Pomoc w złożeniu PC!

Nvidia GeForce GTX 1080 & GTX 1070 UK release date, price, features and specification: the GTX 1080 will cost £619 in the UK   << jest to tytuł z jednego z UK serwisów o 1080   

czyli licząc po Twojemu :

dla UK

619 funtow x 5.7 zl ~= 3530 zl

dla US:

699 dolarow x 3.9 ~= 2730 zl

cena podana dla PL - okolo 3600 zl

czy teraz widzisz różnice w cenie w poszczególnych krajach?

ja mowie o gtx 1070 bez funderpacka

a ty podajesz cene 1080 i too z funderpackiem

Tak podaje cene 1080 jako przyklad tego, ze cena US nijak sie ma do EU. I zawsze cena w EU jest wyzsza o kilkaset zl od ceny US.

Bo ceny za 1080 zostały już podane dla rynku EU.

Teraz proporcjonalnie przelicz sobie cenę 1080 do ceny 1070.

Chyba, ze tez mam zrobic to za Ciebie.

Edit. majster jak edytujesz post to zaznaczaj to laskawie :) bo widze, ze po czasie doszedles do ceny 2k zl za 1070

tutaj masz cene podana przeciez

za gtx 1070 260 funtow wiec o co ci chodz

http://www.pcadvisor.co.uk/new-product/pc-components/nvidia-geforce-gtx-1080-gtx-1070-release-date-price-specs-new-confirm-3639751/

Ta cena jest przelicznikiem z dolara na funty po kursie dolar/funt.

Nijak to się ma do oficjalnej ceny jaka będzie podana dla Europy.

Tak jak cena 1080 na tamtej stronie. po przeliczniku masz $699 (~£480) a cena rzeczywista podana dla GTX 1080 to 619 funtow.

jezeli cena przekroczy 2000 zl too pozostaje amazon i oplacic samemu clo ... i wyjdzie taniej ... lub poczekac na amd ...

Bo wyglada na too ze zgodnie z tokiem myslenia tego artykulu nividia chce dalej sprzedawac 970/980 na naszym rynku po nie zmienionej cenie ... lajzy i chamstwo ...

Bo w cenie 980 kupisz obecnie w stanach 1080 ...

Chociaz watpie zeby roznica wynosila 900zl w serii gtx 1070 ...

Poczekamy zobaczymy. Zapewne już niebawem się dowiemy o cenie i poznamy testy, bo 10 czerwca gtx 1070 trafi do sprzedaży.

Obym się mylił co do cen w okolicy 2000 zl. Jednak wiele wskazuje, ze tak to będzie wyglądało,

Poczekamy zobaczymy. Zapewne już niebawem się dowiemy o cenie i poznamy testy, bo 10 czerwca gtx 1070 trafi do sprzedaży.

Obym się mylił co do cen w okolicy 2000 zl. Jednak wiele wskazuje, ze tak to będzie wyglądało,

jakie dowiemy jezeli ten artykul idzie dobrym tokiem myslenia too europa jest w czarnej d*pie ugotowana ... maja nas kontrynet za prymitywny ... i beda dalej nam wciskac 970/980 po nie zmienionej cenie razem z nowa seria po zawyzonej cenie ...

Tylko dlatego zeby nie robic obu seriom konkurencji ...

Raz jeszcze ... nividia sie popisala ...

Ja i tak licze na amd ...

970/980 już wycofują. To co kupisz teraz to używki i to co na magazynach leży. 1070 będzie na pewno między 2200-2400 zł. przynajmniej do czasu póki podatek od nowości nie minie. (ten podatek o ile się nie mylę to koło 15-25% ceny produktu.)

970/980 już wycofują. To co kupisz teraz to używki i to co na magazynach leży.  1070 będzie na pewno między 2200-2400 zł.  przynajmniej do czasu póki podatek od nowości nie minie. (ten podatek o ile się nie mylę to koło 15-25% ceny produktu.)

nigdy nie istnialo nic takiego jak podatek od nowosc przestan rozprzestniac teze o dziwnych podatkach ....

Moze zacznijmy od tego co too jest podatek jest too danina ktora sklepy oddaja lub inne ciala ktore znajduje sie w panstwie i podlegaja prawu .

Na chwila obecna w polsce mamy 1 podatek od obrot w handlu( jest too 23% ceny producenta i marzy sklepu) .... ... too jedynie wplywa obecnie na roznice miedzy innymi krajami w unii... ale i to moze sie niedlugo zmienic poniewaz caly czas twierdze ze partia rzadzaca pracuje nad kolejnym podatkiem ktory chce obarczyc sklep ... ( a sklep koszta przerzuci na konsumenta sa too podatek od powierzchni marketow sklepow i sieci sklepowych oraz podatek od handlu w internecie ). Jak wprowadza ten podatek jestesmy w czarnej d*pie ... boo juz bedzie na 100% oplacalo sie kupowac w innych krajach elektornike i towar o dodatniej wartosc... oplacajac clo ...

Wyzysza cene w europie moze wplywac rowniez kanal dystrybucji ... czyli droge jaka towar musi przebyc od producenta doo konsumenta ..

boo najlepsza droga too oczywiscie jest jedna producent>konsument a najgorsza too producent>hurtownie>magazyny>sklepy

poniewaz na kazdej drodze jest doliczana kwota ktora konsument pokrywa...

,poniewaz koszta magazynowania i transportu towaru producent zazwyczaj przerzuca na konsumenta ...

Ale too nie moze az tak znaczaca roznice wplywac na cene miedzy USA a europa ... w stanach 1080 funder pack wycenili na 2400 zl a w europie o 50% wiecej jest too chore ... czyli jakies 3599 zl

To tylko potwierdza plotke na stronie ktora podalem ze nividia planuje dalej sprzedawac w europie stare uklady 970/980 po nie zmienionej cenie ... albo poznamy inna prawde w dniu premiery kart ..

Po pierwsze mieszkamy w Europie.

Jeśli w stanach coś kosztuje 379 dolarów, to u nas będzie kosztować 379 euro.

Do tego doliczyć VAT 23%.

379 * 4,50 * 1,23

Takim sposobem z 379 dolarów u nas wyjdzie ponad 2000 zł.

Generalnie temat byl z pomocą o złożenie kompa... Gdy trzeba było pomóc to nikt sie nie odzywał ale gdy wyszła kłótnia odrazu spam total.

Podsumowując ludzie którzy są naiwni i nie znają podstaw marketingu i tego jak to dziala (napewno wszystkie sklepy wyrzuca do domów dziecka tysiące kart które leża im na magazynach) niech sobie kupią jak chcą w dniu premiery za 1500zł. Nie ma co dyskutowac.

@Orthank ale jaka kłótnia? :D pokaz mi gdzie poza dyskusja / obliczeniami / wyjaśnieniami nastąpiła kłótnia? Fakt temat rozpoczął się od składania kompa < a na tym forum już były podawane zestawy do praktycznie każdej kwoty, wystarczy poszukać> karta graficzna jest częścią komputera i ktoś zwrócił uwagę czemu gtx 970 a nie 1070. Może i temat odbiegł troszeczkę od głównego wątku. Jednak dalej dotyczy pytania czemu nie karta gtx 970 a 1070 o którą ktoś zapytał w tym temacie. Jest to pewna dywagacja jednak dalej w obrębie tematu.

Sam zresztą uczestniczysz w tym temacie bo jako pierwszy wyjaśniałeś @majster008 , ze może pomarzyć o karcie za 1500 zl.

@Orthank ale jaka kłótnia?  pokaz mi gdzie poza dyskusja / obliczeniami / wyjaśnieniami nastąpiła kłótnia?  Fakt temat rozpoczął się od składania kompa &lt; a na tym forum już były podawane zestawy do praktycznie każdej kwoty, wystarczy poszukać&gt; karta graficzna jest częścią komputera i ktoś zwrócił uwagę czemu gtx 970 a nie 1070. Może i temat odbiegł troszeczkę od głównego wątku. Jednak dalej dotyczy pytania czemu nie karta gtx 970 a 1070 o którą ktoś zapytał w tym temacie. Jest to pewna dywagacja jednak dalej w obrębie tematu.

Sam zresztą uczestniczysz w tym temacie bo jako pierwszy wyjaśniałeś @majster008 , ze może pomarzyć o karcie za 1500 zl.

pomarzyc moze nie o 1500 zl ale 1700 z groszami wyjdzie ciagle moge kupic z USA ponizej 2000 ... czyli 1480 zl +23% wyniesie mi koszty ... przez amazon ...

Poniewaz teraz znazlem ze elektronika jest zwolniona kosztow cla ...

Wiec pozostaje tylko uregulowanie 23% Vat i tyle

A jezeli sie nie uda clo too jest 4% wartosc produktu

GTX 1070 i tak mam w d.. wole amd

@majster008 dolicz jeszcze koszty wysyłki przez ocean, które tez zapewne wyjdą około 50 USD bo paczkę będzie trzeba ubezpieczyć.

edit. jednak moze troszke mniej na stronie amazona shipping do polski to $12.99 oraz na forach rozpisuja sie, ze trzeba zaplacic odprawe celna w wysokosci okolo 80zl.

Może ktoś, z użytkowników zamawiał coś z amazon US i zna ceny dostawy do PL?

@majster008 dolicz jeszcze koszty wysyłki przez ocean, które tez zapewne wyjdą około 50 USD bo paczkę będzie trzeba ubezpieczyć.

edit. jednak moze troszke mniej na stronie amazona shipping do polski to $12.99 oraz na forach rozpisuja sie, ze trzeba zaplacic odprawe celna w wysokosci okolo 80zl. 

Może ktoś, z użytkowników zamawiał coś z amazon US i zna ceny dostawy do PL?

za elektronike nie ma cla ... pisze tak na stronie ministerstwa

Po 2 znalazlem ze cena w amozon jest juz podliczona z vatem wiec pozostaje koszt wysylki lub ewentualnie oclenie

Gdybym too wiedzial juz dawno bym w amazon kupowal gtx 970 za 1000 zl lol

Za i5 6500 too 740 zl

Za i5 6600k too 900 zl w sumie too tylko 165 roznicy z morele ;p

Items

$319.99

Estimated shipping & handling

$24.93

Total before tax

$344.92

Estimated tax to be collected

$0.00

Import Fees Deposit

$79.33

Estimated order total

$424.25

Wybrałem kartę GTX 970 z wysyłka do Polski na Amazon.com karta kosztuje tam 319.99 dolara a z wysyłka do PL i opłatami importowymi chcą za kartę 424.25 dolca czyli ponad 100 dolarów więcej ^^

Wiec w przypadku karty 1070 wartej 379 dolarów wyjdzie ze wszystkim z amazona około 500 dolców. ;/

EDIT: Wiekszosci produktow tez nie chca wysylac do PL, nie ma opcji wybrania polskiego adresu.

Tak wiec majster nie podpalaj sie bo nieliczne produkty przesyłają.

Czarny rynek elektroniki się zacznie szerzyć normalnie ;) przy tych cenach. Ja tam uwielbiam giełdę komputerową ;) nowiutki sprzęt 70-120zł taniej niż na morele. podlicz tyle hajsu z 5-6 części i starcza na półkę wyżej w grafice.... ;)

EDIT: Wiekszosci produktow tez nie chca wysylac do PL, nie ma opcji wybrania polskiego adresu.

Tak wiec majster nie podpalaj sie bo nieliczne produkty przesyłają.

W sumie mam too i tak w nosie czy mi wysla czy nie boo ja i tak czekam na amd :P

Tylko powiem jedno jezeli okaze sie ze cena przekroczy mocno ponad 2000 zl too niezle nivdia bedzie was scamowac funboye :P

tu nie chodzi o funboystwo tylko czysty marketing, żadna szanująca sie firma nie strzeli sobie w stopę i nagle wprowadzając nowy topowy sprzęt za ta sama cenę co topowy sprzęt poprzedniej generacji który zalega w magazynach(patrz smartfony np. Samsung galaxy s7) wydajność 1070 ma być wieksza od 980. Patrząc logicznie grafa będzie kosztować na bank w granicach 2 tysi +/- co nie zmienia faktu ze i tak warto na ta grafikę czekać. Co do amd ponoc pierw ma pokazac midendowe grafy... Wiec raczej odpada :)

ps: Mówi to posiadacz R9 380x czyli fan zielonych ze mnie żaden :D

Ja tam fanboyem Nvidii nie jestem. Sam obecnie posiadam R9 290 od MSI i jestem zadowolony. Jednak karta smiga juz u mnie 1,5 roku i czas na zmianę. Przy dwóch monitorach taka 290 to kiepski wybor. Do tego te temperatury czesto powyzej 85 stopni w stresie ;/

Dlatego tez poczekam na to co zaprezentuje AMD i na faktyczne testy gtx 1070. Mysle jednak, ze AMD zaprezentuje tansze ale tez mniej wydajne modele kart. Ich karty praktycznie zawsze byly slabsze o kilka % od odpowiednikow NV. W zamian nadrabialy cena i byly tańsze o kilka stówek.