Problem z nowym procesorem

Witajcie dzisiaj doszedł mi nowy procek no i mam z nim problem. Wkładam go normalnie zamykam odpalam kompa i karta graficzna nie włącza się to samo z ekranem i portami usb. Czym to może być spowodowane ? Płyta główna Asusteck P5B. Jak chcecie resztę parametrów walić śmiało. All mi działa na starym procku.

Podaj model starego i nowego procka.

Zamontuj nowy procek i zresetuj BIOS za pomocą zworki. Jak to zrobić masz napisane w instrukcji obsługi płyty - wersja pdf do pobrania stąd http://www.asus.com/pl/Motherboards/P5B/HelpDesk_Manual/.

Jeśli będziesz miał dostęp do BIOSu, to upewni się, że masz poprawnie ustawiony mnożnik oraz FSB i częstotliwość procka lub pamięci RAM nie jest większa niż standardowa.

Może piny powyginałeś wkładając procek.

Powyginane piny. Mój ostatni klient miał tak i właśnie o piny na procesorze nowym chodziło.

http://mmorpg.org.pl/forum/topic/78862-procek-do-60-zl/#entry614244

Zakładam że kupiłeś używkę do 60zł właśnie? Odpisz, bo to dosyć ważne.

Sam zakładałeś procka? Masz w tym doświadczenie?

Kolejność tematów jakoś mocno mnie nie dziwi...

To tak stary procesor Intel Core 2 Duo 1.80 ghz nowy to Procesor Intel Core 2 Duo E8500 3,16GHz 6MB

Może opiszę jak to zrobiłem to tak zdjąłem stary procesor założyłem nowy. Zamknąłem chłodzenie. Odpaliłem komputer nie działało nic. Ani karta graficzna, ani porty usb. Głowiłem się z 4 godziny. Więc pomyślałem, że może BIOS przestawił ustawienia karty na zintegrowaną tak jak napisał mi kumpel. Może w tym tkwi problem. Co do resetowania biosu. Wyjąłem baterię nic nie dało. Zworka to CMOS tak ? jest taka niebieska i ma 3 takie kolce i muszę ją przestawić ?

http://allegro.pl/show_item.php?item=5437156996 kupiłem ten procesor.

Żeby nowy procesor działał potrzebuję BIOSu pod niego ?

Core 2 Duo E8500 (3.16GHz,1333FSB,L2:6MB,rev.C0) ALL 1803

beta support FSB1333 CPU

I piszę, że mogę ściągnąć BIOS.

1. Jaki masz zasilacz? Jaką kartę graficzną?

2. Zamontuj stary procesor, wejdź w BIOS i sprawdź jaka jest jego wersja. (Nie musisz za każdym razem nakładać nowej pasty jak montujesz go na chwilę, wystarczy żeby trochę było na chłodzeniu albo procku).

Edit 10:06. Pośpieszyłem się trochę, bo do pracy szykowałem się :D .

Jak resetujesz baterią to trzeba ją wyjąć i poczekać trochę. To co mówisz to właśnie zworka do resetu biosu; tak, trzeba ją przestawić. Jeżeli zwarty jest lewy i środkowy pin to trzeba przestawić tak, żeby zewrzeć prawy i środkowy. Te kolce nazywa się generalnie PINami.

Jeżeli przestawiłby Ci BIOS grafikę na integrę to pod integrą powinieneś mieć obraz.

Jeżeli miałbyś źle zamontowany procesor w gnieździe to raczej płyta by pikała, że nie ma procesora lub jest uszkodzony.

Jak nie masz obrazu to skąd wiesz, że USB gniazda nie działają? Komputer nie pika?

Ogólnie nieistotne jest ile ten procesor kosztował :D . Ja kupiłem rok temu procesor za 12zł i działał, nie rozumiem takiego podejścia chyba, że o czymś nie wiem.

Reset ustawień BIOSu jak najbardziej może pomóc.

Właśnie ja nie mam chyba zintegrowanej karty. Jeśli jej nie mam to chyba to realne, że nie działałby ekran itd skoro karta graf nie działa ta normalna.

Czy jak np ściągnę nową wersję BIOS jak ją zaktualizować ? Może chodzi w tym o to, że jak mam starą wersję to nie działa nic bo procek jej nie obsługuje. Może w tym tkwi problem. Procesor włożyłem dobrze więc nie powinno być z tym problemu.

Na starym procku all śmiga. Zerknę jeszcze tą wersję BIOS. Ogólnie znalazłem ten procek do mojej płyty i tam pisało, że trzeba zrobić update pod tego procesora. Może w tym tkwi problem. Nie znam się zbytnio na tym jedynie myślę i kombinuję co może być źle. Ogólnie jesli BIOS resetuję to chyba muszę na nowo stery do kompa instalować bo mi usunęło kilka po tym jak włożyłem stary procek.

"[...]Więc pomyślałem, że może BIOS przestawił ustawienia karty na zintegrowaną tak jak napisał mi kumpel. Może w tym tkwi problem. [...]"

Z tą integrą to tym się sugerowałem. Jak nie ma wyjścia VGA(niebieskiego) na płycie głównej z tyłu to nie masz.

Jeżeli w jakikolwiek sposób dostaniesz się do BIOSu to będziesz miał pewność jaką masz wersję BIOSu i będziesz mógł porównać ją z wymaganą wersją dla tego procesora, który kupiłeś. Do aktualizacji BIOSu tak czy inaczej musisz mieć w 100% sprawny komputer i pewne źródło zasilania na parę minutek, więc tak czy inaczej musisz stary procek zamontować.

Ogólnie jak płyta nie obsługuje czegoś to może albo pomimo zainstalowanej części sugerować, że jej nie ma, albo próbować współpracować z tą częścią i wtedy widzisz czarny ekran i komp się zamraża.

Upewnij się też, że wszędzie masz podłączone przewody zasilania i takie tam. Pomyłki zdarzają się najlepszym, a jak nie robisz tego dzień w dzień to tym bardziej jest to możliwe.

Spoko to tak procek jest zgodny z płytą moją. Może zaktualizuję ten bios ale jak to zrobić ?

Moja wersja BIOS : 08.00.12

Wersja nowego procka to P5B 2104 BIOS

Aktualnego BIOSA mam z 2006 roku O_O

Nie to miałem na myśli.

Czasem jak chcesz zainstalować nowszy procesor to potrzebujesz zrobić wtedy aktualizacje biosu. Niestety nie wiesz jaką wersję teraz posiadasz i nie jesteś w stanie powiedzieć czy ta aktualizacja jest wymagana.

Jak chcesz zaktualizować BIOS to najprościej jest wejść do windowsa, na stronę producenta, pobrać wersję BIOSu, którą potrzebujesz(plik .ROM) i do tego instalator(też jest dostępny na stronie ASUSa w zakładce BIOS-utilities). Później albo szukasz instrukcji jak to zrobić, albo sam patrzysz co kliknąć. Programy są różne, ale wszystkie proste w obsłudze.

Najważniejsze, żeby komp podczas aktualizacji Ci się nie wyłączył więc zadbaj o prąd i żeby nikt go nie wyłączył w tym czasie. Aktualizacja trwa chwilę, spokojnie do 10min powinna się zmieścić.

Cały czas nie rozumiem dlaczego nie chcesz wejść w BIOS i poszukać informacji o jego wersji. Zrobiłeś w ogóle ten reset? Zawsze jak ktoś sugeruje Ci jakieś działanie to potem odpowiadając musisz napisać czy wykonałeś je czy też nie.

Idę afk będe za 2h może.

Wersja 02.58

Aktualizacja biosu powinna pomóc. Jaki masz system?

Ja bym te piny zobaczył na procku czy nie powyginane

To tak mysle ze to wina tych zworkow od biosu. Bios zaktualizowany wyjmuje baterie i nic nie daje. Teraz ogolnie komp odpala karta grsf dziala wiatrak chodzi ale brak obrazu. Aa i jak sie wlacza to myszka miga na chwile czyli cos z biosem czyli zwarkami ? Mam inna baterie moze je podmienic

Windows 7 aktualizacja zrobiona

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Podaj model starego i nowego procka.Zamontuj nowy procek i zresetuj BIOS za pomocą zworki. Jak to zrobić masz napisane w instrukcji obsługi płyty - wersja pdf do pobrania stąd http://www.asus.com/...elpDesk_Manual/.Jeśli będziesz miał dostęp do BIOSu, to upewni się, że masz poprawnie ustawiony mnożnik oraz FSB i częstotliwość procka lub pamięci RAM nie jest większa niż standardowa.

W manualu masz podane jakie procki obsługuje twoja płyta i jakiego biosu potrzeba dla nowo kupionego.

Te procki nie mają pinów.

Moja plyta obsluguje ten procek. Gdzie jest ten zwornik od biosu bo go nie widze. Moze zmiana baterii bios pomoze.

Tu masz opisane jak zresetować BIOS

3460058100_1450364817_thumb.jpg

Baterię załóż i nie ruszaj jej, bo ona nie ma tu nic do rzeczy.

Skoro BIOS się uruchamia, to zrób to co napisałem w ostatnim zdaniu swojego pierwszego postu.

Te opcje Cię interesują. Opcja Auto może źle ustawiać domyślne parametry nowego procka, więc sprawdź i jeśli jest źle to ustaw ręcznie.

8796565400_1450366287_thumb.jpg

Jako, że masz nowszy BIOS, to może być więcej opcji niż na obrazku.

Twój nowy proc ma mieć FSB 333 i mnożnik 9.5 co razem daje 333x9.5=3163MHz.

Ustaw też ręcznie taktowanie DRAM, bo w Auto może być błędnie ustawiane na zbyt wysokie co będzie skutkowało tym, ze system nie przejdzie procedury POST, czyli po prostu zawiesi się zanim zobaczysz ekran z logiem Windowsa.

Nawet nie mam jak ustawic w ogole monitor jest w stanie no signal wiec nie dam rady tego ustawic

Płyta wydaje jakieś dźwięki?

Czy wydawała jakieś dźwięki na starym procesorze? Czy było słychać takie jedno BEEP zaraz po tym jak naciskałeś guzik Power?