Dodac do tego mozna tylko jedno: to typowe zachowanie (bardzo) mlodocianych polakow. Rzadko spotykam sie z takim zachowaniem u tych bardziej dojrzalych graczy. Dodam rowniez ze o dojrzalosci nie swiadczy tylko wiek, ale doswiadczenie. Wedlug mnie rownie wazne jest towarzystwo na serwerze, przekonalam sie ze moze byc inaczej, polacy moga byc rowniez szanowani, ale trzeba sobie na to zapracowac i to bardzo ciezko, bo fakt faktem ze opinie mamy skutecznie zepsuta. Ciekawym fenomenem jest to, ze takich graczy ponoc jest mniej... wiec dlaczego mniejszosc psuje opinie wiekszosci?? odpowiedz jest prosta: bo sa glosniejsi, glosniej krzycza, glosniej zebrza, wszystko robia "glosniej". Gdyby ci zachowujacy sie (moze to glupio zabrzmi ale nie znajduje innego slowa) poprawnie zaczeli pokazywac reszcie swiata jacy potrafimy byc, ze potrafimy byc przyjacielscy, mili, gotowi do wspolpracy itp. itd. moze udaloby sie w koncu przelamac ta magiczna bariere miedzy nami a reszta swiata.
Polacy w MMO
Hmmmm, przyznam masz Brodzielcu sporo racji, lecz naprawdę zależy w jakiej grze są Polacy liczni.Nie chce najeżdżać na Tibie, ale tam naprawdę trudno o miłego polaka..Np: w Archlord doznałem olśnienia, bowiem spotkałem w pewnym mieście całą gildię polaczków, spodziewałem się, że nie zechcą pomagać takiemu noobkowi jak ja. A okazało się, iż są to naprawdę super ludzie ( pamiętam skala wiekowa była od 15-20 lat ) szybko wtajemniczyli mnie w świat gry, pomagali w questach i rozmawiali na luźne tematy.Natomiast pamiętam, jak grałem na Rusko-Czeskim serwerze w WoW (priv .. ) tam to była jadka Gdy tylko powiedziałem, skąd jestem z miejsca brali mnie na duel Hmm, taka wrodzona niechęć, ale cóż sam rusków nie trawie
Zgadza się w Archlordzie, nie ma prawie wcale takich głąbów jak np. W WarRocku czy Tibii. Sam trafiłem do gildii gdzie średnia wieku to około 13-16 (z małymi wyjątkami) i wszyscy: pełna kulturka, przyjazna atmosfera itp. I tylko szkoda, że ArchLord nie jest tak popularny wśród graczy MMO na świecie, mogliby zmienić o Polakach zdanie (zastanawiam się co decyduje o tym, że w np. tej grze panuje jakaś kultura, a w innych nie. Przypadek?).
A, że zahaczę o tych rusków w WoW-ie. To udało ci się chociaż nakopać im w duelu?
Na szcęście są ostoje gier w których polacy mają bardzo dobrą opinie . Sztandarowym przykładem jest Tantra , gdzie bycie polakiem nie tylko nie jest minusem , jest wręcz traktowane jako plus . Istnieje tam bardzo mała liczebnie grupa graczy z PL znających sie na MMO jak Pudzian na ciężarach .
Najgorsze jest fakt że z tymi graczami o niewłaściwym zachowaniu nie da sie nic zrobić , zwrócisz uwage to cie zbluzga , nie zwrócisz to będzie ciągnął dalej swoje . Wydaje mi sie że o jakies standardy gry powinni dbać GM-owie ale niestety w większości darmowych MMO gm-owie są od tego żeby byli GM-owie , na tym ich rola sie kończy
A mnie się trochę skojarzyli gracze hiszpańsko-portugalsko języczni,głównie Brazylijczycy.
Może gdybym znał hiszpański byli by spoko ale ani be ani me ani kukuryku.
Z innymi postaciami spokojnie da się porozumieć łamaną angielszczyzną,z nimi nie,nawet nie odpowiadają i nie wiadomo czy bluzga czy co.
A mnie się trochę skojarzyli gracze hiszpańsko-portugalsko języczni,głównie Brazylijczycy.Może gdybym znał hiszpański byli by spoko ale ani be ani me ani kukuryku.Z innymi postaciami spokojnie da się porozumieć łamaną angielszczyzną,z nimi nie,nawet nie odpowiadają i nie wiadomo czy bluzga czy co.
A na Polaków się narzeka, że znikomy procent zna angielski. A tu proszę nie tylko u nas są takie problemy...
Wiem cos o tym kradzieze kont/wlamy/wyzwiska. Ale jak u brata zobaczylem co sie dzieje w Metin 2 tam to jest porazka dopiero zalozmy ze jest event a ludzie z takimi tekstami "gm jest hamski nie dal mi fms-a", "gm daj itemki plox" poprostu jak sie na to patrzy to jakby jakis privat emu a to ma by przeciez profesjonalna gra z profesjonalna ekipa ktora ma zarzadzac serwerami z jakimis zasadami. Broda nie zgodze sie z toba we wszystkim co powiedziales bo gralem praktycznie w all gry MMO i w 3/4 polacy byli bardzo dobrze zorganizowani i umieli jezyk angielski przynajmniej na podstawowym poziomie a to ze gnoje po 7-10 lat ktorym starzy zalozyli net psuja nam normalnym graczom reputacje to juz pozostawmy bez komenta ...
Ogólnie to zgadzam się co do opinii polaków w mmorpg oprócz jednej kwestii. W grach w które grałem i gram polacy znają bardzo dobrze język angielski. I język wcale nie ma wpływu na to czy chcę dołączyć do zagranicznej czy polskiej gildii. Według mnie polska jest jednym z nielicznych krajów, który w grach mmo potrafi się tak dobrze zorganizować. Wybieram zawsze polską gildie ponieważ można tam poznać fajnych ludzi oraz panuje tam fajny klimat. Uważam, że część polaków czuje tą "więź" i chęć pokazania innym krajom swojej siły i kto tak na prawdę "rządzi". Fajnie jest gdy polski klan jest najlepszy na jakimś serwerze i inni czują respekt patrząc na grupę np 400 osób zbierających się w jakimś miejscu (np przed siegem).
A "nienawiść" między polakami ruskami i niemcami uważam raczej za +. Jak grałem jeszcze w L2 to miałem wojnę z ruskim klanem i była fajna zabawa. Nikt się nie wyklinał czy coś takiego, po prostu wewnętrznie, któraś ze stron chciała pokonać "wroga", aczkolwiek w tym przypadku to inne uczucie niż w wojnie z jakimś normalnym klanem.
W końcówce PL przy nicku nie widzę nic złego. Do tego sporo obcokrajowców pytało się mnie co to znaczy.
W grze, w którą gram średnia klanowego polskiego wieku wynosi 16-28 lat (w tym parę osób trochę starszych). Mogę nawet powiedzieć, że ciężko jest mi znaleźć jakieś dziecko, aczkolwiek w L2 już była mniejsza i spotkałem parę chamskich osób. W Tibie nie grałem więc nie wiem jak tam to wygląda.
Jak dla mnie to było by nudno gdyby polska w mmo była "zwykłym krajem".
Zgadzam się z Tobą w 100 procentach
Ostatnio ubawił mnie typ który napisał do mnie cock sucker zamiast kox traker , ale noob nawet języka nie zna .
Wiesz co znaczy cock sucker(no i ko tu jezyka nie zna! Buhahaha)? Miał pewnie na mysli wyzwanie cie (sprawdz w jakims translatorze co to znaczy, ja wiem, ale nie bede cie wyreczac)
Po:
1. Temat jest głupi
2. Podobnie jak autor tematu, brednie i tyle.
Sam piszesz tu o innych graczach tak jak reszta sie wypowiada, ale na pewno kazdy z was tak robi.
No i co najwazniejsze to zeby bluzgac do gracza spoza polski trzeba dobrze nauczyc sie jezyka, a gracz ktory zna tylko swoj jezyk (dajmy na to polacy ktorzy nie znaja nawet dobrze polskiego lub szwaby ktorzy beda do nas pisac, chociaz niz nie zrozumiemy, albo np. grecy ktorzy chca sie popisac angielskim piszac Soori !(tzn Sorry) nie beda bluzgac na innych, chyba ze tylko tych z ich kraju.
Bez obrazy broda, ale wyrazam swoja opinie, a co do reszty;
Niezle sie podlizujecie ^^
Tez sie z tematem srednio zgadzam.
1)żebranie - śmiejemy się z turków , jednak znaczna część żebraków to Polacy , zresztą jak na wszystko na to też znajdą wyjaśnienie . Choćby takie że Janosik też dawał biednym więc o co ten krzyk2)oszustwa targowe - co innego pisze co innego sprzedaje , a jak kupił to frajer , zresztą robie to dla jego dobra, następnym razem przeczyta co kupuje .3) kradzież dropów - po pierwsze nie kradzież , tylko szybkie ręce i trochę pomyślunku . Wszystkie akcje typu ninjq , stunowanie aż do podniesienia dropa , czy ubijanie party memberów tuż po bossie ( to zespołowa akcja ) to element świata , życie jest brutalne .) Sztuczki wszelakie - Polacy mają talent do wymyślania jak oskubać naiwnych np. Legendarny sposób z L2 na plusowanie itemów na +8 (nawet ng! ) . Głupich nie sieją sami się rodzą .Jak już sobie wyjaśniliśmy że w takich metodach zarabiania nie ma nic złego to jedziemy dalej ( o akcjach przerzuce ci itemy za free nie wspominam ) .
Jednym slowem - życie.
MMORPG'i mają w pewnym stopniu kształtować wirtualną rzeczywistość, a co to byłaby za rzeczywistosc bez sztuczek, intryg i zebrakow?
a)Bugi - jak są trzeba z nich korzystać , to nie moja wina że programiści o czymś zapomnieli. Niech się uczą na błędachb)Boty - przecież nie będe grał non stop , a poziom musi lecieć , zresztą inni też używają to i ja mogęc) Hacki i Cheaty - nie mam czasu na pierdoły , dałem 10pln za chaty to mogę ich używać , zresztą ktoś je wymyślił a to znaczy że wolno z nich korzystać .
To jest mocno naciagane, bo w sumie czemu maja odpowiadac za to tylko moi rodacy? Cheaty, Bug abusing i boty sa wszedzie i kazdy (jesli chodzi o narodowosc) moze uzywac i uzywa jesli chce. A to ze my wiemy ze jakis Polak uzywa to nie znaczy ze co drugi polak botuje i nagminnie korzysta z bugow.
Twoj artykul jest oparty o nasz "wewnetrzny" stereotyp, ktory jak wiemy nie jest zawsze zgodny z prawda, a w tym przypadku moim skromnym zdaniem, kompletnie sie z nia mija.
Nie mam zdania na to pytanie!
// Dla tego konieczny byl do tego post? wieje spamem nastepnym razem bedzie kopniak z odbyt (by bylo jasne ja se zartuje nie bierz tego do siebie ) - Spawn
Shey po peirwsze dzieciaku chyba nie wiesz co to ironia , po drugie nie znasz chyba regulaminu , gratuluje zgłaszam raport ( nawbijaj mi jeszcze plizzzz)
Shey po peirwsze dzieciaku chyba nie wiesz co to ironia , po drugie nie znasz chyba regulaminu , gratuluje zgłaszam raport ( nawbijaj mi jeszcze plizzzz)
Ale o co chodzi . Napisal ze cie nie chce obrazic. No ale faktycznie to "hahaha" z jego strony bylo zbedne w odwecie mozesz napisac "mofo"(bez obrazy to zarcik nie brac do siebie )
@Temat
Ostatnio mialem przyjemnosc grc z pewnymi amerykaninami... pierw wnioskowalem bo bledach jakie popelniali w pisowni a potem sami sie przedstawili. Co ciekawe... Dowiedzialem sie ze Amerykanie bardzo lubia grac z Europejczykami a w szegolnosci z nami. No ale trzeba brac pod uwage to ze USA nie zna gier jak Metin czy Tibia... A raczej znali ale teraz to antyk ;D
Broda ma wiele racji. To nie jest wyssane z palca. W każdym MMO jest sporo polaków i większość cechuje się tym, co Broda zawarł w pierwszym poście. Dlatego w większości MMO w jakie grałem byłem w międzynarodowych gildiach. Obcokrajowcy są bardziej wyrozumiali. Ale co nam po narzekaniach? Ludzie wychowują dzieci na swoje podobieństwo... Niedługo zaleje nas fala h4x0rów i pr0sów.
Bez przesady. Myślicie ,że np. Belgowie bądź Francuzi nie mają podobnych graczy? My mamy także dużo liczbę naprawdę porządnych graczy tylko jakby się nie ujawniali. Nie dopisują w nickach PL, w gildiach ,a nicki także się nie wyróżniają np. Wiedźmin itp. Bo tak naprawdę według mnie to jest nie potrzebne ,ale to już każdy ma o tym inne zdanie. By nie robić z siebie idiotę nie pisząc na chacie servera np. Gdzie tam jest expowisko itp
By się nie rozpisywać. Prawię większość polaków (nie patrząc na wiek) chce na siebie zwrócić uwagę np. postują na chacie serwera lub pytają się każdego o coś (najczęściej o prostą rzecz).
Z życia wzięte:
Dla ciekawostki może nikt z was nie zna gry Day of Defeat 1.3 (silnik HL1). Mamy tam klan ,który jest drugi w europie arm. Kilku członków gra w tą grę nawet 5 lat. Dzięki jednemu z nich dostałem się do międzynarodowego klanu FoD ,który był w czołówce. Wszystko pięknie grało do czasu kiedy to dwóch polaczków ,którzy przyczepili się do mnie, nie wiem jakim cudem dostali się do klanu. Jak wiadomo narobili mi wstydu i obaj zostali wyrzuceni z klanu za to ,że nie udzielają się w języku angielskim. Po kilku dniach odszedłem sam ponieważ atmosfera nie była zbyt miła ,a ja stałem się jakoś mniej lubiany. Jeżeli ktoś zacznie w to grać (a naprawdę nie polecam gdyż jest wersja Source) bo jest ,gdzie arm założył ,aż 5 serwerów zobaczycie ile jest tam polskiego bydła i jak jesteśmy wyśmiewani i znienawidzeni. Konkretnie ta plaga to najczęściej znudzeni gracze CS'a.
Przeciez mr Shey jest sam wybitnym przykładem jakości Polskich graczy , selektywnie wybrał jedno zdanie , nie czytając całości , o zrozumieniu kontekstu nie wspominając . Takie teraz mamy pokolenie dzieciaki nie czytają , nie interesują sie historią . wogóle niczym . Smutna będzie przyszłośc mmo
Ale o co chodzi . Napisal ze cie nie chce obrazic. No ale faktycznie to "hahaha" z jego strony bylo zbedne w odwecie mozesz napisac "mofo"(bez obrazy to zarcik nie brac do siebie )
Skoro nie chciał obrazić to po co pisał:
1. Temat jest głupi2. Podobnie jak autor tematu, brednie i tyle.
?
"Temat jest głupi, podobnie jak jego autor" (lub też "brednie podobnie jak autor tematu [broda, jesteś brednią ]"). Odsyłam więc to regulaminu (punkt 5.3. oraz 6.2.) - ostrzeżenie.
Koniec głupot, bo będą następne (a zdania i tak nie zmienię ).
Shay, serio nie potrafisz wyrazić niezgody z przemyśleniami autora bez obrażania? Nie zgadzasz się to napisz to normalnie, podając argumenty bez rzucania mięsem. Nikt się nie podlizuje, każdy ma prawo się zgodzić lub nie zgodzić.
Co do tego; to wiesz co? Jesteś tak bardzo..., że wierzyc mi się niechce jak ty mozesz cos takiego pisac, dostajesz tak zwane (ja to tak nazywam) objawy noobka;
plizzzz
Fajne co? Jego `z` wystarczylo by.
Wiem co to ironia, a ty? Smiejesz sie z innych polakow jacy są? Tak ich wychowali(gracze) w innych mmo, wystarczy pozebrac a cos sie dostanie.
Przeciez mr Shey jest sam wybitnym przykładem jakości Polskich graczy , selektywnie wybrał jedno zdanie , nie czytając całości , o zrozumieniu kontekstu nie wspominając . Takie teraz mamy pokolenie dzieciaki nie czytają , nie interesują sie historią . wogóle niczym . Smutna będzie przyszłośc mmo
Przeczytałem cały, i wiesz co mi cię chciało? ... no właśnie.
Ten temat jest takjakby...zbędny, wszyscy wiemy jacy `my` Polacy jesteśmy, większość nie lubi turków i szwabów no i rusków, czy tak jest?? Odp. Brzmi tak.
Ja do Amerykańców lub Brytyjczyków nic nie mam czyli ta większość(`Większość` jak to opisałeś co do polaków jest traktowana przez inne narody(tzn zle)) jest spoko.
Bugi, hacki ? Każdy jeśli jakiegoś załapnie wykorzysta go, co do hacków to na przykładzie metina szwaby i włosi używają ich najwięcej. W Lineage 2 nawet wprowadzili taką opcje `Bot Alarm` czy cosik takiego.
Nie bede sie juz wypowiadal wiecej na temat polskiego metina, bo poprostu ... jest do d..
Pogrywam na US'ie to tak pozatym.
Co wiecej, nie wyciagaj tak szybko wnioskow co do moich postow, czy ja cos zle napisalem ?
Nie bede sie z toba juz spierac, kazdy ma swoje racje, ale ty? 1/3 to prawda a to 2/3 to chyba z paluszka wyssales sobie.
Shay, serio nie potrafisz wyrazić niezgody z przemyśleniami autora bez obrażania? Nie zgadzasz się to napisz to normalnie, podając argumenty bez rzucania mięsem. Nikt się nie podlizuje, każdy ma prawo się zgodzić lub nie zgodzić.
Yes Sir, Rycerzu Chmarusie...
Ps. To czym mam rzucać... serem?
Mr.Hania - Szacuneczek, oczywiście Muah ;* Thx.
Gdybyś nie zauważył jednak większość użytkowników podziela moje zdanie . Druga sprawa jak tak źle i fałszywie przedstawiłem PL w MMO to proponuje napisz własny temat pod tytułem np.: Polacy są najlepsiejsi bo są pro
ps. Najlepsiejsi napisałem specjalnie