Pomysł na to jak usprawnić PvP/Endgame w Terze!

Witam serdecznie,

Chciałbym abyście zapoznali się z moim postem na forum Tery odnośnie PvP i tego jak ulepszyć endgame https://forum.tera-europe.com/showthread.php?t=158759

Otóż z tego jak wiemy w Terze endgame nie stoi na wysokim poziomie jak i PvP też nie ale mam tu na myśli emocje i adrenalinę, która powinno towarzyszyć przy takim dobrym non-targecie jakim jest ta gra. Dlatego dzisiaj wpadłem na pomysł i zasugerowałem im lekkie zmiany wzorując się na fajnym systemie jaki ma Tibia PvP. Chodzi mi, aby wprowadzili tam drop z ludzi, gdy ich zabijemy, że możemy zloocić ich EQ, żeby wprowadzili system blessów w podobie jak jest w Tibii bo to wszystko by nabrało innego, lepszego smaku w PvP i GvG. Wyobraźcie sobie, że teraz walcząć macie tą adrenalinę gdy zginiecie ponieważ możecie stracić złoto, które wydaliście na blessy, a jeżeli ich nie macie to swój plecak i jakiś itemek ze swojego EQ, które macie na sobie. To by dało sporego dreszczyku emocji w tej grze, bo tego mi brakuje. Teraz ginać nie ma żadych emocji, bo nic nie tracimy. Nawet się nie stresuję, gdy ktoś mnie próbuje zabić. Wyobraźcie sobie GvG o terytorium, z którego ściągacie podatek tak jest to teraz, i w dodatku farmicie złoto, aby mieć na blessy i supple, wtedy wszystko by miało jakiś cel i przede wszystkim smaczek rywalizacji bo to myślę jest najciekawsze - zdobyć włądzę na serwerze, ściągając podatki z danego terytorium. Gildie, które by się jednoczyły, aby pokonąć dominującą gildie. Wyobrazcie sobie wojne gildi, gdzie wpada po was parę osób na expa po to żebyście stracili trochę golda i was osłabić - tak jak to wszystko ma miejsce w Tibii. Mam nadzieję, że pomysł się podoba - jak tak to odpiszcie w nim na oficjalnym forum Tery.

Pozdrawiam,

Vertixen

Strata eq w pvp beznadzieja nie na to ktoś instancje lata xx razy. Będzie dodana możliwość przejmowania terenów agresywnie bez uczestniczenia w głosowaniu itd.

Nie nie, nie tędy droga. Owszem, adrenalina podnosiłaby się momentalne, a sprzęt komputerowy latałby w promieniu 100m, po kilku dedach ludzie mieliby dosyć. Gra ma być dobra w pvp, które daje radość z walki i podnosi emocje, gdy przeciąga się na przykład dłuższa wymiana ciosów na low HP. To jest adrenalina. Żeby to wszystko poprawić trzeba by pewnie przekopać cały system walki, a tego nie zrobią, bo tak chcesz. A przecież GF-owi kasa i tak i tak leci.

Strata eq w pvp beznadzieja nie na to ktoś instancje lata xx razy. Będzie dodana możliwość przejmowania terenów agresywnie bez uczestniczenia w głosowaniu itd.

No tak, ale tylko wtedy gdy nie masz wykupionych blessów, czyli tych błogosławieństw. Jeżeli masz je wszystkie to nic nie tracisz :) To po prostu, żeby było o co rywalizować i aby był sens zdobywania tego złota, a nie wystawiania go na allegro

blessy były by pewnie za RL kasę więc odpada bo robi się P2W a po 2 Gameforge nie ma tutaj nic do gadania bo oni tylko kopiują z koreańskiej czy tam jakiejś wersji i tutaj muszą się tego trzymać. Nie mogą robić czego chcą.

Cos takiego jest dobre, ale nie w Terze, gdzie musisz robić miesiąc insty by sobie itemek dorwać

^ W Tibii trzeba było farmić latami, a i tak kiedyś ludzie grali ;)

Zgadzam się z Qpczykiem, właśnie to był cały jej urok, farmienie golda na wara, który nie trwał tygodnia czy miesiąca, tylko np. u nas na Askarze z Rexis przez 2,5 roku, który niestety przegraliśmy no ale zabawa była przednia :) I gameforge może im podsunąć pomysły, to nie jest tak, że oni są wydawcą w EU i nie mają nic do gadania, to ich pełnoprawny wspólnik. A co do tego że by w shopie zrobili to nie wydaje mi się skoro dali taki fair F2P jak już co :)

Wolałbym gdyby dawali punkty killing spree za zabijanie na otwartej przestrzeni, zbalansowany bg, bossy z rare dropem w Kanstri I Fortressie czyli tam gdzie nie ma channeli(byłoby o co się bić na PVP serwerach)+ battleground pointy za guidwary.

Ciągle tibia i gw2. Tera to Tera i nic się nie zmieni. Nie będzie się wzorowała napewno na grze z przed nastu lat jak tibia. To non target wkoncu.A loot z graczy równa się zamkniecie serwerów w tym przypadku.jak chcesz adrenaliny to skocz na bungie :-] pozdro

Ciągle tibia i gw2. Tera to Tera i nic się nie zmieni. Nie będzie się wzorowała napewno na grze z przed nastu lat jak tibia. To non target wkoncu.A loot z graczy równa się zamkniecie serwerów w tym przypadku.jak chcesz adrenaliny to skocz na bungie :-] pozdro

No od tego chyba jest PvP, a dla tych co loot z graczy równo się końcem świata to niech spierdzielają na swoje PvE bo tam ich miejsce i nigdzie więcej ^.-

Nie ma w Polsce tak cierpliwych graczy =D koniec świata to za mocne słowo akurat, raczej nazwałbym to irytacja. Farmisz itemka miesiąc czasu i nagle ded i go tracisz. To ma być adrenalina? :-P akurat taka mentalność Polaków jest i takie coś skończyło się uniatallem gry.

odpisał jakiś admin na forum tery?

@Qeshua

Wiem i ja Ciebie rozumiem, ale chodzi tutaj o to, że jakbyś sobie kupił te błogosławieństwa za złoto z Tery to nic byś nie tracił, a gracze, którzby by za dużo peczyli to by mogli coś stracić wtedy i moim zdaniem tak byłoby fajnie. Bo teraz możesz sobie peczyć każdego jak chcesz i nie masz za do żadnej kary poza tą karmą, a tym bardziej, że nawet jak kogoś zaatakujesz możesz uciec do Safe Zone i nic Ci nie zrobią - to jest po prostu śmieszne i żałosne z jednej strony :/ Dla tych pekerów co latają i biją low taka kara powinna się należeć, a nie beztrosko sobie leją na prawo i lewo noobów, którzy dopiero zaczynają. Powinno być zabijesz więcej jak 10-20 graczy którzy nie śa w wojnie z waszą gildią czy coś na dzień to dostajesz czerwona czaske na 24h czy na ile tam i możesz wtedy stracić itemek i to byłoby słuszne, w L2 to się fajnie sprawdziło, w Tibii też i tutaj myślę, że też by nie było płaczu bo niby czemu? Każdy kto peczy noobów o dużo lvli mniejszych powinien być tak ukarany :P Teraz PvP wygląda tak, że jak ktoś mnie leje w kilka osób to ja nawet się nie bronie no bo po co? Zginę, odrodze sie, rozpale campfire na pół minuty i mam full stamine i żadnych strat, a to chyba nie tak powinno to wyglądać.

@traws

Sporo osób tam mnie poparło, że powinno być zmienione, admin napisał, że maja zrobić jakieś zmiany w przyszłości i zamknął temat :S

No od tego chyba jest PvP, a dla tych co loot z graczy równo się końcem świata to niech spierdzielają na swoje PvE bo tam ich miejsce i nigdzie więcej ^.-

Właśnie widać jaki pokazujesz swój poziom taką wypowiedzią...może część zmian o których piszesz jest ok, to utrata ekwipunku jest najgłupszym pomysłem, jakby coś takiego wprowadzili to liczę byś stracił itemki które dropiłeś 1-2 miesięcy oraz kolejne 3 upgreadowales to byśmy zobaczyli czy będziesz zadowolony z takiego obrotu sytuacje...

Właśnie widać jaki pokazujesz swój poziom taką wypowiedzią...może część zmian o których piszesz jest ok, to utrata ekwipunku jest najgłupszym pomysłem, jakby coś takiego wprowadzili to liczę byś stracił itemki które dropiłeś 1-2 miesięcy oraz kolejne 3 upgreadowales to byśmy zobaczyli czy będziesz zadowolony z takiego obrotu sytuacje...

O czym Ty mi mówisz, o poziomie wypowiedzi gdy stwierdzam fakty? Widzę, że niezbyt nadajesz się do jakiejkolwiek oceny więc lepiej tego nie rób.

Odnośnie dropowania, nie raz w Tibii na opence swoim knightem wbiłem rs'a i nie raz wydropiłem full eq i jakieś 200-300k, która zawsze nosiłem przy sobie. Ale też nie raz ładnie nakroiłem z innych ludzi, którzy mieli rs'a... ;)

Ale to nie tibia. Piszesz jak neo Kids uzależniony od tej gry. Wszystko tibia to tibia tamto. Zejdź na ziemie proszę cię. Skoro chcesz loot z zabitego gracza to wróć grać w tego klasyka :-] jakbys tere do gw2 porównywał lub do innej nowożytnej gry to jeszcze jeszcze ale tibia no wat... Poszukaj innych pomysłów z mmo z ost. 3 lat a nie ponad 10. Czasy się zmieniły i ludzie chcą pograć dla relaksu. Pamiętaj ze nie którzy pracują i potrzebują się odstresować a tracąc eq wiesz co by się stało. Pozdro wracam do pracy.

@Qeshua

Ale zrozum to, że mi z Tibii jedynie podoba się ten system PvP, który posiada i to był tylko pomysł, który sporo graczy poparło, rozumiesz? Ja tu nie porównuje tych dwóch gier i nigdy tego nie robiłem. I zrozum jeszcze jedno jak piszesz, że czasy się zmieniły i ludzie chcą pograć dla relaksu i mają pracę itd. - rozumiem to i właśnie dla takich ludzi są stworzone servery PvE, którzy chcą pograć dla relaksu jak ująłeś, pobić z kumplami sobie mobki i ewentualnie duelek za zgodą drugiego gracza jak to ma miejsce, aczkolwiek też jest spora osób graczy, która nie lubi iść na łatwiznę.

Ja postrzegam inaczej życie bo pracuje od rana do późnego popołudnia wiec mniej czasu na rozrywkę. Być może ten aspekt powoduje ze twój pomysł mu nie leży. Tu masz racje są 2 światy ci co idą na łatwiznę (pve) i ci co lubią trudności (pvp).

@QeshuaAle zrozum to, że mi z Tibii jedynie podoba się ten system PvP, który posiada i to był tylko pomysł, który sporo graczy poparło, rozumiesz? Ja tu nie porównuje tych dwóch gier i nigdy tego nie robiłem. I zrozum jeszcze jedno jak piszesz, że czasy się zmieniły i ludzie chcą pograć dla relaksu i mają pracę itd. - rozumiem to i właśnie dla takich ludzi są stworzone servery PvE, którzy chcą pograć dla relaksu jak ująłeś, pobić z kumplami sobie mobki i ewentualnie duelek za zgodą drugiego gracza jak to ma miejsce, aczkolwiek też jest spora osób graczy, która nie lubi iść na łatwiznę.

W Terze to nie prawa to przejść bo:

-większość itemów jest bindowana

-nawet 3 lvl'e różnicy potrafią dać ogromną przewagę

-jest też dużo itemów których nie da się trade'ować

-zbyt łatwo o 1hko przy wcale nie tak ogromnej różnicy w statach, na tym samym lvl'u.

Lepszym rozwiązaniem byłoby to co napisałem wyżej, bądź możliwość "loocenia"(im zabiera , Tobie daje) pvp creditsów z innych. Co oprócz możliwości zdobycia czegoś z pvp dodałoby troszkę emocji przy "zwiedzaniu" regionów nexusowych.