Polski czy Angielski

Siemka. Chcialbym sie was spytac czy lepiej zaczac grac na polskiej wersji czy na angielskiej? I czy beda roznice w update czy nie chodzi mi o czas wprowadzenia. Z gory dzieki i pozdrawiam.

P.S I czy znacie moze jakis fajny prywatny serwer Aion z duza iloscia osob?

To zależy czy będą błędy w tłumaczeniu jeśli nie to nie wiem czemu nie grać ojczystym języku, chyba iż tylko server Polski na to pozwala, to zmienia postać rzeczy. Jednak jakiś tam wkład autorów jest, więc czemu nie grać w ojczystym języku ?.

Graj na Polskim serwerze. Prawda jest taka że po pierwsze bardzo wielu starych wyjadaczy wbije na polski serwer po drugie wydaje mi się że dużo przyjemniej jest zacząć zabawę razem ze wszystkimi i cieszyć się dynamiką nowego serwera niżeli gonić wszystkich ubranych w endgamowe sety mając do nadrobienia do elity ponad rok.

Moim zdaniem graj na angielskiej wersji, ponieważ jest to dobry sposób na naukę/utrwalanie języka.

Polecam jeden z oficjalnych serwerów na Aion F2P: EU Nexus.

Kwaza niestety mylisz się... :) No chyba, że jesteś młody i masz czas na granie od nowa. Ale ze starych wyjadaczy to dam Ci taki przykład z mojego Legionu, że na 150 osób ( i nie są to osoby co grają w Aiona od pół roku czy rok ), na polskim serwerze nikt nie zagra. To samo jest w innych polskich Legionach. Także ten polski serwer zapełnią tylko gracze totalnie nowi w świecie Aiona z kilkoma weteranami.

mówić mogą ale jak wyjdzie to zrobią postaci i zaczną grać, taka prawda sam zobaczysz tymbardziej że wychodzą dwie nowe klasy i sporo osób będzie chciało przetestować a to przecież oczywiste, że najlepiej to zrobić na nowym serwerze niż na zdechłych mapkach na starych serwach.

Moim zdaniem graj na angielskiej wersji, ponieważ jest to dobry sposób na naukę/utrwalanie języka.Polecam jeden z oficjalnych serwerów na Aion F2P: EU Nexus.Kwaza niestety mylisz się... No chyba, że jesteś młody i masz czas na granie od nowa. Ale ze starych wyjadaczy to dam Ci taki przykład z mojego Legionu, że na 150 osób ( i nie są to osoby co grają w Aiona od pół roku czy rok ), na polskim serwerze nikt nie zagra. To samo jest w innych polskich Legionach. Także ten polski serwer zapełnią tylko gracze totalnie nowi w świecie Aiona z kilkoma weteranami.

uuu nexus się boi, że straci graczy

uuu nexus się boi, że straci graczy

Coś w tym jest. Kolega ma tam rzekomo dobrze prosperującą ekipę, a wyjście nowego serwera będzie miało wpływ na ilość graczy, co się przełoży na ową gildię w jakiś sposób. Oczywiście starsi gracze(mowa tu ogólnie o MMO) powinni wiedzieć czym się kończy wprowadzenie języka polskiego lub polskiego serwera. Nic dobrego z tego zapewne nie wyniknie. Ostatnim update'em w RaiderZ było właśnie dodanie naszego, ojczystego języka i jak na tym wyszli :)

#topic

Polecam Ci oczywiście spróbować, bo co z tego, że 9/10 produkcji w której wita język polski traci na tym. Może to będzie ta 1/10. Poza tym zawsze to lepiej zacząć od nowa, mając wyrównane szanse. Ktoś Ci napiszę, że weteranów i tak nie przegonisz. Ja natomiast twierdzę, że masz na to większe szanse niż zaczynając grę na serwerach w których już spora część graczy to tylko osoby z maksymalnym poziomem.

Zgadzam się z Panami powyżej. Nexus straci i to bardzo wielu graczy, populacja naszych rodaków na tym serwerze jest bardzo duża. Ludzi boli to, że mają sety +15 i ktoś nagle każe ponownie im rywalizować a co znaczą nawet najlepsze itemy jeżeli nie masz z kim grać;] dlatego też non stop widzicie opinie "z naszego serwera/gildii NIKT nie odejdzie".

Oczywiscie , ze Polski serevr i Polski Aion ....POmijajac , ze i tak pewnie nie bedziesz nic czytal w Aionie tylko latal do pktow pokazanych na mapie :) A Polski ulatwi ci robienie questow. Server oczywiscie , ze Polski na reszcze nie ma juz co grac - za bardzo wygearowani gracze :) Na Nexusie i wszystkich innych servach 90% graczy to 60 lvle z abbys gearem . Co przy normalnej grze zajmuje minimum rok :) Polowa ludzi odejdzie , z nexusa i innych serverow . Tak jak w l2 czy Aionie na Polskich serverach gra pelno obcokrajowcow . Wiec , pisanie , ze nikt nie odejdzie to poprostu bajka . Co do Nexusa - to nie server dla nowych graczy , gdzie gp kosztuje ponad 50kk, POmijajac , ze Nexusa i Anuharta pewnie w koncu polaczal w 1 server :) Wtedy owszem ludzie wroca i to szybko.

Na poczatku na tym polskim Aionie to troche ludzi bedzie, jednak sadze, ze z czasem zacznie sie wyludniac. Pamietaj, ze na np. Nexusie graja nie tylko Polacy, ale tez inne narodowosci, co sprawa, ze tak czy inaczej ludzi bedzie wiecej niz na tym polskim serwerze. Ja sam nie lubie zbytnio grac na pustych servach, ale zobacze jak to sie rozwinie. Boje sie troche tzw. "gimbusow", ktorzy lubuja sie w polskojezycznych produkcjach i skutecznie odstraszaja swoim poziomem (ofc. mowa tu o stanie umyslu, a nie wieku).

Co do reszty, to forumowicze wyzej wszystko juz napisali.

Jeżeli myśleć przyszłościowo to kiedy nowy gracz za jakiś czas postanowi zagrać w Aiona to wybierze serwer dedykowany jego narodowości czytaj w naszym przypadku polski. Przyszłość Nexusa to jedynie połączenie z Anuhartem ale nikt nie wie kiedy i czy to wystarczy. Tak jak już wspomnieliście wyżej Nexus to zlepek wielu narodowości, pamiętajcie również, że do Aiona nie tylko wchodzi serwer polski ale również włoski oraz hiszpański czyli kolejne dwie po polakach najbardziej liczne narodowości które jeszcze nie miały swojego tłumaczenia i serwerów.

Nie bedzie zadnego merge serverow...nigdy...a na pl serv to bedzie taka zabawa jak na privie,1 koles na krzyz...pustynia bedzie i tyle na ten temat

Hmm Greg1990 no to od EU serverów bardzo różnić się nie będzie ? A przez pierwsze kilka miesięcy bedzie miał większy online niż inne Eu servery, czego jestem pewien.

Szczerze wybrał bym pl server, co do prywatnego servera to jest tylko jeden godny polecenia notAion; online d*py nie urywa, ale za to poziom pvp podobno jest tam naprawdę wysoki: http://www.notaion.com/

Przeciez tu po miesiacu jak nie szybciej bedzie max 400 graczy online,to co to za granie...

2 proste i szybkie pytanka . Czy trzeba będzie pobierać new clienta czy aktualizacja starego wchodzi w gre ? Po drugie z jakim patchem będzie startował PL?

Polski serwer aiona będzie taki sam jak L2, na początku bum, trochę ludzi przyjdzie żeby się poznęcać nad nowymi a później każdy wróci na swoje serwery a na pl zostanie garstka osób.

Jeśli będziesz grał z Polakami w polskim legionie to możesz grać w polską wersję, ale w innym przypadku lepiej zostać przy angielskiej, bo nie będziesz wiedział jak się po angielsku coś nazywa i będą problemy podczas rozmowy z ludźmi. Ja jako że od zawsze grałem w międzynarodowym towarzystwie, zostaję przy wersji angielskiej.

Swoją drogą ciekawi mnie czy cały ten voice acting i inne atrakcje będą w pełni po polsku (niemiecka wersja jest w 100% przetłumaczona), czy wiele fragmentów pozostanie po koreańsku (niektóre gadki postaci są w angielskiej wersji zostawione po koreańsku). Wersja niemiecka była jak dotąd jedyną, o którą GF naprawdę dbał.

Graj na angielskim od NCSOFT, nie daj gayforge satysfakcji z nowego gracza :P.

To zależy. Czasem latencje 200-400ms są nieco za wysokie. Zależy oczywiście od tego kto czym gra.

Mało która gra polskie serwery otwiera, bo Polacy za dobrzy z angielskiego i sobie radzą. Zbyt wielu nowych graczy nie przyciągnie polska wersja.

Bez francuskojęzycznych się nie obędzie, bo jak każdy wie Francuzi nigdy przenigdy żadnych języków się nie uczą.We Fransji dogadasz się prędzej po polsku spotkawszy Polaka, niż po angielsku. Wiem, bo kiedyś tam byłem. Oni uważają że cały świat po francusku powinien mówić.

A Niemcy po prostu leniwi chyba xD

Mało która gra polskie serwery otwiera, bo Polacy za dobrzy z angielskiego i sobie radzą. Zbyt wielu nowych graczy nie przyciągnie polska wersja.

A to się uśmiałem, nie otwierają serwerów polskich bo cały świat ma Polskę za zadupie(jeśli w ogóle ma pojęcie o takim państwie), a jak już wiedzą o nas to i tak nie otworzą, bo Polacy nie będą płacić przecież(taka mentalność i zarobki). Tylko F2P, ustrzeż przed B2P i broń Boże nie P2P. A twoja wypowiedź jest zabawna, ponieważ wielu naszych rodaków angielskiego wcale nie umie, wbrew twojej opinii. I mowa tu o podstawach, uczą go w szkołach, ale wiadomo jak jest z tym co się powinno opanować. Wybłaga się tą dwójczynę, a języka i tak się nie umie. Sam w klasie na 33 osoby bodajże 6-8 faktycznie by się dogadało z obcokrajowcem. A mowa tu tylko o nastolatkach, im młodsi tym gorzej.