Polityka

O tym trzeba, a raczej musi się rozmawiać, aby uświadomić młodym ludziom, to że mają wpływ na władzę. Tak to w naszych rękach jest przyszłość Polski. Jeśli chodzi o naszą kulturę polityczną to dominuje u nas kultura zaściankowa. Ludzie nie biorą czynnego udziału w życiu politycznym, np w takim USA wyróżniamy kulturę uczestniczącą. Każdy obywatel stara się, aby jego własne państwo stało się lepsze. Niestety, u nas jest inaczej wszyscy olewają, a potem gadają jak to źle. Bierzcie udział w wyborach, bo jak my młodzi nie pójdziemy(a młodych jest coraz mniej), to większość oddających głos to będą ludzie starzy i na kogo zagłosują, a na tego, którego ksiądz na ambonie w czasie kazania kazał im zagłosować (czyli PiS). Musimy się zabrać za tę politykę. Zastanowić się co będzie najlepszym wyborem dla Polski. Wielu z was pewnie będzie bało się wyrazić swoje opinie z uwagi na brak odwagi, przykre, ale prawdziwe. Tutaj wam nikt nic nie zrobi, nie pobije. Chodźcie ze mną tworzyć wspaniałą, silną Polskę. Jeśli my się za to nie weźmiemy to kto? Może babcie z Radia Maryja. Pomyślcie o waszych dzieciach, przyszłych pokoleniach, a także i waszej przyszłości, chyba nie chce się obudzić nagle w czymś co przypomina III Rzeszę? Wydaje się wam, że macie niewielki wpływ, ale na wyborach nie wpływacie tylko na swój głos. Dzięki swojej aktywnej postawie możecie przekonać innych do właściwego wyboru lub namówić tych co nie głosują.

Liczę na was!

Kto powinien rządzić? Jakie propozycje zmian nasuwają się wam na myśl?

Nikt nie powinien rządzić bo nikt nie potrafi rządzić...

Aktualnie jest głosowanie na tych którzy wyrządzą mniej szkód.

Co do jednego to jak tak dalej pójdzie to kiedyś ludzie zrozumieją ale to trochę potrwa, a tym czasem wielu młodych opuszcza Polskę bo nie ma tu szans na rozwój(podbijamy świat).

Tak. Też uciekam z tego kraju jak skończę szkołę.

Ja nie uciekam. Wolę być w Polsce, żyć gorzej, ale przynajmniej nie będą mną pomiatać i nazywać Polaczkiem. Polska też byłaby krajem wysoko rozwiniętym, wspaniałym itp. Niestety tak naprawdę, po II wojnie światowej zagarnął nas Związek Radziecki. Nawet Planu Marshalla nie można było u nas wprowadzić. Przez komunę staliśmy w miejscu.

Eee, ja też ucieknę. Sranie w banie polaczkowanie. Pomiatać to mogą robolami, co na czarno robią i języku nie znają. "Parę" osób z mojej rodziny mieszka za granicą i nie wydaje mi się by byli traktowani gorzej.

@topic nikt nie powinien rządzić. Anarchia, gdyby możliwa byłaby najlepsza. A tak, to musimy zadowolić się demokracją i głosować na "mniej złych".

Ja bym chciał żeby rządził król Lisz .

Mam nadzieję, że to sarkazm z tą anarchią. Moim zdaniem najgorszy system rządów (chyba nawet despotyzm byłby lepszy), prowadziłby przede wszystkim do bezprawia, bo niby kto miałby egzekwować to prawo??? Ludzie robiliby co chcieli, zero bezpieczeństwa.

Teraz chyba nie ma już patriotów, globalizacja za bardzo dała nam się we znaki.

Nie, to nie był żart. Ja anarchię rozumiem jako cos nierealnego, a zarazem idealnego. Dla mnie A. nie ma nic wspólnego z bezprawiem.

bo niby kto miałby egzekwować to prawo???
A więcej wojska i policji zapewni bezpieczeństwo? Nie wydaje mi się. Kto miałby egzekwować prawo? Ja, Ty i Oni opierając się na zwykłym ludzkim rozumie.
Ludzie robiliby co chcieli, zero bezpieczeństwa.
Dlatego nie może jej być. Gdyby każdy był idealny...
Teraz chyba nie ma już patriotów, globalizacja za bardzo dała nam się we znaki.
Ja jestem przeciwnikiem globalizacji, a zarazem "niepatriotą".

Co racja, to racja gdyby ludzie byli idealni to do anarchii bym nic nie miał.

A co do "mniejszego zła" co byście wybrali?

A więcej wojska i policji zapewni bezpieczeństwo? Nie wydaje mi się. Kto miałby egzekwować prawo? Ja, Ty i Oni opierając się na zwykłym ludzkim rozumie.

Do czasu, aż komuś by się spodobała Twoja plazma. Od razu byś zmienił zdanie, jakbyś zobaczył jak kolo Ci z domu graty wynosi. ;)

Troszkę się zagalopowałem. Mozemy tak sobie szukać + i - tego czego nie ma. Ja to zaczęłem, wiem.

Czy nie uważacie, że partie polityczne za bardzo skupiają się na sprawach społecznych i etycznych typu: związki homo, narkotyki czy in vitro. Dlaczego nikt nie ma pomysłu na naszą gospodarkę? Przecież mam kryzys i to właśnie na gospodarce powinniśmy się skupić najbardziej.

Co sądzicie o PiS? PiSu się najbardziej boję(może niepotrzebnie). Chodzi mi nie tylko o kwestie gospodarcze, ale także politykę zagraniczną. Czy po hipotetycznym wstąpieniu PiSu do władzy możliwe byłoby utrzymanie jakichś dobrych stosunków z Rosją? Co sądzicie o Smoleńsku?

Niezły temat poruszyłeś, nie ma co. Z jednej strony Xasiek ma rację i się z nim zgodzę, bo anarchia sama w sobie zła nie jest. Rzekłbym, że nawet idealna w swych założeniach. Znaczy się taka jaka miała być, jako ideologia. Tylko ludzie się do tego nie nadają, tutaj rację ma Cwieq. Byłoby zbyt idealnie.

Narzekanie na Polskę... Nieodłączny element "polaczka". Niestety tak to już jest, ze wiele osób olewa mozliwość wprowadzenia zmian, a wbrew pozorom, to na te zmiany mają wpływ. Ale z młodymi ludźmi chyba nie jest tak źle, własnie wydaje mi się, że na te wybory w miarę mozliwości chodzą.

Czasem bywa u nas lepiej, czasem gorzej (Po kiego zwiększać wiek emerytalny? Wg mnie tutaj tylko minus), tak to już jest. Chociaż ostatnio chyba niespecjalnie nam idzie. Dodatkowo mamy gorszą sytuację, bo np. w USA (nie, żebym ich jakoś faworyzował czy coś) mają chyba prościej. Sam czekam na jakiś powiew świezości w naszych rządach, ale to raczej mało prawdopodobne.

A Smoleńsk to już w ogóle dziwna sprawa.

Zastanawiam się, czy by czasem w przyszłości nie wyjechać. Nie to, że nie lubię mojego kraju, ale jest tam chyba trochę łatwiej. A to, czy uznawany będziesz za polaczka, to juz zalezy, czy jak polaczek będziesz się zachowywał. O moich pogladach politycznych nie bede gadał, bo młody jestem, mało wiem o świecie.

Nowa Prawica

Azrael... Jakbyś widział młodzież, która głosuje za palikotem bo coś tam obiecuje to...

Co do wieku emerytalnego Polska i tak jest w długach i jakby go nie podnieśli to musieli by się jakoś starców pozbyć tak więc ich załatwili z lekka tak samo z vat, za najniższą krajową przeżyć miesiąc to jest cud(albo że nie chcesz internetu,prądu, gazu itp.)

@jakubWielki25 oni skupiają się na problemach tych najmniej ważnych bo gdyby puścili prawdę to w kraju nastąpiłby prawdopodobnie bunt

Niezły temat poruszyłeś, nie ma co. Z jednej strony Xasiek ma rację i się z nim zgodzę, bo anarchia sama w sobie zła nie jest. Rzekłbym, że nawet idealna w swych założeniach. Znaczy się taka jaka miała być, jako ideologia. Tylko ludzie się do tego nie nadają, tutaj rację ma Cwieq. Byłoby zbyt idealnie.Narzekanie na Polskę... Nieodłączny element "polaczka". Niestety tak to już jest, ze wiele osób olewa mozliwość wprowadzenia zmian, a wbrew pozorom, to na te zmiany mają wpływ. Ale z młodymi ludźmi chyba nie jest tak źle, własnie wydaje mi się, że na te wybory w miarę mozliwości chodzą.Czasem bywa u nas lepiej, czasem gorzej (Po kiego zwiększać wiek emerytalny? Wg mnie tutaj tylko minus), tak to już jest. Chociaż ostatnio chyba niespecjalnie nam idzie. Dodatkowo mamy gorszą sytuację, bo np. w USA (nie, żebym ich jakoś faworyzował czy coś) mają chyba prościej. Sam czekam na jakiś powiew świezości w naszych rządach, ale to raczej mało prawdopodobne.A Smoleńsk to już w ogóle dziwna sprawa.Zastanawiam się, czy by czasem w przyszłości nie wyjechać. Nie to, że nie lubię mojego kraju, ale jest tam chyba trochę łatwiej. A to, czy uznawany będziesz za polaczka, to juz zalezy, czy jak polaczek będziesz się zachowywał. O moich pogladach politycznych nie bede gadał, bo młody jestem, mało wiem o świecie.

Co do podnoszenia wieku wieku emerytalnego to przez to, żeby zmniejszyć deficyt budżetowy w Polsce(żeby nie był taki jak w Grecji każdy wie jak to się skończyło), pamiętajmyże wzrost rokrocznie deficytu budżetu będzie nas sporo kosztować, dlatego, że te zapożyczenia, spłaty rokrocznie musi państwo spłacać, w jakiejś części. Więcej zapożyczeń=większe odsetki więcej kasy do spłacenia. Co do emerytur, to najpierw powinni moim zdaniem ograniczyć biurokrację, za dużo ludzi jest zatrudnionych w tym sektorze. Jak się postaramy to może Polska będzie

Nowa Prawica

Mógłbyś trochę opowiedzieć o programie tej partii i realnych szansach wprowadzenia tych planów w życie. Nowa Prawica szczerze powiedziawszy to popularna jest w Internecie. Sporo ludzi na forach czy tym tego podobne stwierdza, że to dobra partia itp. Nie znam ich planów, ani programu, mało medialni są. W tv mało co ich pokazują.

@Omega

Rzeczywiście, może to ich trochę przerasta. Ciężko jest chyba znaleźć receptę na kryzys.

@Azrael

Ja tu zostanę zwg. na kilka osób, z którymi mogę mile porozmawiać jak teraz z wami. Nie to, że w innych krajach, nie spotkałbym wspaniałych ludzi itp., ale Polak mnie lepiej zrozumie, nawet spodobała mi się kultura polska. Nawet przyzwyczaiłem się do trolli internetowych, czy dresiarzy i kiboli. Polska jest spoko. Nigdy stąd nie wyjadę.

Niby tak, ale czy z drugiej strony nie wzrośnie przez to bezrobocie?

No własnie o to chodzi, cały czas to samo, co rusz jak usłyszę w TV to pieprzenie o jakiś durnotach. A co do młodziezy i Palikota, to strasznie łatwo mozna zmanipulować, bo jarają się pierdołami "zalegalizujemy jakieś gówna". Ale PiS tez nie lepszy, bo cały czas kłótnie i Smoleńsk.

Czy nie uważacie, że partie polityczne za bardzo skupiają się na sprawach społecznych i etycznych typu: związki homo, narkotyki czy in vitro. Dlaczego nikt nie ma pomysłu na naszą gospodarkę? Przecież mam kryzys i to właśnie na gospodarce powinniśmy się skupić najbardziej.Co sądzicie o PiS? PiSu się najbardziej boję(może niepotrzebnie). Chodzi mi nie tylko o kwestie gospodarcze, ale także politykę zagraniczną. Czy po hipotetycznym wstąpieniu PiSu do władzy możliwe byłoby utrzymanie jakichś dobrych stosunków z Rosją? Co sądzicie o Smoleńsku?

Dokładnie nad tym samym się zastanawiam. Zajmują się kompletnymi pierdołami. Aborcja - temat ważny, tak, ale nie w kraju gdzie szerzy się kryzys. Narkotyki, in vitro bla bla. Wygląda to tak jakby, nie było nikogo kompetentnego kto mógłby się tym zająć. Co jest absurdalne. I teraz na prawdę nie widzę siebie w przyszłości w tym kraju. Ale z drugiej strony wyjeżdżać i co dalej? Język żeby się porozumieć można doszlifować, ale język roboczy? Bo co na zmywaku będziesz robił całe życie?

@Up

Czemu? Bo ludziom się nie będzie chciało robić do 67 roku życia? Nie będą mieli innego wyjścia.

Chodziło mi raczej o to, że skoro ludzie dłużej pracują, to nie potrzeba nowych pracowników i młodzi po ukończeniu szkoły nie maja pracy. Ale młody jestem i nie wiem dużo o tym.

Niby tak, ale czy z drugiej strony nie wzrośnie przez to bezrobocie?

Hmm no niby tak. Nad tym należałoby trochę pomyśleć, ale gdzieś trzeba zaoszczędzić.

Jedną ze spraw, która mnie boli to czasami ukryte bezrobocie. Jak widzę naszą pocztę polską, gdzie są cztery baby, a tylko jedno okienko czynne to się lekko niepokoje. Co sądzicie o prywatyzacji. Z tym trzeba byłoby ostrożnie.

Jeszcze propo wieku emerytalnego to raczej "program długofalowy i dopiero ludzie zaczną przechodzić po 67 r.ż. za trochę czasu, prawdopodobnie już po kryzysie, to raczej reakcje na starzejące się społeczeństwo, a nie na kryzys(chyba, że kryzys będzie trwał kilka dekad, ale ten w latach 30 nie trwał długo, lecz nie wiadomo jak będzie teraz).

"Podniesienie wieku emerytalnego odbędzie się stopniowo – począwszy od 2013 roku, będzie on podnoszony co 4 miesiące o 1 miesiąc. Dzięki temu wszyscy będziemy mieli czas, by dostosować się do planowanych zmian. Pozwoli to także rządowi na elastyczne reagowanie w razie pojawienia się ewentualnych barier dla tych dostosowań.

Poziom 67 lat dla mężczyzn zostanie osiągnięty w 2020 roku, a dla kobiet w 2040 roku – to oznacza, że do 67. roku życia będą pracować kobiety mające dzisiaj 38 lat. Z reformy wyłączone są kobiety powyżej 59. roku życia oraz mężczyźni powyżej 64. roku życia.

Stopniowe podnoszenie wieku emerytalnego ograniczy niedobór pracowników w stale rosnącej gospodarce i zwiększy bezpieczeństwo finansowe Polaków."

Źródło: http://emerytura.gov...ku-emerytalnego

Jestem za niepodległą Polską. Taką by nie być zależnym ani od UE, ani od żadnego innego kraju. Jeśli byśmy się postarali, to zdobylibyśmy każdy surowiec na terenie naszego kraju :)

W mym kraju, na tronie psychozy mocarnej

Mutantów systemu, zmyły idealnej

Słychać jęki i kwęki hien, jełopów cienia

wyrzutków sumienia i niespełnienia

W mym kraju absurdu, psychozy mocarnej

Zakały mentalnej, intrygi totalnej

Są ludzie, co w wiecznej goniącej ułudzie

Sprzedając swą godność wciąż marzą o cudzie

To kraj Twój? To bestia! Na tobie żeruje

Paranoja tutaj bezwzględnie panuje

Ucieka stąd mlody. Tu rządy próżności

Cietych bogów władzy, maniaków wyższości