Potrzebuję porady :)

• Processor : AMD Phenom II X4 965 Processor 4 x 3,4 GHz
  • Video Card : AMD Radeon HD 6700 Series 1GB
  • Memory : 8,2 GB
  • Win7 64 bit

Ok parametry podane i wygląda to mniej-więcej tak mam zamiar kupić sobie jakąś gierkę ale nie jestem pewien czy będzie chodzić płynnie a mowa tu o DayZ. Na system requirem pokazuje że na minimalnych powinno iść bo spełnia wszystko. Ale jak to jest w praktyce. Ktoś ma podobne parametry i te grę? Jak to chodzi wszystko?

Ewentualnie jaką inną grę survival // sandbox polecacie? Ogólnie bardzo podobają mi się survivale więc najbardziej był bym za DayZ.

Jeszcze czy Diablo 3 na najwyższych powinno śmigać?

Ewentualnie słuchaj waszych propozycji mam do wydania 160 zł. :)

Mam dayz więc co nieco moge powiedzieć tylko podaj prosze dokładny model karty graficznej bo podałes tylko serie.

To jest chyba to : AMD Radeon HD 6700 Series

Chętnie wysłucham :) Jedyne co obiło mi się o uszy to żę Beta bedzie w 2k16 i będzie jeszcze droższa niż jest teraz :/

6700 to jest seria karty... A modele z tego co pamiętam to był 6750. 6770, 6790. Musisz podać dokładny model bo inaczej nikt Ci nie doradzi. Pomiędzy modelami 6750 a 6790 jest znacząca różnica. Jeśli masz 6750 to o DayZ Raczej zapomij. Jeśli masz 6790 to jest szansa żebyś w miarę komfortowo pograł w zależności od rozdzielczości monitora.

Dobra znalazłem to chyba to pisze tak: MSI Radeon HD 6790, 1GB DDR5 (256 Bit)
A monitor to 19' - 1440x900

I przy okazji chciałbym zapytać jak optymalizować gry? Bo nie za bardzo się ta tym znam co włączać co zmniejszać itp.?

Powinno śmigać bez problemu. Sam mam podobną karte i na wysokich DayZ leci.

DayZ pójdzie. Wyłączyć musisz AA, cienie, posefekty (czy jakoś tak) i poustawiac textury wszędzie na "normal" a video memory na default. Jak wyjdzie kaszana to Jeszcze textury opuścic ale powinno być dobrze. I tutaj pisze tylko o DayZ. W innych grach podobnie jest. To tak ogólnikowo

Edit: O widzisz nawet masz wyżej, że na wysokich powinno pójść

A jakieś opinie kogoś kto gra w te grę jak to wszystko tam wygląda? Ewentualnie coś innego jakąś inną grę pod te parametry? Obojętnie FPS / RPG etc. Byle było też multi ;)

@edit byle bez P2P

W skrócie. Spotka Cię wielkie rozczarowanie jak kupisz DayZ SA chyba, że wcześniej grałes w moda i wciągnąłeś sie mając aktualne wyobrażenie jak mod był kulawy... Bo DayZ SA jest kulawy jeszcze bardziej... Nie polecam zakupu DayZ SA. Jest to w aktualnym stanie produkt przeznaczony tylko dla miłośników, ludzi grających w moda itp.... Znam co najmniej kilku nowych (z forum dayz) którzy po zakupie się przejechali i rozczarowali bo myśleli, że to co na filmikach takie fajne i super i cool i wogóle a w gruncie rzeczy wypada aktualnie słabo... Decyzja należy do Ciebie. Ja mam DayZ SA grałem od początku w DayZ Moda i takie jest moje zdanie na chwilę obecną.

A jakaś alternatywa do DayZ SA ?

W moim osobistym przekonaniu może nie tyle rozczarowanie samą grą ale tym że mało co i rzadko coś się zmienia, mam na myśli np. bugi, bo nowości na tle ekwipunku jest sporo. Nie żałuję wydanych pieniedzy na DayZ może z racji tego iż tak bardzo mnie te bugi nie kuły w oczy, kwestia przyzwyczajenia, ale mówią że ludzie od DayZ to złodzieje, a bez powodu takiej opini się nie zbiera.

No słyszałem że trochę lecą w c*j*.. Ale to mi się obiło o uszy a szukam właśnie gry takiej jak DayZ tyle że takich nie ma :/

Wejdź na czerno.pl i masz po prawej stronie banery kilku gier o podobnej tematyce. Może któraś Cię zainteresuje ale wszystkie z nich sa na podobnym etapie co DayZ czyli raczkują... Niestety

W RUST'a grałem ale nie można było z trzeciej perspektywy patrzyć na postać itp. Więc to lipa była lekka :/ A tak to spoko tylko strasznie duże pinig miałem.. ;/

Nie wiem jak jest w "The Rust" ale widok z 3 osoby w DayZ to kwestia serwera. Jedne blokują widok z 3osoby inne pozwalają na taki widok i gracz sobie wybiera czy pierwsza czy trzecia osoba.

Tam było cały czas z pierwszej tak jak w FPS'ach ale ogólnie na dłuższą mete się robiła monotonna ;/
Dziękuję za pomoc ogolnie ;)

Ja od siebie zaproponuje Mod DayZ na MTA do Gta San Andreas :D Masz całą mapę z gta sa dodane zombie odpowiednie pojazdy oraz przede wszystkim loot.

Masz procek od AMD. Silnik ArmA nie lubi ich za bardzo. Silnik od ArmA nie wymaganiami graficznymi stoi, mam ATI 7950 3GB i max obciążenie grafy to 37%(znajomy gra na GF 460 bez problemu). ArmA to przed wszystkim procesor A nawet dobrze jest zainwestować w dysk SSD. To jest po prostu zle napisana gra albo sam silnik :). Zreszta dzis ogladalem filmik od JackFraga ktory wspominal o DayZ SA. W terenie nie ma problemu. Ale kiedy wchodzisz do wiekszego miasta czasem gra potrafi mu spasc do 20FPSow(jego slowa a kompa ma bardzo mocnego z tego co podaje na YT). ALE w koncu cos sie ruszylo w sprawie DayZ, gra dostala duzego patcha, wprowadzili sporo rzeczy w tym pojazdy(w koncu!!). Dzis nawet ogladalem strumien od Vonzia i faktycznie jest sporo nowosci. Tylko pytanie brzmi czy gra cie nie znudzi. Ja gralem w DayZ jak byla jeszcze modem do ArmA. Wszystk fajnie pieknie do momentu kiedy juz nie masz full zestawu z ktorym biegasz. Potem przychodzi nuda i tu wlasnie chyba lepsza alternatywa jest zwykly mod bo sa nawet takie "side mission" ktore zawsze mozesz sobie robic :).

Ja osobiscie bym czekal na H1Z1 zapowiada sie dosyc interesujaco :). Ogolnie wiekszosc obecnych gier survival sa dobre tak na 2 miesiace... potem sam widzisz jak bardzo schemat sie powtarza :). Mi sie osobiscie fajnie gralo w State of Decay tylko ze to SP. Jak szukasz gry pod MP i musi to byc survival to ja bym czekal na H1Z1. DayZ SA ma wejsc w faze beta w 2015 i nikt nie wie kiedy uzyska status GOLD. Ale na bank wiekszosc bedzie miala juz dosyc tej gry :).

http://day0.com.au/forum/dayz/950-dayz-alpha-performance-tweaks-and-settings-guide miłej lektury :)

Wielkie dzięki za pomoc :)
A to jeszcze zapytam na tych parametrach co mam teraz ten nowy COD powinien śmigać?

Znaczy na moje oko powinien. Graficznie du** nie urywa ale nie wiem jak z optymalizacja tej gry bo nie gralem w CoDa. Slyszalem ze jest to w koncu nowy silnik wiec moze lepiej sprawdzic na forach internetowych. Jedyne o c bym sie martwil to czy wyciagniesz te 60FPSow. CoD to szybka rozgrywka, wiec im wiecej FPSow tym lepiej :)