Prezęt na święta

witam. idą święta i chciałbym kupić mojemu bratu fajną książkę. mój brat ma 13 lat i wręcz kocha fantastyke . bardzo lubi( przynajmniej z tego co wem) Eragona i Zwiadowców. a ja pomyślałem że może kupie mu Igrzyska śmierci. dosyć znana książka , i podobno fajna, jak myślicie spodoba mu się?

jeśli uważacie że nie to polećcie jakąś fajną fantastyke dla braciszka ;D

Wiedźmin, Hobbit, Władca pierścieni

Jak nie boi się długich książek to polecam Imię Wiatru i Strach Mędrca(2 część trylogii) najlepsza książka fantastyczna jaką czytałem i w dodatku pisana dość prosto więc 13 latek ją ogarnie .

Edit: Nie polecam tego co up podał ponieważ chłopak ma dopiero 13 lat może być to trochę za trudne i może go nudzić .

Wiedźmin może być nudny w takim wieku, mój brat ma 12 lat czyta Hobbita i nie nudzi mu się zbytnio.

No Hobbit to może i tak ale reszta na pewno nie .

Pan Lodowego Ogrodu, Gra o Tron i Wiedźmin jak coś mi się jeszcze przypomni to podam, a Igrzysk Śmierci nie polecam. Pierwsza część jest dobra ale kolejne są już gorsze (to nie tylko moja opinia).

Prezęt to nie wiem ale prezent dla niego mógłby być następujący:

-Jeżeli jest fanem Warcrafta3 lub World of Warcraft'a to polecam world of warcraft jaina proudmoore wichry wojny. Czytałem od kumpla i normalnie bomba jak dla mnie.

-Jak wyżej czyli Hobbit a potem Władca Pierścieni.

-Jeżeli lubi uniwersum Warhammera 40k to polecam dopiero w połowie ukazaną się serię Herezja Horusa. Super napisane ever. Opowiada nam o Herezji Horusa-Mistrza Wojny gdzie powstają kosmiczni marines chaosu.

-Wiedźmin ale to już takie mocniejsze.

ja osobiście polecam cała sagę mrocznego elfa (7 tomów) jedna z najlepszych serii w świecie zapomnianych krain.

Cała polska fantastyka od fabryki słów. Od Pilipiuka po Ćwieka. Mi się w tym wieku bardzo podobały "Kroniki Jakuba Wędrowycza"

Jeżeli lubi uniwersum Warhammera 40k to polecam dopiero w połowie ukazaną się serię Herezja Horusa

HH jest zarąbista ale... nie wiem czy 600 stron opisów wnętrzości latających po ścianach będzie dobre dla 13-latka :-)

Z mojej strony polecam "Mort" Terry'ego Prachetta i "Prawa i powinności" Kariny Pjankowej. Lekkie, fajnie wydane fantasy.

Polecam jeszcze książkę "Strażnicy veridianu" (3 tomy), przeczytałem tylko 2 bo na 3 nie mam kasy, ale są bardzo wciągające jako książka, która opowiada o przygodach w naszych czasach lecz dzięki magii z tego co pamiętam podróżują w czasie i niszczą plany wroga(typu zamachy, bunty, morderstwa), ponieważ każde naruszenie bytu w przeszłości ma odzwierciedlenie w przyszłości, które może zniszczyć świat.

Malowany Człowiek

Dziewiąty Mag

daj mu książkę na bazie Diablo, albo WoWa

A ja polece od siebie serie ,,Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy'' ciekawa ksiązka i wciągająca fabuła naprawde polecam!

Może "Blart, o chłopcu, który nie chciał ratować świata". Humorystyczne fantasy, myślę, że odpowiednie dla 13-latka.

Może coś z Kinga?? Sam mam 14 lat i pochłaniam jego książki jedna za drugą. "Łowce snów" przeczytałem w 2 dni "Pod kopułą" w 3

-Jak wyżej czyli Hobbit a potem Władca Pierścieni.

Jak można polecić czytać Władcę Pierścieni po Hobbicie. Władca Pierścieni powinien być przeczytany najpierw. Hobbit jest tylko poboczny, jako uzupełnienie.

Co do samych książek. Wiedźmin nie jest za mocny. Mój brat przeczytał w podstawówce i przeszedł bez problemu. To samo z Grą o Tron. teraz czytamy na bierząco wszystkie części i też przechodzi bez problemu. Wiedźmin to powinien być świetny wybór.

@ guru

właśnie nie za bardzo. mnie to tam dziwi ale mojego brata bardziej ciągnie do książek niż do komputera (o.O)

więc coś jak diablo / wow niezbyt mu sie spodobało(tak mi się wydaje)

dzięki ludzie za wiele fajnych propozycji :D temat nadal aktualny

PS. a ja przejde się do księgarni może tam znajde coś extra ^^

Mówię ci kup mu wszystkie tomy eragona (łącznie ponad 3000 stron) Jeżeli lubi przygody, elfy, smoki, smoczych jeźdzców to się nie oderwie od tego^^

polecam ksiązki Brenta Weeks'a, a w szczególności serię 'Nocnego Anioła'