Witajcie drodzy użytkownicy!
Na wstępie chciałbym przeprosić, że dopiero teraz zabieram głos w sprawie naszego forum. Jako właściciel portalu i główny admin powinienem to zrobić już znacznie wcześniej. Bez Was forum i portal nie ma sensu istnieć więc należy się Wam wytłumaczenie. Postaram się więc odpowiedzieć na większość pytań, które zostały zadane lub poruszone w wielu postach. Może być nieco długo, ale niestety w paru żołnierskich słowach się nie da wszystkiego ująć.
Dlaczego zmieniliśmy stary silnik forum, który był przez wszystkich tak bardzo lubiany?
Stary silnik korzystał ze skryptu IPB4, który w ostatnim czasie znacząco zwiększył opłaty za licencje. Dodatkowo na większość skórek i pluginów został wprowadzony model płatności abonamentowy. W skrócie oznaczało to, że co każde 6 msc musieliśmy płacić sporo kasy. Dodatkowy problem z IPB4 to wielka zasobożerność serwera, która także dla nas generowała jeszcze większe koszty. Bez wchodzenia w szczegóły od dłuższego czasu forum generowało dla mnie wyłącznie straty. Wpływy z reklam na forum nie bilansowały się z kosztami. Wiem, że wiele osób zaraz powie coś w stylu “mogłeś powiedzieć i zorganizować zbiórkę na utrzymanie forum”. Śpieszę więc z odpowiedzią: Po pierwsze nie uważam takich zbiórek za stosownych a po drugie mam dużą wątpliwość co do ilości wpłat, która faktycznie by się pojawiła po wprowadzeniu takiej możliwości
Kwestie finansowe to jednak nie wszystko… Możecie się ze mną zgodzić lub nie, ale internet już nie wygląda tak jak wyglądał w 2006 roku. W “tamtych czasach” nasze forum prężnie działało i miało kupę aktywnych ludzi. Z czasem jednak się to zmieniło. Oczywiście wielu z Was może twierdzić, że forum przestało żyć ponieważ przyczyniła się do tego jego społeczność lub administracja. Macie prawo tak twierdzić, lecz ja mam natomiast prawo do własnego zdania w tej kwestii i uważam, że nie jest to w pełni prawda. W obecnych czasach młodzi ludzie nie korzystają z forów dyskusyjnych w taki sposób jak to było kiedyś. Teraz udzielają się na reddicie, twitterze, grupach facebookowych czy innych Discordach. Wprowadzenie tego skryptu do niejako przejście do nieco innej ery prowadzenia forum ( bardziej w stylu redditowym). Czy to dobra decyzja? Czas pokaże…
Ostatnim i najważniejszym powodem jest możliwość łatwej integracji z portalem co w najbliższych tygodniach będzie czynione. Zaczęliśmy od prostego łączenia kont / logowania, a skończymy na nieco bardziej wyrafinowanych rzeczach
Dlaczego opublikowaliście forum w niekompletnej / niedopracowanej formie?
Nie mamy zespołu developerów, którzy pracują nad tym portalem i forum full time. Zajmujemy się tym wszystkim nie jako po godzinach. Oczywiście pełna zgoda, że mogliśmy migracje forum zrobić nieco bardziej profesjonalnie, ale czas nas gonił z opłatami za kolejne poł roku używania IPB4 i postanowiliśmy się przenieść natychmiast. Wiele problemów i usprawnień da się wyłapać dopiero gdy z forum faktycznie ktoś korzysta. Z tego miejsca przepraszam Was za to podejście.
Dlaczego forum ostatnio nie działało przez parę dni i cofnęło się o parę dni w bazie?
To akurat moja wina. Na naszym serwerze VPS parę dni temu w nocy padł filesystem. Przyczyną najprawdopodobniej było błędne wykonanie resize’a partycji. W skrócie mówiąc na początku wszystko było ok, ale po paru dniach system zaczął zapisywać pliki poza obszarem swojej faktycznie fizycznej objętości. To spowodowało liczne błędy. Próbowaliśmy naprawić ten dysk, ale niestety nie udało się. Backup był wykonany w zły sposób i nie udało się go odzyskać. Mea culpa, człowiek uczy się całe życie mam nadzieje, że mi wybaczycie.
Czy to forum będzie wyglądało tak jak stare forum?
Nie będzie, ponieważ trzeba iść z duchem czasu. Kto stoi w miejscu ten się cofa.
Kiedy będzie lepiej? Mam problem z xyz…
Prosimy o zgłaszanie wszelkich błędów i propozycji. Będziemy pracować w najbliższych dniach nad forum by wszystko ładnie działało i nikt nie miał problemów z działaniem forum.
Jak ktoś ma jeszcze jakieś inne pytanie to proszę walić śmiało tutaj.