Czyli tak naprawdę potrzebujesz typowego komputera do gier. Poniżej postaram Ci się złożyć najbardziej optymalny zestaw Cena/Wydajność w twoim budżecie.
- Zestaw Bez OC (OC=Podkręcanie) http://www.morele.net/inventory/info/8apdWG/
Cena zestawu: 4300 zł
Płyta główna: ASRock H170 PRO4S
- inwestowanie w droższą płytę główną mija się z celem gdy inwestujemy w procesor bez odblokowanego mnożnika. Śmiało można byłoby wybrać tańszą opcję trochę biedniej wyposażoną, lecz ta jest najwyższym pułapem cenowym w który warto inwestować w tym przypadku.
Procesor: Intel Core i5-6600, 3.9GHz
- Najlepszy wybór w przypadku gdy nie chcemy podkręcać naszego komputera solidny procek z rodziny Skylake która w ciągu ostatnich miesięcy znacząco staniała.
Karta Graficzna: Sapphire R9 390 NITRO, 8GB GDDR5
- I tutaj zaczynamy z najprawdopodobniej największa wojna i dylematami. Generalnie kupując komputer za 2 miesiące masz dwie możliwości. 1. Czekać na nową generacje (opisze sytuacje na koniec) 2. Zainwestować w cena/wydajność obecnej generacji.
- W obecnej generacji wśród jeszcze opłacalnych kart tak naprawdę zostały 2 na placu boju R9 390 i GTX 970. Obie dysponują naprawdę podobnymi osiągami prześcigając się o kilka klatek w poszczególnych tytułach. Obaj producenci mają swoje wady i zalety, ale przechodząc do sedna bez rozwijania tematu rzeki. Jeśli nie chcesz podkręcać komputera R9 390 wyciągnie lepszą wydajność względem dobrze kręcącej się 970.
- Sam model Sapphire NITRO jest uważany za najlepszą opcję w przypadku 390
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fera 3
- Procesory bez odblokowanego mnożnika nie potrzebują potężnego chłodzenia ale na pewno dobrze wpłynie one na kulture pracy. Solidne chłodzenie, optymalnych rozmiarów, zapewni lepszą kulturę pracy i niższe temperatury. Najbardziej odpowiedni wybór pod względem cena/jakość/wydajność.
Pamięć: HyperX Fury DDR4, 2x8GB, 2133MHz, CL14
- Podstawowe DDR4 pracujące w trybie dual channel, dlaczego 2x8 bo fajnie mieć 16GB, a zostaje miejsce na rozbudowę w przyszłości.
Zasilacz: XFX TS550W 120mm 80+ Bronze
- Dobra kultura pracy, stabilny z wystarczającym certyfikatem 80+ bronze, droższych nie ma sensu kupować, a za modularność (odpinane kable) w przypadku obudowy z „piwniczka” przepłacać.
Obudowa: SilentiumPC Gladius M45W Pure Black
- Solidne wykonanie, okienko, piwniczka na ułożenie kabli, dyski na szynach, prosta i mocna nic więcej nie potrzeba zapewni długą żywotność zestawu ładnie się prezentując. Wybór cena/jakość
Dysk 1: SSD ADATA Premier Pro SP550 240GB SATA3
- Tani dysk SSD, do domowego użytku idealny, dopłacanie do droższych nawet nie pozwoli odczuć większej różnicy w codziennym użytkowaniu. 240GB wystarczy w zupełności na system i masę oprogramowania z pojedynczymi grami.
Dysk 2: Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB
- Typowy HDD nic dodać nic ująć, napakować plikami i żyje.
Pasta termoprzewodząca: Arctic MX-2 4g
- Tania sprawa, a na lata dużo lepsza opcja od oryginalnej już montowanej. Morele nałoży Ci ją sami jeśli dopiszesz w opisie.
Pewnie pierwsze pytanie pada dlaczego gdy mam na wydanie 6 000 zł proponują mi zestaw za 4 300 zł? W zestawie został umieszczony praktycznie najlepszy możliwy procesor bez OC. Płyta główna mogła być znacznie tańsza, ale ta ma wszystko co możesz w tym przypadku potrzebować. Sam zestaw ocenie jako bardzo solidny, zapewniający wystarczającą wydajność do FHD przez najbliższe lata i przyjemne korzystanie.
Zestaw nie posiada wodotrysków i mokrych gaci na sam widok, po prostu jest dobrym komputerem do gier który pociągnie każdą nową grę na TOP (nie licząc wszelkich HBBO itp. wszelkich antlialiasingów bo to potrafi zajechać wszystko) . Wkładanie kolejnych setek złotych gdy stoimy na przełomie nowej generacji kart graficznych jest po prostu bez sensu.
- Zestaw z możliwością OC http://www.morele.net/inventory/info/6UkZet/
Cena zestawu 4900zł
Płyta główna: ASRock Z170 Extreme 4
- Zestaw składany pod OC wymaga droższej płyty głównej z dobrą sekcją zasilania i chipsetem Z170. Ten model jest świetnie wyposażony idealny do cena/jakość/wydajność łatwe UEFI wygodne do podkręcania. Sam posiadam tą płytę i jestem w pełni zadowolony.
Procesor: Intel Core i5-6600K
- Najlepszym wyborem go gier na ten moment to właśnie i5-6600K bazowo szybki, łatwy w podkręcaniu. Zależnie od trafionej sztuki można nawet wyciągnąć 4,6 na rdzeniu, a bazowo na pewno 4,3 łatwy w kręceniu dla każdego amatora (sam podbijałem swój do 4,3 bez problemu ale obecnie korzystam na bazowym bo nie potrzebuje a wiatraki chodzily glosniej). Dla mnie jedyny słuszny wybór!
Karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 970 G1 Gaming, 4GB GDDR5
- i znowu karta graficzna. Osobiście wole zdecydowanie Nvidie, dlaczego? Nvidia jest liderem na rynku większość gier wychodzi z jej logiem posiada specjalne wodotryski i optymalizacje właśnie pod karty z tej stajni. Po prostu ma więcej kasy na takie rzeczy. Nawet widać że jako pierwsza wyszła z nową generacją.
- Dlaczego teraz polecam GTX 970 a nie R9 390? Bo 970 ma dużo lepszą kulturę pracy, mniejsze zapotrzebowanie na energie i świetnie się kręci! Gdy trafimy na dobra sztukę możemy podbić wydajność naprawdę o wiele procent, względem konkurencyjnego modelu. Wsparcie w większości najnowszych tytułów.
- Dlaczego model od Gigabyte G1 Gaming? Świetna potrójna sekwencja chłodzenia Windforce pozwala utrzymać naprawdę niskie temperatury na karcie, pozwala to na lepsze kręcenie, zwiększa żywotność sprzętu. Sama karta prezentuje się pięknie jest ogromna i robi wrażenie, posiada także backplate który ją usztywnia i ładne prezentuje się w okienku.
- Mam i sobie chwale, nie zmieniłbym na ten moment na inny model.
Zasilacz: XFX TS550W 120mm 80+ Bronze
- Tak jak wyżej po prostu jest niezły
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Grandis
- Wydajny, z dobrą kulturą pracy, ogromny robi wrażenie w obudowie nie ma lepszego wyboru cena/jakość/wydajność. Zapewni wystarczające chłodzenie do podkręconego procka na spokoju utrzymując niskie temperatury.
Obudowa: Corsair Carbide 400C Midi-Tower
- Chciałeś dobrze wyglądający sprzęt, ten według mnie wymiata okno jak moje domowe, piwniczka na zasilaczi kable, dobre chłodzenie i calkiem cicha.
Pamięć: G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15
- Szybkie ramy od Gskilla robrej jakości i tanie. Dualchannel (2 kości) po 8gb bo zwieksza to wydajności daje szanse na rozbudowę na przyszlosc.
Dysk 1: Western Digital WD Bluee 2TB
- Dobry dysk z dużym zapasem miejsca, na wszystko co dusza zapragnie.
Dysk 2: Dysk SSD ADATA Premier Pro SP550 240GB SATA3
- jak wcześniej jakość/cena/wydajność
Arctic MX-2 4g pasta termoprzewodząca
- jak w/w
Zaczne może od tego że obecnie podkręcanie nie takie straszne jak się wydaje. Wymaga to w zasadzie minimalnej wiedzy i 2 poradników na YT. Efekty? Możemy zwiększyć wydajność naszego komputera gdy zacznie nam jej brakować nawet o dobre 30% kilkoma kliknięciami.
Masz budżet więc pchanie się w zestaw bez podkręcania jest dla mnie straconym wyborem (no ale to moje zdanie).
Generalnie polecam Ci właśnie ten zestawik. Starałem się wybrać same sprawdzone podzespoły chwalone na wielu forach. Jednoczesnie zachowując spojnosć kolorystyczną i po prostu boski wygląd (jak zapakujesz to w tą obudowę to kutasy z nieba będą lecieć).
Jedyną dyskusyjną sprawą może być Karta Graficzna no i tu zacznę przedstawiać Ci 2 główne opcje jakie widzę:
1. Czekasz aż wyjdzie nowa generacja. Prawdopodobnie ceny starej generacji spadną wtedy bardzo znacząco. Kupowanie nowej przez pierwsze miesiące będzie słabym rozwiązaniem. Kupa kasy ładowana w innowacyjność prowizja od nowości, i modele niedoszlifowane i niepodkręcane fabrycznie. Płacenie za nowość i wydajność.
Myślę że na dziś dzień kupienie GTX 970 jest najbardziej opłacalnym wyborem. Kupienie go po wyjściu nowej generacji (nawet używki których będzie od groma) jest jeszcze lepszym wyborem. Przez najbliższe lata zapewni Ci na FHD max detale. Kup poczekaj rok, i albo dołóż do SLI nową karte nowej generacji lub sprzedaj tą i sobie wymien. Po roku od premiery nowych kart ich cena powinna się unormować, gry będą robione już pod nie. A same modele zaczną być dopracowywane przez firmy typu MSI/GIgabyte itp. Tak mówi rozsądek.
2. Poczekaj i kup kartę nowej generacji.
CZEGO NIE ROBIĆ? Nie kupuj modeli od 970/390 w góre. Są cholernie drogie a wydajność zupełnie nie proporcjonalna do wzrostu wydajności, zaraz ich ceny spadną łeb na szyje bo każdy będzie chciał nowa gene. Jeśli kupować starą to tylko w/w modele.