Prezęt na święta

http://gexe.pl/ksiazki/39,Zadanie-goblina

lekkie i przyjemne

@Omega

przeczytaj mój 1 post. napisałem że lubi eragona , czyli go przeczytał(dokładnie ma wszystkie części)

i gdyby nie to kupił bym mu eragona bo naprawde fajna książka sam przeczytałem nawet kilka razy...

temat aktualny

PS. a co sądzicie o igrzyskach śmierci? pytałem wcześniej ale nie widziałem żeby ktoś pisał...

Gra o Tron dla 13latka? W głowę się puknijcie.

Polecam dosyć starą i mało popularną serię "Belgariada". Są to książki wysoko fantastyczne, aczkolwiek pisane prostym i klarownym językiem. Czytałem to jak miałem 14 lat i zdarzało się, że do 2 w nocy czytałem tak mnie wciągnęło. Bardzo polecam.

Zapoznaj się z książką "Ani słowa prawdy". Fajnie napisana, lekkim piórem. Oprócz tego Pana Lodowego Ogrodu.

Co do WP to wydaje mi się, że nie na ten wiek. To samo z GoT.

Jak jest ateistą, to niech poczyta Biblie... ( bez hejtu, rozstępujace sie morze, troche fantastyczne, nie sądzicie )?

Żart na poziomie gimnazjum zawsze spoko. >.<

Jak jest ateistą, to niech przeczyta "Sługę Bożego"... albo może lepiej nie :D

heh polecać książki na podstawie gier ........

Polecam tobie Trudi Canavan Trylogia Czarnego Maga, oczywiście Hobbit Tolkiena i Opowieści z Narnii których jest 7 tomów więc będzie coś do poczytania

Dungeon & Dragons jest wypasione, możesz zakupić 2 albo 3 pierwsze tomy Salvatore Saga Drizzda, jest tego z 20 tomów, jeśli mu się spodoba to będzie na najbliższy czas po problemie z wyborem prezentów

A ja na początek polecam "Belgeriada" > na długi czas bedziesz miał z nim spokoj:)

Może saga Ludzi Lodu?? około 47 tomów, bardzo przyjemna saga zaczyna się gdzieś w średniowieczu a kończy się w współczesności

ja osobiście polecam cała sagę mrocznego elfa (7 tomów) jedna z najlepszych serii w świecie zapomnianych krain.

A ja byłbym wdzięczny za nie-bluźnienie... Saga Mrocznego Elfa (albo raczej Trylogia Mrocznego Elfa) to TRZY książki. Oczywiście są jeszcze 22 inne książki Salvatore w Forgotten Realms [wydanych w Polsce], z czego około 14 z nich także opowiada o Drizzt'cie, ale są pogrupowane w różne inne trylogie/tetralogie. Jeśli chodzi o tego samego autora (i Forgotten Realms, ale już bez Drizzta), to Pięcioksiąg Cadderly'ego też jest bardzo fajny. Książki Salvatore to po prostu takie dość sztampowe, ale jednocześnie bardzo dobre fantasy. Do tego oczywiście Władca Pierścieni (albo Hobbit, ale już na pewno nie Silmarilion, trochę zbyt trudna lektura). Trylogia Czarnego Maga od Canavan także może mu się spodobać. No i całkiem niezłym wyborem jeśli chodzi o książkę może być Demoniczny Cykl od Petera V. Bretta (Malowany Człowiek i Pustynna Włócznia). Problem z tym ostatnim cyklem jest taki, że obie książki w naszym pięknym kraju zostały wydane przez ultra-chciwe wydawnictwo, które sztucznie podzieliło każdą z nich na 2 części (więc są 4 książki do kupienia; sytuacja analogiczna do "Dziedzictwa" z cyklu o Eragonie).

Stanowczo odradzam Wiedźmina, Sługę Bożego czy inne Gry o Tron. Ludzie, opanujcie się, mówimy o książce dla 13-latka, który będzie miał pełno czasu na zapoznanie się z dorosłymi światami fantasy, a póki co jego umysł tego w pełni nie ogarnie i będzie niezdrowo podniecać się wspomnieniem o tym jak Geralt zabawiał się z Yennefer. Chociaż to i tak nie jest na takim poziomie jak nekrofilia w Słudze Bożym. Na wszystko przyjdzie czas.

[A jak nieco podrośnie i będzie kojarzył więcej motywów ze świata i literatury/kina, to OBOWIĄZKOWO co najmniej jedna książka Pratchetta :)]

n4zArh tyle, że mój brat na przykład przeczytał Wiedźmina gdy miał mniej niż 13 lat. Tak samo zaczął czytać Grę o Tron gdy miał mniej 13 lat. Ja tu nie widzę problemu. Nie wiemy jaki jest dojrzały, bo wiek czasem jest zupełnie inny niż człowiek mentalnie się zachowuje.

O.O tyle do wyboru mi daliście że chyba poprosze mame żeby coś bratu kupiła ;D

a tak na serio to chyba zapytam sie samego brata co chciałby dostać(książke oczywiście, ale jaką)

Ja moge polecic piecioksiag "piesni i miecze". Pierwszy tom to (chyba, bo dawno nie czytalem) "cien elfa" i opowiada o zabojcy harfiarzy (harfiarze - tajemnicza organizacja walczaca ze zlem) i jest pelna spiskow, magii, roznych ras i tajnych stowarzyszen np. lordowie waterdeep, rycerze tarczy. Kazda z organizacji dziala z wlasnych pobudek i to nie tylko z checi zdobycia wladzy, czy bogactwa. EDIT: Tu macie tekst z tylu ksiazki : Arilyn Księżycowa Klinga jest jednym z dwóch czołowych zabójców

w Królestwach. A może i najlepszym.

Od Cormyru do Waterdeep morduje się harfiarzy. Trop wiedzie ku

półelfiej poszukiwaczce przygód - Arilyn Księżycowej Klindze. Jest

winna, czy może stanowi następny cel?

By móc stanąć twarzą w twarz z Zabójcą Harfiarzy, Arilyn, nękana

dziwnymi snami i tropiona przez cienie, musi odkryć tajemnicę

wiekowej mocy własnego miecza.

Cień Elfa to opowieść o Harfiarzach, organizacji Dobra w

fantastycznym świecie Forgotten Realms.

Tylko nie zdziw się jak poprosi o GoT, bo jest na topie, a jak zacznie czytać to, że łee za długie, nie rozumiem 60% słów, nuda, mało akcji w pierwszym rozdziale bla bla bla.

@UP

no może i faktycznie :D mój brat sam nie wie czego chce więc chyba zrobie mu tą niespodzianke ^^

PS. jak podajecie jakieś książki to prosze o niezbyt długie. to znaczy książka ma być długa jak najbardziej ale jak sie okaże że ma 10 tomów to brat będzie chciał wszystkie o.O więc prosze o jakieś takie książki gdzie jest max 5-6 tomów

No więc jak pisałem ,,Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy''-5 tomów :)

no może i faktycznie mój brat sam nie wie czego chce więc chyba zrobie mu tą niespodzianke ^^PS. jak podajecie jakieś książki to prosze o niezbyt długie. to znaczy książka ma być długa jak najbardziej ale jak sie okaże że ma 10 tomów to brat będzie chciał wszystkie o.O więc prosze o jakieś takie książki gdzie jest max 5-6 tomów

Belgariada - 5 tomów każdy po 250-400 stron.

http://lubimyczytac....zlacany-lancuch

+ pozostałe dwa tomy (Władca Ognistych Krain i Niebo Mieczy). Książki wciągające, z ciekawą fabułą, napisane fajnym językiem i naprawdę przyjemne. Sam przeczytałem je z 5-6x, w zasadzie wracam co roku w lato do nich. ; )

Polecam trylogię "Wiek złych rządów" Marka Chadbourna. Dobre fantasy. :)