Zamierzam rozpoczac przygode ( gralem troszke ale musialem zrobic przerwe ) postacią Templar. Chyba źle zrobiłem czytając i szperając miliardy tematów na jego temat. Postać wygląda na interesującą w PvP ( A tylko o PvP mi chodzi ). Jednak z tego co sie naczytałem to :
- Levelowanie to udreka
- Jesli nie mam end game sprzetu ( bodajze chodzi o ten za AP ) w PvP ma bardzo mały dmg
- W group pvp słuzy jako support bo rzuca jakies buffy na pt?
- Teraz podobno postacie typu glad, sin, ten robot zastepuja go na instancjach.
- Nie ma mowy o dps'owaniu instancji ludzie biora go tylko jako tanka nie jako dps'a
- Bardzo drogi, trzeba miec rozciagalna bron, zwyczajna bron i miiecz + tarcze
- Kilka setow jakis crt mres itd
- Z postaciami magicznymi ma ogromny problem? Gunner i sorc?
Otworzylem miliard zakladek i to co w nich wyczytalem wpisalem tutaj. Oczywiscie sa i dobre rzeczy ale wole bardziej poznac postac, która zamierzam grac.
Teraz kilka innych pytan :
Czytajac te tematy natrafilem na kilka nie jasnych dla mnie rzeczy :
- Latwiej sie expi majac sprzet na +15, skad ja tylko wezme bron na +15?
- Jakie mana stony wkladac do expa?
Moze byc to smieszny temat dla innych ale dla mnie to nowosc. Oczywiscie jesli nie templar to moze zasugerujecie inna postac, moze na PvP powinienem wlasnie wybrac jakiegos Sorc'a albo gunnera?
Znacie jakies pomocne gildie dla poczatkujacych?
Aha zapomnialem dodac po której stronie lepiej grac Asmo czy Elyos na Barusie?
Poczatkujacy Templar
w Aiona grałem jakieś 3 lata temu więc nie wiem na ile się universum zmieniło od tamtego czasu. Grałem głownie templarem, później chanterem i moją finalną postacią był cleric. Mogę Ci powiedzieć tyle że gra templarem dawała mi chyba najwięcej radochy. Jeżeli chodzi o samo expienie to uważam że nie powinieneś inwestować nie wiadomo ile w sprzęt który później niewiele Ci się przyda. W o kresie ekspienie skupiaj się na jak największym dmg czyli manastony na atttack i crit.
Od razu mówię gram SM / Clerem a nie templarem ale już ładny kawałek czasu gram w AIona więc coś napisze od Siebie ;x
1. Lvl tempkiem to tak naprawdę udręka bez manastone robi bardzo słaby DMG a nie opłaca się kupować i wbijać manastone na każdy lvl setu ;x
2. Też prawda. Templar zalicza się do grupy postaci które bez dobrego sprzętu nie pokażą tego co potrafią naprawdę.
3. Masz 2 drzewka Stigm na PvE drzewku masz tam bufki na HP ale tego nie opłaca się używać na PvP. Na Pvp masz drugie drzewko to jedyny "support" skill i to najważniejszy to BG (chyba nie muszę tłumaczyć co robi ;x )
4. Tak z racji że czekamy na nowy path wszystkie stare instancje są po "nerfione" więc do 99% inst nie trzeba tanka. Ale do End Game inst (SWB PvE / TH) dalej bierze się tanka, no i zresztą jak wejdzie nowy path (około marca) to będą nowe instancje jeszcze przed nerfem więc dobry Templar się przyda. Więc to już twoja decyzja ale na dobrą sprawę na Barusie jest garstka dobrych templarów i nie mają problemów z party (przynajmniej po stronie Asmo)
5. Stary na dobra sprawę w jakiej grze ludzie biorą Templara do party jako DPS ;x To jest Tank ma tankować ubrany robi jakiś tam DPS ale nawet nie myśl że przegonisz nim Sorca Gannera lub jakaś inną klasę do DPS'u. ..
6/7 eh drogi po porostu masz dużo możliwości i tyle. Set Crit/attak do Pvp to podstawa, w teorii templar powinien mieć set HP do tankowania ;x znam Templarów którzy mają z 2-4 itemki tylko pod PvE z HP reszta setu PvP a wytankuje większość inst (poza dwiema które wymieniłem jako End game) bez problemu. Oczywiście porządny templar na End game Insty powinien mieć set HP ale zanim zaczniesz robić takie insty to sobie powoli zrobisz taki set.
Set po MR ? nie wiem do Pvp może spoko ale zero DPS ;x pod PvE tylko i wyłącznie do TH - z niej dropi rozciągliwą broń dla tempka ale Hm End Game który na Barusie ma kilka osób. Zresztą w następnym pathu wchodzą nowe bronie rozciągliwe więc bardzo możliwe że TH odejdzie już do lamusa
Co do kilku broni to raczej większość biega z GS PvP a setem Pve o łatwiej o taki set. Tarcza i Shield tak jak set full HP onle end game insty ;0
8. Eh Pvp to już różnie ;x Tempek to bardzo ciężka do zajebania klasa bo ma trochę skili do ratowania się ale musi mieć dobry set i mana żeby w końcu zamęczyć ten target ;x
9. Nie tyle sprzęt +15 ale Broń i manastone w niej. Bo będzie brakować Ci dps na mobach.
10. Crit trochę ataku o Capach dla tempka to już w poradnikach do niego musisz czytać.
Barus only ASMO For Ever ;x
~Chaotyczne trochę ale cóż poradzić pisane na szybkiego ;x
Cóż w takim razie muszę się zastanowić nad kimś innym. Przy okazji zapytam widzę że ten etertech ma w zbroi zwiększenie gniewu czyli na instancjach będę zawsze zabierał aggro tankowi i czy tym robotem wykrece ladny dps. Jeśli nie to chyba wybiorę gunnera lub sorcera
AT nie wiem dlaczego jest bardzo mało + widziałem więcej Sinów tankujących niż AT ;x niby mają te EB na + ale chyba żadnego taunta więc jak nie robisz naprawdę dobrego DPS techem to ciężko tankować.
Jestem bardzo ciekaw co do niego na yt granie nim wygląda naprawdę ciekawie tylko jak na mecha co małe nogi ma heh.
No nic zostaje mi szperanie informacji dalej jestem w kropce skoro templar odpadl zostaje mi tylko at sorc i gunner.
Ja gram gunnerem już troszkę (jeszcze nie lvl cap) i co by ci tu powiedzieć.. Moim zdaniem gunner trochę drogi jest Nie dość, że zbroja, to jeszcze rewolwery + armata, i trochę to wszystko kosztuje. :x Jednak jeśli chcesz kręcić spory dps, to gunner może być całkiem ok. Według mnie klasa dość łatwa do ogarnięcia, ale osobiście co do wyboru klasy to ci coś powiem. Wybierz taką klasę, w jaką uda ci się wczuć i gra nią będzie sprawiała ci przyjemność.
Ja gram gunnerem już troszkę (jeszcze nie lvl cap) i co by ci tu powiedzieć.. Moim zdaniem gunner trochę drogi jest Nie dość, że zbroja, to jeszcze rewolwery + armata, i trochę to wszystko kosztuje. :x Jednak jeśli chcesz kręcić spory dps, to gunner może być całkiem ok. Według mnie klasa dość łatwa do ogarnięcia, ale osobiście co do wyboru klasy to ci coś powiem. Wybierz taką klasę, w jaką uda ci się wczuć i gra nią będzie sprawiała ci przyjemność.
Gunner drogi bo musi mieć rewolwery i armate ? poprawiłeś mi Humor na cały dzień hehe
Chyba jedna z najłatwiejszych i tańszych postaci, robisz set na PvP pod MB / MA i możesz latać w nim na każdą inste. Co prawda to prawda robisz 3 bronie (2x pistolety i armata) ale w porównaniu do Clera Cały Set MB/MA drugi set HP + ew set MR templar podobnie ;x Glad Tech set PvE z EB na + itp itp więc wiesz
Jestem bardzo ciekaw co do niego na yt granie nim wygląda naprawdę ciekawie tylko jak na mecha co małe nogi ma heh.No nic zostaje mi szperanie informacji dalej jestem w kropce skoro templar odpadl zostaje mi tylko at sorc i gunner.
AT jak pisałem są trochę OP przeciwko części klas np. AT w BM(medale walki w PL wersji ?) vs SM / Bard Full AP oczywiście kto wygra ? AT ;x
Ale tak jak pisałem mimo to nie widać na serwerach dużo tych postaci więc nie wiem co z nim nie tak, chyba że ludzie nim nie graja bo jest brzydal
kolega Hanuel bardzo dobrze wyjasnil.moje zdanie jest takie,jezeli szukasz poradnikow na temat tanka poszukaj na youtube,sa 2 koksy co zapdaja filmiki z opisem itp.,mam typa w sumie best temp na naszym serwie, na instach z tego co widzialem to wyciaga wiekszy dps jak dmgdealer(do th),ale to pve,co typ wyprawia na pvp to juz inna bajka tyle,ze ma itemy highend pvp,czyli na set pvp potrzebujesz troche czasu(duzo).
ps.Hanuel.ponoc Aion ma sie odrodzic po patchu za rok z tego co slyszalem ;p
Asmo Healer
kolega Hanuel bardzo dobrze wyjasnil.moje zdanie jest takie,jezeli szukasz poradnikow na temat tanka poszukaj na youtube,sa 2 koksy co zapdaja filmiki z opisem itp.,mam typa w sumie best temp na naszym serwie, na instach z tego co widzialem to wyciaga wiekszy dps jak dmgdealer(do th),ale to pve,co typ wyprawia na pvp to juz inna bajka tyle,ze ma itemy highend pvp,czyli na set pvp potrzebujesz troche czasu(duzo).ps.Hanuel.ponoc Aion ma sie odrodzic po patchu za rok z tego co slyszalem ;pAsmo Healer
4.7 podali że niby w marcu będzie czyli do mają dostaniemy ;x a 5.0 to tak 1,5 -2 lata jeszcze a tak poza Aion nie ma z czego się odradzać ;P cały czas dobrze prosperuje.
W takim razie musze sie przemoc i wziac templara albo wybrac sorcera/gunnera. Jednak im mniej wiedzialem tym bylo lepiej dla mnie
Kolejne pytanie grajac po 2-4h dziennie dlugo mi zajmie wbijanie 65lv? Czytalem ze robi sie jakies solo insty ale templarem chyba nie da rady :/
W takim razie musze sie przemoc i wziac templara albo wybrac sorcera/gunnera. Jednak im mniej wiedzialem tym bylo lepiej dla mnie Kolejne pytanie grajac po 2-4h dziennie dlugo mi zajmie wbijanie 65lv? Czytalem ze robi sie jakies solo insty ale templarem chyba nie da rady :/
Tempkiem nowa osobą w Aionie grając 2-4h Hm niestety trochę Ci to zajmie ;x
Robienie inst solo owszem ale tak jak pisałem Broń za coiny zawsze najwyższy lvl oczywiście na +10-15 i manastony wbite . O dziwo nie jest to ciężkie bo Manastone dostajesz za Progress Q które robisz przy okazji kampanii + odbierasz Questy z itemkami co 5lvl i dostajesz miedzy innymi bron łapki i butki z każdego setu za Coiny.
W takim razie musze sie przemoc i wziac templara albo wybrac sorcera/gunnera. Jednak im mniej wiedzialem tym bylo lepiej dla mnie Kolejne pytanie grajac po 2-4h dziennie dlugo mi zajmie wbijanie 65lv? Czytalem ze robi sie jakies solo insty ale templarem chyba nie da rady :/
Jeśli chodzi o insty to w Aionie są dwa rodzaje:
- Jednoosobowe - te robimy solo (każdy da radę);
- Wieloosobowe - które robimy z party lub solo (tu potrzebny jest odpowiedni ekwipunek).
Wysyłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2
Juz gram templarem 15lv poki co i mam pytanie skad brac te enchanty? Jest sens sie w to bawic? Czytalem ze trzeba rozbijac itemy ale nie wiem jakie i czy nie lepiej sprzedac ich w sklepie?
Juz gram templarem 15lv poki co i mam pytanie skad brac te enchanty? Jest sens sie w to bawic? Czytalem ze trzeba rozbijac itemy ale nie wiem jakie i czy nie lepiej sprzedac ich w sklepie?
Na tym Lvl nie opłaca się bo wbijasz kolejne lvl co kilkanaście min. Doperio od 30-35 możesz się w to bawić i tak na Tempku opłaca się Enchantować.
Enchanty na tym lvl dostajesz z woreczków za Questy + rozbijania itemków z dropu. Itemy rozbijasz za pomocą "Extraction Tools" które kupisz u każdego General Goods Merchanta który jest w każdym mieście.
Czy sellać itemki czy je rozbijać i enchantować set to już w/g uznania ale i tak co zrobisz z kasą na tym lvl ? władujesz w set do expa ;x więc na jedno wychodzi.
Gram templarem już troche, i:
1. Nie ma tragedii, ja dosyć szybko wbiłem ten 65, najciężej mi było na 45-51, potem już leci na powtarzalnym w Gelku moment.
2. To jest prawda. Na set za AP potrzeba poświęcić sporo czasu, ale w BMach dobrze zrobionych też można coś zrobić - wystarczy nauczyć się w jakich sytuacjach używać odpowiednich skilli.
3. Na endgame instach ciężko jest zastąpić templara, ale jest to możliwe. Co nie zmienia faktu, że tank to tak i będzie miał pierwszeństwo przed gladem czy sinem.
4. To jest tank, nie DPS, więc Twoją rolą zawsze będzie tankowanie
5. Nie koniecznie trzeba miec extendeda. Na początek wystarczy miecz za BM+ jakiś PvE, a następnie za ancient coiny + BMowy. Również trochę czasu poświęcisz i bez problemu będziesz miał mieczyk. Co do sworda+shielda. Ja osobiście wolę używać mace+shield, ponieważ switchujesz bronie aby używać odpowiednich skilli, a mace pomaga w ich "wchodzeniu" na przeciwnika:)
6. Obecnie mam sety: Kahrun pod PvE, BM crit na PvP, BM block na PvP (na gladow), BM na mres (rzadko używam, preferuję crit). Później to już AP wchodzi w grę.
7. Znowu - zależy od ogarnięcia swojej klasy. Jeżeli dobrze poznasz templara, to będziesz dawał radę wszystkim.
Co do statów - 16/17k HP, crit +/- 900, acc z 2800+, attacku jak będziesz miał z 850+ to już jest dobrze.
@Hanuel
Nie zgodzę się tylko co do setów pod HP. Teraz na endgame instancje wystarczy spokojnie 16/17k HP, a resztę wkłada się w crit. Nie chodzę również w drzewku supportowym, bo potrafię wykręcić DPS i utrzymać na sobie mobki bez zbędnych stigm. Meta się odrobinę zmieniła. Bodajże dwa party mam z Kahruna pod HP, reszta crit .
Napisałem tyle, ile wiem. Później już sam dojdziesz do wszystkiego i będziesz wiedział czego Ci brakuje w jakich sytuacjach
A ciężko zrobić jest item +15 i jak go ulepszać? Jaki ma być stosunek lvlu itemu do lvlu enchant stone'a?
@HanuelNie zgodzę się tylko co do setów pod HP. Teraz na endgame instancje wystarczy spokojnie 16/17k HP, a resztę wkłada się w crit. Nie chodzę również w drzewku supportowym, bo potrafię wykręcić DPS i utrzymać na sobie mobki bez zbędnych stigm. Meta się odrobinę zmieniła. Bodajże dwa party mam z Kahruna pod HP, reszta crit .Napisałem tyle, ile wiem. Później już sam dojdziesz do wszystkiego i będziesz wiedział czego Ci brakuje w jakich sytuacjach
Pisałem że do 99% aktualnie wystarczy jak masz 2-4 itemy pod HP reszta Crit ale kiedy wchodził ostatni Patch to robienie inst typu Sauro / Runa / Kata / RST przed wszystkimi Nerfami raczej wymagało full HP setu a raczej bardzo ułatwiało zrobić je pierwszy / drugi raz przynajmniej.
To samo napisałem o drzewku pod Support że nie ma sensu ;x i jedyny buffek Supportowy jakiego się używa to właśnie BG czyli podstawa u templara.
A ciężko zrobić jest item +15 i jak go ulepszać? Jaki ma być stosunek lvlu itemu do lvlu enchant stone'a?
Nie musisz od razu na +15 ważne żebyś podbił tą broń bo sam zobaczysz że masz bardzo mały DMG. O Enchatnowaniu masz w ciula poradników na necie więc nie będę się rozpisywał ;x
4.7 podali że niby w marcu będzie czyli do mają dostaniemy ;x a 5.0 to tak 1,5 -2 lata jeszcze a tak poza Aion nie ma z czego się odradzać ;P cały czas dobrze prosperuje.
4.8 ponoc mabyc bajka ;P zobaczymy
Amastain olej system pograj rangerem(dps)-grasz temp,albo healer: zawsze Cie beda jechac ;P,ze ujowo zatankowales,albo ujowy heal;P
co urwy na mnie lecialy zanim nauczylem sie healowac ;P haha(kiedys nie bylo do smiechu...)^^
Asmo Healer na zawsze
nigdy nie zapomne moj 1 th bez seta mr,ja pier...