Witam,
Na wstępie tego iż tematu podkreślam, że jestem kiepskim pisarzem. Ale walić to posłuchajcie... albo przeczytajcie mój pomysł na grę!
Wstępne informacje...
Pewnego dnia przyszło mi zagrać w grę Stranded 2, pewnie znacie. Każdy fan sandbox'u w to grał.
Po kilku dniach gry, przyszedł mi na głowę pewny pomysł na grę, oraz na całkiem przyzwoity zarobek.
Może wam opisze co co w tej grze by chodziło.
A więc, gra byłaby typowo Sandbox-mmorpg. Między innymi, rozgrywka wyglądała by następująco.
Dany gracz wchodzi na serwer, loguje się itp. I pojawia się ekran tworzenia postaci.
Do wyboru były by klasy:
Rycerz
Duchowny
Łucznik
Złodziejaszek
Rzemieślnik
Oraz do wyboru były by dwie frakcje...
Myślę że East(niebiescy) i West(pomarańczowi).
Już tłumaczę każdą z postaci.
Rycerz - Posiada umiejętności bitewne, łatwo sobie radzi z przeciwnikami. Posiada słabe umiejętności rzemieślnicze.
Duchowny - Inaczej kapłan(ang. Priest), umiejętnie leczy rany przeciwników, atakuje z dystansu, lecz z niewielką siłą. Posiada słabe umiejętności rzemieślnicze.
Łucznik - Postać która używa broni dystansowej, potrafi odgonić przeciwnika z osady (o osadach później), łatwo sobie radzi z rozwalaniem osady przeciwnej frakcji, oraz ich członków, posiada umiejętności bitewne, potrafi sam tworzyć broń. Posiada słabe umiejętności rzemieślnicze.
Złodziejaszek - Podkrada surowce przeciwników, potrafi być nie zauważalny, jego silnym atutem to szybkość i zręczność. Posiada słabe umiejętności rzemieślnicze.
Rzemieślnik(Uniqe) - Postać która nie posiada umiejętności bitewnych, słabo sobie radzi z przeciwnikami, umiejętnie tworzy przedmioty, zbiera materiały, buduje budowle niezbędne dla osady, w późniejszym czasie może stać się Rycerzem, Duchownym, Łucznikiem lub złodziejaszkiem.
Osady...
Każda z osad posiada swojego zarządce, który stawia budynki, a rzemieślnicy osady zbierają surowce i budują je. Proste prawda?
Lecz to tylko na pozór wydaję się proste, każdy członek przeciwnej osady może nam podkraść surowce(Złodziejaszek) lub rozwalić nam budynek(każda z postaci). Brzmi ciekawie nie?
To jeszcze nie wszystko.
W grze wyróżniało by się:
Craft - Tartaki, Kamieniołomy, Kopalnie itp.
Level - czyli najzwyczajniejszy poziom postaci w grze mmorpg. Pewnie zadajecie sobie pytanie jaki jest max... otóż wymyśliłem że będzie to 250lvl.
Umiejętnści - typowe skille postaci.
Craft rozkłada się na:
Tartak(czyli rąbanie drewna) 250lvl
Kamieniołomy 250lvl
Kopalnie - 250lvl
Bronie - 250lvl
Inne - 250lvl
Jak budować osadę?
To proste, jak na wstępie pisałem... Wystarczy że nasz zarządca postawi szkielet budynku, a my zbierając materiały budujemy...
I tak jak pisałem, każdy przeciwnik może nam w tym przeszkodzić więc musimy być czujni!
UMIEJĘTNOŚCI I STATUS POSTACI! - czyli wszystko o naszych bohaterach.
A więc tak...
Co level będziemy dostawać 5 punktów do statusu:
Żywotność - Posiadamy więcej punktów hp.
Inteligencja - Zwiększa atak magiczny i punkty many.
Zręczność - Zwiększa celność, i uniki.
Siła - Zwiększa atak fizyczny.
Spryt - Zwiększa szybkość poruszania się, oraz szanse na krytyczne uderzenie.
Rzemieślnictwo - Szybkość wydobywania materiałów wzrasta oraz szanse na wydobycie ich.
Prawda że dziwne? Ale że rzemieślnictwo? W Statusie postaci? o.O... Tak... Jeśli jesteśmy rzemieślnikiem, to nasza postać potrzebuje tego statusu, daje on nam większą możliwość że wydobędziemy dany materiał, oraz szybciej możemy go wydobyć.
To be continued...
To jest wstępny pomysł gry gatunku MMORPG-SANDBOX. Pomysł przypisuje się mnie więc ALL RIGHT RESERVED.
JEŚLI JESTEŚ!!
PROGRAMISTĄ
GRAFIKIEM 2D PIXEL ART
LUB
GRAFIKIEM 3D
ANIMATOREM
MUZYKIEM
PISZ POD GG: 555750
PROJEKT JEST SHAREWARE.
EDIT:
Nazwa gry?
-------------