Procesor i3 550 i blue Screen

Witam, Mam zamiar podkręcić sobie mój procesor z 3,2 Ghz do 4,2 Ghz. Otóż jak to zrobić?

Specyfikacja kompa:

-Procesor Intel i3 550 BOX 2x 3,2 Ghz (2 rdzenie fizyczne i dwa wirtualne)

-Karta graficzna ATI Radeon 4650HD series 256bit

-Płyta główna ASRock H55M-LE

-Zasilacz Tacens RADIX v-450

-Pamięć ram 4Gb 1600MHz DDR3 CL9 (w jednej kostce)

-System Win7 ultimate 32bit

Pisząc ten temat enty raz pojawił mi się blue screen. Gdy korzystam z komputera, to pojawia się dość rzadko, lecz gdy coś ściągam, i nic nie robię przy komputerze, to po ok. 2h nie ruszania kompa pojawia się tenże blue screen.

http://www.picshot.pl/public/view/full/170468

Jeśli potrzebna jest jakaś dodatkowa specyfikacja, to piszcie.

Z góry dziękuję :)

Wydaje mi się że to wina ramu spróbuj go delikatnie dovlotować a skoro mowa o ramie jakim cudem używasz 4gb na systemie 32 bity??

@UP Ja także mam 4 Gb ramu na 32 Bit :)

@TOPIC A co do tematu to napisz od kogo masz internet ? I od jakiego czasu masz tego Blue Screena ? Być może coś ostatnio instalowałeś ?

Poszukaj kody błędu STOP 0000008E w internecie, prawdopodobnie bład hardwarowy albo coś za mocno podkręciłeś.

Właśnie NIC narazie nie podkręcałem...Dovoltować??? Docisnąłem go odrobinkę, ale nie wiem czy o to ci chodzi..

Napięcie V-core ustawiasz o jedno oczko więcej. Ustawia się ono w Biosie tam gdzie podkręcałeś procesor.

No dobra. Zacznę od tego, że mam Neo 2Mb/s. Teraz dopiero ustawiłem to napięcie dla ramu, ale nic to nie dało. Dalej blue screen się pojawia. W procku NIC A NIC nie podkręcałem narazie, gdyż nie wiem jak to zrobić...Widziałem w BIOSie, że można ustawić taktowanie procesora, ale zapewne należy dodać więcej napięcia...

Jeśli nic nie podkręcałeś jeszcze, to zresetuj BIOS i jeśli BSOD dalej wyskakuje, to przed podkręcaniem się zajmij najpierw wyeliminowaniem go. Po prostu wklep kod błędu do google i szukaj przyczyn.

Co do podkręcania - FSB w górę aż komputer odmówi współpracy, wtedy timingi i częstotliwość na RAMach w dół. Jeśli dalej będą problemy to lekko napięcie na procku w górę. Jeśli nadal to lekko napięcie na pamięciach w górę.

Powtarzać do zamierzonego skutku, tj. co najmniej godzinnej stabilnej pracy w Prime95 bez zbytniego przegrzewania się.

Pamiętaj, żeby przed rozpoczęciem podkręcania ustawić PCI-E Frequency na sztywne 100 i wyłączyć Spread Spectrum.

Zresetuj baterie biosu. Wyjmij ja na okolo 10 minut

Zresetuj baterie biosu. Wyjmij ja na okolo 10 minut

A jak tego dokonać? Jak zresetować BIOSa?

Na płycie głównej przeważnie na dole masz taką małą baterię podobno do tych z zegarków. Wyjmujesz ją i na 10 minut zostawiasz.

http://imageshack.us/photo/my-images/249/gigabytegap31ds3lfull.jpg/

Masz pamięci ram z radiatorami ?, jeśli nie to kup pamięci z radiatorami.

Jak masz z radiatorami to load bios default.

Jak to niepomoże to zmniejsz w biosie częstotliwość taktowania pamięci na np. 1333 MHz.

A zasilacz jaki masz w komputerze jest zdecydowanie za słaby kup taki co ma 750 watt.

Jak chcesz podkręcać komputer to bez chłodzenia cieczą się nieobejdzie.

Zastosowałem się do tego co napisaliście, ale problem występuje nadal :(. Nie mam pamięci ram z radiatorami...

Czasem nie braknie Ci miejsca na dysku po czasie? Monitoruj, bo zdarza się że nieużywany komputer generuje temp, który po wyłączeniu komputera się usuwa. Jeżeli to nie da skutku to zaktualizuj bios.

Masz pamięci ram z radiatorami ?, jeśli nie to kup pamięci z radiatorami.Jak masz z radiatorami to load bios default.Jak to niepomoże to zmniejsz w biosie częstotliwość taktowania pamięci na np. 1333 MHz.A zasilacz jaki masz w komputerze jest zdecydowanie za słaby kup taki co ma 750 watt.Jak chcesz podkręcać komputer to bez chłodzenia cieczą się nieobejdzie.

Niech od razu kupi 1000W zasilacz i chłodzenie ciekłym azotem. A co!

Zasilacz jest ważny podczas podkręcania, ale wystarczy stabilny markowy, w jego przypadku 450W z wydajnościa 80+ to aż nadto. Przy okazji - być może zechcesz wymienić również kartę graficzną, HD4650 nie jest demonem prędkości i w grach to ta karta graficzna jest czynnikiem hamującym, a nie procesor.

Co do radiatorów na pamięciach - bullshit. Dopóki nie chcesz szaleć z napięciami na RAM'ach (a nie chcesz, bo podkręcanie pamięci daje bardzo niewielki wzrost wydajności, widoczny praktycznie tylko w benchmarkach) to zwykłe GoodRamy czy inne standardy wystarczą.

A chłodzenie wodą ma dopiero sens gdy chcemy używać kilku gamingowych kart graficznych w SLI, bo te w wyższych slotach mają marny przepływ powietrza, przez co niepotrzebnie grzejąc cały zestaw. Do podkręcania procka wystarcza dobra pasta, ewentualnie jakieś customowe chłodzenie za 50-150zł. A i nawet to do zwykłego podkręcania o 25 - 50% może być overkillem.

Specjalisci widze sprawdzili czemu mu wyskakuje ten BSOD i sie wypowiadają. Jak można sprawdzić blad to:

KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED oraz KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED_M - W trybie jądra wygenerowano wyjątek, którego nie przechwycono. Najczęściej jest wynikiem braku zgodności sprzętowej (problem ze sterownikiem lub Biosem).

Rozwiązanie:

-Uaktualnij sterownik, który spowodował błąd.

-Uaktualnij Bios.

Ja proponuje:

1.usunąć everesta bo z tego co wyczytałem na necie plik kerneld.wnt jest jego składnikiem. I sprawdzić czy nadal wyskakuje blue screen.

jeśli wciąż są bsod to:

2. zresetować bios do podstawowych ustawień(jesli możesz wejść do biosu to opcją z biosu, a jesli nie to zworka a nie bateria). Jeśli coś tam masz ustawione typu bootowanie czy wł/wył zintegrowane elementy płyty głównej to to sobie możesz ustawić(żeby czasami ci nie szukało sterów czegoś czego nie używasz po włączeniu windowsa). Pozatym wyciągnąć kość pamięci. dmuchnąć w slot i włożyć pamięć odpowiednio dociskając aby dobrze siedziała(najczesciej bsod to wina pamięci).

Nastepnie ściągnąć programik: linX. obciąża on pamięć i procesor z poziomu windowsa więc jeśli podczas testu tym programem ci wywali BSOD to oznacza, że coś z pamięciami. Wtedy sproboj je przełożyć do innego slotu. i znowu test.

I jak chcesz podkrecać procesor to najpierw poczytaj sporo o tym. To nie takie proste, że sobie podkrecisz bclk i będzie super ekstra. Są napięcia, są timingi pamieci, jest napiecie QPI. Po każdym podkreceniu trzeba robic kilkugodzinne testy programami obciazajacymi kompa. Poczytaj lepiej, bo możesz podkrecic sobie kompa do 4 GHz a potem bać dupe, żeby czasami coś się nie spaliło. Ja mojego i7 960 którego chłodzę noctua dh 14(mega dobre chłodzenie za 300 zł, a ty nie napisałeś jakie masz chłodzenie) podkreciłem z 3.2 do 3.8 i już z 28 stopni w idle procesora zrobiło sie 33. Niby niewiele ale jednak przy obciązeniu rdzenie maja po 80 stopni. A jak widzisz mamy lato, temp wysokie a komp ma działać stabilnie.

Nie słuchaj:

- kogoś kto ci mówi: zwieksz bclk i napięcie i będzie gicior. To nie jego komp więc sobie tak gada. Jakby to był jego komp to pewnie by najpierw poczytał o tym

- kogos kto ci mówi: kup zasilacz 750 W. tacy ludzie nie wiedzą co mówią. taki zasilacz to ludzie kupują jak chcą mieć 2 karty graficzne a nie.

- kogoś kto ci mówi: wyciąg baterie na 10 minut. Na 10 minut to on sobie może mózg wyłączyć. Do czyszczenia ustawien sprzetowych masz zworke niebieską pod chipsetem w prawym dolnym rogu płyty(zobacz w instrukcje clear cmos jumper). Wyłączasz zasilacz w kompie i kompa od prądu. masz zworke ktora jest wsadzona tak że jak masz 3 piny: 123 to ona jest na pierwszym i drugim, przekladasz ją na 2 i 3, czekasz chwilke(wg instrukcji 15 sekund), wkladasz zworke na 1 i 2 pin. właczasz zasilacz i masz wyczyszczony cmos(wsztstko to masz opisane na 20 stronie instrukcji do płyty głownej). Nie musisz wyciągać baterii.

Nie musi wyciągać baterii, ale jeżeli ktoś nie ma zworki?

Więc uruchomiłem tego linX i ustawiłem na 20 min. Ustawiłem na max, i było 1846Mib i system problem 15500. Po ok 30min próbowałem wyłączyć ten program, ale nie dało się brak odpowiedzi dokumentne. Blue screen się nie pojawiał. Zresetowałem dziada. Zapisałem taki komunikat, który pokazał mi się po screenie (od razu jak wlazłem na pulpit).

Pliki pomagające opisać problem:

C:WindowsMinidump072812-24866-01.dmp

C:UsersPatekAppDataLocalTempWER-65738-0.sysdata.xml

na 100% jest to wina płyty głównej mój brat w asus 51kj coś tam coś tam miał taki sam problem i była to wina właśnie tego.

Zaktualizowałes bios?