Piractwo, wasza opinia

AMEN!!

Na pocieszenie tym uczciwym ktorzy mowia ze okradamy producentów gier powiem tyle... Oni tez nas okradaja :)... W dzisiejszych czasach robi sie glownie gry pod grafe nie mysli sie o ciekawych pomyslach... przyklad World of Goo... prosta gra a daje tyle radosci. Skoro tworcy kiczowatych gier maja zdechnac bo nie moga zarobic.. niech zdychaja. Niestety to nie koniec lat 90-tych... gdzie liczyly sie pomysly... teraz liczy sie tylko zysk...

Ja za moją ilość piratów bym pewnie dostał dożywocie :lol:

A czy za oglądanie filmów w necie (ale nie ściąganie!) jest piractwem?

Oj nie. Byly prowadzone pewne badania i z nich wynikalo, ze tylko jakies 10% (albo i mniej, juz nie pamietam) gier przynosci jakies zyski. Ekonomisci zastanawiaja sie, dlaczego gry wlasciwie sa produkowane, skoro to taki ryzykowny biznes.Dobra, moze jest roznica w stracilismy i nie zarobilismy, ale to sprowadza sie do jednego: Nie otrzymuja kasy, ktora mogliby zarobic. Wiadomo, ze 100% tych, co spiracili, nie kupiloby gry, gdyby nie bylo piratow...Ale zawsze znajdzie sie pare osob, ktore by to zrobily i to jest wlasnie ten potencjalny zysk, ktory niestety do nikogo nie trafia.1k osob i sa na plus? Chyba ze 10000 i wtedy moze cos zarobia...Nie mozesz zapominac o tym, ze kasa nie idzie tylko do tworcow, ale rowniez do wydawcow, dystrybutorow, sklepow itp. Wiekszy nacisk na multi? A jak ktos Multi nie lubi? Ja np. Wole genialnego BioShocka, z nastawieniem na single, niz super multi i sredniawy single, bo oczywiste jest, ze nie da sie zrobic 2 super trybow, majac ograniczona ilosc czasu.

Czytałem o tym w CDA i tam było sprostowanie. Wyszło na to że te 10% to gry które nie przyniosły zysku i w dodatku wliczone są te nie dokończone czyli jakieś 2-5% z tego.

A czy za oglądanie filmów w necie (ale nie ściąganie!) jest piractwem?

To nie piractwo ale chyba też łamiesz prawo osobiście też tak robie oglądam na tvfilmy.pl

PANOWIE I PANIE to miał być temat o tym co sądzimy o piractwie a zaczęła się kłótnia

Żeby napisać "kłutnia" to trzeba być geniuszem ortografii - Kubox

AMEN!!Na pocieszenie tym uczciwym ktorzy mowia ze okradamy producentów gier powiem tyle... Oni tez nas okradaja ... W dzisiejszych czasach robi sie glownie gry pod grafe nie mysli sie o ciekawych pomyslach... przyklad World of Goo... prosta gra a daje tyle radosci. Skoro tworcy kiczowatych gier maja zdechnac bo nie moga zarobic.. niech zdychaja. Niestety to nie koniec lat 90-tych... gdzie liczyly sie pomysly... teraz liczy sie tylko zysk...

Spawn, ale dlaczego robi sie proste gry, oparte tylko i wylacznie na grafie itp.? Dlatego, ze na takich da sie cos zarobic. Gry mniejsze, ambitne, czesto przechodza bez echa, bo gracze boja sie kupowac nieznanych gier i wola je sciagac. Brutalne, ale prawdziwe. I jak, piractwo nadal jest super?:/.

Tak. Bo właśnie nie zrozumiałeś - gry dobre tworzą właśnie tylko mali producenci, i dla tego obijają się one bez echa. A chodzi o to aby za takie gry - oryginalne, nowatorskie i ciekawe - zaczęły robić duże firmy, i aby te gry nie musiały aż tak bardzo nadszarpywać portfeli.

Ale wlasnie duzi tez robia takie gry. Wezmy np. Dead Space, albo Mirror's Edge. Szcegolnie ta 2 gra jest innowacyjna w swoim gatunku, ale sprzedala sie marnie, przez co EA poki co nie planuje ponownie brnac w tytuly nowe, a ma zamiar dalej tasmowo produkowac znane juz marki. Dziwne, bo w ME grala masa osob...Ale na piratach.

raz na jakiś czas ściągam jakiegoś pirata na psp ale nic pozatym(muza z rs lub do sklepu, podobnie filmy)

co do piractwa sadzę że ono było, jest i będzie i nic tego faktu nie zmieni

Ostatnio często poruszany temat. Jestem ciekaw jak sobie radzicie z wysokimi cenami gier, muzyki i filmów. Niech każdy szczerze się wypowie.

Będę szczery:

Z ręką na sercu mogę szczerze powiedzieć ,że gier nie pobieram. Mam kilka oryginałów, obecnie tylko dwie darmowe gry (DDO i Frets on Fire). Na gry przeznaczam najmniejszy wydatek, staram się kupować grę ,która ma rozbudowany multiplayer. By mi się szybko nie znudziła.

Co do filmów, ściągam aczkolwiek nie te najnowsze. Staram się chodzić do kina, wg mnie o niebo lepiej ogląda się w kinie i nie szkoda mi tych 12-19 zł. Mam kilka pobranych. Są to tylko starsze produkcje. Najnowszy ,który mam jest z roku 1994 z trzema wyjątkami. Ostatnio pobrałem Full Metal Jacket, Ostatni Batalnion (jedyny z nowszych 2001) i Tenacions D. Ściągam zawsze te ,które były w TV ,a nie miałem czasu je obejrzeć. I pytanko czy pobieranie filmów ,które były już w TV jest piractwem.

Nie mam wieży, to jest mój najmniejszy problem więc muzykę przesłuchuje na wrzucie, youtube. Mam bodajże 3 CD oryginalne.