defragmentacja nic nie dała, lagi dalej są
Problem z grami
Mówiłeś, że masz neta 2,4 Mb - zakładam, że jest to download - jaki masz upload?
Upload - 716k Download - 1,1kk ( to są aktualne wyniki)
Jestes pewny ze jak wszystkie programy sa wylaczone i siostra nie uzywa neta gry chodza dobrze? Moze to byc tez blokada portow. Przy necie 2Mb xfire, skype czy nawet TS nie powinny robic żadnych problemow. Wiem ze kiedys mialem podobny problem przy necie 2Mb. Zadzwonilem do nich. Okazalo sie ze przepinali porty i to zwiekszalo obciążenie. Ale to dlatego ze modernizowali sprzet w terenie. Po 2 tygodniach zadzwonili i powiedzieli ze mam mozliwosc zwiekszenia predkosci do 6Mb . Czyli wina ich ale byly z tym zwiazane sprawy modernizacyjne
.
Powiem tak - dużo zależy od wymagań gry w którą grasz Ty i siostra. To musiałbys sprawdzić.
Dla porównania - wymagania Skype w zależności od rodzaju komunikacji: https://support.skype.com/pl/faq/FA1417/jakiej-przepustowosci-acza-potrzebuje-skype
Możliwe też, że jest problem z routerem dzielącym sygnał na Twój komputer i komputer siostry (zakladam, że łączysz się przez router) - może QoS źle skonfigurowany/wyłączony etc.
Jakby dostawca przycinał porty to problemy by były niezależnie czy siostra ma włczony komputer czy nie.
Ostatnio właśnie mieliśmy problemy z internetem, ponieważ u operatora były problemy, później zadzwoniliśmy i powiedzieli nam żebyśmy skonfigurowali routera. Mój ojciec się przy tym bawił i jakoś to ustawił, że internet jest, ale nie wiadomo czy on to dobrze ustawił
no to teraz ladnie wpisz nazwe swojego routera na necie z dodatkowa frazą "dobra konfiguracja" . Nie chce mi sie wierzyć ze przy wlaczonym TS zaczynaja ci sie juz lagi. Ja z TSa korzystałem grajac w Operation Flashpoint(ta z 2001) przy necie 320Kb(dawne czasy neostrady... i to jeszcze przez USB a to dodatkowo zwiekszalo pingi
)
Ja bym jeszcze do tego "dobra konfiguracja" dodał jeszcze nazwę usługodawcy - neo, upc, vectra - zależy co tam masz.
mam routera TP-LINK W8901G - Wpisałem nazwę i dobra konfiguracja, ale wyskakuje mi dla neostrady, a ja mam internet Orange FreeDom 2,4 mb/s
jakby ktoś był miły i podał mi stronke
Nawet nie chciało Ci się szukać - w google wpisałem "tp link w8901g dobra konfiguracja freedom" - pierwszy wynik: http://forum.dobreprogramy.pl/konfiguracja-routera-modemem-adsl-w8901g-t387887.html.
Pewnie będziesz musiał jeszcze ustawić QoS - tu juz trochę ciężej, ale też są informacje - tylko uważaj bo jak źle skonfigurujesz to możesz sobie przyciąć np przegladarkę. Jak sobie nie dasz rady to najlepiej znaleźć jakiegoś znajomego informatyka ewentualnie osobę co trochę zna się na komputerach.
Lipa, nic to nie dało lagi dalej są. Już nie mam siły do tego neta
Nie napisałeś co Ci nic nie dało - poprawa konfiguracji z linka, poprawa QoS czy coś jeszcze?
Sprawdzałeś czy na obu kompach są lagi jak na obu włączysz gry korzystające z połączenia?
Ustawiłem tak jak było w linku, którym dałeś. Z QoSem się jeszcze nie bawiłem bo nie chce nic zepsuć. A lagi są tylko na moim kompie, siorka na lapku żadnych lagów nie ma
Ale mnie te pakiety ciekawią. Odebranych mam 179k, a wysłanych mam 371
Mówisz o poleceniu ping?
Wygląda na to, że QoS jest ustawiony na priorytet komputer siostry lub też na porty, z których jej gra korzysta. Ewentualnie masz coś uruchomione na swoim kompie co próbuje mocno korzystać z sieci, a router próbuje jakoś zarządzać pasmem - z tego co pobieżnie przeczytałem to QoS na nim ma słabe opinie.
Witam. Od jakiegoś czasu mam problemy z grami przez internet typu LoL, CoD 2 i 4 Multiplayer, ogólnie na wszystich grach multiplayer, mianowicie mam lagi, takiego typu, iż np, grajac w LoLa co 1-2 minuty laguje mi gre tak że postać stoi i sie nie rusza, lecz widze co robia inni, na CoD'zie jak gram na serwie to tak samo co 1-2 minuty laguje mi gre i pisze że próba połączenia przerwana lub coś w tym stylu, zaczyna się to juz robic wnerwiające, gryż nie idzie spokojnie pograć przez te lagi. Nie wiem czy jest to spowodowane problemem z dostarczaniem internetu u operatora czy coś na moim kompie to powoduje. Jeśli ktoś wie co z tym fantem zrobić proszę o pomoc, z góry dzieki