Pogromca LoLa?

Póki co, god damn it, to jest praktycznie alpha jeszcze!

Ja już gram trochę w HotSa, od alfy. Z obserwacji mogę powiedzieć, że pakiet założycielski schodzi jak ciepłe bułeczki... i to mega cipłe bułeczki. Po moich grach widać, że czasem co najmniej 5 z 10 osób w rozgrywce to ludzie, którzy kupili dostęp do bety. Streamerzy też wyrastają jak grzyby o deszczu. Aż "strach" pomyśleć co będzie, gdy gra wejdzie w open beta stage.

@desp Właśnie tak powiem. Dodam jeszcze, że blizzard to nie tylko sc2, ale także coraz bardziej hs @Aenaris13 Napisałem to celowo, bo porównywanie alph, które różni 5 lat, jest tak samo bezsensowne, jak porównywanie produktu, który premierę miał 4 lata temu do alphy.

no nie powiedział bym iż w takim wypadku jest to bez sensu ponieważ porównujemy w tym przypadku dwie gry które konkurują ze sobą na rynku Moba, ale porównań zawsze należy dokonywać patrząc na dzień aktualny, a nie zaś na aktualny przy jednej grze, zaś przeszły w innej

HotS nie spodoba się ludziom, którzy:

- lubią farmfest

- są indywidualistami, którzy lubią się czuć "nafeedowani"

- muszą mieć itemy

- lubią składać innych na 1 kombo skilli. W hotSie tak się nie da

- są konserwatywni i nie lubią "zbędnych" dodatków na mapie, jak ponadstandardowe objective'y

- lubią długie gry

- nie lubią Blizzarda i/lub ich uniwersa.

Natomiast HotS spodoba się tym, którzy"

- lubią intensywną akcję od początku do końca gry

- lubią grać dla teamu i z teamem i mają gdzieś feed. Yam exp jest współny

- mają gdzieś itemizację i wolą czystko skill based i dłuższe team fighty

- lubią ponadprzeciętne objective'y, niż tylko nexus itp.

- lubią szybkie rozgrywki

- lubią Blizzarda i/lub ich uniwersa

- są znudzeni innymi moba.

To tak pokrótce.

HotS nie spodoba się ludziom, którzy:- lubią farmfest- są indywidualistami, którzy lubią się czuć "nafeedowani"- muszą mieć itemy- lubią składać innych na 1 kombo skilli. W hotSie tak się nie da- są konserwatywni i nie lubią "zbędnych" dodatków na mapie, jak ponadstandardowe objective'y- lubią długie gry- nie lubią Blizzarda i/lub ich uniwersa.Natomiast HotS spodoba się tym, którzy"- lubią intensywną akcję od początku do końca gry- lubią grać dla teamu i z teamem i mają gdzieś feed. Yam exp jest współny- mają gdzieś itemizację i wolą czystko skill based i dłuższe team fighty- lubią ponadprzeciętne objective'y, niż tylko nexus itp.- lubią szybkie rozgrywki- lubią Blizzarda i/lub ich uniwersa- są znudzeni innymi moba.To tak pokrótce.

No to widać HotS mi się spodoba,a co do tematu to jest Blizzard więc gra na pewno szybko wejdzie na scenę e-sportu.

HotS nie spodoba się ludziom, którzy:- lubią farmfest- są indywidualistami, którzy lubią się czuć "nafeedowani"- muszą mieć itemy- lubią składać innych na 1 kombo skilli. W hotSie tak się nie da- są konserwatywni i nie lubią "zbędnych" dodatków na mapie, jak ponadstandardowe objective'y- lubią długie gry- nie lubią Blizzarda i/lub ich uniwersa.Natomiast HotS spodoba się tym, którzy"- lubią intensywną akcję od początku do końca gry- lubią grać dla teamu i z teamem i mają gdzieś feed. Yam exp jest współny- mają gdzieś itemizację i wolą czystko skill based i dłuższe team fighty- lubią ponadprzeciętne objective'y, niż tylko nexus itp.- lubią szybkie rozgrywki- lubią Blizzarda i/lub ich uniwersa- są znudzeni innymi moba.To tak pokrótce.

Po tym co napisałeś mam wrażenie że hots to taki saper z ładną grafiką i postaciami z gier blizzarda gdzie każdy gra jak chce bo i tak wszyscy mają wspólny lvl.

@Maqes nie mam pojęcia na jakiej podstawie to wywnioskowałeś, ale nie wnikam.

@Aenaris13 Póki co nie należy ich porównywać wcale, a tym bardziej wydawać osądów nad grą

@Maqes nie mam pojęcia na jakiej podstawie to wywnioskowałeś, ale nie wnikam.@Aenaris13 Póki co nie należy ich porównywać wcale, a tym bardziej wydawać osądów nad grą

Po tym

- lubią grać dla teamu i z teamem i mają gdzieś feed. Yam exp jest współny

- mają gdzieś itemizację i wolą czystko skill based i dłuższe team fighty

Gdy każdy gra jak chce, np. solo i nie współpracując z teamem to kiepsko. Nie raz widziałem stompy typu 30:5 w kilkanaście minut, bo pechowy team nie chciał ze sobą współpracować. By poczuć jak skill jest ważny trzeba w to zagrać, same streamy guzik mówią. Zagrasz jak chcesz olewając wszystko to bądź pewien, że kilkanaście minut i waszego teamu nie ma.

Nawet wbrew pozorom tf są mega skillowe. Nie ma itemów, które wygrają Ci grę, tylko wasz skill może wygrać wam grę. Walki trwają dłużej oraz jest ich więcej i co za tym idzie, wiele razy trzeba się pozycjonować, zmieniać targety itp.

Wszyscy maja wspólny lvl co nie oznacza ze lvl wbija się tam z nikąd. Team musi się rozstawiac na linii bo inaczej nie dostaje się expa z mobow> team jest w tyle z expem>przeciwny team ma wyższy lvl> przeciwny team ma szybciej następne talenty dzięki czemu ma łatwiej.

@Maqes nadal nie rozumiem, na jakiej podstawie to wywnioskowałeś. Grałeś w gl w tego hotsa?

Tak czy innaczej. Hots będzie popularny ale nie ma szans na pobicie Lola i Doty bo obecnie to są potęgi nie do ruszenia.

Hots moim zdaniem bedzie dla niedzielnych graczy, którzy chcą zabić jakoś czas. W wielkich turniejach esportowych pokroju LCSów lolowych go nie widze.

Widać, że część na tym forum to fani tego tytułu a inni są obojętni i ciut bardziej realistycznie patrza na ten tytuł

O poważne turnieje nie ma się co martwić. Na 100 będą:)

@Aenaris13 Póki co nie należy ich porównywać wcale, a tym bardziej wydawać osądów nad grą

ale przecież ten temat istnieje po to aby wydać osąd czy HoTs ma szanse pokonać pod względem popularności LoLa. Wydajesz osąd nawet przez samo granie w tą grę, ponieważ oznacza to że jest ona według ciebie naprawdę dobra (albo że nie masz co robić)

Pobić LoLa nie da rady - ma zbyt ugruntowaną pozycję na rynku. Jeśli dobrze mu pójdzie, prześcignie Dotę2. Tak czy siak, HotS jest ciut inną grą dla innej grupy odbiorców.

Dota tak samo jak lol ma "zbyt ugruntowaną pozycję na rynku" Te dwie gry są nie do przebicia. Ze smitem może być tak samo.

@Aenaris13 Jak można wydać osąd na grę, która jest jeszcze praktycznie w alphie? ;_: Przecież to jest tak skrajnie głupie, że aż brak mi słów. Skąd wiecie, że lol i dota to pozycje nie do ruszenia? Po prostu wcześniej nie było odpowiedniego konkurenta. Tak jak Vences powiedział, turnieje będą na pewno, chyba, że blizzardowi nie będzie na tym zależało. Tak wszyscy hejtują guru, że pochopnie mówi na tytuły "crap", a wy robicie teraz dokładnie to samo. Może gra się wam nie podobać, możecie powiedzieć, że lol wam się bardziej podoba, ale na miłość boską, nie możecie powiedzieć, że ten tytuł nie ma przyszłości, bo on tak na prawdę jeszcze przeszłości nie ma.

https://www.youtube.com/watch?v=HLUKSUNLENI jutro:)

Mi się wydaje w jaką stronę Blizzard pójdzie, jeśli nastawiony będzie na kasę, nie wróżę sukcesu. Jeśli natomiast pod marką będzie dobra gra, fani będą zadowoleni. LoL wystartował w dobrym czasie, o dobrej porze gdzie nie było wtedy konkurencji. Jakby dota 2 i lol startowali w tym samym czasie, kto wie może by dota 2 była numerem 1. Hot's też ma system kupowania postaci, więc następną mobe gdzie farmi się postacie - odpuszczam. Szkoda mi czasu, jak mi się LoL znudzi, nastąpi to dopiero po osiągnięciu diamentu, będę grać wtedy dote 2.

LoLa raczej nie pobije, bo jest zbyt "casualowy", a te wszystkie gimbusy, które w LoLa grają, nie zmienią (i dobrze) gry dopóki wszyscy ich koledzy tam nie przejdą.

Moim zdaniem HoTS już pobuł LoLa i to w każdy możliwy sposób. Więcej map, więcej trybów rozgrywki, lepsza grafika, fajny pomysł ze skillami zamiast itemów, mounty i ciekawi bohaterowie (choć niestety klonowani - brakuje tutaj oryginalnych rozwiązań), walki nie trwają 0,83 sekundy, a bohaterowie zwłaszcza wojownicy nie schodzą po dwóch strzałach - zachowana jest typowa dla Warcrafta długa walka (jak na mobe to jet długa), którą bardzo lubię. Do tego świetny polski dubbing na najwyższym poziomie. W LoLu nie ma tragedii, ale tekstów w HOTS będzie znacznie więcej, co mi się osobiście podoba (tak jak w lolu podczas używania skilla, jak bohater coś mówi - mała rzecz, a cieszy ;))

Kilka ciekawych rozwiązań usunięto z gry w czasie Alfy, np. artefakty. Przypuszczam, że po gruntownym przerojektowaniu coś takiego może wrócić, co tylko urozmaici rozgrywkę.

Co do tego czy będzie nastawiony na kasę, jak każda gra Blizzarda, to myślę, że nie, bo takiej gry nie da sie zrobić Pay To Win, tak żeby wszystkich nie zrazić do siebie. Bohaterowie sa dostępni za walutę w grze, tak jak w innych MOBA, mounty i skiny są opcjonalne i nie wpływają na siłę bohaterów. Aż dziwne, ale myślę, że HoTS może być sprawiedliwą grą dla darmozjadów, tak jak np. LoL.

Spodziewałem się płatnego wstępu do gier rankingowych, albo czegoś na wzór Areny z HS, ale póki co nic takiego nie ma - i dobrze - ale kto wie, co przyniesie przyszłość.

LoLa raczej nie pobije, bo jest zbyt "casualowy", a te wszystkie gimbusy, które w LoLa grają, nie zmienią (i dobrze) gry dopóki wszyscy ich koledzy tam nie przejdą.Moim zdaniem HoTS już pobuł LoLa i to w każdy możliwy sposób. Więcej map, więcej trybów rozgrywki, lepsza grafika, fajny pomysł ze skillami zamiast itemów, mounty i ciekawi bohaterowie (choć niestety klonowani - brakuje tutaj oryginalnych rozwiązań), walki nie trwają 0,83 sekundy, a bohaterowie zwłaszcza wojownicy nie schodzą po dwóch strzałach - zachowana jest typowa dla Warcrafta długa walka (jak na mobe to jet długa), którą bardzo lubię. Do tego świetny polski dubbing na najwyższym poziomie. W LoLu nie ma tragedii, ale tekstów w HOTS będzie znacznie więcej, co mi się osobiście podoba (tak jak w lolu podczas używania skilla, jak bohater coś mówi - mała rzecz, a cieszy )Kilka ciekawych rozwiązań usunięto z gry w czasie Alfy, np. artefakty. Przypuszczam, że po gruntownym przerojektowaniu coś takiego może wrócić, co tylko urozmaici rozgrywkę.Co do tego czy będzie nastawiony na kasę, jak każda gra Blizzarda, to myślę, że nie, bo takiej gry nie da sie zrobić Pay To Win, tak żeby wszystkich nie zrazić do siebie. Bohaterowie sa dostępni za walutę w grze, tak jak w innych MOBA, mounty i skiny są opcjonalne i nie wpływają na siłę bohaterów. Aż dziwne, ale myślę, że HoTS może być sprawiedliwą grą dla darmozjadów, tak jak np. LoL.Spodziewałem się płatnego wstępu do gier rankingowych, albo czegoś na wzór Areny z HS, ale póki co nic takiego nie ma - i dobrze - ale kto wie, co przyniesie przyszłość.

Jeśli jesteś graczem typowo casualowym to masz poniekąd rację, ale dla graczy, którzy lubią skillową grę i wyzwania to LoL / Dota są zdecydowanie lepszymi opcjami. ;)