Poszukiwane anime dla nowicjusza!

Zresztą grzyb z Death Notami czy innymi SAO... Jedyna poprawna seria to Chuunibyou demo Koi ga Shitai. Amen :D

Code Geass powinien być na początek wręcz idealny.

Mam ponad 100 obejrzanych serii za sobą, więc jakieś doświadczenie w tej dziedzinie mam troszku.

Szkoda, że jestem zielony i nie mogę tak powiedzieć o sobie ale może uda mi się coś polecić. No dobra nie tyle polecić co potwierdzić polecenia innych osób. Osobiście na sam początek nie polecałbym żadnych tasiemców. AMV nigdy przy wyborze anime się nie kierowałem bo jak wiadomo wycięte najlepsze sceny z fajną muzyką aby dobrze się je oglądało.

Związane dokładnie z tematem:

- hack (nie obejrzałem)- niestety osobiście słyszałem same negatywne opinie (koledzy mieli pierw styczność z mangą hack), nie oglądałem także jestem neutralny

- log horizon - Podobał mi się pierwszy sezon i do połowy drugi dalej coraz gorzej. Mimo to i tak warte obejrzenia.

- Accel world - Chyba najgłupszy główny bohater jakiego widziałem, jakby pominąć go to seria moim zdaniem lepsza od SAO.

Inne zaproponowane dobre:

- seria Fate - Seria jak najbardziej dla świeżej osoby, proponuje przejrzeć forum nie dawno była lawina tematów a tym anime więc możesz poczytać, nawet o tym w jakiej kolejności oglądać.

- death note - Moim zdaniem warte zobaczenia, jedno z pierwszych anime które obejrzałem.

- btoom - akcja, akcja i średnio-słaba fabuła, jak zależy ci aby pooglądać akcję to polecam.

- Full metal alchemist brotherhood - Zwykłe FMA moim zdaniem nie warte obejrzenia ale to warto.

- Higashi no Eden - anime razem z filami warte obejrzenia. Porządna produkcja i raczej nie powinna być "za ciężka" dla kogoś nowego.

- Akame ga Kill - Akcja, dużo walk i krwi i praktycznie brak cenzury, moim zdaniem jedno z lepszych anime ubiegłego sezonu.

- Tokyo Raven i Mahou Sensou - luźne propozycje początkowe ale nie oczekuj nie wiadomo czego.

- Toradora! - Jeżeli szukasz anime komedia/romans to bardzo przyjemne do oglądania i można śmiało polecić nowemu.

- Clannad - Jeżeli szukasz anime komedia/romans/dramat to jest to jedno z najlepszych anime w tym gatunku.

Mieszane:

- Code Geass i Guilty Crown - Nie odbierzcie mnie źle, uważam te anime za godne polecenia ale jednak się waham czy nie lekko "za ciężkie" dla kogoś szukającego tego co podał w temacie. W szczególności tyczy się to tego pierwszego. Jednak jeżeli interesują cię mechy, moce i przejmowanie władzy to może jednak warto.

Odradzam:

- kiseijuu - Nigdy nie polecam nowym tego co jeszcze wychodzi i nie jest tasiemcem ponieważ zazwyczaj większość mocno się wkręca na początku i chce oglądać całe serie na raz. Mimo wszystko warto zobaczyć.

- Afro Samurai - Mimo iż sam tego anime nienawidzę to nie spisuj go na straty, krótkie (więc dużo czasu nie stracisz) i oryginalne może trafi w twój gust.

- Shingeki no Kyojin - niestety jedno z tych anime które jest mega średnie i z nieznanych przyczyn polecane wszędzie co jest już bardzo irytujące -.-. (nie tyczy się mangi)

- Shingeki no Bahamut: Genesis - Nie bo nie, ponieważ iż nie. Mi zostało polecone, obejrzałem całe i się rozczarowałem.

- Legend of the legendary heroes - Jedno z moich ulubionych anime ale nie poleciłbym tego komuś totalnie nowemu.

- tokyo ghoula - szkoda się rozpisywać, więcej możesz przeczytać w tym poście i w tym ta cenzura...

http://i.gyazo.com/7038e8b7ecc659ccdba236029774eaf4.pnghttp://i.gyazo.com/a615c51b212409f9cfd14576164985c0.png

Chciałem cię do niektórych bardziej zachęcić a od niektórych odstraszyć. Wiem, że każdy ma swój gust ale myślę, że powinieneś poznać zdania nie tylko osób które lubią dany tytuł ale też takich które go nie trawią.

Mam nadzieję, że za niedługo maksymalnie w ciągu dnia przyjdą mi własne propozycje do głowy i coś dopisze od siebie.

Byłoby miło jakby nikt nie interpretował tego jako narzucanie czegoś to jest tylko i wyłącznie moja opinia zielonego w temacie anime.

Dużo osób ma wklejone swoje listy w sygnaturach może warto zobaczyć->przeczytać opis->recenzje tego co oni mają ocenione na 9-10. Osobiście gdzieś coś takiego wklejałem raz na forum ale jako zielony dużo tam tego nie mam.

Szkoda, że jestem zielony i nie mogę tak powiedzieć o sobie ale może uda mi się coś polecić. No dobra nie tyle polecić co potwierdzić polecenia innych osób. Osobiście na sam początek nie polecałbym żadnych tasiemców. AMV nigdy przy wyborze anime się nie kierowałem bo jak wiadomo wycięte najlepsze sceny z fajną muzyką aby dobrze się je oglądało.Związane dokładnie z tematem:- hack (nie obejrzałem)- niestety osobiście słyszałem same negatywne opinie (koledzy mieli pierw styczność z mangą hack), nie oglądałem także jestem neutralny- log horizon - Podobał mi się pierwszy sezon i do połowy drugi dalej coraz gorzej. Mimo to i tak warte obejrzenia.- Accel world - Chyba najgłupszy główny bohater jakiego widziałem, jakby pominąć go to seria moim zdaniem lepsza od SAO.Inne zaproponowane dobre:- seria Fate - Seria jak najbardziej dla świeżej osoby, proponuje przejrzeć forum nie dawno była lawina tematów a tym anime więc możesz poczytać, nawet o tym w jakiej kolejności oglądać.- death note - Moim zdaniem warte zobaczenia, jedno z pierwszych anime które obejrzałem.- btoom - akcja, akcja i średnio-słaba fabuła, jak zależy ci aby pooglądać akcję to polecam.- Full metal alchemist brotherhood - Zwykłe FMA moim zdaniem nie warte obejrzenia ale to warto.- Higashi no Eden - anime razem z filami warte obejrzenia. Porządna produkcja i raczej nie powinna być "za ciężka" dla kogoś nowego.- Akame ga Kill - Akcja, dużo walk i krwi i praktycznie brak cenzury, moim zdaniem jedno z lepszych anime ubiegłego sezonu.- Tokyo Raven i Mahou Sensou - luźne propozycje początkowe ale nie oczekuj nie wiadomo czego.- Toradora! - Jeżeli szukasz anime komedia/romans to bardzo przyjemne do oglądania i można śmiało polecić nowemu.- Clannad - Jeżeli szukasz anime komedia/romans/dramat to jest to jedno z najlepszych anime w tym gatunku.Mieszane:- Code Geass i Guilty Crown - Nie odbierzcie mnie źle, uważam te anime za godne polecenia ale jednak się waham czy nie lekko "za ciężkie" dla kogoś szukającego tego co podał w temacie. W szczególności tyczy się to tego pierwszego. Jednak jeżeli interesują cię mechy, moce i przejmowanie władzy to może jednak warto.Odradzam:- kiseijuu - Nigdy nie polecam nowym tego co jeszcze wychodzi i nie jest tasiemcem ponieważ zazwyczaj większość mocno się wkręca na początku i chce oglądać całe serie na raz. Mimo wszystko warto zobaczyć.- Afro Samurai - Mimo iż sam tego anime nienawidzę to nie spisuj go na straty, krótkie (więc dużo czasu nie stracisz) i oryginalne może trafi w twój gust.- Shingeki no Kyojin - niestety jedno z tych anime które jest mega średnie i z nieznanych przyczyn polecane wszędzie co jest już bardzo irytujące -.-. (nie tyczy się mangi)- Shingeki no Bahamut: Genesis - Nie bo nie, ponieważ iż nie. Mi zostało polecone, obejrzałem całe i się rozczarowałem.- Legend of the legendary heroes - Jedno z moich ulubionych anime ale nie poleciłbym tego komuś totalnie nowemu.- tokyo ghoula - szkoda się rozpisywać, więcej możesz przeczytać w tym poście i w tym ta cenzura...http://i.gyazo.com/7038e8b7ecc659ccdba236029774eaf4.pnghttp://i.gyazo.com/a615c51b212409f9cfd14576164985c0.pngChciałem cię do niektórych bardziej zachęcić a od niektórych odstraszyć. Wiem, że każdy ma swój gust ale myślę, że powinieneś poznać zdania nie tylko osób które lubią dany tytuł ale też takich które go nie trawią.Mam nadzieję, że za niedługo maksymalnie w ciągu dnia przyjdą mi własne propozycje do głowy i coś dopisze od siebie.Byłoby miło jakby nikt nie interpretował tego jako narzucanie czegoś to jest tylko i wyłącznie moja opinia zielonego w temacie anime.Dużo osób ma wklejone swoje listy w sygnaturach może warto zobaczyć->przeczytać opis->recenzje tego co oni mają ocenione na 9-10. Osobiście gdzieś coś takiego wklejałem raz na forum ale jako zielony dużo tam tego nie mam.

Dziękuję za poświęcony czas jaki na to przeznaczyłeś. Bardzo mi się spodobało w jaki sposób. Log Horizon oglądam a Accel World mam już na liście. Akame ga Kill Krwawe walki? BIORĘ! xD Jeszcze raz dzięki. Ta lista bardzo mi się przyda.

@Mandrah Jest tu kilka osób co ma wiele więcej obejrzanych serii szkoda tylko że się nie wypowiadają. Jeśli dobrze pamiętam ktoś tu ma ponad 500 a inna osoba koło 1000. Zgodzę się z Tobą że ostatnio wychodzą denne anime opierające się na schematach poprzednich ale właśnie dla tego że w przeszłości wykorzystano już większość ciekawych więc co mają zrobić twórcy? Zresztą chcesz coś naprawdę ciekawego to odstaw anime i poczytaj nowelki, książki czy co tam jeszcze. Polecam Ci nowelkę Utsuro no Hako to Zero no Maria która mnie naprawdę zmiażdżyła - tam masz TAKĄ nieprzewidywalność że to miód na serce ------A byłym zapomniałO teraz lepiej

Dlatego aktualnie przerzuciłem się na oglądanie seriali i filmów. - okazyjnie również czytam książki, a z mangi zrezygnowałem jakiś czas temu. Myślę iż ,,wyrosłem'' chyba z tego wszystkiego, ale od czasu do czasu patrzę czy coś ciekawego nie wychodzi.

Uspokój się, przecież każdy ma swój gust, nie? Jednemu się podoba SAO a inni go nienawidzą. Pisałem wcześniej, że Death Note oraz Fullmetal obejrzę więc się tak nie spinaj. Tak jak wyżej kolega napisał, w Sword Art Online można się wzruszyć (zrobiłem to tylko raz). Po za tym Twój rozkazujący ton ,,Chcesz coś fajnego? OGLĄDAJ Death Note, Fullmetala, Berserka i co najważniejsze Hellsinga." trochę do mnie nie dociera. Lepiej brzmi drugie zdanie ,,Z kinówek POLECAM obejrzeć Stranger - Mukou Hadan (na jeden wieczór)." Specjalnie podkreśliłem ważne wyrazy. Próbujesz mi wcisnąć swój gust bym oglądał Death Note, którego nawet zwiastuna nie widziałem więc ciężko mi ocenić. Więc chłopie uspokój się i przestań na siłę wciskać innym swój gust. Pozdrawiam.

Ech... Wyraziłem twardo swoje zdanie, a w polecanych dałem Ci klasyki. Zna ktoś lepsze? Mi się wydaje że wielu poleci Ci to samo, albo coś podobnego i to się nie zmienia. Owszem, może Ci się to też nie spodobać. Bardzo spodobała mi się odpowiedź hubcerta, gdyż spojrzał na to obiektywnie. Ty zaś przeczytałeś, nawet nie zauważając głębszego dna. Jakbym się zaczął spinać to bym zwyzywał tutaj połowę użytkowników, ich anime, a potem poszedł i położył się spać. Mało tego, czytając Twoją wypowiedź mam wrażenie jakbyś próbował mnie atakować w jakiś sposób. Użyłeś słów, które miały zapewne na celu pokazanie mi iż jestem jakimś niechcianym obiektem tutaj. No cóż...

Nie będę tutaj się z nikim kłócił, a tym bardziej jeśli jestem starszą osobą od Ciebie i mam trochę za sobą. Chętnie udzielę Ci wykładu na temat dobrego wychowania.

PS. Taka rada na przyszłość ode mnie. Staraj się szanować starszych od siebie, gdyż Ja porównując siebie sprzed pół roku, uważam iż jestem zupełnie innym człowiekiem. - możliwe że za jakiś czas przypomnę sobie o tej wiadomości i będę żałował że nie napisałem tego w inny sposób. Człowiek się cały czas zmienia, a tym bardziej iż w Twoim wieku wydaje się że można osiągnąć wszystko.

Oglądnij poprostu to co większość gdy zaczynała przygode z Anime :

NGE , ElfenLied , Hellsing , Code Geas , FMA , Death Note , Hack

@Mandrah

,,Myślę iż ,,wyrosłem'' chyba z tego wszystkiego, ale od czasu do czasu patrzę czy coś ciekawego nie wychodzi.''

Znam osoby co mają koło 40 i oglądają ,,chinskie bajeczki'' więc nie rozumiem z czego tu masz wyrosnąć ludzie w wieku 70lat czytają komiksy to dopiero dzieciaki nie ?

Co do 2 tresci zdania nie będę się odnosił bo w prau linijkach tyle razy użyłeś wyrażenia ,, starszy '' że aż się boje do pana pisać ile to już wiosen na karku 50-60 ?

Nie odbiegając od tematu to co było wałkowane już przez 3 strony :

- Hack

-Btooom!

-Log Horizon (z LH2 bym się wstrzymał bo aktualny sezon się zrobił od paru ep nudny/słaby by się nie zrazić )

-Accer World ( Możesz mieć jak ja i wielu innych problem ze zabraniem się za tą serie przez głównego bohatera.... . Przymknij oko na pierwsze 3-4 ep i powinno być ok )

@Shibitsu

Temat podobnych anime do tych z pierwszego posta raczej został w większości wyczerpany. Może szukasz jakiegoś konkretnego gatunku/typu i będziemy w stanie coś więcej polecić. A może jesteś z tych co lubią "ciężkie" i nie potrzebnie je rozgraniczamy i większości odradzamy?

PS:

Zapomniałem odnieść się do Hellsing, bardzo dobry tytuł. Walka, wampiry, kościół, wielka wojna ale nie zwykła wersja tylko "hellsing ultimate".

@Mandrah

Z tego co widzę to ledwo 18 więc taka postawa wywołuje lekki uśmiech ale po części dobrze gadasz, dobrze jest jeżeli rodzice cię nauczyli szacunku do starszych o siebie ;)

Oglądnij poprostu to co większość gdy zaczynała przygode z Anime :NGE , ElfenLied , Hellsing , Code Geas , FMA , Death Note , Hack@Mandrah,,Myślę iż ,,wyrosłem'' chyba z tego wszystkiego, ale od czasu do czasu patrzę czy coś ciekawego nie wychodzi.''Znam osoby co mają koło 40 i oglądają ,,chinskie bajeczki'' więc nie rozumiem z czego tu masz wyrosnąć ludzie w wieku 70lat czytają komiksy to dopiero dzieciaki nie ?Co do 2 tresci zdania nie będę się odnosił bo w prau linijkach tyle razy użyłeś wyrażenia ,, starszy '' że aż się boje do pana pisać ile to już wiosen na karku 50-60 ?Nie odbiegając od tematu to co było wałkowane już przez 3 strony :- Hack-Btooom!-Log Horizon (z LH2 bym się wstrzymał bo aktualny sezon się zrobił od paru ep nudny/słaby by się nie zrazić )-Accer World ( Możesz mieć jak ja i wielu innych problem ze zabraniem się za tą serie przez głównego bohatera.... . Przymknij oko na pierwsze 3-4 ep i powinno być ok )

Słuchaj. - Ja również znam osoby starsze, które pomimo swojego wieku oglądają dalej anime. Myślę że wyrośnięcie z czegoś jest kwestią indywidualną i zastanawiałem, czy nie dać tego gdzieś w nawiasie w razie jakby się ktoś nie domyślił. A co do wieku to każdy powinien mieć szacunek względem drugiej osoby. I może sam nie jestem jakoś wybitnie dorosły, ale w domu nauczyli mnie jak się odnosić do innych (tym bardziej starszych). Patrząc na to realnie:

Człowiek nawet starszy od Ciebie o rok ma zawsze więcej jednak tego niż Ty. - może jesteś mądrzejszy od niego, ale trzeba pamiętać iż jednak żyje on ten rok więcej niż Ty. Z własnego doświadczenia wiem że rok jest wystarczająco długim okresem na zmianę.

Jeśli chodzi o anime to chyba najlepiej wbić na jakąś większą stronę od tego, przestudiować gatunki, przeczytać opinie innych użytkowników i oglądać. Nikt nie powie Ci co masz lubić, jak nie Ty sam. Mogę zasugerować, mogę się sprzeczać, wykłócać, ale warto (kieruję to do wszystkich) budować swoje fundamenty i przekonywać się tym samym, czy lepiej budować na piasku, czy skale na własnym doświadczeniu.

Ja bym polecił te wiecznie niedoceniane Mushishi, jedne z niewielu anime którę trawię bo... to jest pozbawione wszelkich elementów typowego anime.

Własnie dlatego Mushishi nie nadaje się dla początkującego. To anime ma swoje drugie dno, a każy odcinek niesie inny przekaz który poucza ;)

Full Metal Alchemist

Code Gears

Sword Art Online

Hellsing

Neon Genesis EVangelion

na początkowe obczajenie tematyki Mecha, fantasy ;) może stare ale Azumaga Daioh rewelacyjna jest :D

Full Metal AlchemistCode GearsSword Art OnlineHellsingNeon Genesis EVangelion na początkowe obczajenie tematyki Mecha, fantasy może stare ale Azumaga Daioh rewelacyjna jest

Na mecha bym się nie rzucał, bo nie każdy lubi ten gatunek. Ja sam należę do osób, co mecha oglądają tylko jak jest naprawdę dobra seria. - w sumie może ze 2-4 serie obejrzałem, bo po prostu nie trawię tego.

Mecha to specyficzny gatunek anime. Np Aldnoah mi się podoba ale Gundam'y już nie ;0

Tak, informacja którą zaraz przeczytasz została napisane rok temu."Uprzedzam wszelkie pytania o kolejne serie - tak, anime będzie kontynuowane, to jeszcze nie koniec przygód Kiritai reszty paczki. Kontynuacji, czyli sagi Alicization, należy spodziewać się za około 1-2 lata. Ponadto w międzyczasie powinno pojawić się kilka odcinków specjalnych, więc zachęcam do wracania na stronę."Czyli, że może w tym roku lub następnym będzie 3 seria.

A gdzie tak pisało ?

A gdzie tak pisało ?

http://www.swordartonline.wbijam.pl/druga_seria-24.html Pod linkami na czerwono. :)

Odpowiadając na wcześniejsze pytania. Pisałem, że szukam czegoś typu SAO czyli klimaty fantasy i wirtualnej rzeczywistości. Jeżeli gatunek mecha to wielkie kroczące roboty, to ja podziękuję xD. Kaitokun z czystej ciekawości, z jakiego anime jest Twój pierwszy gif?

Guilty Crown oczywiście ;) Inori ga daisuki desu ^^

---

Zresztą co do kontynuacji SAO to nie ma tu miejsca na większe rozmyślanie. Za dużo by stracili gdyby zostawili taką kurę znoszącą złote jaja. Będzie i to będą jeszcze conajmniej 2 serie. Alicization to naprawdę obszerny arc więc w jednej 24 odcinkowej serii napewno się nie zmieszczą.

----

Tak wrazie co - 2 gif jest z Fate/Stay Night UBW 2014 ;)

Guilty Crown oczywiście Inori ga daisuki desu ^^---Zresztą co do kontynuacji SAO to nie ma tu miejsca na większe rozmyślanie. Za dużo by stracili gdyby zostawili taką kurę znoszącą złote jaja. Będzie i to będą jeszcze conajmniej 2 serie. Alicization to naprawdę obszerny arc więc w jednej 24 odcinkowej serii napewno się nie zmieszczą.----Tak wrazie co - 2 gif jest z Fate/Stay Night UBW 2014

Dziękuję. ;d

Guilty crown jest świetny, jeśli chcesz obejrzeć to uważaj bo ma mechy no i średnie zakończenie.

większość produckcji ostatnich lat to chłam szukaj taki które adoptują dobre mangi, ale też ich nie sp***rzają:

Kiseijuu: Sei no Kakuritsu Akcja Dramat Tajemnica Nadprzyrodzone Horro rPsychologiczne Dreszczowiec

Shingeki no Kyojin (atak tytanów) Akcja Drama Fantasy

oczywiśćie najlepiej zacząć od dobrej klasyki jak Neon Genesis EVangelion, hellsinga, fma, elfen lied itd .....

ogólnie polecam ci wyszukiwarkę na stronie http://shinden.pl/anime odznaczysz kategorie , a wyszuka tytuły pod twój gust.