Pomysł na własną grę, potrzebna opinia

Jakby się uparł to i w samym HTMLu by zrobił RPGa.

I rzeźbił by to 10 lat...

10 lat może i nie, ale więcej by to zajęło.. xD

Wszyscy piszecie, że gra nie ma szans się wybić, że są lepsze, większe itp. Tak jak by wam wszystkim zależało na popularności gry i zrobieniu z niej giganta. A co ze zwykłą radością ze zrobienia czegoś własnego i daniu upustu własnej kreatywności? Liczę się z tym, że z tej gry nie będzie hitu, ale nie mam nic przeciwko tworzeniu jej powoli i pracowaniu przy niej. W końcu celem via www kiedy powstawaly nie nie było stanie się ogromnymi i zarabianie pieniędzy, może teraz jest, ale ja akurat wychodzę z innego założenia.

A może zamiast tworzyć własny projekt była byś zainteresowana dołączeniem do już istniejącego?

Brakuje mi kogoś kto by ładnie namalował tła i budynki. Nasz grafik specjalizuje się w portretach postaci i w dodatku ma strasznie mało czasu ostatnio. A gra jest prawie na finiszu.

Sellai, chodzi o to, że ta gra nie będzie oferować czegoś, czego nie oferowałyby inne gry tego typu, które trzymają się już od kilku lat, mają swoją historię i tradycję. I co z tego, że wypuścisz grę, skoro nie będzie chętnych, by w nią zagrać? Widzisz, nawet małe studia wydające niezależne indie gry (czasami bardzo proste pod względem graficznym) mają swoich fanów - tylko, że ich produkty posiadały w sobie coś, co ich przyciągnęło, jakąś świeżość, innowację. Twój pomysł natomiast to odgrzewany kotlet. Satysfakcja jest ważna, ale czasami naprawdę lepiej porządnie nad czymś przysiąść i wypuścić produkt, który trafi do serc odbiorców.

No dobrze, tutaj masz rację, ale nikt nie powiedział, że nie można czegoś zmienić ani ulepszyć, po to pytałam o waszą opinię. To co przedstawiłam to zalążek pomysłu, zawsze można go odwrócić do góry nogami. W każdym razie, dziękuję za wasze opinie.

Kurde ludzie, ogarnijcie się. Działacie strasznie demotywująco. Zamiast wspierać,nawet ciepłym słowem, to staracie się wmówić Sellai, że to co robi nie ma sensu. Racja, jest już multum gier przeglądarkowych, ale to nie znaczy, że projekt Sellai jest na straconej pozycji. Jest pomysł, jest talent, będzie gra.. może nie jakiś gigant na skale Margonem czy innych tego typu klonów, ale gra, miejmy nadzieje, z dobrym:

*community, bo chyba to jest najważniejsze.

*oprawą graficzną, bo to tak trochę jak z delektowaniem się jedzeniem, pierwszy "próbuje" nos, potem oczy a na końcu dopiero podniebienie.

*sensem, bo większość gier przeglądarkowych traci sens w połowie rozgrywki.

Może gdy już gra powstanie, to przekroczy wszystkich oczekiwania i stanie się światową grą przeglondarkową, bo czemu nie? :)

Czy jeśli moje dziecko wymyśli sobie, że chce latać i mieć skrzydła to mam jej mówić, że na pewno tak będzie? Czy lepiej po prostu wytłumaczyć jak jest na prawdę?

Wiem, że w ten sposób mogę zniszczyć dziecku marzenia, ale z drugiej strony prawdopodobnie ratuję je przed wyskoczeniem przez okno i zabiciem/potłuczeniem się.

Tak bardzo dobry człowiek :D Chociaż, też liczyłam na obiektywną krytykę, w końcu może to pomoże mi znaleźć lepsze rozwiązania.

te twoje połączenie się światów w wyniku [...] już gdzieś widziłem więc pomysł jakiś świeży nie jest

a silnik gry z gryviawww pewnie co ?

A nie, chłopcy wymyślili, że będą pisać od podstaw.

Wiesz Sellai, ciesz się że ktokolwiek Cię krytykuje. Traktuj krytykę z dystansem, bardziej jako rady, wychodź z nowszymi koncepcjami, propozycjami. Każdemu nie dogodzisz, dobrze rozreklamowane dzieło i tak znajdzie swoich odbiorców. Szkoda że trafiłaś pod tym względem na forum gdzie prędzej zniechęcą Cię niż powiedzą cokolwiek "dobrego". Może dlatego, że to nie jest pierwszy, baa... setny temat "ja mam pomysł, a Wy to zróbcie". Wszystko opisałaś zbyt ogólnie, większość osób zapewne odbierze to zupełnie inaczej niż zakładasz, przez to tyle niezbyt miłych słów. Sam zajmuję się pisaniem scenariuszy, czy designowaniem gier, nie tylko przeglądarkowych, i uwierz lub nie, jest z tym trochę zabawy. Nie zniechęcaj się łatwo, karm ich, a potem zrób wielkie boom i niech im oczy wychodzą z zachwytu. Tylko żeby to nie był pomysł na tydzień lub dwa i go porzucisz z braku motywacji. Nie jest łatwo.. ^^

Za wszelkie niezgodności logiczne serdecznie przepraszam, jestem pod wpływem alkoholu.. :D

Curenor zbierałam się do tego wszystkiego długo, czytałam bardzo dużo, zdaję sobie sprawę z ogromu roboty. Na temat gry mam trochę więcej napisane, ale chodziło mi o opinię pomysłu nie mechaniki, więc nie publikuję tego. A wracając do tematu wyboru tego forum, kto nie da wiarygodniejszego obrazu jak nie sami gracze? FrozenShade wybacz, nie zauważyłam wcześniej twojej propozycji. Wiesz u mnie grafika jest do podszkolenia więc raczej wasz team nie będzie zadowolony z mojej pracy a na dodatek znalazłam aż troje programistów i mam nadzieję, że razem uda nam się coś stworzyć :)

Szczerze Ci powiem że lepiej znaleźć jednego a bardzo dobrego ;)

No to opinię pomysłu masz ;))

Tutaj nie chodzi o to, by autorkę zniechęcać do wprowadzenia pomysłu w życie, ale o przedstawieniu realiów, które akurat w przypadku tego konkretnego typu gier są mało zachęcające. Sam pomysł ze stworzeniem własnej gry jest świetny, po prostu krytykujący chcą uczulić autorkę na pewne sprawy i nakłonić do refleksji, która być może zachęci ją do zastanowienia się nad swoich projektem od innej strony. Tak jest przynajmniej w moim przypadku.

Zebrałam już sporo informacji dzięki wam forumowicze. Myślę, że zastanowię się jeszcze raz nad projektem ale nie zrezygnuję :)

Skoro chce, to może spróbować, przecież i tak nikt mu nie zabroni, słuchanie właśnie takiej opinii u innych to głupota, z lekksza ^^

Więc zaczynaj pisać, skończysz za 15 lat, to może taka przęglądarkowa gra zdobędzie nieziemską popularność :)

Ale w ciągu najbliższych 5 lat nie ma co się spodziewać na sukcesy, mając takie gry przeglądarkowe jak Margonem, Plemiona, DarkOrbit, i te podobne :)

Pograj sobie w te gry

smoki nightwood

whore game

shakes and fidgeht

Grałam w dwie pierwsze, chociaż tę drugą włączyłam i wyłączyłam. Te gry przyciągają oryginalną rozgrywką. W każdym razie, team programistów już mamy i pomyślałam sobie, że gdyby ktoś miał ochotę dołączyć do projektu jako hmm...pomysłodawca/projektant czy jak kto woli to nazywać to chętnie z taką osobą porozmawiam.

Te gry przyciągają oryginalną rozgrywką.

Really? Bitch please.