoś wyżej wspomniał kamera jest za wysoko co z grubsza irytuje.