Ja bym Ci polecił (kolejność przypadkowa):
- Seria Gothic, szczególnie niedoceniany Gothic III, którego przejście zajmuję masę czasu i dostarcza masę przyjemności.
- Seria Risen, z naciskiem na Risena 1, jeśli podobał Ci się wyżej wymieniony Gothic, jeśli zaś lubisz klimaty piratów, to Risen 2 (mi osobiście nie podszedł).
- Dragon Age, grałem w "jedynkę" i była cholernie wciągająca, czułem się, jakbym grał w coś pokroju Baldur's Gate'a.
- Neverwinter Nights kładzie nacisk raczej na walkę, niż dialogi, chociaż klimat ma świetny. W Nwn II nie grałem, nie wypowiadam się.
- Baldur's Gate, IceWind Dale i Planescape: Torment to chyba oczywiste, nie? : >
- Fallout 1-3 + dodatki/dlc/jak to się dziś zwie do trójki też oczywiste.
- Deus Ex, jedynka jest niesamowita. A ta grafika tylko dodaje jej klimatu, gorąco polecam.
- Two Worlds 2 na pierwszy rzut oka wydal mi się fajny, choć mówiąc szczerze w niego nie grałem. Ale zamierzam.
- Knights of the old Republic, nie, nie chodzi mi o MMORPG o podobnym tytule, ale o singlowego rpg produkcji Obsidian sprzed paru lat. Pamiętam, że jedynka wciągała jak cholera, w dwójkę niestety nie miałem okazji zagrać i pewnie nigdy już nie zagram. Ale jedynkę wspominam ciepło, rewelacyjna gra.
Do tego, jeśli lubisz czasem powalczyć, poleciłbym Ci Dungeon Siege'a. Jakaś tam fabuła i trochę dialogów jest, ale nieliniowości z tego co pamiętam - nie. Aha, no i może nie są to za bardzo RPG, choć tak naprawdę to pojęcie jest dość szerokie, ale poleciłbym Ci również gry z serii Penumbra. Oczywiście jeśli lubisz horrory. Dużo czytania, dużo myślenia i czasem, ale tylko czasem wymagają zręcznych łapek.