Specjalisci widze sprawdzili czemu mu wyskakuje ten BSOD i sie wypowiadają. Jak można sprawdzić blad to:
KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED oraz KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED_M - W trybie jądra wygenerowano wyjątek, którego nie przechwycono. Najczęściej jest wynikiem braku zgodności sprzętowej (problem ze sterownikiem lub Biosem).
Rozwiązanie:
-Uaktualnij sterownik, który spowodował błąd.
-Uaktualnij Bios.
Ja proponuje:
1.usunąć everesta bo z tego co wyczytałem na necie plik kerneld.wnt jest jego składnikiem. I sprawdzić czy nadal wyskakuje blue screen.
jeśli wciąż są bsod to:
2. zresetować bios do podstawowych ustawień(jesli możesz wejść do biosu to opcją z biosu, a jesli nie to zworka a nie bateria). Jeśli coś tam masz ustawione typu bootowanie czy wł/wył zintegrowane elementy płyty głównej to to sobie możesz ustawić(żeby czasami ci nie szukało sterów czegoś czego nie używasz po włączeniu windowsa). Pozatym wyciągnąć kość pamięci. dmuchnąć w slot i włożyć pamięć odpowiednio dociskając aby dobrze siedziała(najczesciej bsod to wina pamięci).
Nastepnie ściągnąć programik: linX. obciąża on pamięć i procesor z poziomu windowsa więc jeśli podczas testu tym programem ci wywali BSOD to oznacza, że coś z pamięciami. Wtedy sproboj je przełożyć do innego slotu. i znowu test.
I jak chcesz podkrecać procesor to najpierw poczytaj sporo o tym. To nie takie proste, że sobie podkrecisz bclk i będzie super ekstra. Są napięcia, są timingi pamieci, jest napiecie QPI. Po każdym podkreceniu trzeba robic kilkugodzinne testy programami obciazajacymi kompa. Poczytaj lepiej, bo możesz podkrecic sobie kompa do 4 GHz a potem bać dupe, żeby czasami coś się nie spaliło. Ja mojego i7 960 którego chłodzę noctua dh 14(mega dobre chłodzenie za 300 zł, a ty nie napisałeś jakie masz chłodzenie) podkreciłem z 3.2 do 3.8 i już z 28 stopni w idle procesora zrobiło sie 33. Niby niewiele ale jednak przy obciązeniu rdzenie maja po 80 stopni. A jak widzisz mamy lato, temp wysokie a komp ma działać stabilnie.
Nie słuchaj:
- kogoś kto ci mówi: zwieksz bclk i napięcie i będzie gicior. To nie jego komp więc sobie tak gada. Jakby to był jego komp to pewnie by najpierw poczytał o tym
- kogos kto ci mówi: kup zasilacz 750 W. tacy ludzie nie wiedzą co mówią. taki zasilacz to ludzie kupują jak chcą mieć 2 karty graficzne a nie.
- kogoś kto ci mówi: wyciąg baterie na 10 minut. Na 10 minut to on sobie może mózg wyłączyć. Do czyszczenia ustawien sprzetowych masz zworke niebieską pod chipsetem w prawym dolnym rogu płyty(zobacz w instrukcje clear cmos jumper). Wyłączasz zasilacz w kompie i kompa od prądu. masz zworke ktora jest wsadzona tak że jak masz 3 piny: 123 to ona jest na pierwszym i drugim, przekladasz ją na 2 i 3, czekasz chwilke(wg instrukcji 15 sekund), wkladasz zworke na 1 i 2 pin. właczasz zasilacz i masz wyczyszczony cmos(wsztstko to masz opisane na 20 stronie instrukcji do płyty głownej). Nie musisz wyciągać baterii.