Pomysł na sandboxa...? A może tylko złudzenie?

Witam,

Na wstępie tego iż tematu podkreślam, że jestem kiepskim pisarzem. Ale walić to posłuchajcie... albo przeczytajcie mój pomysł na grę!

Wstępne informacje...

Pewnego dnia przyszło mi zagrać w grę Stranded 2, pewnie znacie. Każdy fan sandbox'u w to grał.

Po kilku dniach gry, przyszedł mi na głowę pewny pomysł na grę, oraz na całkiem przyzwoity zarobek.

Może wam opisze co co w tej grze by chodziło.

A więc, gra byłaby typowo Sandbox-mmorpg. Między innymi, rozgrywka wyglądała by następująco.

Dany gracz wchodzi na serwer, loguje się itp. I pojawia się ekran tworzenia postaci.

Do wyboru były by klasy:

Rycerz

Duchowny

Łucznik

Złodziejaszek

Rzemieślnik

Oraz do wyboru były by dwie frakcje...

Myślę że East(niebiescy) i West(pomarańczowi).

Już tłumaczę każdą z postaci.

Rycerz - Posiada umiejętności bitewne, łatwo sobie radzi z przeciwnikami. Posiada słabe umiejętności rzemieślnicze.

Duchowny - Inaczej kapłan(ang. Priest), umiejętnie leczy rany przeciwników, atakuje z dystansu, lecz z niewielką siłą. Posiada słabe umiejętności rzemieślnicze.

Łucznik - Postać która używa broni dystansowej, potrafi odgonić przeciwnika z osady (o osadach później), łatwo sobie radzi z rozwalaniem osady przeciwnej frakcji, oraz ich członków, posiada umiejętności bitewne, potrafi sam tworzyć broń. Posiada słabe umiejętności rzemieślnicze.

Złodziejaszek - Podkrada surowce przeciwników, potrafi być nie zauważalny, jego silnym atutem to szybkość i zręczność. Posiada słabe umiejętności rzemieślnicze.

Rzemieślnik(Uniqe) - Postać która nie posiada umiejętności bitewnych, słabo sobie radzi z przeciwnikami, umiejętnie tworzy przedmioty, zbiera materiały, buduje budowle niezbędne dla osady, w późniejszym czasie może stać się Rycerzem, Duchownym, Łucznikiem lub złodziejaszkiem.

Osady...

Każda z osad posiada swojego zarządce, który stawia budynki, a rzemieślnicy osady zbierają surowce i budują je. Proste prawda?

Lecz to tylko na pozór wydaję się proste, każdy członek przeciwnej osady może nam podkraść surowce(Złodziejaszek) lub rozwalić nam budynek(każda z postaci). Brzmi ciekawie nie?

To jeszcze nie wszystko.

W grze wyróżniało by się:

Craft - Tartaki, Kamieniołomy, Kopalnie itp.

Level - czyli najzwyczajniejszy poziom postaci w grze mmorpg. Pewnie zadajecie sobie pytanie jaki jest max... otóż wymyśliłem że będzie to 250lvl.

Umiejętnści - typowe skille postaci.

Craft rozkłada się na:

Tartak(czyli rąbanie drewna) 250lvl

Kamieniołomy 250lvl

Kopalnie - 250lvl

Bronie - 250lvl

Inne - 250lvl

Jak budować osadę?

To proste, jak na wstępie pisałem... Wystarczy że nasz zarządca postawi szkielet budynku, a my zbierając materiały budujemy...

I tak jak pisałem, każdy przeciwnik może nam w tym przeszkodzić więc musimy być czujni!

UMIEJĘTNOŚCI I STATUS POSTACI! - czyli wszystko o naszych bohaterach.

A więc tak...

Co level będziemy dostawać 5 punktów do statusu:

Żywotność - Posiadamy więcej punktów hp.

Inteligencja - Zwiększa atak magiczny i punkty many.

Zręczność - Zwiększa celność, i uniki.

Siła - Zwiększa atak fizyczny.

Spryt - Zwiększa szybkość poruszania się, oraz szanse na krytyczne uderzenie.

Rzemieślnictwo - Szybkość wydobywania materiałów wzrasta oraz szanse na wydobycie ich.

Prawda że dziwne? Ale że rzemieślnictwo? W Statusie postaci? o.O... Tak... Jeśli jesteśmy rzemieślnikiem, to nasza postać potrzebuje tego statusu, daje on nam większą możliwość że wydobędziemy dany materiał, oraz szybciej możemy go wydobyć.

To be continued...

To jest wstępny pomysł gry gatunku MMORPG-SANDBOX. Pomysł przypisuje się mnie więc ALL RIGHT RESERVED.

JEŚLI JESTEŚ!!

PROGRAMISTĄ

GRAFIKIEM 2D PIXEL ART

LUB

GRAFIKIEM 3D

ANIMATOREM

MUZYKIEM

PISZ POD GG: 555750

PROJEKT JEST SHAREWARE.

EDIT:

Nazwa gry?

-------------

Fraction Online

AreaCraft

VillageCraft

Village Online

Settlement

-------------

Inna...? Jaka?

Szczerze? Sredni pomysl.

A i masz blad w ankiecie, nie pisze sie KUPYWAC - WTF!?

Budowanie osad, pvp, mass walki frakcji, itp... to średni pomysł? :D Bo mi się wydaje że przewyższa Minecrafta :D

Z opisu trochę ciężko wywnioskować czy gra byłaby dobra czy nie. Trzeba by w to zagrać żeby ocenić :], ale pomysł moim zdaniem średniak.

Kiedy w tego typu grze już sam pomysł dawania klasy postaci jest daremny...........

może być ciekawe jak w ogóle wyjdzie to zagram

Pierwsze co mi na myśl przyszło to... takie drugie ArcheAge :P

JEŚLI JESTEŚ!!PROGRAMISTĄGRAFIKIEM 2D PIXEL ARTLUBGRAFIKIEM 3DANIMATOREMMUZYKIEMPISZ POD GG: 555750

Ile płacisz?

Pomysł brzmi całkiem ciekawie. Mam nadzieję, że pomysł wypali, ponieważ bym sobie przetestował taką grę. Napewno nie zagram, jeżeli gra będzie w 2D, ponieważ nie lubię Sandboxów w 2D, tylko 3D jak Minecraft.

Powodzenia!

Mortal Online, DarkFall już wolałbym pograć w te gry. Prawie ten sam scenariusz tylko, że z jeszcze paroma udogodnieniami, a i już można grać.

ILE PŁACE? : O DLA CIEBIE 0zl...

Dochód z gry bedzie dzielony sprawiedliwie.

Aha czyli tak jak myślałem, jesteś głównym dowdzącym nic nie robiącym z gorzej niż średnim pomysłem (sandbox z ograniczeniem klasowym, dobre jaja) i szukasz niewolników do pracy. Domyślam się, że żadnego kapitału też nie masz, więc mam dwie propozycje:

1) Open Tibia Server - jak ktoś w innym podobnym temacie polecił

2) Obudź się i spójrz prawdzie w oczy.

;)

Programiści spokojnie znajdą sobie jakiś fajny lekki projekcik, przy którym nabiorą doświadczenia, albo podlączą się pod większy który w porównaniu do tego może wypalić. Tutaj tylko stracą cenny czas, bo nic z tego nie będzie, a w dodatku będą to robić za darmo.

Aha czyli tak jak myślałem, jesteś głównym dowdzącym nic nie robiącym z gorzej niż średnim pomysłem (sandbox z ograniczeniem klasowym, dobre jaja) i szukasz niewolników do pracy. Domyślam się, że żadnego kapitału też nie masz, więc mam dwie propozycje:1) Open Tibia Server - jak ktoś w innym podobnym temacie polecił2) Obudź się i spójrz prawdzie w oczy.Programiści spokojnie znajdą sobie jakiś fajny lekki projekcik, przy którym nabiorą doświadczenia, albo podlączą się pod większy który w porównaniu do tego może wypalić. Tutaj tylko stracą cenny czas, bo nic z tego nie będzie, a w dodatku będą to robić za darmo.

Popieram w 100%!

uwielbiam , wyjatkowe przypadki zbieram w opisie

Powiem tyle - drugie Wurm Online, niemalże pokrywa się z tym opisem.

Jako, że uznaję Wurma za grę niemalże idealną, chyba wiadome jest, że wybrałem odpowiedź trzecią - idea jest bardzo dobra, ale już realizowana z sukcesami przez kilka gier.

Powiem tyle - drugie Wurm Online, niemalże pokrywa się z tym opisem.Jako, że uznaję Wurma za grę niemalże idealną, chyba wiadome jest, że wybrałem odpowiedź trzecią - idea jest bardzo dobra, ale już realizowana z sukcesami przez kilka gier.

Tylko, że w Wurmie można budować domki i kopać w ziemi i nic więcej bo o walce to szkoda gadać.

PS. Jest od cholery rzeczy które by mogli zmienić w Wurmie...

A nie lepiej... wymyślić coś nowego?,bierz przykład np: z Maxis,którzy wymyślili niepozorną grę ,,Sims,, a teraz garną na niej biliardy.

Spójrz na Ultima Online,jedna z pierwszych gier MMORPG,a nikt nie powtórzył jej sukcesu.

5 lat uczyłem się Pixel Artu,i ten czas spędzałem na forach game-makerów,tam jedna na 100 gier ma chociaż troche oryginalności...

Rzygać mi się chcę na ludzi,którzy kopiują legendarne produkcje,zamiast wymyślić coś naprawde nowego i stworzyć nową legendę.

Ja mam już pierwsze tysiące linijek kodu ;)

Gra będzie w 3D.

Demo jak gra będzie wyglądać.

mhqdtu.png

Może to was przyświeci i zrozumiecie że gra się już robi :)

Yyyyyyy, a fabula?

Yyyyyyy, a fabula?

A w minecraft masz fabułę ?