Problem z nowym procesorem

Zadnych dzwiekow. Moze zworki przestawic albo nuz nie wiem

Byl jeden ten dzwiek i slychac ze sie laduje komputer ale np porty usb tez poszly

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Moze zworki przestawic albo nuz nie wiem

Włóż nowy procek i zresetuj bios tak jak na obrazku jest pokazane za pomocą tej jednej zworki.

Jeśli nie wiesz co tam jest napisane, to daj znać, to Ci przetłumaczę.

Nie moge tej zworki znalezc to jest problem i jak ja zresetuje to pojdzie all ?

A to od tego moze byc ?

Narysowane masz na obrazku gdzie ona się znajduję. No chyba, że podałeś niepoprawny model swojej płyty głównej.

Jeśli procesor jest sprawny, to po resecie BIOSU i po aktualizacji BIOSU na odpowiedni bądź najnowszy, wszystko powinno działać.

BIOS masz najnowszy, czy pobrałeś jakiś konkretny i zainstalowałeś z pobranego pliku?

Podaj jaki masz RAM. Ile masz kości? Zdemontuj wszystkie poza jedną i sprawdź czy komp się uruchamia.

Bios zaktualizowany ram 2.5 gb 3 kosci co do zworki jak resetowalem to nie dalem jej do poprzedniego ustawienia moze w tym jest problem.

Tylko zostawilem na resecie i odpalalem

Komputer nie uruchomi się jeśli zworka będzie w pozycji do resetu.

Podczas resetowania przekładasz ją tylko na kilka sekund na drugą pozycje, po czym wracasz ją do takiej pozycji w jakiej była.

http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html

Po lewej masz download, poelcam wybrać .zip English.

Pobierz i zrób screena zakładki Memory i SPD na starym procku. W SPD wybierz te sloty w których masz włożone kości, czyli te sloty, które dają jakieś odczyty.

Tylko zostawilem na resecie i odpalalem

Co się dzieje teraz, jak już przełożyłeś zworkę na normalną pozycję?

Zrohie to potem jak bede w domu

warn_ico.png
DP ~ NS

Nie dziala

I co teraz nie mam juz pomyslow

Pasowałoby przetestować ten procesor w innym komputerze, żeby dowiedzieć się czy to on jest uszkodzony, czy płyta ma problem z kompatybilnością.

Olałeś to

Podaj jaki masz RAM. Ile masz kości? Zdemontuj wszystkie poza jedną i sprawdź czy komp się uruchamia.

oraz to

http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.htmlPo lewej masz download, poelcam wybrać .zip English.Pobierz i zrób screena zakładki Memory i SPD na starym procku. W SPD wybierz te sloty w których masz włożone kości, czyli te sloty, które dają jakieś odczyty.

Nie podałeś także modelu zasilacza o co Cię poproszono wcześniej.

Wypnij wszystkie wtyczki z USB. I powiedz ile słyszysz BEEPów podczas włączania kompa. I czy są długie czy krótkie, jeśli jest ich kilka.

PS.

Najnowszy BIOS do P5B to wersja 2104

https://www.asus.com/pl/Motherboards/P5B/HelpDesk_CPU/

Tę wersję instalowałeś?

Tak mam ten bios nawet nie dziala stary procek teraz obrazu nie ma usb tez jedynie wiatraki chodza i slychac prace kompa. Nie plalem poprostu nie mam gdzie sprawdzic. Zasilacz raczej sie nie spalil bo wiatrak dziala.

Co do ramu to moze to powodowac to co sie dzieje moze przelozyc kosci.

Wyjecie ram nic nie dalo nic nie pika a zamian ich miejdcami tez nic nie dala chyba skocze do serwisu i powiem co i jak moze pomoga.

Jak tam będziesz to powiedz też co robiłeś, mi wybuchł mózg w połowie operacji.

Jak komp 'nie pika' po wyjęciu części to:

a) nie masz głośniczka systemowego(jeżeli komputer wcześniej, kiedy był sprawny, przy uruchamianiu pikał to Ciebie to nie dotyczy)

b ) BIOS się wysypał

c) na płycie głównej jest za mało prądu

d ) Zaktualizowałeś BIOS do złej wersji

Coś mi tu śmierdzi kupą i to nie są moje majteczki. Markelos możesz pyknąć zdjęcie swojej płyty głównej, albo znaleźć je w necie i wkleić tutaj link?

Oddalem kompa do serwisu powiedzialem w czym problrm i czekam moze naprawia. Wiem ze nic nie jest popalone.

Serwisant mowil ze piny poszly wiec naprawia

Na procesorze????

W gniezdzie mialem tam wolne miejsca tych igielek moze o to chodzi nie wiem w sumie

Trudno jest pomagać komuś przez forum jeśli ten ktoś zwracając się po pomoc stara się być mądrzejszy i sam sobie wybiera, piąte przez dziesiąte, co chce robić.

Na ogół w serwisach jak w prosty sposób uda się coś naprawić to wymyśla się przyczynę, pewnie sam jak do nich poszedłeś to wspomniałeś w jakimś kontekście o PINach. Jak byłem na stażu kiedyś to mnie uczono żeby przy przyjmowaniu do naprawy zwracać uwagę na to co "podpowiada" klient :) .

Nie wierzę, że będą lutować piny gniazda procesora; taka naprawa jest nieopłacalna dla obu stron(pieniądze i czas) i na pewno nieefektywna. Chyba, że mieli na myśli jakieś inne PINy. Jak to mówią, najważniejsze, że klient jest zadowolony :) . Wiesz chociaż ile za to zabulisz?

80 zl mowil ze jesli ich nie wyprostuje to po plycie