Pomysł na grę mmo o Wampirach.
Wstęp
Wielu z was chyba oglądało film pt. „zmierzch”. Często nawet zastanawiałem się że warto było by zrobić grę mmo o wampirach i wilkołakach. I tu chcę wam pokazać jak powinna wyglądać taka gra.
Grafika
Wiele osób patrzy na grafikę w grach. Mmo o wampirach powinno mieć bardzo mroczną grafikę, bo jak damy grafikę z Aiona czy WoW’a to wszyscy się będą śmiać że to nie gra o wampirach czy wilkołakach. Najlepiej powinna pasować grafika z requiem’a.
Audio
Na audio patrzy mniej osób niż na grafikę, ale i ono jest ważne. Tu radziłbym dać muzykę z pamiętników wampirów lub coś w stylu „ameno”. Podczas walki muzyka powinna się zaś zmieniać w straszny metal coś przy czym da się bić mooby.
Walka i nasze czary
Ważna w grach mmorpg jest walka. W takiej grze powinno to wyglądać następująco:
*dużo krwi,
*wygląd skilli ciekawy zwracający na siebie uwagę ,
*sille bez barw światła czy natury coś w stylu nekromancji i ciemności,
*ciekawa choreografia ciosów chodzi o nagłe wyskoki, wykopy lub bolesne chwyty i ciosy w intymne miejsca,
*Wiele animacji ataku, a nie tylko cios w lewo i prawo.
Skilli powinno być dużo bo wtedy gra się nie nudzi. I jeszcze jedno dobrze byłoby, gdyby jak nasz przeciwnik przez naszego silnego skilla uderzył w drzewo albo głaz doznawałby lekkich obrażeń.
Rasy i klasy
Jeśli chodzi o rasy to powinny być dwie: wilkołaki i wampiry. Każda z nich powinna mieć inne klasy. Klasy te mogą się podzielić na dwie drogi.
Wilkołaki:
*wojownik (tank i DPS)=>strażnik (tank) lub niszczyciel (DPS)
*skrytobójca (zabójca kryjący się w cieniu)=>morderca (szybki DPS) lub tancerz ( wolniejszy i mocniejszy morderca)
*szaman (postać która buffuje innych)=>rytualista(buffer) lub wędrowiec (zmienia swoją formę. Mamy zwykłego wilkołaka, niedźwiedzia (tank) i kojota (morderca)
Wampiry:
*łowca (strzelec)=>strzelec (łowca zadający obrażenia fizyczne) lub tropiciel (magiczny łowca)
*mag (silny DPS)=>czarodziej (silny DPS) lub nekromanta (summoner)
*potępiony ( rzuca debuffy i leczy)=>kapłan nocy (healer) lub mściciel (debuffer)
Mounty
Jak powinny wyglądać mounty dla wampirów i wilkołaków? Myślałem nad tym długo, lecz wymyśliłem to. O to rozpiska na temat mountów:
Wampiry
*Czarny koń nocy (ciemny koń, jest to wierzchowiec lądowy)
*Skrzydła nietoperza (rozwijamy skrzydła i lecimy w niebo na polowanie)
Wilkołaki
*łapy wilka (biegamy jak wilk po lasach)
*gargulec (latający posąg, jest to wierzchowiec latający)
Każdego Mount rozwijamy i szkolimy. Dostajemy malutkiego wierzchowca i musimy go dokarmiać i szkolić tak aby stał się duży i szybki. Co do tych łap wilka i skrzydeł nietoperza to rozwijamy je u trenera.
PvP
Co do pvp to wykluczam frakcje na frakcje. Przecież to właśnie był duży minus WoW’a. Najlepiej byłoby gdyby wilkołaki i wampiry działały razem. Tu polecam pvp z lineage’a. Kolejna sprawa w pvp to brak tego że jak zabije słabszego gracza to mnie mogą nawalać. Lepszy byłby taki system że jak zabije silniejszego lub równego mi levelem gracza to dostaje punkty kata. A za zabicie słabszego je tracę chyba że on mnie zaatakował.
Świat
Co tu tłumaczyć? Najlepiej żeby był duży i zróżnicowany. Lokacje wilkołaków i wampirów powinny być mroczne i tajemnicze, a jak wejdziemy do miast ludzkich to zobaczymy wioski prawych ludzi. W takich wioskach będzie dominować ład i porządek.
Crafting
Tu warto żeby był rozbudowany. Zacznijmy od opcji niszczenia przedmiotów. Niszcząc przedmiot rozkładamy go na składniki z których można zrobić lepszą broń lub zbroje. Inną opcją craftingu jest alchemia. Tu najlepiej powinien wyglądać system z takich gier jak Two Worlds II, czyli wkładamy masę rzeczy i tworzymy miksturę. To daje nam masę mikstur. Tworzenie zaś powinno wyglądać następująco kładziemy różne rzeczy i tworzymy zbroje ,lub broń. Tak jak z alchemią przepis na stworzenie przedmiotów można zapisać.
Opcje
Ten dział zostawiam już wam. Macie jakiś pomysł na ciekawą opcje to piszcie ją w temacie.
Zakończenie
Myślę że pomysł na grę się spodobał. Warto aby taka gra powstała. Cóż pokładajmy nadzieje także nadzieje w firmach z Polski, czyli CDprojekt i Reality Pump. Mówię tylko o tych dwóch, bo tylko one stworzyły dobre gry RPG. Co do płacenia za grę to zależy mi na B2P. Sądzę jednak że jak taką grę wyda CDprojekt to raczej ona będzie w takim systemie płatności (zauważmy że to oni zniżyli abonament płacony przez Polaków w Age of Conan i 80zł-90zł za Wiedźmina2 po premierze to niska kwota). I to by było na tyle. Dziękuje za przeczytanie artykuły.