Płatne MMORPG

Szukam dobrej płatnej gry mmorpg i chciałbym aby ktoś doświadczony (bo nie chciałbym, aby polecił mi ktoś jakiejś gry z tej listy tylko dlatego, że sam w nią gra, a naprawdę nie jest taka dobra) polecił mi (z listy podanej niżej ) dobrą pod względem: grafiki, wysokości abonamentu, grywalności i ilości graczy.

- Age of Conan: Hyborian Adventures 2009 PL

- Lineage 2

- LOTR Online

- World of Warcraft

- Guild Wars

Za odpowiedz dziękuję z góry. :rolleyes:

Ja ci proponuje Guild Wars, WoW jest chwalony przez wielu ale mi jakos nie przypadl do gustu. Co innego Guild Wars to dopiero jest gra :D

Rozwin to. Czego oczekujesz od tej gry? Grindu, questow, dobrego craftingu, wielu drog rozwoju postaci, duzej ilosci rodakow, klimatow takich a takich itp.

Szukam dobrej płatnej gry mmorpg i chciałbym aby ktoś doświadczony (bo nie chciałbym, aby polecił mi ktoś jakiejś gry z tej listy tylko dlatego, że sam w nią gra, a naprawdę nie jest taka dobra) polecił mi (z listy podanej niżej ) dobrą pod względem: grafiki, wysokości abonamentu, grywalności i ilości graczy.- Age of Conan: Hyborian Adventures 2009 PL- Lineage 2- LOTR Online- World of Warcraft- Guild WarsZa odpowiedz dziękuję z góry.

Witam. Obecnie wygląda to tak:

Pomomo tego, że WoW i L2 to dwie różne gry, ich wydawcy biją się o potencjalnych graczy. Czyli zaludnienie tych gier jest na równym, najwyższym spośród MMO, poziomie.

L2 opiera się na grindzie. Aby nabić level, skompletować super set i broń musisz poświęcać na grę znacznie więcej czasu niż w WoW'ie. Tutaj bowiem rozgrywka opiera się na questach i wypadach na raidy. Oczuywiście L2, również oferuje wyprawy na bossy, ale te w WoW'ie są (IMO) o niebo lepsze.

Obydwie gry to ścisła czołówka w świecie MMO, ja jednak stawiam na World of Warcraft. Aby zacząć grać trzeba kupić podstawkę i parę dodatków. Karta pre-paid na 60 dni kosztuje około 80 zł.

Odrzucam od razu LOTR'a. Nie grałem, ale gra nie zyskała sobie dużej sympatii. Jeśli jesteś fanem tolkiena, możesz zagrać.

AoC - zyskuje coraz większe poparcie. Grafika najlepsza ze wszystkich wymienionych, nawet na tym forum gra w nią sporo osób.

GW- Zamknięte instancje generowane losowo - zbierasz grupę kilku osób, lecicie robić questy i bić mobki. PvP jak i możliwość trade'owania z innymi - tylko w miastach. Nie zmienia to faktu, że gra jest dobra i gra w nią sporo osób. Przemawia za nią brak abonamentu miesięcznego. Kupujesz tylko grę (oraz parę dodatków) i grasz.

Ja polecam Ci wowa,grałem w to rok na globalu i serdecznie polecam,bo gra jest warta uwagi.

Grafika:WoW ma tak jakby swoją grafikę,jest po prostu za***ista.

Abonament:Całkiem wysoki,ale myślę że warto.

Grywalność: Tak wciąga,że przy tej grze jesteś w stanie siedzieć przy niej 5h dziennie.

Ilość graczy : :) Z tego co czytałem to około 13 milionów,więc szybko znajdziesz party i jest przyjemna gra :).

Po Wowie polecam Age of Conan.

Bardzo dziękuje za odp. Pisząc to, byłem nastawiony na AoC i chciałem jakby wiedzieć czy ktoś by je wybrał, ale po przeczytaniu tematów niżej uświadomiłem sobie że średniowieczny realizm tej gry jest troche za duży tzn. mam 13lat i myślałem, że te + 18 jest tylko dlatego, że trzeba mięć konto w banku, ale jednak ma to związek z rozgrywką ( za pare jat sobie kupie). Po przemyśleniu wybrałem Guild Wars ponieważ Lineage2 ma abonament za wysoki a do WoWa nie jestem przekonany chociaż może jak będe w sklepie to zmienie zdanie :rolleyes:

GW jest bardzo fajny i odpowiedni na twoj wiek. AoC jest zbyt brutalny na ta chwile. Swoja droga, wiesz juz jaka czesc GW chcesz grac? Forumowicze poleca ci lepiej niz ja, bo ja sie orientuje tylko w tym, ze nie warto brac czesci 1.

Mógłby mi ktoś te części wypisać i polecić najlepszą. a tak w ogóle czym one się różnią.

Kupując osobne dodatki (czyli te "części") zyskujesz dodatkowe opcje związane z rozgrywką. Parę nowych miejsc, nowe klasy, kilka itemów.

Ja polecam Factions, bo wprowadza do gry najwięcej nowości w porównaniu do innych dodatków.

Ja polecam Nightfall, poniewaz jest duzo urozmaicen a najwazniejsza mozliwosc uzbrojenia naszego najemnika

Czyli trzeba kupić podstawkę i do tego wybrany dodatek ? I czy jeżeli ktoś ma inny dodatek który wprowadza np. inną krainę to jak to by wyglądało czy go nie będzie ?

dodatki sa samodzielne, czyli nie musisz miec podstawki. Bedziesz mogl grac tylko w swiecie, ktory zakupiles.

To jest tak: kupujesz Nightfall i grasz, ale nie masz tam Kintaju (Factions) i Tyrii (Prophercies) masz tylko Elonę, ale jeśli kupiłeś sobie też Factions i updeat'owałeś konto to masz też Kintaj.Łopatologicznie:Wystarczy tylko jedna kampania by grać (tylko GWEN wymaga którejś z poprzednich)

Czyli mogę kupić wszystkie części i będą one połączone ze sobą?(normalnie, najbardziej skomplikowane mmo

Tak, ale pierw lepiej kupic jedna ;p

Dobrze to teraz parę pytań na temat rozgrywki.

1. Czy Guild Wars jest porządną grą, lepszą od darmowych MMO (typu Runes of Magic które ponoć jest królem darmówek) i czy można o tym powiedzieć płace=wymagam?

2. Czy jest tam dwu-klasowość.

3. Czy ta gra jest stworzona typowo jako mmo, czy jednak głównym celem jest kampania.

To tyle jeżeli chodzi o pytania. :rolleyes:

1. Czy Guild Wars jest porządną grą, lepszą od darmowych MMO (typu Runes of Magic które ponoć jest królem darmówek) i czy można o tym powiedzieć płace=wymagam?

GW rozni sie od innych mmorpg. Jest podzielony na obszary, w ktorych jestes sam. Ludzi spotykasz tylko w miescie. Oczywiscie mozesz zrobic party i grac z innymi, ale jezeli tego nie zrobisz, to grasz sam. Moze to byc minusem, ale tez plusem. Swiat wtedy jest bardziej realny i wydaje sie, ze bierzesz udzial w jakiejs kampani i ze twoj avatar jest wyjatkowy. W innych mmo jestes jednym z wielu...Dodatkowo dzieki takiemu rozwiazaniu, gra oferuje ciekawsze questy.

2. Czy jest tam dwu-klasowość.

Tak, dostepna niemal od poczatku.

3. Czy ta gra jest stworzona typowo jako mmo, czy jednak głównym celem jest kampania.

Ciezko powiedziec. Kampania jest istotna, bo jest ...Ciekawa, epicka itp. Oczywiscie istnieje tez PvP i jest rownie ciekawe. Walki gildi itp.Gra kladzie duzy nacisk na spolecznosc, czyli zycie w klanie, przyjazna atmosfera itp. Jednak typowym mmo tego nazwac nie mozna (moze to i lepiej?)

Ehhh ludzie ludzie.

WoW - Jest gra fabularna... znaczy jest to MMO... Ale z sporym nastawieniem na Questy. ma bardzo ciekawy klimat WarCrafta.. questy nie sa glupie... a sa za to ciekawe. Podoba mi sie system PvP... a raczej sam system rozwoju postaci... Bo nie dosc ze inwstujesz w skille to dodatkowo rozwijasz talenty ktore poszczegolne skille ulepszaja.

L2 - Czysty grindownik. Gra dla hardcorowcow... By poznac tajniki gry trzeba poswiecic pare miechow(na obecnym rozwoju gry). A by do czegos dojsc trzeba poswiecic kolejne tyle czasu... I szczerze bez klanu NIC nie zrobisz. Jak miales mala stycznosc z MMO albo grales w tytuly tylko latwe... wierz lub nie ale L2 bedzie dla ciebie ciezka gra.

LoTR: Online - Tutaj widze ze znawcy MMO zgasili gre mowiac ze jest malo popularna... "znafcy" nie wiedza ze gra jest popularna... ale po 2 stronie oceanu. Gra przedstawia czysta historie Tolkienowska. Jest naprawde wciagajaca. Niestety wbijajac na server licz sie z tym ze nawet dobre lacze bedzie powodowac ze bedziesz mial spory ping... Bo servery stoja daleko.

GW - blagam was... za rok wychodzi GW2... dostalem konto od brody.. pogralem troche.... mmm bosko w miastach 15 ludzi na krzyz.

Age Of Conan - gra podobnie jak LoTR:O jest osadzona w swoim swiecie. Tyle ze w swiecie Conana. Powiem tyle.... NIGDZIE nie widzialem takiego systemu walki jak w AoC. Grafika jest na BARDZO wysokim poziomie.. wiec bez dobrej maszyny nie pograsz. System rozwoju postaci jest podobny do tego z rozwoju WoWa. Czyli skille plus talenty ktore daja dodatkowe statystyki. Taki system to bardzo dobra sprawa. Bo nie ma 1 OWNujacej klasy... Mozesz miec klase ktora bedzie wymiatac na PvE albo PvP na poszczegolne klasy... ale nie bedzie se radzic z innymi.

Samo PvP

GW - nic szczegolnego

L2 - gra jest nastawiona na Mass PvP a nie 1vs1. Ogolnie klasy sa malo zbalansowane.

WoW i AoC - Rozne drogi rozwoju talentow powoduja ze sa naprawde wielkie mozliwosci w PvP. Mozna wymiatac na Mass PvP na PvP ale 1vs1, mozna byc slabym w PvP ale doskonale se radzic na Raidach(bossy) czy w walce z mobami(potworkami)

LoTR:O - rozgrywka na pograniczu L2 i WoWa. Sa talnenty... ALe balans dziwny

Teraz cos z wlasnego doswiadczenia.

Jako ze GW dla mnie okazal sie shitem(bez obrazy dla fanow) ktorym se podtarlem tylek wywalilem go po 2 tygodniach.

LoTR:O - gdyby nie te lagi jakie mialem... granie bylo by fajne

L2, WoW i AoC..... Powiem tak w L2 gralem pare lat gra byla dla mnie mioodzio... Potem przesiadlem sie na WOWa... okazala sie(dla mnie) gra troche lepsza od L2... nie duzo le lepsza. Za to AoC... ooo boze to bylo cos miodnego. Klimat, ciekawe questy, system rozwoju postaci, PvP, grafika. No poprostu gram w to juz 4 miesiac... i ciagle mnie zaskakuje. No i ta wojna RUS vs PL i PL vs PL :D

Darmowe odpowieniki tych platnych MMO(w sensie darmowe MMO)

WoW - Darmowa wersja gry WoW jest Runes Of Magic albo 4Story

L2 - hmmm YS Online(90% L2) Pri... Tale 2(nie pamietam calej nazwy)

LoTR:O - tu jest problem... ale cos jak Requiem Bloodymare a nawet Cabal Online... ale tylko schematycznie :D

GW - .... HellGate London? :D Rakion? :D

Age Of Conan - pod wzgledem brutalnosci(i tylko tego) Requiem Bloodymare albo 2moons/dekaron. A tak to brak.

PS: Sorka za literowki ale siedze na kompie u kobiety i kur** ta klawiatura w piz** plaska mnie dobija ;/

Spawn nie przesadzaj z tym GW xD. Nie wiem, moze grales w czesc 1, gdzie teraz nikt juz nie gra? Swoja droga, jest to troche inna gra, bo to nie jest typowe mmorpg. Ta gra bardziej przypomina sp RPG niz reszta mmo. A GW 2 moze wyjsc w 2010 jak i w 2012, wiec nic nie wiadomo. Poki co nie ma nawet zapisow do CB.

Tak, z tym LOTR:o ktos pojechal. Widzialem nawet rankingi, gdzie gra wyprzedza mega popularnego WoW'a. Kolega gra w lotra i jest zadowolony. Ja gralem troche w triala i gra mnie nie zachwycila. Ot, kolejny mmo.

Spawn nie przesadzaj z tym GW xD. Nie wiem, moze grales w czesc 1, gdzie teraz nikt juz nie gra? Swoja droga, jest to troche inna gra, bo to nie jest typowe mmorpg. Ta gra bardziej przypomina sp RPG niz reszta mmo. A GW 2 moze wyjsc w 2010 jak i w 2012, wiec nic nie wiadomo. Poki co nie ma nawet zapisow do CB. Tak, z tym LOTR:o ktos pojechal. Widzialem nawet rankingi, gdzie gra wyprzedza mega popularnego WoW'a. Kolega gra w lotra i jest zadowolony. Ja gralem troche w triala i gra mnie nie zachwycila. Ot, kolejny mmo.

Znaczy broda mi dal konto a gre jak i dodatki sam zdobylem... gralem w czesc gdzie jest assassin... Czyli night cos tam... :) no i te inne. NIe wiem dla mnie ta gra nie jest MMO tylko takim Dungeon Siege :)(taki RPG M$'a). No i ta japonszczyzna ;/ Ja rozumiem... ale bez przesady :D Text NPC: "Cwing Yong Hong chce cie widziec" Masakra :D