Problem z grafika

Witam

Mam dziwny problem ale moze zaczne od tego na jakiej maszynie gram.

Asus K52Jr

4gb ram ddr3

Ati mobiliti radeon HD 5470 graphics 1gb

intel core i3 2,33

Problem jest tak ze gra dziala mi pynnie jak mam wszystko ustawione na 0 gdzie gra wtedy wyglada beznadziejnie. Nie mam pojecia jak moze byc problem. Jesli potrzeba jakis iformacji piszcie tutaj bo wlasciwie ja sam nie wiem od czego zaczac.

Mam taki sam problem z Terą. Z tego co wiem wiele osób boryka się z tym problemem, a przyczyną jest pewnie kiepska optymalizacja gry. A przynajmniej tak wyczytałem.

@Down

Ja sobie nie wyobrażam przeinstalowywać wszystkiego dla jednej gry. :D

U mnie powodem byl Windows 7 32 bitowy, przeinstalowalem na 64 bity i dziala normalnie.

optymalizacja jest dobra. tera ciagnie strasznie duzo procka dlatego na lepszych detalach moze zcinac... ja mam 2 rdzeniowego intel core 2 duo E7500 @ 2,93GHz 2,93GHz i gram tak na srednich ustawieniach przy rozdzielczosci 1440 x 900. Najlepszy do tego bedzie 4 lub 6 rdzeniowy procek :)

Nie ma znaczenia ilość rdzeni, tera nie wykorzysta 4 a co dopiero 6.

Zreszta na takiej karcie(5470m) o wysokich,srednich detalach mozesz zapomniec.

Az tak slaba karta?

Niestety optymalizacja tery pozostawia wiele do życzenia, nie tylko ty masz taki problem. Trzeba naprawdę mocnego sprzętu żeby gra chodziła całkiem płynnie.

Mam kompa gorszego o połowę (2gb ramu, grafika 512mb, procek 2x2,53) i przy dobrych wiatrach potrafi śmigać na max detalach przy 20fps, jednak zazwyczaj gram na preset 4 bez cieni.

Może to pomoże:

https://forum.tera-europe.com/showthread.php?t=30556

Procek w tej grze to podstawa ,Leman 20 fps na max to może miałeś przez chwile za miastem jak się nie ruszałeś na takim sprzęcie ,idz na nexusa lub na jakąś masówkę pvp - mam więcej ramu niż Ty ,karte 1 gb i podobny procek ,na średnich 20-30 fps -ale skaczące + chwilowe ściny - dałem sobie spokój z tą grą dopóki kompa nie zmienie .Niestety w Tere na drewniaku juz się nie pogra a takie gadanie że ja miałem tyle i tyle nic nie dają ,żeby komfortowo sie grało trzeba przynajmniej te 20-30 fps - ale STAŁE

Zła optymalizacja ? Kumpel na laptopie na wysokich gra ... wystarczy o pc/laptopa zadbać i tyle.

Nie wiem dlaczego ludzie się wypowiadają na ten temat skoro nie maja pojęcia o tym. Jak napisałem ze gra potrzebuje minimum 4 rdzeniowego proca to zaraz inni to podwarzaja... Gra jest dobrze zoptymalizowana właśnie wystarczy zainwestować w proca i fps wam podskocza.

Nie wiem dlaczego ludzie się wypowiadają na ten temat skoro nie maja pojęcia o tym. Jak napisałem ze gra potrzebuje minimum 4 rdzeniowego proca to zaraz inni to podwarzaja... Gra jest dobrze zoptymalizowana właśnie wystarczy zainwestować w proca i fps wam podskocza.

Do takich gier jak Tera bardziej niż liczba rdzeni i częstotliwość taktowania liczy się wydajność karty graficznej... Tera nie wykorzystuję 4 rdzeni, może to się zdarzyć wtedy, gdy pecet wykorzystywany jest do obliczeń matematycznych, gdy zajmujesz się profesjonalną obróbką grafiki czy filmów procesor 4-rdzeniowy sprawdzi się tutaj znakomicie ale nie do Tery. Prawisz, że ludzie się wypowiadają na ten temat nie mając nic o tym pojęcia, a sam to robisz... Nie ma to jak pouczać innych popełniając ich błąd :)

Na dowód moich słów przedstawię Ci test przeprowadzy przez ,,KŚ" w grze Lost Planet przy użyciu słabiutkiego GeForce 6600 GT. Różnica pomiędzy procesami jest pomijalna, a sama gra działa wolno wynosi 5 FPS niezależnie na jakim procku testowana, czy to na AMD Athlon X2 5050e, czy na 4 rdzeniowym Intel Core 2 Quad.

Zmiana karty graficznej na model Radeon HD 4870 X2, sprawia, że wydajność w grze, bez względu na zastosowany procesor, wzrasta do 45 klatek na sekund, co wynosi dziewięcio krotnemu zwiększeniu wydajności tej gry po wstawieniu wydajniejszej karty graficznej.

testfh.png

oczywiście, że TERA jest źle zoptymalizowana, czytałem dużo na ten temat gdy jeszcze tą grą byłem zainteresowany. Gdzieś w listopadzie jakoś z tego co udało mi się dowiedzieć został wprowadzony patch który miał poprawiać UI lecz je totalnie spieprzył. Interface tej gry działa na flashu, jeżeli ktoś chce wzrost fps polecam sprawdzić ctrl+z, ja na swoim kompie powinienem odpalać ze 4 takie gry i mają mi chodzić na full, a tu klapa, czy detale minimalne czy najwyższe gra działa tak samo, w mieście 80 fps, w dungach po 10 na nexusach to w ogóle jeden wielki slajd. Podobno w tym miesiącu jakiś patch ma być który ma coś zmienić z tym UI, ile w tym prawdy jest - nie wiem, ale to gry i tak już pewnie nie wróce, a i podobno gra się dusi na prockach i7 i nowszych kartach graficznych :D więc dla tery trzeba sobie skołować lipnego kompa, dobrym przykładem tego jest mój kumpel który ma kompa około 3,4x gorszego ode mnie - gra chodzi mu lepiej. :D No nic powodzenia z bawieniem się w ustawieniach gry, a jak nie to czekać na patcha który może coś zmieni. Jeżeli nie wierzycie w to co napisałęm to polecam przejrzeć tematy na oficjalnym forum.. przeczytałem około 100 stron, temat zalozony w listopadzie i do dziś gówno zrobione z tym problemem, podobno na US już nad tym pracują, ale u nas wiadomo - gameforge. :D

GL

Optymalizacja Tery jest do d*py.

W BF3 na ultra mam +60fpsów. W wiedźminie 2 również, w nowym Tomb Raiderze podobnie.

W żadnej z najnowszych gier nie mam problemów z fpsami, w Terze owszem.

Mój sprzęt?

Wind7 64

Gigabyte ATI Radeon HD7970 3GB DDR5/384bit DVI/HDMI/mDP PCI-Express (ver. OC TO)

Intel Core i5-3470 Ivy Bridge LGA1155 BOX

Asrock B75 Pro3 Intel B75 LGA 1155 (2xPCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3/CROSSFIRE)

Goodram DDR3 8GB 1333MHz CL9

Aerocool Strike-X 500W

LG ips234

mam praktycznie taki komputer jak ty, tylko lepszy procek i też mi sie kruszy TERA dlatego odpuściłem sobie tą grę. Do tego inne tytuły nowe tez u mnie na fulla śmigają :D wiec coś w tym jest.

BUAHAHAHAHHAHAHAh SPEC OD SIEDMIU BOLEŚCI. GRY WYKORZYSTUJĄCE 4 RDZENIE PROCESORA ROX. (Pomijając że nie istnieją). Procek w tym przypadku jest najmniejszym problemem.

@Topic. Masz takie fpsy przez kartę graficzną. Ta którą posiadasz to szit do grania w gry typu tibia. Zainwestuj w coś porządnego, polecam Radeona 6770, albo GTX 460.

BUAHAHAHAHHAHAHAh SPEC OD SIEDMIU BOLEŚCI. GRY WYKORZYSTUJĄCE 4 RDZENIE PROCESORA ROX. (Pomijając że nie istnieją). Procek w tym przypadku jest najmniejszym problemem.@Topic. Masz takie fpsy przez kartę graficzną. Ta którą posiadasz to szit do grania w gry typu tibia. Zainwestuj w coś porządnego, polecam Radeona 6770, albo GTX 460.

ja mam gtx680 i procka i7 4x po 3400, ta gra sie kruszy na tym kompie takze nie mam pytań xD

ja mam gtx680 i procka i7 4x po 3400, ta gra sie kruszy na tym kompie takze nie mam pytań xD

Dlatego, że gtx680 miał premiere chyba w marcu zeszłego roku i jest to nowa karta graficzna na którą widocznie jeszcze nie zrobili poprawnej optymalizacji gry pod tą kartę :-) Nie ma co się oszukiwać, ale takie sytuacje się zdarzają, że grafiki 2-3 letnie lepiej śmigają bo mają lepszą konfigurację, w Planetside 2 też to miało miejsce, że mój radeonik hd 4850 śmigał lepiej niż mojego brata hd7850 2gb ddr5 tylko, że oni w PS2 zrobili patcha, który to naprawił po paru tygodniach od wykrycia problemu :D

A problemy z optymalizacją Tery były już zgłaszane podczas CB. To nie jest normalne, że na forach tematy o działaniu Tery mają po 100 stron - bez odzewu ze strony wydawcy.