Pogromca LoLa?

Wiadomo, konserwatyści zostaną przy Docie i LoLu. Ci, którzy szukają czegoś nowego, innego oraz szybkiej rozgrywki przejdą na HotSa. Część z nich będzie grać w kilka tytułów. Blizz podał, że zainteresowanych beta testami jest 9 baniek osób.

Pssst to nie wojna, ale chyba każdy ma dość żali laski, która "zmarnowała" swoje 3 lata w WoWie i teraz wylewa swoje żale w każdym temacie i każdym newsie związanym z Blizzardem.

Proszę was, jeśli tylko blizzard będzie chciał, to zrobi z hotsa mega popularną grę. Na przykładzie hsa, jeszcze niedawno nikt nie interesował się tą grą, a teraz gra w nią multum ludzi! Wszystko za sprawą esportu, który bardzo szybko rozwinął grę i robi to nadal, minął dopiero rok a ona coraz bardziej liczy się na rynku. Tak samo może być z hotsem, jeśli też od początku nastawią na esport, to ta gra zawojuje naprawdę dużo, już teraz są rozgrywane mniejsze turnieje. Nie mówię, że gra od razu pobije dotę, czy lola, ale po pewnym czasie ma taką szansę. Bardzo dużą szansę, w końcu to blizzard. Takie jest moje zdanie i trochę mnie to boli, że trzeba to w internecie zaznaczać, bo inaczej cię zjedzą.

Nie gram w lola, ani w dotę dlatego obiektywnie mogę stwierdzić, że lol jest lepszy, ba o niebo lepszy od doty. Jedyną jego wadą jest społeczność, większość gracze po prostu zachowuje się jakby była upośledzona, ale sama gra jest lepsza.Wiele osób nie gra w lola właśnie z powodu społeczności, ale gdy wyjdzie HotS to DotA znowu straci część swoich graczy na jego rzecz, tak jak to było z lolem. SMITE to moba 3d, więc spadek graczy mu jakiś znaczący z tego powodu nie grozi.

Jedni twierdzą, że Dota jest lepsza. Nie bez powodu. Skoro NIE grałeś, to nie wiesz, że w Docie jest duuuużo więcej możliwości. Nie ma co dyskutować, każdy woli co innego. Ja gram obecnie w Dote i Smite, w dote troche rzadziej, w lola pare lat grałem. Takie postacie jak Chen (fajne combo z Pudgiem), IO, Invoker mają skille, których w LoLu nigdy nie zrobią xd (jest głupi, nie wiem co piszę już, straciłem kontrolęęę), Dodam, że docie, można dobijać swoje stworki, żeby przeciwnik nie dostał hajsu, jest kurier, DUŻO ITEMÓW UŻYTKOWYCh, gdzie w lolu jest ich może kilkanaście (+ RIP Deathfire Grasp), są kurierki, przedmioty (skiny) każdego elementu oddzielnie. Gaben.

Z tym przedziałem wieku w lolu to też nie prawda. Dam sobie rękę uciąć że dota i lol mają podobne wiekowo community. Po prostu w lolu dzieciarnia siedzi w niskich ligach. Co do HotSa. Jeszcze nie grałem, ale z tego co oglądałem filmiki to powiem tylko, że animacja ruchu jak i ataków mi się niesamowicie nie podoba. Chociażby w tym filmiku autora, gdzie ten rycerz bijąc mobki ledwo co macha tym mieczem, a chłop 2 metry. Skille to samo. Nie czuć tego, że jak się używa to jest to potężny skill czy coś. Takie me zdanie.

Imo też

Ja wolałem starą dotę na silniku W3 niż tę od Volvo:/

Ilością playerbase LoL miażdży Dotę z prostego powodu. LoL jest easy to learn, hard to master. Riot tworząc LoLa wywalił zbędne mechaniki i dodał coś od siebie. Okazało się to mega sukcesem. Riot się stał firmą epic winem ostatnich lat. Na podobny sukces miało szansę S2 ze swoim Heroes of Newerth. Niestety, była to bezczelna kopia Doty z szybszym tempem rozgrywki+ początkowe b2p. Zaowocowało to tym, że gra istnieje tylko w podziemiu.

Tak jak już wspomniałem - zobaczymy, co będzie z HotSem. Nie sztuką jest wyprodukować grę, trzeba jeszcze ją utrzymać odpowiednią promocją, regularnymi update'ami oraz sceną esportową.

Powiem tak żadna nowa gra nie stanowi zagrożenia dla League czy Doty, ponieważ są to gry popularne i naprawdę wyśmienite

W Hotsie fajne jest to że jest to gra moba totalnie dla każdego nawet jeśli nie radził sobie w innych produkcjach tutaj będzie miał łatwiej.

Prawda różne tryby w Hotsie są naprawdę ciekawe jednak sama gra nie zachwyca tak bardzo.

Ma szanse wyprzedzić Smita i zostać 3 wśród gier moba ale dwóch Króli na tym rynku nie przebije.

Proszę was, jeśli tylko blizzard będzie chciał, to zrobi z hotsa mega popularną grę. Na przykładzie hsa, jeszcze niedawno nikt nie interesował się tą grą, a teraz gra w nią multum ludzi! Wszystko za sprawą esportu, który bardzo szybko rozwinął grę i robi to nadal, minął dopiero rok a ona coraz bardziej liczy się na rynku. Tak samo może być z hotsem, jeśli też od początku nastawią na esport, to ta gra zawojuje naprawdę dużo, już teraz są rozgrywane mniejsze turnieje. Nie mówię, że gra od razu pobije dotę, czy lola, ale po pewnym czasie ma taką szansę. Bardzo dużą szansę, w końcu to blizzard. Takie jest moje zdanie i trochę mnie to boli, że trzeba to w internecie zaznaczać, bo inaczej cię zjedzą.

Nikt nie interesował się HSem? Stary, to jest najbardziej medialna karcianka na rynku... rynku, który w przeciwieństwie do MOBA nie został jeszcze dobrze wyeksploatowany w wersji komputerowej (bo jeśli chodzi o prawdziwe, fizyczne karcianki to konkurencja jest spora i mocna). Jaką inną karciankę jesteś w stanie wymienić? Obeznani w temacie podadzą jakiegoś M&M:DoC czy ostatnio wydanego Hexa, ale co poza tym?

Jedni twierdzą, że Dota jest lepsza. Nie bez powodu. Skoro NIE grałeś, to nie wiesz, że w Docie jest duuuużo więcej możliwości. Nie ma co dyskutować, każdy woli co innego. Ja gram obecnie w Dote i Smite, w dote troche rzadziej, w lola pare lat grałem. Takie postacie jak Chen (fajne combo z Pudgiem), IO, Invoker mają skille, których w LoLu nigdy nie zrobią xd (jest głupi, nie wiem co piszę już, straciłem kontrolęęę), Dodam, że docie, można dobijać swoje stworki, żeby przeciwnik nie dostał hajsu, jest kurier, DUŻO ITEMÓW UŻYTKOWYCh, gdzie w lolu jest ich może kilkanaście (+ RIP Deathfire Grasp), są kurierki, przedmioty (skiny) każdego elementu oddzielnie. Gaben.

Zgadza się, wszystko to co mówisz to prawda. Z jakiegoś jednak powodu moje trzy-cztery podejścia do Doty skończyły się kompletnym fiaskiem. Nie dlatego, że jest bardziej skomplikowana (chociaż to odstrasza początkowo). Nie dlatego, że jest trudniejsza. Dlatego, że... bardzo niewygodnie mi się w nią grało. Nie wiem czemu dokładnie - może chodziło o sterowanie. Dlatego się odbiłem.

A porównywać możliwości jednej gry z drugą jest bardzo ciężko. Dota to gra, która powstała później - to ma swoje efekty. Porównajcie LoLa sprzed 4 lat z obecnym i zobaczcie, jak zmieniła się mechanika (a na co pozwoliła ewolucja silnika - wszak Orianna na swoje czasy była arcydziełem Riotu).

HotS nie przebije LoLa i tak samo Docie tez się to nie uda. A to wszystko z jednego powodu - LoL jest juz tak popularny, że tą grę zna niemal każdy internauta. Do tego LoL jest łatwą grą i łatwo się nauczyć w nią grać. Nie ma tam jakichś trudnych technik do ogarnięcia w porównaniu do Doty. Dla przykładu - ogarnij w Docie skille Chena + skille jednostek pod jego kontrolą + przedmioty aktywne, ogarnij 3 duchy Brewmastera gdzie każdy ma swoje skille, grając supportem praktycznie zawsze masz 6 przedmiotów aktywnych + ogarnij jeszcze skille swojej postaci. Czy w LoLu jest podobnie? Nie wydaje mi się. HotS podobnie jak LoL ma proste mechaniki aczkolwiek w HotSie bez zgranego teamu nie zrobisz NIC. Tam grając z randomami praktycznie każdy mecz jest przegrany bo każdy musi wiedzieć co trzeba robić w danym momencie.

Polecam wszystkim zrobić sobie ciekawe doświadczenie. Pograć trochę w Dote, a następnie przerzucić się na LoLa... ^^ Wtedy widać gołym okiem różnice w poziomie trudności.

przeciętny, normalny człowiek odpala grę aby się odstresować. Lol tego na pewno nie zapewnia^^, dote nie każdy trawi, poza tym nie każdemu odpowiadają tak długie mecze. Cały ten was esport ma w .... Jeśli lol straci jakichś graczy to pewnie normalnych ludzi, wchodzących zagrać jedna dwie gry ze znajomymi,a reszta lepiej niech sobie w lolu zostanie .

przeciętny, normalny człowiek odpala grę aby się odstresować. Lol tego na pewno nie zapewnia^^

Dziwne, nie mam tego problemu. Może dlatego że na wszystkie toksyczne elementy daję mute.

LoL - Pewna pozycja na świecie. Hots nie ma najmniejszej szansy mu zagrozić

Dota - Zbiera coraz wieksze ilości fanów na całym świecie ale myślę, że nie zagrozi dla LoL a nawet jeżeli to nie prędko

Hots - Blizzard i te miliony na promocje gry :) To wiele zmienia w rynku gier. Blizz to genialna firma i wie jak zatroszczyć się o swoje produkcje aby stały się mega hitami. Mimo to dla Hotsa nie widze szansy na pobicie 2 wyżej wymienianych gier.

Nikt nie interesował się HSem? Stary, to jest najbardziej medialna karcianka na rynku...

Teraz tak, wcześniej nie była...

Ogólnie nie rozumiem dlaczego już teraz mówicie, że hots się nie wybije, bo jest słabszy od lola\doty. Srsly, ta gra ledwo co wyszła z alphy, teraz jest closed beta. Masa rzeczy może być jeszcze zmieniona i udoskonalona. W pojedynku lol w alphie vs hots w alphie, hots wygrywa z pewnością

Oczywiście, że wygrywa bo wydawcą jest Blizzard czyli sprawdzona marka :D

W hotsie musieliby dodać itemy bo same rozdawanie skilli i rozwijanie ich to za mało.

Pociesza mnie różnorodność wielu trybów gry bo te są nawet ciekawe

Mają dodać itemy, żeby gra była taka sama jak inne moby? A potem co? Wszyscy będą mówić, że kolejny klon lola :>

Jak dla mnie takie rozwiązanie daje większe możliwości taktyczne. Głównie zwiększają statystyki, czasami tylko jakiś znaczący bonus (z lola to najbardziej chyba zhonya). A w hotsie inne rozłożenie skilii może całkowicie zmienić styl gry daną postacią.

Właśnie brak itemów w HotSie i brak farmy czynią tę grę inną i unikalną. Team fighty są uzależnione w olbrzymiej większości od twojego skilla, a nie od tego jak jesteś ubrany. O wiele łatwiej jest o come back niż w innych moba, ale co za tym idzie - jest też o wiele łatwiej roztrwonić wypracowaną przewagę.

Hots na swój sposób jest ciekawy ale tak jak ktoś wcześniej wspomniał dla specyficznej grupy odbiorców i raczej Lola czy doty nie uda mu się pobić. Porównywanie community ww. gier też jest trochę bez sensu biorąc pod uwagę ich wielkości. Kwestia rozwijania Hotsa również w kierunku e-sportowym jest także nikła dla Blizzarda bo na chwilę obecną Valve to Dota2 i Cs:Go, a Riot to tylko LoL więc myślę, że nie było by łatwo znaleźć sobie miejsca między tymi gigantami. Ktoś powie "przecież Blizzard ma SC2 i doświadczenie czerpane z jego sceny" ale nie oszukujmy się SC2 to tylko scena koreańska, a w przeciwieństwie do Doty i LoLa to nic.

Teraz tak, wcześniej nie była...Ogólnie nie rozumiem dlaczego już teraz mówicie, że hots się nie wybije, bo jest słabszy od lola\doty. Srsly, ta gra ledwo co wyszła z alphy, teraz jest closed beta. Masa rzeczy może być jeszcze zmieniona i udoskonalona. W pojedynku lol w alphie vs hots w alphie, hots wygrywa z pewnością

może ale patrzysz też na pryzmat rożnych lat pomyśl w którym roku była alpha LoLa i jak od tego czasu zmieniły się gry, porównywanie alphe która był a 4/5 lat temu do alphy z dnia dzisiejszego jest bezsensowne i bezcelowe

Właśnie brak itemów w HotSie i brak farmy czynią tę grę inną i unikalną. Team fighty są uzależnione w olbrzymiej większości od twojego skilla, a nie od tego jak jesteś ubrany. O wiele łatwiej jest o come back niż w innych moba, ale co za tym idzie - jest też o wiele łatwiej roztrwonić wypracowaną przewagę.

może i brak itemów i farmy czyni HoTsa wyjątkowym, ale niestety czyni go tym samym casualowym czego wielu graczy nie lubi

I co najmniej 2 tyle lubi niż nie lubi, bo ludzie mają już dość perfidnych klonów LoLa i Doty, a HotS daje im jakąś odmianę i urozmaicenie.

@desp Właśnie tak powiem. Dodam jeszcze, że blizzard to nie tylko sc2, ale także coraz bardziej hs

@Aenaris13 Napisałem to celowo, bo porównywanie alph, które różni 5 lat, jest tak samo bezsensowne, jak porównywanie produktu, który premierę miał 4 lata temu do alphy.

Blizz to genialna firma i wie jak zatroszczyć się o swoje produkcje aby stały się mega hitami.
Oczywiście, że wygrywa bo wydawcą jest Blizzard czyli sprawdzona marka

Sprawdzona marka wypuściła D3. Muszę mówić coś więcej?

Patrzycie na Blizzarda przez różowe okulary. Do HotSa pójdą fani wszystkich uniwersów stworzonych przez Blizza, ale z jakiego powodu miałaby pójść tam cała reszta ludzi? Zwłaszcza ta część, która będzie chciała zapłacić? Na chwilę obecną tego nie widzę.

Jedynie kogo przyciągnie hots to casualowych, niedzielnych graczy. Już nawet lol jest bardziej wymagający od hots. Póki co nie słyszałem żeby żaden profesjonalny gracz obojętnie której sceny przeszedł na hots.

Co do Blizzarda to chyba za mocno słodzicie, nie jest taki idealny. Póki co hots mocno w tyle.