Problem z procesorem

Mam taki problem.

Wcześniej miałem procka Intel Pentium 4 3.06Ghz i wymieniłem go na Intel Core 2 duo 2.7 Ghz. Po wymianie procesora nie było obrazu, wentylatory normalnie chodziły ale na ekranie nic się nie wyświetlało. Zresetowałem bios i nic. Włożyłem stary procesor ale problem nadal został. Wie ktoś może co się stało? Płyta główna padła? Czy mogłem coś przeoczyć?

Procesor wymieniamy po pierwsze - bardzo ostrożnie, po drugie - przy odłączonym kablu zasilania. Jeśli nie to możesz uwalić płytę, procka i gniazdo

Reset BIOSu robimy przy odłączonym zasilaniu. Jeśli nie to możesz uwalić płytę.

Sprawdź czy masz dobrze zamontowany radiator, bez niego komp nie będzie działał. Najlepiej wypnij grafikę i RAM, dmuchnij w sloty i powkładaj. Cuda się zdarzają wierz mi ;)

Jak się komp uruchamia to słyszysz jakieś piknięcia z głośniczka ?

Wszystko bylo robione przy wylaczonym zasilaniu, chyba zadnego pikniecia nie ma ale nie jestem pewien. Radiator zamontowany w porzadku tak jak przed wymiana procka, wszystko wtedy dzialalo. Dzisiaj jeszcze cos poszperam.

a moglbys podac model plyty glownej i model tego c2d ?

To juz dzisiaj jakos po 12-13 podam.

Podłączyłeś zasilanie dla procka ( wejście 4 pin lub 8 pin na mobo ) Płyta obsługuje core 2 duo ? Jakim sposobem resetowałeś bios ? Skąd masz ten procesor ?

Włóż stary procek i zresetuj bios. Komp powinien wstać

Sprawdź czy masz dobrze zamontowany radiator, bez niego komp nie będzie działał.

Błąd. Bez radiatora normalnie komputer wstanie, tylko nie będzie miał chłodzenia. W biose można spokojnie pogrzebać bez radiatora na procku.

Do uruchomienia kompa potrzebny jest: sam procesor ( bez radiatora ), kość ramu i jeżeli płyta główna nie posiada zintegrowanej grafy potrzebna będzie karta graficzna, no i ofc zasilacz i monitor

Błąd. Bez radiatora normalnie komputer wstanie

Mój stary komp nie wstawał bez radiatora. Płyta MSI kt4av. Nagrałbym nawet filmik, żeby udowodnić, ale leży zakopany w piwnicy i nie chce mi się go wyciągać i podpinać. Może kiedyś ;)

Sprawdź czy na mobo wszystkie kondensatory są w dobrym stanie (nie "wystrzelone"). Jeżeli któryś z nich jest "wystrzelony" polecam wymianę mobo.

Sprawdź jeszcze raz czy masz wszystkie 2 kabelki podłączone do płyty głownej.

Dajesz pastę na procesor?

Mam taki problem.Wcześniej miałem procka Intel Pentium 4 3.06Ghz i wymieniłem go na Intel Core 2 duo 2.7 Ghz. Po wymianie procesora nie było obrazu, wentylatory normalnie chodziły ale na ekranie nic się nie wyświetlało. Zresetowałem bios i nic. Włożyłem stary procesor ale problem nadal został. Wie ktoś może co się stało? Płyta główna padła? Czy mogłem coś przeoczyć?

A powiedz mi rzecz podstawową? Czy przy montażu procesora "dotykałeś" go za nóżki czy przy całym procesie montażu i zakładania w gniazdo trzymałeś za boczną obudowe procesora ? . Bo jeżeli przy montażu popełniłeś ten błąd mogło nastąpić wyładowanie elektrostatyczne i twój procesor ma wypaloną ścieżke.

Mój stary komp nie wstawał bez radiatora. Płyta MSI kt4av. Nagrałbym nawet filmik, żeby udowodnić, ale leży zakopany w piwnicy i nie chce mi się go wyciągać i podpinać. Może kiedyś

Jednorazowy przypadek :D Mój stary, awaryjny komp ( c2d e 6300, 2gb ram DDR1, mobo Gigabyte GA-8I865GME-775-RH rev 3.9 ) nie wstanie dopóki nie podłączysz dowolnego urządzenia pod wejście SATA. Dlaczego tak się dzieje ? Tego nie wie nikt :)

Ale ogólnie Pc można normalnie postawić bez radiatora. Też mogę nagrać filmik żeby udowodnić

Nie trzymałem procka za nóżki. Procek używany od kumpla odkupiłem, śmigał normalnie. Płyta główna to jakiś stary asus z socketem lga 775. Po założeniu procka nałożyłem pastę. Spisuję tutaj to co jest napisane na procku: Intel E6750 Intel Core 2 Duo 2.66Ghz/4m/1333/0. Z tego co sprawdzałem w internetach, procek jest pod socket plga775 a z tego co wiem to od lga775 się niczym nie różni, więc wszystko powinno śmigać.

Bios resetowałem wyjmując baterię na kilka minut. Podczas zmieniania procka i resetowania biosu komp nie miał dostępu do prądu.

#Komputer nie wydaje żadnych dźwięków. Włączam go, wiatraczki startują i tyle. Nadal brak obrazu. Zaraz na spokojnie odkręce radiator, wyjmę RAM kartę graficzną, zresetuję jeszcze raz bios i spróbuję podpiąć zasilanie 8 pinowe.

#P5VD2-MX model plyty glownej. Wlasnie rozebralem kompa, wyjalem ram, radiator, wentylatory, karte graficzna, przedmuchalem wszystko i gdzie jest to zlacze 8 pinowe i 4 pinowe dla procka?

Bez 8 pinów komp nie wstanie.

Podaj nazwę płyty głównej.

Co jeśli twoja płyta nie była kompatybilna z procesorem?

Bez 8 pinów komp nie wstanie.Podaj nazwę płyty głównej.Co jeśli twoja płyta nie była kompatybilna z procesorem?

http://www.asus.com/Motherboards/P5VD2MX/ Płyta na stronce producenta. Napisanie jest że obsługuje Core 2 duo.

http://www.asus.com/Motherboards/P5VD2MX/HelpDesk_CPU/

Nie obsługuje tego nowego procesora.

Maksymalnie wejdzie E6700, a ty masz E6750.

Pytanie też jaką miałeś wersję biosu?

http://www.asus.com/Motherboards/P5VD2MX/HelpDesk_CPU/Nie obsługuje tego nowego procesora.Maksymalnie wejdzie E6700, a ty masz E6750.Pytanie też jaką miałeś wersję biosu?

Aha czyli już nie mam co próbować z tym procesorem tak? A z biosem to nie mam pojęcia jaką miałem wersję.

No niestety. Takie sprawy sprawdza się przed zmianą procesora.

Dzięki za pomoc.

#Po rozkręceniu kompa wszystko wyczyściłem delikatnie z kurzu posprawdzałem wejścia karty graf ramu itp i po złożeniu kompa i włożeniu starego procesora komputer i tak nie rusza. Co się dzieje?

Jak bym był informatykiem to bym wiedział. A że nie jestem, to nie wiem.

Zły bios, zły procesor, według mnie się płyta uszkodziła.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby zaniesienie sprzętu do kumpla, który się na tym zna.

przedmuchalem wszystko i gdzie jest to zlacze 8 pinowe i 4 pinowe dla procka?

http://zapodaj.net/a5c2ef38fb4c8.jpg.html

Masz zaznaczone zasilanie dla procka. Z resztą czytanie instrukcji nie boli :)