Problem z grami

Witam. Od jakiegoś czasu mam problemy z grami przez internet typu LoL, CoD 2 i 4 Multiplayer, ogólnie na wszystich grach multiplayer, mianowicie mam lagi, takiego typu, iż np, grajac w LoLa co 1-2 minuty laguje mi gre tak że postać stoi i sie nie rusza, lecz widze co robia inni, na CoD'zie jak gram na serwie to tak samo co 1-2 minuty laguje mi gre i pisze że próba połączenia przerwana lub coś w tym stylu, zaczyna się to juz robic wnerwiające, gryż nie idzie spokojnie pograć przez te lagi. Nie wiem czy jest to spowodowane problemem z dostarczaniem internetu u operatora czy coś na moim kompie to powoduje. Jeśli ktoś wie co z tym fantem zrobić proszę o pomoc, z góry dzieki :)

Zadzwoń do dostawcy internetu i zapytaj się o co chodzi.

1. Jaki antywirus działa w tle?

2. Jaki masz system

3. Wykonaj skan komputera skanerem online nod32. Robi się to za darmo i naprawdę dużo znajduje.

4. Zrób speedtest swojego łącza i zobacz czy masz spadki prędkości. Czasem ISP knoci coś w sieci.

1. Eset Smart Security 3

2. XP

i jeszcze jedno, jak nie mam nic odpalonego oprócz gry, to lagi są minimalne ale są, leczy gdy odpale TS lub Skype to grać sie nie da

Zrób skan systemu bo antywira masz strasznie starego. Aktualna wersja ma numerek 7. Mam nadzieję, że nie jest to pirat.

Obecnie mam wrażenie, że to sprawa trojana.

przeskanowałem kompa, nie znalazł nic

Sprawdź prędkość na np. http://www.speedtest.net - najlepiej kiedy nic innego nie działa w tle. Potem porównaj wyniki z tym co masz w umowie z dostawcą (pamiętaj, że kb i kB znaczą co innego 1 kB = 8 kb). Jak wynik na speedtest będzie w granicach 90% umowy to jest dobrze, a jak mniej to lepiej zadzwonić do dostawcy.

Inna opcja, że może masz jakieś spyware, które zabiera łącze - ewentualnie uruchomione i źle skonfigurowane p2p (np torrent).

Jeszcze jedno pytanie. Kompa masz bezpośrednio podłączonego do netu (LAN) czy działasz z routerem Wifi?

tzn mam routera, ale komp na kablu podpiety, z wifi tylko siostra na lapku korzysta

Sprawdź prędkość na np. http://www.speedtest.net - najlepiej kiedy nic innego nie działa w tle. Potem porównaj wyniki z tym co masz w umowie z dostawcą (pamiętaj, że kb i kB znaczą co innego 1 kB = 8 kb). Jak wynik na speedtest będzie w granicach 90% umowy to jest dobrze, a jak mniej to lepiej zadzwonić do dostawcy.Inna opcja, że może masz jakieś spyware, które zabiera łącze - ewentualnie uruchomione i źle skonfigurowane p2p (np torrent).

a co do speed testu to wsio jest ok jest tyle ile ma byc

To może siostra sabotuje połączenie? Może ogląda seriale lub okupuje torrent shop?

oj nie, ona co ma włączone to tylko Last Chaos ale to już ponad rok tak jedzie, a te problemy mam od prawie miesiąca

a może mieć coś wspólnego z tymi problemami xbox? np taki ktory ma WiFi i go jakoś tam używa a ja nawet o tym nie wiem

warn_ico.png
Double post. Dublowanie postów jest niezgodne z naszym regulaminem. Otrzymujesz ostrzeżenie.

~AlphaWolf

Zrób testy - wyłącz wszystkie urządzenia korzystające z netu poza swoim kompem i uruchom na nim grę:

- jak będą lagi tzn że masz coś u siebie na kompie zaistalowane co przycina ruch lub go wysysa - ewentualnie na routerze jest źle skonfigurowane zarządzanie pakietami

- jak nie będzie lagów tzn że któreś z pozostałych urządzeń wysysa pasmo - wtedy trzeba po kolei je włączać i sprawdzać, aż znajdziesz to które jest za to odpowiedzialne - tylko ważne żeby w tym samym czasie działały tylko 2 urządzenia: twój komputer i te które aktualnei sprawdzasz, pozostałe musza być wyłączone; inna opcja że pojedyncze urządzenie nie wysya pasma, ale jak wszystkie włączysz to robi się za duży ruch i są problemy - ale to wyjdzie w tych testach co je będziesz robił

Przynajmniej będziesz wiedział na którym urządzeniu są problemy. Wtedy będzie można szukać bardziej szczegółowego rozwiązania.

co do urządzeń to tylko siostra na lapku ciągnie neta z WiFi, ale tak jak mówiłem to mam od prawie miesiąca a siorka ciągnie neta coś około roku, podejrzewam, że to może być wirus, którego mój antywir nie wykrył, a co do router to on też może być problemem, ostatnio miałem problemy i przez pare dni nie miałem neta, zadzwoniłem do operatora i powiedzieli, że to tylko kwestiwa u mnie ustawienia routera, coś tam pogrzebałem ( przyznam sie, że nie znam sie na tym) i udało mi sie wkońcu ustawić, lecz ten problem pojawił się jakiś niecały miesiąc po tym jak ustawiłem tego routera

tak więc, to musi być coś na moim kompie, przeskanuje go CCleanerem, może on coś znajdzie

Mimo wszystko spróbuj zrobić takie testy - przynajmniej będziesz wiedział czy to na twoim kompie czy może na innym urządzeniu. Poza tym to że rok temu siostra mało korzystała z netu nie znaczy, że teraz tez tak jest - może zaczęła więcej ściągać, albo ma wirusa/spyware o którym sama nie wie - lepiej sprawdzić i mieć pewność niż szukać problemu tam gdzie może go nie być.

zrobiłem jeszcze raz speed testa i tu macie wyniki http://www.speedtest.net/my-result/3061153181, internet mam Orange FreeDom 2,4 mb

Sprawdź czy masz straty pakietów - czyli w lini poleceń (cmd) polecenie ping z opcją -t: ping google.pl -t. Niech to działa ok 5 min, a potem ctrl + C i sprawdź ile jest strat.