Pomoc w doborze komponentów do pc

Witam, chciałem trochę odświeżyć swój PC. Chciałbym wymienić wszystko poza kartą graficzną i zasilaczem(chyba że będzie taka potrzeba).

Mój pc:

karta graficzna:gtx 480 1,5gb

Procesor:amd phenom II 965 X4 3,4 GHZ----->i7_4770k

Zasilacz:corsair 550w----->Muszę zmieniać?

Płyta główna:asrock 970 extreme3----->MSI Z87-g43 lga1150

Ram:2x2GB----->Chciałbym kupić 2x4GB jakby ktoś mógł doradzić.

Dysk:Teraz mam słaby bardzo.----->SSD Kingston V300, 120gb(zależy mi bardzo na szybkości, dysk na system)

Bardzo bym prosił o potwierdzenie tego zestawu, bądź zmiana na coś lepszego w podobnej cenie.

to jest dobry zestaw ale po co ci komp za 4-5k skoro za rok bedzie juz śrenim zestawem ?
nie ma na rynku nic wymagajacego takich podzespołów i póki co na 2014 nic takiego sie nie zapowiada...
złóż sobie cos za 2k na tym pojdzie ci wszystko przez najblizsze 2 lata

taki pc jest dobry nie powiem ale dla ludzi pracujacych na grafice 3d (ale i tak wtedy to bym cpu amd polecil)

serio jak dla mnie marnowanie pieniedzy ale co do tematu zestaw jest ok

EDIT zasilacz moze byc za slaby ramu jest za malo co do procka
a dysk ssd... jest smieszny bo "na system" 120gb to chyba przesada

dobrym rozwiazaniem co do dysku sa SSHD bo muzyki i filmow nassd nie musisz trzymac... gier tez nie

Procek 1300, płyta główna 300-400, dysk 300-400, ram 300

Najważniejsze pytanie czy musiał bym wymieniać zasilacz i czy poleciłby ktoś dobry ram?

Dysk wybrałem z powodu dobrej szybkości, ale jak masz coś do polecenia to słucham bo na dyskach to ja w sumie kompletnie się nie znam.

ssd nic ci nie da po za szybszym loadingiem... w grach sieciowych moze1-2 fps nic wiecej....

zasilacz ja mam 700 a mam podobny sprzet co tu (jezeli chodzi o pobor mocy)
ram ? kup nie wiem corssaira albo patriota sa w dobrych cenach a sa to topowe firmy

PS po za tym masz na forum temat z zestawami idz sprawdz co "forumowi fachowcy" polecaja w zestawach ^^ Bedziesz mial juz jakis zarys co dobre a co nie

Zasilacz podaj konkretny model... ale raczej może pozostać.

Ramy bierz Cruciale Ballistix/Team Group Vulcan/Corsair Vengeance LP (1600MHz, CL9, 1.5V).

Co do dysku... zdecydowanie lepiej brać Plextor'a M5S niż tego Kingston'a

PS po za tym masz na forum temat z zestawami idz sprawdz co "forumowi fachowcy" polecaja w zestawach ^^ Bedziesz mial juz jakis zarys co dobre a co nie

Odezwał się specjalista od ....

Tak jak XarduneK pisze SSD Plextor M5S chyba że stać Cie na Samsunga 840 Pro. Podaj swoj budzet to cos sie wymysli. Co do zasilacza to jesli jest to jakas stara konstrukcja typu to lepiej wymienic (co ja pieprze z tym fatal1ty i corexstream psz. to OCZ :D). Grafika może zostac o ile nie jestes maniakiem FPSów oraz nie interesują Cie rachunki za prąd, ja bym ją zmienił.

Fatal1ty to miał OCZ nie Corsair.

Ale najlepiej niech poda konkretny model zasilacza.

No Magar jeżeli masz zamiar wyśmiewać z "forumowych fachowców" to tylko pokazuje do jak niskiego poziomu dojrzał twój mózg.

Co do twojego zestawu to wg mnie nie opłaca brać się i7-4770k. Jeżeli masz zamiar tylko grać to jest to w ogóle nieopłacalne. Za 400 zł mniej jest i5-4670k który w w grach będzie na tym samym poziomie co i7-4770k.

Nie słuchaj Magara w kwestii SSD. Ten dysk potrafi zrobić ogromną różnicę komfortu użytkowania. Ale zamiast kingstona weź plextora tak jak wyżej pisał XarduneK. To samo tyczy się pamięci ram.

I podaj dokładny model tego zasilacza. Firma corsair jest dobra ale lepiej znać dokładny model.

A i jeszcze podaj obudowę.

A czekaj bo cos sie pomylilem, cos mi sie w głowe wbiło ze ma OCZ 550W :D

Obudowa:silentiumPC Regnum l50

Zasilacz:cmpsu-550VX

A jaka kasa dysponujesz? :)

Wszystko chciałbym w podobnych cenach do tych komponentów co podałem. A karty graficznej nie chce zmieniać.

I jeszcze jakby ktoś mógł wycenić moją płytę główną i procek.

amd phenom II 965 X4 3,4 GHZ

asrock 970 extreme3

w OC sie bawisz? Komp typowo do samych gier, czy jakas obrobka wideo, youtube, streamy i te sprawy?

Co do grafiki to jak chcesz ale tutaj nawet taki radek 7850 bedzie wydajniejszy a bierze połowe prądu.

Wycena: Procek 250-300zł

Płyta: 220-240zł

Ogólnie to do gier ale nigdy nic nie wiadomo;D

Co do karty to się troszkę mylisz bo w wydajności to jest różnica 10fps.

Co do funduszy to około 2300zł.

Jak możesz to kup takie cos: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=73104&s=73636&s=80423&s=77612&s=77565&s=77931

Jezeli masz jakies dobre chłodzenie na CPU to mozesz zrezygnowac z Macho. Co do grafiki bede upierał sie przy swoim.

Duża jest różnica między tą i5 co podałeś a i7-4770k?

Nie tylko w grach.

To jest mój zestaw tylko dalej jestem ciekaw czy muszę zmieniać zasilacz?

http://www.morele.net/inventory/info/0qHIfQ/

W grach 1-3 FPS. Rożnice poczujesz dopiero w programach ktore wykorzytują wielowątkowość procka. 4670K dobrze sie kreci wiec zapas mocy bedzie. 4770K to bardziej procek dla zawodowca niż dla wielbiciela gier. I7 sprawdza sie przy obrobce filmow, konwertowaniu itd, co nie zmienia faktu iz 4670K jest dla zwykłego zjadacza chleba az natto.

Lepiej wziąc nowa grafike oraz i5 i w przyszłosci czy nawet z miejsca zrobic mu OC niż 4770K i nie wykorzystac jego potencjalu. Co do grafiki to jak mowie 7850 > GTX480. Ja Ci proponuje 7870XT badz taka http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/gigabyte-ati-radeon-r9-270x-2gb-ddr5256bit-dvihdmidp-pci-express-ver-oc,40641.html 270X. 270X bedzie chłodniejsza od 7870XT przy czym bedzie brała mniej pradu. 270X wezmie duuuuzo mniej niz pradu niz GTX480 przy czym kultura pracy jak i wydajnosc zmiataja 480... Ale Twoja sprawa. Przymuszac Cie nie bede.

Co do zasilacza to jesli chcesz trzymac na nim GTX480 i robic jakiekolwiek jego OC i OC procka to zmiejsca odradzam. Sam GTX480 wezmie ponad 260W. W sumie na obecnej konfiguracji i tak chodził u Ciebie na granicy. Lekka reką po obciązneniu kompa watomierz pokazywał by w okolicy 420-440W

A to nie będzie tak że i7-4770k na dłużej mi starczy? Że jest po prostu lepsza od i5 i ma więcej zapasu mocy?

i5 a i7 w aplikacjach ktore nie wykorzystuja wielowatkowosci sa tak samo wydajne. Gry obecnie i pewnie predko sie to nie zmieni nie korzystaja z wielowatkowosci cpu, liczy sie moc obliczeniowa rdzenia fizycznego. Bierz smiało i5, nie bedziesz załował.