Witam was, chciałbym wrócić do gry mmorpg, ale nie wiem do jakiej gry.
Aktualnie gram w Warframe i gra świetna, ale czegoś mi brakuje, tego co mają gry mmorpg. Ja wiem to jest gra akcji co-op, dlatego szukam czystego rasowego mmorpg. Trzy zdania, a ja już 3 razy użyłem słowo “mmorpg”, teraz to czwarty raz.
Przejdżmy do konkretów.
Komputer powinien udźwignąć prawie wszystkie tytuły, więc tym się nie przejmujcie, znaczy wymaganiami.
Czego szukam?
Gry f2p, a w najgorszym przypadku b2p, ponieważ aktualnie jestem spłukany i nie stać mnie jakiś droższy zakup.
Brak p2w, nienawidzę tego, ale może być p2progress, bo to tylko przyspiesza zdobywanie poziomów i tak dalej.
Duża ilość graczy, to jest jedno z najważniejszych rzeczy. Duża ilość graczy.
PvP, chociażby jakieś areny, to mi starczy.
Częste aktualizacje i jakieś eventy również sa mile widziane.
To chyba wszystko, myślę że nie mam sporych wymagań.
Teraz podam tytułu, co mnie zainteresowały i w które grałem.
Warframe - nie jest to mmorpg, ale aktualnie w niego gram i mi się podoba, jednakże jak wspominałem, brakuje tego, co mają gry mmorpg.
Blade and Soul - uwielbiam tą grę, styl graficzny ah te loli, walki, rajdy, instancje, fabuła
Aktualnie B&S najbardziej mi odpowiada i jest liderem, aby ponownie w niego zagrać.
Neverwinter - również przyjemnie się w niego grało, ale odstrasza mnie ilość graczy.
Na steamie tylko 4-5k graczy, a to mało. Ja wiem steam to nie wszystko, jednakże to już jakiś wyznacznik. Przypominam, że Warframe na steam ma 70-80k graczy, a nie jest to mmorpg. Rozumiecie?
Tera - trochę grałem i się fajnie grało, jednakże odstraszyła mnie europejska wersja, p2w i mało ilość, ale nie wiem jak się ma sprawa na amerykańskiej wersji czy są lagi i czas eventów.
The Elder Scrolls - nigdy nie grałem, a sama podstawka nie jest droga, ale dodatki już kosztują i nie wiem czy na samej podstawce opłaca się grać
Guild Wars 2 - grałem w jedynkę i świetnie się grało, najlepsze mmorpg w jakie grałem, więc w dwójkę wypadałoby również przetestować, ale znowu te dodatki.
Closers Online oraz Soul Worker - nie mam zdania
Teraz tytuły, które nie proponować:
WoW - mimo, że nie grałem to uważam, że gra świetna i ponadczasowa, ale abonament oraz sporą ilość czasu musiałbym, zbyt wiele czasu musiałbym na nią przeznaczyć, a nie mam takowego.
Aion - nie, p2w i mała ilość graczy, więc nie
Archage - p2w i nic nie muszę dodawać
BDO - oprócz grafiki nic nie wnosi, tyle w temacie
Tibia - wyśmieję tego, co mi to zaproponuje
Aktualnie to tyle, najwyżej odpowiem na propozycje.
Myślę, że już macie jakiś pogląd na sytuację i coś zaproponujecie. Czekam niecierpliwie.