Powrót do GW2

Witam. Zamierzam wrócić do GW2, grałem od dnia premiery, przez około 2 miesiące, także mój staż w grze jest żaden, a moja postać to Guardian na 62 lvl, zamierzam zacząć grę odnowa. Mam kilka pytań, odnośnie gry:

1. Mój serwer główny to Blacktide, czy opłaca się aktualnie na niego wracać? Głównie będę grał PvP i PvE, ale również chciał bym pograć WvWvW.

2. Czy po zmianie serwera i usunięciu postaci moje przedmioty z banku, gold i skiny też zostaną usunięte?

3. Może i śmieszne pytanie, ale czy uważacie że opłaca sie usuwać postać na 62 lvlu, aby zmienić serwer? Dodam że zamierzam grać raczej nową postacią.

1. Serwer nie ma znaczenia dla PvE i PvP. Jeżeli chcesz epicko pograć na WvW, to nie masz po co wracać.

2.

You can also delete all characters and it will allow you to transfer for free. Your gold, bank, achievement points and titles will not be affected if you delete all characters.

https://wiki.guildwars2.com/wiki/Frequently_Asked_Questions#Servers.2FWorlds

3. 62lvl dla nowego gracza to mniej niż tydzień robienia map. Rób jak chcesz.

Tydzień grania po 5/6h dziennie... i przykładając się do tego. ja osobiście nie polecam wracać. Mimo, że uważam GW2 za drugą najlepszą grę ever. To i tak nie chce mi się w nią grać. Content jest nudzący. Może to moja wina i już świruje, lecz dla mnie nie ma tam co robić.

1. Mój serwer główny to Blacktide, czy opłaca się aktualnie na niego wracać? Głównie będę grał PvP i PvE, ale również chciał bym pograć WvWvW.

Coś tam ugrasz, ale bez szału.

2. Czy po zmianie serwera i usunięciu postaci moje przedmioty z banku, gold i skiny też zostaną usunięte?

Nie.

3. Może i śmieszne pytanie, ale czy uważacie że opłaca sie usuwać postać na 62 lvlu, aby zmienić serwer? Dodam że zamierzam grać raczej nową postacią.

Jeżeli masz zamiar bardzo dużo grać ten tryb i Ci na nim mocno zależy to tak. W innym przypadku nie bardzo. Warto wziąć też pod uwagę to, że kupa graczy wcale nie gra tego trybu i dobrze się bawią w GW2, zatem wszystko zależy od Ciebie. Przy poważniejszym podejściu do WvW zdecydowanie warto.

Tydzień grania po 5/6h dziennie... i przykładając się do tego. ja osobiście nie polecam wracać. Mimo, że uważam GW2 za drugą najlepszą grę ever. To i tak nie chce mi się w nią grać. Content jest nudzący. Może to moja wina i już świruje, lecz dla mnie nie ma tam co robić.

Nie ma co ukrywać, że czekali z dodatkiem za długo, ale jak założyciel tematu nie stuknął nawet 80tki, to raczej bez problemu znajdzie sobie zajęcie w GW2 zanim wyjdzie HoT :). Warunek, to być w jakiejś gildii i znaleźć sobie ekipę do wspólnej gry...o to chodzi we wszystkich MMO :)

1. Blacktide ma podobno "wielki comeback", ale tak na prawdę dno i wodorosty. I duże skargi na cheterów.

2. masz odp.

3. Wywalaj to. Wyexpić postać możesz w 1 dzień na Eotm (edge of the mists), książkami, craftem etc.

Witam. Zamierzam wrócić do GW2, grałem od dnia premiery, przez około 2 miesiące, także mój staż w grze jest żaden, a moja postać to Guardian na 62 lvl, zamierzam zacząć grę odnowa. Mam kilka pytań, odnośnie gry:1. Mój serwer główny to Blacktide, czy opłaca się aktualnie na niego wracać? Głównie będę grał PvP i PvE, ale również chciał bym pograć WvWvW. 2. Czy po zmianie serwera i usunięciu postaci moje przedmioty z banku, gold i skiny też zostaną usunięte?3. Może i śmieszne pytanie, ale czy uważacie że opłaca sie usuwać postać na 62 lvlu, aby zmienić serwer? Dodam że zamierzam grać raczej nową postacią.

Napisz dlaczego zrezygnowałeś z gry po 2 miesiącach. Być może w ogóle nie warto wracać do gry.

1. Jeśli grałeś głównie PvP i PvE to nie ma sensu zmieniać serwera. Wszystkie mapy gry poza wvw obejmuje tzw. megaserwer czyli bez względu z jakiego serwera jesteś możesz grać z każdym graczem z Europy. Ludzie piszą, że od kilkunastu tygodni szaleją na Blacktajd hakerzy dlatego m.in. w drabince wvw poszedł troszkę wyżej. Przed "inwazją hakerów" ten serwer dzielnie okupował ostatnie miejsce.

2. Zostaną ale tracisz postać która ma prawie 3 letni staż.

3. To zależy. Anet daje każdej postaci po skończeniu roku "prezent". Więcej tu: https://wiki.guildwars2.com/wiki/Birthday_Gift . Ja był wekspił prawie 3 letniego guarda do 80. Pochodził na dungi i zarobił na gemy. Guard to bardzo chętnie brana klasa. Z drugiej strony Anet trochę zmieniła w mechanice lvl postaci od 1 do 80. Podobno, żeby zwiększyć "zadowolenie nowych graczy z gry". Na początkowych mapach wprowadzili "samouczki".

Dzięki wszystkim za pomoc. Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, czy są aktualnie jakieś klasy których nikt nie chce brać na PvP lub PvE? Zastanawiam się nad grą Nekromantą, Mesmerem lub Thief.

Dzięki wszystkim za pomoc. Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, czy są aktualnie jakieś klasy których nikt nie chce brać na PvP lub PvE? Zastanawiam się nad grą Nekromantą, Mesmerem lub Thief.

W PvP nie ma takich klas.

Dobry gracz bez względu na klasę znajdzie miejsce w party a zły nawet na metowych buildach będzie kulą u nogi. Z klas, które zaprezentowałeś imo żadna nie nadaje się do gry dla początkującego gracza. Ja proponuje na sam początek guarda ewentualnie wojka. Co do niechęci do niektórych klas to myślę, że wynika ona z tego, że niogary chwytają się klas, które ich przerastają i tym samym napędzają niechęć do owych. Później taki "gracz" idzie na dunga i odwala amatorkę. Jest wywalany z party, nienawiść do klasy rośnie i potem takich klas się unika.

Z mojej strony zauważyłem taką prawidłowość, że jak do party na dunga/fraktala dołączy się pug necro, mes czy inżynier to najczęściej taki wypad trwa dłużej i ma się wrażenie, że za tych graczy "wszystko trzeba zrobić".

Witam. Zamierzam wrócić do GW2, grałem od dnia premiery, przez około 2 miesiące, także mój staż w grze jest żaden, a moja postać to Guardian na 62 lvl, zamierzam zacząć grę odnowa. Mam kilka pytań, odnośnie gry:1. Mój serwer główny to Blacktide, czy opłaca się aktualnie na niego wracać? Głównie będę grał PvP i PvE, ale również chciał bym pograć WvWvW. 2. Czy po zmianie serwera i usunięciu postaci moje przedmioty z banku, gold i skiny też zostaną usunięte?3. Może i śmieszne pytanie, ale czy uważacie że opłaca sie usuwać postać na 62 lvlu, aby zmienić serwer? Dodam że zamierzam grać raczej nową postacią.

1. Tak jak pisali poprzednicy, serwer nie ma znaczenia w przypadku PvE/PvP bo są tzw megaservery czyli postacie z różnych serwerów biegają w tych samych lokacjach. Serwer liczy się tylko do WvW, a tutaj aby coś powalczyć i z kim to zalecane są serwery aktywne na WvW, czyli te w TOP Rankingu https://leaderboards.guildwars2.com/en/eu/wvw, tylko wtedy należy liczyć się z kolejkami na WvW, jak widać twój obecny serwer jest "martwy" pod względem WvW/

2. Tego nie wiem, ale na 63lvl to i tak tego za wiele nie masz, więc nie martwiłbym się tym.

3. Jak zamierzasz grać od nowa to zdecydowanie warto usunąć, ponieważ teraz jest wprowadzony zupełnie nowy system levelowania postaci z lepszymi nagrodami.

jak usuwasz postac, to portfel, bank, kolekcje ( skiny), wszystko zostaje - tracisz tylko plecak postaci i jej ekwipunek.

Pochowaj do banku, fanty z prezentow za urodziny postaci, to Ci tez da sporego kopa do poziomow zwyklych, pvp i wwvw.

Moja rada wbijaj na Gunnar's Hold. Są 3 polskie gildie: Guardian Brigade [POL] graja wszystkie tryby, z czego najlepiej część pvp, wvwvw lajtowe rajdy, a pve pewnie jak leci dungi i eventy. Red Hero [RH] bardzo mocni na wvwvw, ekipa średnich rozmiarów. Next Rebel - gramy szerokoopojęte pvp (wvwvw + spvp). Moim zdaniem GH przyciąga ogarniętych ludzi i pewnie będą się tu co mądrzejsze gildie z Blacktide przenosić, ze względu na skok w poziomie gry i komfort przez brak bądź niskie kolejki na wvwvw. :)

Witajcie, to i ja, żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Grałem w GW1, GW2 kupiłem jakiś rok temu, niestety zawsze grałem postaciami typowo supportowymi a tutaj mi takiej brakowało. Znalazłem fun kiedy mogłem grać shoutbowem, ale w sumie niewiele to dawało, jaka klasa w HoT będzie najbardziej błyszczeć jeżeli chodzi o support ? Teraz xpie guardiana który całkiem ciekawie wygląda w tej kwestii, ale niestety nie mam czasu dokładnie śledzić wszystkich zmian i wszystkich klas. Będę wdzięczny za pomoc.

Póki co, najbardziej supportową klasą jest Revenant ze specjalizacją Heralda. Nawet gracze mówią, że właśnie takich umiejętności spodziewali się, gdy wybierali guardiana.

Revenant ma też specjalizację Ventari, która zajmuje się leczeniem. Nie jest to typowy mnich, bo leczy za pomocą przyzwanej tablicy, ale daje radę. W cleric secie robiłem po 3k leczenia, ale wtedy nie działały traity, których Revenant na zwiększenie leczenia ma mnóstwo.

Wracając do supportu, to tutaj masz heralda: https://wiki.guildwars2.com/wiki/Herald

na samym dole masz też linka do YT

A tutaj Ventari:

https://wiki.guildwars2.com/wiki/Legendary_Centaur_Stance

Zostały do ogłoszenia jeszcze 2 specjalizacje - inżynier (prawdopodobna nazwa to Forge) z młotem i dronami, a także ranger (Druid) z kosturem i magią natury. Po inżynierze nie spodziewam się niczego, ale druid ze swoją magią może być albo nastawiony na silne crowd-control, albo na leczenie, albo na support.

Premiera dodatku przewidziana jest na 23 października i dopiero wtedy Revenant będzie dostępny.

Ok dziękuję na razie pogram zatem Guardianem, naprawdę nieźle supportuje. Revenanta oglądnąłem kilka filmów ale wiele osób twierdzi, że na pvp jego heale nie będą jakoś super błyszczeć. tak więc pozostaje czekać :)

Ventari jest tylko dla party. Nie sprawdza się w trybie conquest. Nie wiem, jak będzie ze Strongholdem, bo tam jest możliwość leczenia creepów, ale jeśli chodzi o conquest, to po prostu ta legenda nie działa. W ogóle słabo widzę przyszłość tej profesji, bo i skille z broni, i skille z legendy zużywają energię. Często przy używaniu Ventari zostawałem z auto-attackiem, bo wszystkie inne skille wymagały energii. Guardian potrafi i supportować, i leczyć, i robić obrażenia w tym samym czasie. Może jego leczenie nie będzie równać się z Revenantem, ale GW2 zostało stworzone tak, że nie ma tutaj miejsca dla monka z GW1.

O tym, czy Ventari przyda się w PvP, zadecyduje nadchodzący BWE. Wtedy traity mają działać i dopiero wtedy zobaczymy, jak leczy Revenant. Jeśli jednym skillem będzie mógł przywrócić sobie całe życie, to można się zastanowić nad tą klasą.

Ok pogralem trochę guardianem, najpierw wziąłem build z metabattle później go troszkę zmodyfikowaalem i jest naprawdę świetny, to czego szukałem. Fajny heal, zdejmowanie condow. Mam nadzieje ze w Hot nie odbiorą mu tego

@UP

Raczej nie sądze ,to byłby cios poniżej pasa dla guardianów,a na main forum rozpętała by się istna wojna,w Hot mogą mu zmodyfikować lekko skille/traity na potrzeby rajdów,jakby mieli zamiar coś takiego zrobić nie dodawali by mu bardzo supportowych elitek w ostatnim balance patchu.

Można się już teraz się domyślać,że na spvp dalej to będzie support oparty na boonach/condi cleansach,co do rajdów to od sporego czasu ma umiejętności pozwalające niezle leczyć grupę (elitka signet of courage,heal aoe co 10s pasywnie i full heal też aoe z 180s cld) tylko w obecnej mecie pve liczy się dps,jaki sens budować heala z healing power jako main stat ?

Co do necro... bzdura. Dobrze prowadzony moze i wiekszosc dungow solo probowac zrobic :). Np build pod fear - mega cc, duze survi + mega duzy dmg w czasie. Wady? Znajomosc wszystkich skilli na blache, nie mozesz sobie pozwolic na blad/chwile zwatpienia bo zginiesz. I to nie zart. A skad survi? Fear ktory ogranicza przyjmowany dmg (bo jak stwory uciekaja to nie moga bic, logiczne xd) + leczenie z niego i dmg. No ale to trzeba jeszcze pokombinowac nad buildem bo ja swojego nie podam ;). Albo pod pana smierci - armia slugusow + zwiekszanie ich dmg + heal z ich atakow. I to starczy - one bija, ty patrzysz + pomagasz wszystkim skillami z broni ;). I szczerze? Wole takiego necro niz guardka ktory znowu leci w gsw + zerk, a pada szybciej niz taki ele/necro/mes :P. No ale kto co lubi :).

Generalnie nie ma klas ktore sa gorsze/slabsze/nie sa brane. Nikt cie za nic nie wykopie... chyba ze nie spelniasz wymogow - ktos zaklada pt "only guard" a ty wbijesz necro to twoj problem bo oni cie wykopia :). Ja tak mam z "zerk party" - po prostu nie znosze zerka, ani w grze, ani jak ktos go ma. Widzialem moze z 2 osoby ktore ogarnialy gre na zerku, reszta wiecej lezala na ziemi niz bila, wiec wcale nwm czy ten zerk o tyle szybciej robi dung ani ze ma wiekszy dps. Fakt, na kuklach treningowych to moze i ma, ale jedno zablakane AoE i gryzie piach i dps ma mniejszy niz w secie cleric. Dlatego ja zakladam na przekor "no zerk run" :D

A na pvp kazda klasa ma swoje zadanie. A te rzadsze sposoby gry, ba, wrecz unikalne, swoje wlasne style sa jak najbardziej poszukiwane i cenione. Czemu? Bo np guardek guardkowi nie rowny. Jeden pojdzie pod wbicie sie i robienie zamieszania, a drugi pojdzie pod pomaganie druzynie - a to lekki heal, a to burst dps itd. A czemu? Bo na unikalne, wlasne sposoby gry nie ma kontry podanej :). A tylko dobrzy gracze umieja wywnioskowac jaki build masz i opracowac taktyke na cb. A jak masz cale party niestandardowe to juz wogole dramat - bo wrogowie nawet nie ogarna co sie dzieje bo nie byli wyuczeni tego ;)