Piractwo, wasza opinia

Nam gościu na infie o tym nawalał przez więcej niż półtorej lekcji :P! Ja mam oczywiście oryginalne gry i te darmowe z neta ( np.: 4story itp.). Muzę to chyba każdy - płyt szukam ale nigdzie znaleźć nie mogę. Zresztą teraz tak wielu robi... Ale na razie karają tych co udostępniają a nie ściągają (przynajmniej tak ostatnio słyszałem [oczywiście w Polsce!])!

Ja nigdy nie ściągnąłem żadnej gry poza MMORPG. Co do filmów to mam parę(te nowsze) chyba z 4 filmy mam. Muzyka jak coś wpadnie w ucho to ściągam, nie mam ulubionego zespołu także nie mam co płyt kupować. Mam parę oryginalnych gier na PC, kilka piratów od kumpli i 6 oryginałów na xboxa. Nie zarabiam na siebie ale mam trochę pieniędzy na tyle, żeby kupić 1 grę oryginalną na miesiąc/2 miesiące. Nie przepadam za piratami gier bo czasem źle nagrana czy coś, a ja lubię pudełka : ] poczytać instrukcje itp. także gry to oryginalne.

P.s sory jeśli to chaotyczne, ale pisałem to co mi ślina na język przyniosła tak jak leciała : P

Ślina, nie ślina, interpunkcja musi być. Kilka błędów. -Slod

Heh jak ja bym chciał mieć kasę na gry po 100zł z abonamentem i to żebym się jeszcze nie zastanawiał czy warto. Ale dobrze się uczę może do czegoś w życiu dojdę a jak na razie nie grać albo ulotki roznosić :P

Aha, w piractwie wpienia mnie jedno - reakcja developerów na piractwo.

Po pierwsze te slogany - "Przez piractwo straciliśmy xxxxxx$$$". Nie debile - wy nie straciliście. Wy nie zarobiliście. No, ew. jak gra nie sprzedała się aż tak dobrze to mogliście stracić na kupnie licencji i produkcji płytek. Ale dopóki grę kupiło już choćby 1k osób to są na plus. A potem krzyczą że straty mają.

Jak dla mnie żeby uchronić się przez piractwem:

Gry powinny postawić większy nacisk na Multiplayer.

Artyści powinni więcej występować a mniej nagrywać, a wręcz udostępniać czasem starsze płyty za free.

Aha, w piractwie wpienia mnie jedno - reakcja developerów na piractwo.Po pierwsze te slogany - "Przez piractwo straciliśmy xxxxxx$$$". Nie debile - wy nie straciliście. Wy nie zarobiliście. No, ew. jak gra nie sprzedała się aż tak dobrze to mogliście stracić na kupnie licencji i produkcji płytek. Ale dopóki grę kupiło już choćby 1k osób to są na plus. A potem krzyczą że straty mają.Jak dla mnie żeby uchronić się przez piractwem:Gry powinny postawić większy nacisk na Multiplayer.Artyści powinni więcej występować a mniej nagrywać, a wręcz udostępniać czasem starsze płyty za free.

no wiesz... mieć tysiąc i nie mieć tysiąca to już 2 tysiące :P

A ja gdzieśmam taki ładny pliczek ponad 250 płyt ^^

Ale zawartości już nie znam, pewnie pare z grami...

Sam kupuje od czasu do czasu oryginał jak wiem że gra będzie dobra...

Ba, raz kupiłem jak przeszedłem pirata :P

U mnie w miescie podobny przypadek byl ,ze dla kolesia wbili sie na chate i sprawdzili . Mial 4k+ piosenke ( nie wiem po co mu o.0) od kazdej placil 3zl , plus multum gier i filmow . I jeszcze jeden przypadek ,gdzie koles ma sklep z TV/PS/Dekodery itp . ma rowniez duzo gier . Patrzysz sobie na obrazki co ci wpada w oko to wybierasz , a na next dzien on ci daje nielegalna plyte przegrywana za 20zl. Nie wiem czemu z nim nic nie zrobia, przeciez powinien sporo za to zaplacic ,a on na spokojnie je sprzedaje.

I co zrobic , jezeli chcemy cos kupic ,a grosza brak :D I zapomnialem ^^ Kiedys jeszcze CyberMyche kupywalem to tez pare sie orginalek znajdzie ^^

Piractwo jest dobre, po co byc uczciwym skoro i tak umrzesz i wszyscy o tobie zapomna? :>

zmarnować tych 30 zł (nie wiem ile kosztują bilety bo w kinie byłem 2 razy, na wycieczkach kilka lat temu)

Nie masz się czym chwalić. Zrobiło mi się aż Ciebie żal, nie wiesz co to jest KINO. Bilet to 12-19 zł, 30 to może na stare pieniądze. Nie znam osoby ,która przynajmniej raz na pół roku nie była w kinie.

Granie na prywatnych serwerach wlicza sie w piractwo..

Piractwo nie przynosi tylko strat producentom gier...

Tacy przeciętni gracze znudzeni bugami na priv srwach prawie zawsze przechodza na globa (bo wiedza ze opłaca sie a na przecietnym trailu duzo nie zobaczysz. PS. ja tak postąpiłem)

Nie masz się czym chwalić. Zrobiło mi się aż Ciebie żal, nie wiesz co to jest KINO. Bilet to 12-19 zł, 30 to może na stare pieniądze. Nie znam osoby ,która przynajmniej raz na pół roku nie była w kinie.

Żal to ty jesteś. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale poza miasto raczej nie wyjeżdżałeś... Do najbliższego, badziewnego kina mam 20 km, do Łodzi gdzie mógłbym już coś obejrzeć ponad 60. Nie wszyscy mają multum kasy i nie wszystkich stać na na takie wydatki... I nie mam zamiaru cię rozczulać tylko cię uświadomić że nie wszyscy mieszkają w centrum. Więc zamknij się i nie wyjeżdżaj z takimi tekstami.

A piratem będę, bo nie zwykłem płacić za rozrywkę, więc gdybym się wybrał do miasta chętnie bym wstąpił do Biedronki i kupił Painkillera albo Supreme Commandera, o których ktoś wspomniał w osobnym temacie.

Po pierwsze... Kasa ktora zarabiaja tworcy gry umozliwia im tworzenie innych gier. Osobiscie na dysku mam sporo staffu z sieci... ale mam tez sporo orginalow. Wychodze z zalozenia ze by kupic gre musi mi starczec na jakis czas. i koniecznie musi miec multiplayer. Jestem w stanie wydac kase na gry z dobrym MP.. jak CoD czy Crysis albo nawet ArmA. Jestem tez w stanie kupic gre bez MP... ale musi baprawde byc warta swojej ceny... Taki Assassin Creed czy Dragon Age. Sa tez gry naglasniane ktore tez niby maja dobry MP a sa poprostu smieszne. Dajmy na to taki Operation Flashpoint Dragon Rising. Tutaj na maxa promo wielkie bitwy ciekawy MP... A tak naprawde gra jest plytka sztywna i niegrywalny MP. Baaa i za to chca od nas 100zł. Zal

Co do muzyki... Tutaj jestem posiadaczem ponad 40GB muzy.. i to z neta...

Oprogramowanie.... Hmmm OSa mam orginalnego... cala reszta... staram sie uzywac darmowek. Zamiast Office biore Open Office. itd.

Żal to ty jesteś. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale poza miasto raczej nie wyjeżdżałeś... Do najbliższego, badziewnego kina mam 20 km, do Łodzi gdzie mógłbym już coś obejrzeć ponad 60. Nie wszyscy mają multum kasy i nie wszystkich stać na na takie wydatki... I nie mam zamiaru cię rozczulać tylko cię uświadomić że nie wszyscy mieszkają w centrum. Więc zamknij się i nie wyjeżdżaj z takimi tekstami.

12 zł to nie multum kasy, a 20 km to nie jest daleko. Ja mam 30 km do najbliższego kina (Płock). W najbliższym innym mieście kina nie ma. Za to mam chęć wyjść z mojej wsi, ruszyć d*pę, wyjść do ludzi. Raz na miesiąc z grupką znajomych robimy takie wypady, Nie będę się czepiał, dziś młodzież jest niestety aż tak leniwa. Skończę już, nie doświadczyłeś tego, a na starość będziesz żałować.

@Heroic - ten gościu ma oryginalne płyty i je przegrywa? Jeśli tak to ciężko będzie mu udowodnić handel nimi, bo raczej ludzie się chyba nie przyznają że kupili taką płytę, a jeśli znajdą taką u niego, zawsze może pokazać oryginała, co go obroni, bo każdy może mieć własną kopię zapasową.

Piractwo jest dobre, po co byc uczciwym skoro i tak umrzesz i wszyscy o tobie zapomna? :>

Skroro tak to powiedz mi gdzie mieszkasz to przyjadę zabije cie i okradnę co cały dom w końcu i tak wszyscy skończymy w piachu prawda?

To że każdy umrze to wiadomo ale jeśli jesteś katolik to jedno przykazanie to nie kradnij chyba szóste. Za każdą piraconą grę możesz sobie wstawić jeden minusik i zobaczymy czy wyjdziesz na plus.

Nie wiem wlasnie czy ma orginalne , chodz watpie bo jest tam ich bardzo duzo i watpie ze chcialby kupywac z 400+ gierek na PC i PS zeby pozniej sprzedawac je po 20zl . Czy nie jest dziwne to ze w centrum miasta ma legalnie sklep ,a z tym nic nie zrobia.Moze dal w lape komus i przymykaja na to oczy?^^

@Mietek

Składa sie ,ze brat pracuje z nim w sklepie ^^

Albo ma brata w policji...

Aha, w piractwie wpienia mnie jedno - reakcja developerów na piractwo.Po pierwsze te slogany - "Przez piractwo straciliśmy xxxxxx$$$". Nie debile - wy nie straciliście. Wy nie zarobiliście. No, ew. jak gra nie sprzedała się aż tak dobrze to mogliście stracić na kupnie licencji i produkcji płytek. Ale dopóki grę kupiło już choćby 1k osób to są na plus. A potem krzyczą że straty mają.Jak dla mnie żeby uchronić się przez piractwem:Gry powinny postawić większy nacisk na Multiplayer.Artyści powinni więcej występować a mniej nagrywać, a wręcz udostępniać czasem starsze płyty za free.

Oj nie. Byly prowadzone pewne badania i z nich wynikalo, ze tylko jakies 10% (albo i mniej, juz nie pamietam) gier przynosci jakies zyski. Ekonomisci zastanawiaja sie, dlaczego gry wlasciwie sa produkowane, skoro to taki ryzykowny biznes.

Dobra, moze jest roznica w stracilismy i nie zarobilismy, ale to sprowadza sie do jednego: Nie otrzymuja kasy, ktora mogliby zarobic. Wiadomo, ze 100% tych, co spiracili, nie kupiloby gry, gdyby nie bylo piratow...Ale zawsze znajdzie sie pare osob, ktore by to zrobily i to jest wlasnie ten potencjalny zysk, ktory niestety do nikogo nie trafia.

1k osob i sa na plus? Chyba ze 10000 i wtedy moze cos zarobia...Nie mozesz zapominac o tym, ze kasa nie idzie tylko do tworcow, ale rowniez do wydawcow, dystrybutorow, sklepow itp.

Wiekszy nacisk na multi? A jak ktos Multi nie lubi? Ja np. Wole genialnego BioShocka, z nastawieniem na single, niz super multi i sredniawy single, bo oczywiste jest, ze nie da sie zrobic 2 super trybow, majac ograniczona ilosc czasu.

Wypowiedzi niektórych z Was skomentuje tekstem pewnego znanego człowieka z Torunia

,,Banda złodziei polskich"

Ja się zastanawiam, czy jak idziecie gdzieś to też kradniecie? Jak mówicie, że piractwo daje skutki pozytywne, to ja powiem tak

Mógłbym sobie przyjść do Ciebie jak Cię nie będzie, włamać się i okraść Ci cały dom. I co powiem? Są skutki pozytywne - Ja się wzbogaciłem.

Wasze myślenie jest na tym poziomie - sry, ale to żałosny poziom.

Powinno się więc zabronić każdego rodzaju piractwa i rzeczy choć odrobinę z tym związanych. Usunąć płyty CD, DVD. Stworzyć kod za cenę gry, który po wprowadzeniu na stronie producenta pozwoli nam tę grę ściągnąć. Rozwiązanie równie kiepskie, jak sam przemysł gier.

Aż sie serce radujr jak widzi tylu uczciwych obywateli , Wy jesteście przyszłością narodu ! Hipokryzja godna kościelnej......................