@Demetress
Tak jak pisałem: Na pewno chcesz brać zasilacz SPC robiony przez jakiś chiński no-name (zwłaszcza, że z tego co piszą nowsze rewizje są znacznie gorsze od tych pierwszych)? Nie lepiej XFX wykonany przez Seasonic (jeden z najlepszych producentów zasilaczy)? Zasilacz to zakup na lata. Fakt ten SPC nie jest na czarnej liście co nie znaczy, że jest zasilaczem porządnym. Za rok czy dwa przestanie trzymać napięcia i męcz się z tym wtedy.
IMO nie ma sensu brać Z170 dla samych szybszych ramów. Z170 ma sens jak bierzesz procka "K" i chcesz robić OC procka, możliwość ustawienia ramów na wysokie takty (przez profile XMP lub po prostu OC) to miły dodatek a nie główny bajer.
Tak powinny chodzić elegancko, tylko znów: czy jest sens dopłacać ogółem 350zł dla szybszych ramów? Minimalnie więcej i przy wolniejszych ramach i płycie H110 masz już i7 zamiast i5...
Nie lepiej jednak nowszy Kaby Lake (i5 7500)? Dokładasz 25zł a dostajesz nowszą generację z wyższym taktowaniem, lepszym kontrolerem pamięci i mocniejszą integrą.
Karta to Twój wybór: MSI RX480 Gaming X 8GB to dobra karta, dobre chłodzenie, spory zapas vram, sprzętowa obsługa async i porządna obsługa DX12. GTX1060 w DX12 radzi sobie gorzej a async obsługuje programowo (czytaj: nie obsługuje, ale udaje że potrafi), ale w DX11 widać różnice w narzucie na CPU (tylko wiadomo: DX12 i Vulkan to przyszłość która jest już za rogiem).
Potrzebny Ci napęd? Od 4 lat nie wsadziłem do swojego żadnej płyty. Ostatnie do czego był używany to instalacja Wiedźmina 2 w dniu jego premiery.
ADATA SU800 to kości TLC, mniej trwałe i gorsza wydajność niż MLC (czytaj: dysk szybciej zdechnie). ADATA SP920 jest tylko 20zł droższy a na MLC.
Montaż można mieć za 1zł, wysyłkę gratis. Wystarczy po skompletowaniu koszyka (w co wlicza się też dodanie usługi składania PC) wpisać kod: W3FHN58JFW - nie zmienia to faktu, że ja nie polecam dawać im PC do składania. Ostatnio były w sieci fajne zdjęcia jak gościowi źle wsadzili kartę w obudowie, wypadła ze slotu PCI-E w transporcie, pobijała się i wszystko w środku.
Przy budżecie 4k osobiście proponowałbym taki zestaw:
https://www.morele.net/inventory/info/vbTY2q/
Brak zasilacza, bo XFX Core XT 500W obecnie niedostępny. Opcje są dwie: poczekać aż będzie ponownie dostępny (mogłyby się też do tego czasu pojawić inne płyty główne B250, bo obecnie słaby wybór i stąd ceny lekko zawyżone) lub kupić inny, np. Cougar VTX 500W (producentem jest HEC, zrobili np. PurePower L8 dla BeQuiet), Thermaltake TR2 500W (producentem jest Fortron lub HEC, zależy czy wersja SMART czy Litepower) lub Thermaltake Smart SE 530W (częściowo modularny, cichy, dobra konstrukcja, dobre podzespoły, jedyna wada to brak certyfikatu jednak zasilacz cechuje się wysoką sprawnością, producent to CWT, ogólnie polecam jeśli nie chcesz czekać na XFX Core XT).
Zamiast mobo B250 możesz kupić na B150 (starszy chipset, ale płyta lepiej wyposażona, m.in. chłodzona sekcja zasilania), przykładowo: MSI B150 Mortar lub Gigabyte GA-B150M-D3H (chyba nawet lepiej wybrać którąś z tych, bo te B250 słaby wybór i drogie bo nowość)
Razem z zasilaczem za ~230zł wychodzi: 4044zł a masz dobry dysk Iridium Pro 240GB na MLC z 5-letnią gwarancją i płytę B250 z 4 slotami na ram (plus inne pomniejsze zmiany na plus jak lepszy zasilacz, nowszy proc itp.)
czy przy tej płycie będę mogła kiedyś dokupić kolejne 2x4GB i z nich korzystać? Płyta ma 4 sloty, nie za bardzo wiem o co chodzi z tym dual channel
W skrócie: tak.