Pomóżcie mi obniżyć cenę kompa

Skoro już tak każdy mówi o przyszłym upgradzie sprzętu to miło by było gdybyście koleżance powiedzieli, żeby nie używać budżetowej płyty głównej rodem z komputera biurowego do jednostki gamingowej. Trochę jak by do ferrari pakować zawieszenie fiata... Może i pojedzie tylko czy aby na pewno tak jak powinien?

Demetress, jeśli chcesz to napisz na priva to pomogę Ci to sensownie zbudować

chyba kupujaca ten komputer nie planuje upgrade tak odnioslem wrazenie :P

Chociazby ze zdania ze chce zeby karta graficzna posluzyla dluzej niz 2 lata....

Nie, te 3k będą działać jak 2,1k więc to strata pieniędzy.

O czym ty do mnie mówisz? Jakie 3000? Cały czas mówię o ramach 2400MHz CL12. 30zł droższych od 2133MHz CL13. Czytasz moje posty dokładnie? Te ramy jak najbardziej będą działać na 2400MHz CL12 wraz z i5 7500 na tej płycie H110.

Skoro już tak każdy mówi o przyszłym upgradzie sprzętu to miło by było gdybyście koleżance powiedzieli, żeby nie używać budżetowej płyty głównej rodem z komputera biurowego do jednostki gamingowej. Trochę jak by do ferrari pakować zawieszenie fiata... Może i pojedzie tylko czy aby na pewno tak jak powinien? 

Zapytam się: a co niby miałoby się dziać? Bo nie bardzo rozumiem zarzutu. Tak, nie jest to najlepsze mobo. Jest to rozwiązanie do bólu budżetowe, bieda na mobo, tylko 2 sloty na ram, itd. Jednak dalej jest to sprzęt który będzie działać jak należy, a to że brak mu bajerów jak masa wyjść na tył i front, to inna sprawa. Będzie chcieć to wsadzi na to i i7 7700 bez problemu.

Demetress, jeśli chcesz to napisz na priva to pomogę Ci to sensownie zbudować 

To jaką płytę wrzucisz niema najmniejszego wpływu na wydajność. Po prostu jest mniej bajerów i OC można zapomnieć.

OK, zrobiło się trochę skomplikowanie. Po waszych komentarzach, o ile je dobrze zrozumiałam, przemyślałam sobie rożne rzeczy i przeliczyłam rożne konfiguracje i może lepiej będzie tak:

- Zasilacz SilentiumPC Vero L1 500W 80Plus (VL1-500) //175 zł

- Obudowa SilentiumPC Gladius M35 (SPC128) //195 zł

- Płyta główna MSI Z170-A PRO, Z170, DualDDR4-2400 //485 zł (ta płyta obsługuje pamięci do 3200 Mhz, doszłam do wniosku, że może lepiej zainwestować w lepszą płytę i pózniej dodać lub wymienić w niej RAM)

- Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 8GB(2x4GB), 3000MHz, CL15 //295 zł (przy zmienionej płycie powinna elegancko chodzić)

- Procesor Intel Core i5-6500, 3.2GHz, 6MB //975 zł

- Karta graficzna MSI Radeon RX 480 GAMING X 8GB GDDR5 (256 Bit) //1339 zł (nadal nie jestem jej pewna na 100%, ale jeśli już to z RXów 480 jest faktycznie najcichsza jak wynika z komentarzy, a to dla mnie dość istotne, no i jest tańsza od GTX 1060)

- Napęd LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB //55 zł

- Dysk Toshiba P300 //209 zł

- Dysk SSD ADATA SU800 128GB //235 zł

- montaż //99,99 zł

Całość = 4063 zł, powyżej mojego limitu, ale może jakoś przeżyję te 60 zł.

Pytania mam takie – czy na ww. zasilaczu i bez dodatkowego chłodzenia całość da radę (bez OC) i drugie – czy przy tej płycie będę mogła kiedyś dokupić kolejne 2x4GB i z nich korzystać? Płyta ma 4 sloty, nie za bardzo wiem o co chodzi z tym dual channel

@Demetress

Tak jak pisałem: Na pewno chcesz brać zasilacz SPC robiony przez jakiś chiński no-name (zwłaszcza, że z tego co piszą nowsze rewizje są znacznie gorsze od tych pierwszych)? Nie lepiej XFX wykonany przez Seasonic (jeden z najlepszych producentów zasilaczy)? Zasilacz to zakup na lata. Fakt ten SPC nie jest na czarnej liście co nie znaczy, że jest zasilaczem porządnym. Za rok czy dwa przestanie trzymać napięcia i męcz się z tym wtedy.

IMO nie ma sensu brać Z170 dla samych szybszych ramów. Z170 ma sens jak bierzesz procka "K" i chcesz robić OC procka, możliwość ustawienia ramów na wysokie takty (przez profile XMP lub po prostu OC) to miły dodatek a nie główny bajer.

Tak powinny chodzić elegancko, tylko znów: czy jest sens dopłacać ogółem 350zł dla szybszych ramów? Minimalnie więcej i przy wolniejszych ramach i płycie H110 masz już i7 zamiast i5...

Nie lepiej jednak nowszy Kaby Lake (i5 7500)? Dokładasz 25zł a dostajesz nowszą generację z wyższym taktowaniem, lepszym kontrolerem pamięci i mocniejszą integrą.

Karta to Twój wybór: MSI RX480 Gaming X 8GB to dobra karta, dobre chłodzenie, spory zapas vram, sprzętowa obsługa async i porządna obsługa DX12. GTX1060 w DX12 radzi sobie gorzej a async obsługuje programowo (czytaj: nie obsługuje, ale udaje że potrafi), ale w DX11 widać różnice w narzucie na CPU (tylko wiadomo: DX12 i Vulkan to przyszłość która jest już za rogiem).

Potrzebny Ci napęd? Od 4 lat nie wsadziłem do swojego żadnej płyty. Ostatnie do czego był używany to instalacja Wiedźmina 2 w dniu jego premiery.

ADATA SU800 to kości TLC, mniej trwałe i gorsza wydajność niż MLC (czytaj: dysk szybciej zdechnie). ADATA SP920 jest tylko 20zł droższy a na MLC.

Montaż można mieć za 1zł, wysyłkę gratis. Wystarczy po skompletowaniu koszyka (w co wlicza się też dodanie usługi składania PC) wpisać kod: W3FHN58JFW - nie zmienia to faktu, że ja nie polecam dawać im PC do składania. Ostatnio były w sieci fajne zdjęcia jak gościowi źle wsadzili kartę w obudowie, wypadła ze slotu PCI-E w transporcie, pobijała się i wszystko w środku.

Przy budżecie 4k osobiście proponowałbym taki zestaw:

https://www.morele.net/inventory/info/vbTY2q/

Brak zasilacza, bo XFX Core XT 500W obecnie niedostępny. Opcje są dwie: poczekać aż będzie ponownie dostępny (mogłyby się też do tego czasu pojawić inne płyty główne B250, bo obecnie słaby wybór i stąd ceny lekko zawyżone) lub kupić inny, np. Cougar VTX 500W (producentem jest HEC, zrobili np. PurePower L8 dla BeQuiet), Thermaltake TR2 500W (producentem jest Fortron lub HEC, zależy czy wersja SMART czy Litepower) lub Thermaltake Smart SE 530W (częściowo modularny, cichy, dobra konstrukcja, dobre podzespoły, jedyna wada to brak certyfikatu jednak zasilacz cechuje się wysoką sprawnością, producent to CWT, ogólnie polecam jeśli nie chcesz czekać na XFX Core XT).

Zamiast mobo B250 możesz kupić na B150 (starszy chipset, ale płyta lepiej wyposażona, m.in. chłodzona sekcja zasilania), przykładowo: MSI B150 Mortar lub Gigabyte GA-B150M-D3H (chyba nawet lepiej wybrać którąś z tych, bo te B250 słaby wybór i drogie bo nowość)

Razem z zasilaczem za ~230zł wychodzi: 4044zł a masz dobry dysk Iridium Pro 240GB na MLC z 5-letnią gwarancją i płytę B250 z 4 slotami na ram (plus inne pomniejsze zmiany na plus jak lepszy zasilacz, nowszy proc itp.)

czy przy tej płycie będę mogła kiedyś dokupić kolejne 2x4GB i z nich korzystać? Płyta ma 4 sloty, nie za bardzo wiem o co chodzi z tym dual channel

W skrócie: tak.

OK, zrobiło się trochę skomplikowanie. Po waszych komentarzach, o ile je dobrze zrozumiałam, przemyślałam sobie rożne rzeczy i przeliczyłam rożne konfiguracje i może lepiej będzie tak:

- Płyta główna MSI Z170-A PRO, Z170, DualDDR4-2400 //485 zł (ta płyta obsługuje pamięci do 3200 Mhz, doszłam do wniosku, że może lepiej zainwestować w lepszą płytę i pózniej dodać lub wymienić w niej RAM)

- Pamięć Corsair Vengeance LPX DDR4, 8GB(2x4GB), 3000MHz, CL15 //295 zł (przy zmienionej płycie powinna elegancko chodzić)

- Karta graficzna MSI Radeon RX 480 GAMING X 8GB GDDR5 (256 Bit) //1339 zł (nadal nie jestem jej pewna na 100%, ale jeśli już to z RXów 480 jest faktycznie najcichsza jak wynika z komentarzy, a to dla mnie dość istotne, no i jest tańsza od GTX 1060)

- montaż //99,99 zł

Pytania mam takie – czy na ww. zasilaczu i bez dodatkowego chłodzenia całość da radę (bez OC) i drugie – czy przy tej płycie będę mogła kiedyś dokupić kolejne 2x4GB i z nich korzystać? Płyta ma 4 sloty, nie za bardzo wiem o co chodzi z tym dual channel

http://www.morele.net/inventory/info/vUQorK/

Moze ci przypadnie do gustu...

@down 4000 zl jak sie domyslam.

A ja zapytam tak. Ile chcesz wydać na kompa? Daj budżet który TOBIE odpowiada :)

Nie lepiej poczekać do lutego/marca na testy zen i mobo?

Zwięźle napiszę, praktycznie każdy ma swoje zdanie, a różnicy w zestawie od tak nie zobaczysz o ile cena nie będzie się znacząco różniła, większość osób polega na testach publikowanych poprzez benchmarki oraz serwis yt, prawda jest taka, że nie ma się co zadręczać, jeżeli nie wydaje się 'krocia' bądź bardzo małej kwoty na komputer, pierwsza osoba która odpowiedziała Ci na ten temat (@Ksarou), dobrze postawiła sytuację i dokonała modyfikacji, reszta komentarzy to jest takie przesadne *eghę, oraz szukanie błędów w schemacie w którym składny został zestaw. Oczywiście nie wszystkie, bowiem rzeczywiście w przypadku dysków ssd można doszukać się lepszych osiągów, karta graficzna to też większy problem, jednak jestem w stanie Cię zapewnić, że kupując ramy 3000 a 1600 nie odczujesz różnicy, proszę o powstrzymanie się o komentarze typu, aaa 5 fps czy coś, bo to jest zależne od aplikacji, oczywiście, że będą jakieś różnice, ale przy obecnych grach będzie miało się to tylko do fizyki, gdzie po magistrali będzie wysyłane po prostu więcej danych.

- montaż //99,99 zł

- Zasilacz odpuść, awaryjny. Raczej zostań przy Corsair VS550, wystarczy

- Obudowa jest fajna, ale jak chcesz iść na budżet to nawet SilentiumPC Brutus M10 Ci wystarczy

- Płyta główna do podkręcania, bez sensu do tego procesora. Jeśli chcesz w miarę tanią i rozsądną płytę pod tego procka to MSI B250M PRO-VDH wystarczy w zupełności

- Pamięć RAM, bez sensu przepłacać i patrzeć ślepo w mhz, fakt lepiej pozostać już przy pamięci dwukanałowej i oszczędzać dalej. Polecam HyperX Fury Black 8GB [1x8GB 2133MHz DDR4 CL14 DIMM] lub HyperX Fury Black 8GB [2x4GB 2133MHz DDR4 CL14 DIMM]. I jedne i drugie możesz znaleźć też w wersjach 2400mhz i myślę, że dalej nie ma wiekszego sensu iść bo tylko zaczniesz przepłacać. Ja osobiście wolałbym wybrać najpierw jedna kość 8gb i za miesiąc czy dwa dokupić kolejną kość 8gb dzięki czemu pamięć będzie pracowała w dual channel co zwiększy przepustowość a co za tym idzie zwiększy się wydajność w grach, średnio o 8-10 klatek. Razem wtedy będzie 16gb pamięci i jeśli za dwa lata braknie na jakaś świetną gierkę to nadal będziesz miała dwa gniazda wolne na dalszy upgrade. Rozsądnie prawda?

- Do procesora nie mam zastrzeżeń ale polecam zamiast 6500 wybrać już nowszy model 7500, nie duża różnica cenowa a zawsze wydajniej.

- Jeśli chodzi o kartę graficzna tutaj poszedłbym w kierunku GTX 1060 ze względu na większy spokój ducha. Tak jak miałem do czynienia z Radeonami tak zawsze były problemy jak nie z wydajnością to ze sterownikami. Oczywiście Twój wybór.

- Napęd optyczny, to jest bez większej różnicy :)

- Dysk Twardy może być aczkolwiek preferuje seagate barracuda 1tb, podoba cena i większa niezawodność. Nigdy nie miałem też problemu z gwarancją seagatea no i jak na tak dużą sprzedaż tych dysków w przeciągu 3 lat były może 2 reklamacje (i to tych starszych serii wiec jak dla mnie super)

- SSD adata jest tani i to tyle z jego zalet. Proponuje uderzyć SSD Samsunga, np z serii 750 lub SanDisk Ultra II, crucial , będą droższe ale i bardziej niezawodne niż adata. Można też wykorzystać slot M.2 na płycie głównej tylko takie ssd są jeszcze nieco drogie a ich cena nie idzie zbytnio równo z wydajnością dla przeciętnego użytkownika PC

I tak to wygląda z mojej strony. Zanim zaczniecie besztać to tylko dodam, że już nie jeden komputer zbudowałem i jak na razie od 3 lat każdy klient jest zadowolony.

Ale, że to jest tylko porada i to nie ja jestem odpowiedzialny za sprzęt to zrobisz jak uważasz :)

smieszne jest przeplacanie za ram po 200 zl...1600 i p oco kupowac wieksze jak i tak nie ma zadnej roznicy praktycznie...

@Pelusio p oco wprowadzas zw blad osobe kupujaca ?

różnicy w zestawie od tak nie zobaczysz o ile cena nie będzie się znacząco różniła

Nie zgodzę się. Patrz ostatni zestaw autorki tematu, patrz mój, patrz np. majstra. Przykładowo on postawił na mocniejszy zasilacz i droższą płytę główną kosztem ramu, karty graficznej i SSD. Takie coś jak znacznie wyższe temperatury karty i wolniejszy oraz połowę mniejszy SSD każdy odczuje.

reszta komentarzy to jest takie przesadne *eghę, oraz szukanie błędów w schemacie w którym składny został zestaw

Znów się nie zgodzę. Przykładowo na tym forum panuje jakaś mania wciskania SPC, bo SPC i tanie a nawet nie kompletny syf. Zasilacze tłuczone przez nikomu nieznaną firmę SAMA w Chinach, potem na to nalepione tylko znaczki SPC. Za niewiele więcej można dostać znacznie lepsze zasilacze produkowane przez marki typu Seasonic (ich produkcja a potem sprzedawane jako XFX czy coś). Jakość nieporównywalna. Tak samo pchanie SSD TLC, które zamiast zdychać niestety na nowo zyskują popularność (z powodu taniej produkcji, tylko kupujący jakoś tej taniości nie odczuwa w momencie zakupu).

jednak jestem w stanie Cię zapewnić, że kupując ramy 3000 a 1600 nie odczujesz różnicy

To bardzo ciekawe. Ja mogę powiedzieć rzecz kompletnie przeciwną. Zysk sięgający 20FPS w miejscu CPU intensive jest nieodczuwalny? Sam miałem okazję przeprowadzić takie testy przy zmianie 1333MHz CL9 na 2400MHz CL11. Takie same testy można znaleźć w internecie. Wzrost jest. Niekiedy kolosalny. Oczywiście to jest zależne od gier. W nowych grach różnica jest. Wiedźmin 3, Battlefieldy (ogólnie gry oparte o Frostbite), Far Cry i inne nowe gry od Ubi na nowoczesnych silnikach, GTA, itd.

ale przy obecnych grach będzie miało się to tylko do fizyki

What? Szybszy ram pomaga CPU w jego obliczeniach. CPU to nie tylko fizyka.

@Zarcu

Taaa... weźmy totalnie bezsensowne miejsca do testowania CPU i udowodnijmy, że ram nie wpływa na wydajność CPU w miejscach gdzie wydajność CPU się nie liczy. Jak znajdziesz dobre miejsce to "udowodnisz", że i3 ma wydajność i7. Wystarczy tylko miejsce zależne jak najbardziej od GPU i jak najmniej od CPU.

Łap: https://www.purepc.pl/karty_graficzne/testy_procesorow_i_kart_graficznych_czegos_tutaj_nie_rozumiesz

Doszkolisz się, przestaniesz bzdury pisać i linkować jakiegoś faceta który pojęcie o metodologii testowej ma takie jak ja o budowaniu rakiet dla NASA.

1. Tak, ale ja bym brał wersję 600 bo ma leprze bebechy.

2. Przy 2 kościach ram które chodzą w tym trybie dane są zapisywane i odczytywane równolegle na 2 kościach. Pozwala to lekko ominąć ograniczenie przepustowości pojedynczej pamięci zwiększając tym samym wydajność. A na polski oznacza to parę % większą wydajność.

@Demetress

zasilacz SPC robiony przez jakiś chiński no-name

Firma jest polska. A to że składa z części z chin - która tak nie robi?

- Zasilacz odpuść, awaryjny. Raczej zostań przy Corsair VS550, wystarczy

Nie bardziej awaryjny od corsair :)

Niemniej awaryjny od corsair 

A co mam powiedzieć skoro po sprzedaniu kilku SPC wracają do serwisu a Corsair nie? Staram się wyciągać wnioski. Fakt mogłem mieć po prostu super pecha ale jednak

@wiesior

Oni nic nie składają. Jakaś firma no-name z Chin robi im zasilacz od A do Z. Z tego co zdążyłem posprawdzać już kiedyś to tylko SPC (ze znanych mi marek) rebranduje zasilacze SAMA jako swoje. Jest to nieznana firma, produkująca zasilacze wątpliwej jakości (tak pod względem ogólnego rozwiązania jak i komponentów). Nie widzę usprawiedliwienia dla zakupu SPC skoro w tej samej cenie można dostać konstrukcje oparte o sprawdzone rozwiązania takich firm jak HEC, CWT czy Seasonic. Jaki jest sens zakupić jakościowo gorszy produkt tylko dlatego, że ma nalepkę SPC?

Przecież były akcje, że (nieprodukowane już) SPC Deusy zaczęły masowo padać. Producent nadal niezmieniony, więc tylko czekać aż przy Vero zjadą z jakością za bardzo.

A co mam powiedzieć skoro po sprzedaniu kilku SPC wracają do serwisu a Corsair nie? Staram się wyciągać wnioski. Fakt mogłem mieć po prostu super pecha ale jednak

odpowiedz dlaczego wprowadz w blad osobe kupjaca i doradasz kupowac 2x drozszy sprzet ktory praktycznie nie zrobi zadnej roznicy poza 1-2 fps ...jak na filmach pieknie pokazane :>

@Zarcu

Czytaj co pisałem wyżej a nie drugi raz powtarzasz głupotę.

Jdyne co mozna dopisac to kupowanie teraz kompa mija sie z celem(wydawanie w cholere wiecej kasy)...wszystko jest mega drogie poczawszy od samego ramu gsdzie za glupie 8 gb trzeba dac conajmniej 200+ zl gdzie niedawno za 150 mozna bylo zlapac 8 QQ. Lepiej chyba poczekac 1-2 miesiace do poki sytuacja z dolarem sie nie unormuje i ceny wroca do normlanych.

Rezygnacja z chłodzenia,ponieważ boxowe do tej i5 jest wystarczające, zmniejszyć ram do 8gb, i zamienić grafikę na tą https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1060-oc-v1-6gb-gddr5-192-bit-2xhdmi-dvi-2xdp-box-gtx-1060-armor-6g-ocv1-1017688/. Wychodzi około 400zł mniej.