Jeżeli szanujesz swoje nerwy to powrót do lola nie jest opłacalny (Chyba, że gra się ze znajomymi). Normale nie dają funu zupełnie, ludzie dostają dziwnego "pi***olca" i wyzywają każdego. Oczywiście - im wyższy matchmaking tym ci ludzie są inni - nie lepsi - powody do rage im się zmieniają. Tak samo jest na rankedach, tylko gorzej. Ludzie denerwują się jakby od wygranej zależało ich życie. Przegrywa się mecze, bo ktoś nie rozumie, że (zamiast obrażać wszystkich na około) można pomóc zespołowi się zgrać. Nie wiem jak dokładnie jest powyżej złota na EUNE ale Platynowe NA niewiele się różni od tego, tylko w tym drugim wyzwiska są za co innego.
Jeżeli chodzi o "poziom" na West, to jest dokładnie to samo (ludzie mówią lepiej po angielsku więc i wyzwiska są barwniejsze + zamiast napinaczy z Polski są np. Francuzi). Gadanie, że tam jest lepiej to "miejska legenda".
Większość ludzi grających w LoL-a dawno zapomniała, że to jest gra, że powinno się czerpać radość grając w nią, że ranking to tylko urozmaicenie (które tak naprawdę mało znaczy), że wyzwiska nie poprawią kiepskich sytuacji, a te dobre tylko zniszczy. Rozumiem, że ciężko się bawić przegrywając ale taki urok tej gry - nie zawsze się wygrywa.
Nie zgodzę się, że wszędzie są toksyczni gracze - W Docie, na 10 meczy napinaczy mam dwóch lub trzech (dziwne - większość z nich to gracze lola albo ludzie ze wschodu). Jest więcej leaverów ale nadal w granicach przyzwoitości. Niby możesz tylko kilka razy na tydzień reportować ale to zazwyczaj wystarcza. Dodam, że mam wyjątkowo niski poziom, bo na swoim koncie w docie gram bardzo rzadko, powyżej 50 lvl jest jeszcze lepiej (no z mojej perspektywy, bo tam jest dużo więcej fu*ków na voice chacie, mimo to rzadko się tak po prostu kogoś flame'i). W lolu w każdym jednym meczu mam po parę takich "toksycznych" osób. Wyzwiska, "groźby", afk są codziennością. Trzeba ludzi ignorować ale to jednak jest pewne utrudnienie. Do tego niewielki procent tego typu ludzi dostaje jakąś karę za swoje zachowanie. Nie podoba mi się to.
Jeżeli masz zamiar grać tylko solo i grasz tylko dla rankedów - odradzam, gra nie warta świeczki.
Jeżeli masz grupę przyjaciół i chcesz sobie pograć z nimi + spróbować swoich sił w rankingu - śmiało, zawsze przyjemniej jest grać teamem, lub nawet duo.