Pomoc w złożeniu PC!

tu nie chodzi o funboystwo tylko czysty marketing, żadna szanująca sie firma nie strzeli sobie w stopę i nagle wprowadzając nowy topowy sprzęt za ta sama cenę co topowy sprzęt poprzedniej generacji który zalega w magazynach(patrz smartfony np. Samsung galaxy s7) wydajność 1070 ma być wieksza od 980. Patrząc logicznie grafa będzie kosztować na bank w granicach 2 tysi +/- co nie zmienia faktu ze i tak warto na ta grafikę czekać. Co do amd ponoc pierw ma pokazac midendowe grafy... Wiec raczej odpada 

ps: Mówi to posiadacz R9 380x czyli fan zielonych ze mnie żaden 

patrz uwaznie nie byloby too skamem gdyby nie okazalo ze USA sprzedaje o 900 zll taniej prakycznie tee karty skad taa roznica ceny w europie ...

No skad europa bogatszym kontynetem czy bardziej naiwny ...

Jeszcze pozekaj na ten unikalny podatek od handlu w internecie ... dopiero sie bedziesz cieszyl

Najlepiej wyjechać z Polski. ;) nie będzie użerania się z absurdalnymi podatkami ;) taniej elektronikę se kupicie.

ktoś sie orientuje jak wygladaja ceny elektroniki w Angli ? Czy tam idzie taniej kupić niż u nas sprzet komputerowy ? Mozna poleciec za grosze, kupic sprzet i przywiezc "za pazucha" :D

Kolego co sklada komputer, nie wiem dlaczego tutaj taki spam polecial.

Odnosnie zestawu, jezeli skladasz z monitorem to Twoj budzet to 3000-5000, jak bez to 4000-6000 na puszke.

Bardzo "prosty" do zlozenia budzet.

1 Sprawa) Najwolniej starzeja sie CPU, a sa bardzo istotne w grach szczegolnie MMO, takze jak najbardziej bierz zestaw pod "OC". Pytasz na portalu o MMO, wiec napewno cos w gry mmo pykasz, bierz w takim wypadku "i7"

2 Sprawa) Budzet 4000-6000, wiec roznica bedzie glownie w tym czy wezmiesz SSD(moim zdaniem obecnie to podstawa, zreszta taka 240/248gb droga nie jest) oraz KARCIE graficznej.

-No wiec karty graficznej, starzeja sie z 4-5x szybciej niz CPU, nadal jakas tam walka ze strony AMD istnieje.

-Odnosnie karty to kieruj sie przykladek 970 Geforce, nadal ciagnie wszystko na maksa i jeszcze spokojnie przez rok jej zmieniac nie trzeba - ale juz bym jej teraz nie kupil.

-Geforce 1070 albo (preferowalnie)

1080 to 3500zl to poza Twoim budzetem.

Podsumowanie:

DDR4 8gb (zawsze do 16tki rozbudujesz na razie nie ma takiej potrzeby) bierz cos z 3000mhz cl14/15

ssd evo 250gb

Obudowa za 250+ zl

zasilacz Bronze/gold 80 min (xfx/ocz polecam) 650w

jakies chlodzenie silentium za 120-170zl starczy na cpu

CPU i7 - i krec do 4.3-4.5 (4.5 bazowo vs 4.2 turbo to bdb duza roznica) to podkrecenie daje Ci rok dluzej wzgledem i7 1.5-2 lata wzgledem i5, imho 4-5 lata procek easy.

Geforce 1070

Zostaje Ci +/- 2000 na karte i czekalbym ma te 1070 series bo to juz pelny dx12, jakby kosztowala 2200 to i tak kupuj..... bo 1070 to wydajnosc Titana X + pelny dx12 obslugiwany, a nie jak w przypadku jeszcze tej serii obecnych kart "tylko platforma"

Premiera 1070 jest 27 maja, poczekajmy do 1 czerwca i sie zlozy zestaw niech sie u dostawcow troche ceny unormuja przez pare dni.

Milej zabawy :)

@Quaku Bez sensu mu teraz do gier inwestować w i7. i5 6600K spokojnie na grandisie podkręci z pełną stabilizacją i niskimi temperaturami do 4.3 (przy dobrej sztuce nawet do 4.5/6) a jest aż o 500zł tańsza od i7 6700K.

Zasilacz Gold się nie opłaca już tak trochę sztuka dla sztuki i bardziej bym patrzył pod mniej stabilne konstrukcje na SLI/Crossfire, bronze w zupełności wystarczy.

Karta jak mówiłem wczesniej, poczekać na nowe i kupić używke na gwarancji 970 które stanieją i to strasznie, albo no pchać się w nową Gen.

@Quaku myślę że ten zestaw będzie jednym z najlepszych rozwiązań, a nie zamyka budżetu i pozwala na odłożenie kasy an nową gen. https://www.morele.net/inventory/info/6UkZet/ (970 kupiłbym używke po wyjsciu nowej Gen na gwarancji myślę ze nawet poniżej 1000zł będzie dało się wyrwać i pozniej albo SLI albo wymiana, ale bardziej wymiana)

Jego budzet pozwala mu na 1070, to na ch*** ma kupowac 970? jak 1070 jest jak Titan X?

Dokładnie tak jak prawi @Orthank nie ma sensu pchać się w i7 jeśli masz zamiar tylko grac na tym kompie/wykonywać proste czynności.

Procesor i7 jest odpowiedni np gdy chcesz bawić się w streamowanie lub jeśli masz za duzo pieniędzy. Ewentualnie projektujesz 3d w Auto Cad bo tam czuć różnice na procku :) Obecnie masa gier mmorpg ma problem z wieloma rdzeniami. I lecą na 1 lub 2ch rdzeniach maksymalnie.

Różnice pieniędzy pomiedzy i5 a i7 warto dołożyć do karty graficznej lub większego ssd.

Sam zrezygnowałem z typowego hdd na rzecz 2ch dysków ssd oraz przenośnego dysku na muzykę, filmy i seriale.

27 maja do sprzedaży trafia gtx 1080

10 czerwca gtx 1070

@Quaku pomylił daty.

Jego budzet pozwala mu na 1070, to na ch*** ma kupowac 970? jak 1070 jest jak Titan X?

nie ma żadnych niezależnych testów, a po 2 korpo jak nvidia nie strzeli sobie w kolano

10 czerwca  gtx 1070

nie związane z tematem ale to śmieszne bo wtedy mamy polską premierę filmu: Warcraft: Początek :D

wracając do tematu 1070 na 97% nie będzie jak tytanX bo im się to nie opłaca... mniej zarobią i co??? to dla nich nie fajnie oddawać różnice cen tytanX i 1070....

a poza tym 1070 będzie wymiękać niekiedy bo 12GB vs 8GB....

Odkopuje, w następnym tygodniu kupuje kompa i zastawiam się to jest to co kolega wcześniej złożył: https://www.morele.net/inventory/info/UL9Ns7/

I teraz pytanie lepiej wziasc sobie i7 czy może dołożyć do lepszej karty graficznej ? A jak tak to jakiej ? Czy zostawili byście tak jak jest ?

Jesli mozesz doloz do GTX 1070 kosztem procesora moze obudowy. 29.06 zapewne pojawi sie karta tansza i lepsza od gtx970 czyli rx480. Kupowanie teraz gtx 970 mija sie z celem.

ośmiowątkowa i7 tylko przy streamowaniu zrobi różnice, 970 to obecnie kiepski wybór ze względu na liczne premiery które miały i będą miały miejsce, dysk polecony gdzieś tam wyżej (ADATA SP550) to opcja słaba podobnie jak większość dysków opartych na kościach TLC i jeżeli nie musisz mocno ciąć budżetu to warto dołożyć kilkadziesiąt złotych do chociażby Cruciala MX200

co do karty poczekałbym na gtxa 1070 (na iGPU możesz się trochę przemęczyć) a jeżeli musisz już mieć GPU to zostaje ostatecznie gtx 980 ti który jest raptem minimalnie wydajniejszy od gtx 1070 lecz pobiera znacznie więcej prądu, wydala więcej ciepła i jest głośniejszy

w przypadku dylematu typu i7 + karta pokroju gtx 970 / rx 480 vs i5 + gtx 1070 do grania i niezbyt częstego streamowania wybrałbym zdecydowanie i5 + gtx 1070

edit:

wentylatory możesz z czasem sobie dokupić nie obciążając już teraz portfela, BQ Silent Wings sam używam i jest to najwyższa półka lecz dość kosztowna, taniej możesz szukać noiseblockerów

Okej trochę pozmieniałem i wyszło to :https://www.morele.net/inventory/info/ZiD9JY/

Co myślicie ?

Witam ;)

Za około 2 miechy jadę na wakacje do Polski i mam zamiar kupić sobie nowy PC a raczej złożyć na morele bo tutaj w Niemczech trochę drożej wychodzi.. Jeśli chodzi o budżet to jakoś 1000-1500 euro czyli 4000-6000zl jednak w razie coś mogę jeszcze trochę dołożyć. Pomoże ktoś ? :) I fajnie by tez było żeby jakaś bajerancka obudowa była !