Pilne ! Komputer na raty w sklepie pytanie!

witam serdecznie,

Pytanie do osob zorientowanych otoz mam pewien dylemat poniewaz planuje w poniedzialek wziasc kompa u nas w sklepie na raty, po wstepnej rozmowie z facetem do 3000 tysiecy jest to bez zaswiadczen, zapytal tylko czy jakis dochod mam to mu odpowiedzialem, ze mam. tylko ja pracuje na czarno ale gadalem z szefem i szef zgodzil sie zeby jak cos potwierdzic telefonicznie ze u niego pracuje jakbybyl jakis telefon, wiec jak myslicie przejdzie cos takiego? Sam sprzedawca mi powiedzial ze wlasnie do 3 tysiecy jest bez zaswiadczen i tylko dowod mam ze soba wziasc, a jeszcze tym bardziej szef moze potwierdzic to jak myslicie?? btw nie mam zadnych dlugowm nigdy kredytu w banku nie bralem itp itd jakby to bylo potrzebne tez ;P

Rozmawialem tez z ciotka ktora jest ksiegowa i nie jest pewna ale ponoc banki do 3 tys na sprzet nie sprawdzaja tylko jak maja ochote i to nie zawsze to dzwonia do pracodawcy zapytac czy X osoba pracuje, ze nie trzeba drukow rmua itp

Skoro sprzedawca tak Cię zapewnił, jak na samym końcu zmieni zdanie to po prostu nie kupisz, ja tam nie widzę problemu. ;) a co do sprawdzania to nie wypowiem się bo nie znam się ta takich rzeczach, ale skoro dostałeś informację, że do 3000zł nie sprawdzają. Możesz też na jakimś forum prawnym popytać, ale raczej nie wspominać, że pracujesz na czarno.

Moja matka jak brała dość często te raty to za każdym razem sprawdzali i chcieli pisemnie ile zarabia itp.

No i wlasnie w tym problem, ze nie wiem jak to dziala do konca i czy faktycznie tak to dziala, ze dowod i nic wiecej nie trzeba albo ze dzwonia tylko zapytac czy sie pracuje i ile sie zarabia bo szef wlasnie mowil ze moze potwierdzic jak cos tylko mowil zeby mu ZUSU nie sprawdzali dlatego chce sie dowiedziec przed faktem jak to wyglada

Zeby nie okazalo sie tez tak ze to sprzedawca potrzebuje tylko dowod np do sporzadzenia wniosku ratalnego zeby wyslac go do banku, ale pozniej np bank dzwoni i chce jakas moze umowe o prace i o dochodzie na papierze przed udzieleniem kredytu ratalnego, sam juz kurcze mam metlik w glowie jak to moze wygladac i jakby faktycznie tak tylko na dowod bylo i telefon do pracodawcy to z czego zylby provident... on wlasnie daje na dowod ale na 70-80%....

do 2700 nikt cb nie sprwadzi

na innym forum ludzie pisali, że to też zależy od banku, w którym będą raty.

musisz kupować kompa na raty i to jeszcze za 3 tyś, spokojnie mozna coś złozyc za 1200-1500 (zaleznie czy mzasz jakieś częsci które teraz możan użyc np. obudowa, naped ,dysk) na pentium g3420 + hd7770 i naprwade do gierek wiecej nie potrzebujesz

ja nie skladam kompa za 3 tys, do 3 tys jest ponoc bez zaswiadczen tylko jestem ciekaw jak to w rzeczywistosci wyglada...

2 lata temu ja tak zrobilem i:

spisalem na kartce A4 oswiadczenie ze jestem zatrudniony w takim i takim miejscu i zarabiam tyle i tyle (sam dowod - ksero). w sklepie trwalo 24h zanim koles do mnie zadzwonil ze moge przyjsc po lapka (wartosc 3.8k). nie bylo zadnego problemu.

na twoja kozysc wplywa tzw "wplata wlasna".

kup sobie coś takiego
http://www.morele.net/inventory/info/fve4ud/
+ zasilacz

http://allegro.pl/profesjonalny-fortron-350-w-hhn-24pin-p4-pci-e-i3910469356.html

( obudowe posiadasz? )

Razem coś koło 1200 zł i fajrant

i sie nie baw w raty bo Cie to wyjdzie znacznie drożej pewnei conajmniej1500 zł

Vertixen podaj nam specyfikacje tego kompa. Bo żeby tak nie było że zabulisz 3 klocki za szmelc.

ok podaje specyfikacje szmelc to raczej nie jest bo jest z zestawow 2014 styczen ten za 2,8k bez OC:

Płyta główna: ASRock H87 Pro4
Procesor: Intel Core i5-4570
Pamięć: Crucial Ballistix 2x4GB
Karta: Asus GTX 760
Dysk: Seagate 1TB
Zasilacz: XFX Core 550W
Obudowa: SilentiumPC Brutus M23
Suma: 2796,01zł
U mnie w sklepie wychodzi 3k za to takze duzo drozej nie wychodzi, a jest gwarancja na miejscu 2 lata, zlozenie instalacja wszystkiego w tej cenie i bf4 gratis, wplate wlasna bede mial 500 zl wiec bym bral na 2500 jak cos, szef wszystko telefonicznie moze potwierdzic ale pieczatki zadnej nie da czy cos w ten desen, no ale skoro bez zaswiadczen to chyba kurde powinno pojsc, mowil ze moge dac adres firmy nip/regon itp ze umowa na czas nieokresliny tez niby jest moge mowic smialo, ale jak mowilem nic nie da na pismie tylko telefonicznie

Jak Ci sie uda to załatwic to smiało bierz, aczkolwiek wątpie zeby ktoś na ładne oczy bez zaswiadczen o dochodach dał cos na raty.

No i ja juz sam mam taki metlik, ze szok tym bardziej, ze tutaj Piratoss napisal tego posta, ze dostal, sam juz nie wiem trzeba widocznie poczekac do jutra i po prostu pojsc i sie przekonac, no ale kurde mnie to ciekawi po prostu o co chodzi z tym, ze bez zaswiadczen...

Czyli za kompa którego w morele możesz dostac za 2800zł zapłacisz 3000zł + jakies 20% odsetek ( 600zł ),
gratulacje za przedsiębiorczość

Tak, tylko w morelach to pewnie wgl by nie przeszlo na raty, poza tym tutaj mam za 3k ale dostaje bf4 i gwarancje stacjonarna, a nie ze cos siadze i wysylac itp, po prostu wole przeplacic te 100 zl bo bf4 pewnie ze stowke stoi ale bd miec gwarancje na miejscu i wieksza mozliwosc wziecia na raty, wszystko zainstalowane i zamontowane, a te % dodatkowe to normalne przy ratach, zawsze sie placi wiecej ale od reki nie wyloze 2,5k dlatego to sa uroki brania czegos na raty

Ta bez zaswiadczen tez pisali mojej matce, a kiedy poszla to musiala przyniesc 3 rozne zaswiadczenia o dochodach. Nikt ci pozyczki nie da ani rat bez umowy o pracę .

Coś mi tu śmierdzi... pożyczki na dowód to ewentualnie chwilówki, a nie długoterminowe kredyty. Uważaj w co się pakujesz i przed podpisywaniem przeczytaj dokładnie umowę, żebyś nie płakał później o sławnych odsetkach 1000%.

Tez mi sie tak wydaje, no ale sprobowac jutro pojde a noz widelec moze sie uda, jeszcze jak ten sam facet mowil ze bez zadnych zaswiadczen... a jak nie to trudno bedzie trzeba poczekac

@woytas

Ja bym bral na rok czasu 2500 to na necie wyliczylem na kalkulatorze AliorBanku, ze rata wynosi okolo 260 zl / miech na 12 rat, ale dzieki przeczytam wszystko

dzieki wszystkim za pomoc i odpowiedz pzdr

zapytaj w jakim banku udziela ci pozyczki. w moim przypadku bylo to CreditAgricole (czy jakos tak) byly Lukas bank. bez problemow bylo. dalem tylko 300PLN wplaty wlasnej