Witam. Jak w temacie szukam programu lub innego 'ustrojstwa' które by ograniczało przepustowość bądź całkowicie odłączało internet na laptopie/PC'cie. Chodzi mi o taki który by go np odłączał w danych godzinach np. 23-5 14-20 itd. Czy jest coś takiego? Wiem, że kiedyś używałem Benjamina czy jakoś tak, ale szukam może czegoś lepszego, a może czegoś podobnego.
Pozdrawiam
Program do ograniczenia Internetu w danych godzinach
Może netcut.
A oprócz tego?
hmmm... Możesz to zrobić na routerze.
A może najprościej wyłączyć internet? Chyba specjalnej instrukcji nie trzeba .
Lub wyłączenie routera.
Tutaj chodzi o moją dziewczynę i jej brata który siedzi po nocach i drze mordę do monitora (jest niedojebany). I chodzi mi tutaj o program, a nie żeby odłączyć router bo mimo iż jest niedojebany (brat) to podłączyć do prądu jeszcze coś potrafi a router to pewnie w szczególności.
mieszkasz z bratem swojej dziewczyny? i czemu twierdzisz ze jest "niedojebany"? nie lepiej po prostu założyć hasło na kompa? jak się będzie wydzierał to wyłączyć prąd i po problemie..
chyba w ruterze można coś takiego ustawić
Routery z softem TOMATO posiadają możliwość zmniejszenia transferu in/out. Ustawiasz nowe hasło na routerek i braciszek nie zmieni sobie tego . No chyba, że ogarnie i ominie połączenie modem-router-pc na modem-pc.
akurat hasło do routera mozna zdobyc dzieki nalepce na tym routerze, wiec to nie zadziala. Nie lepiej hasło na kompa? Albo przywiaz go do kaloryfera
@ProGmr
Chyba wszystkie nowe routery mają możliwość zmiany hasła. Co prawda zawsze można go zresetować, ale jeśli to potrafi to podejrzewam że wyłączyć program ograniczający internet też będzie potrafił.
Ja polecam pogadać z tym bratem, albo zarządzić jakieś godziny w których korzysta on a w których Ty. Tak wgl w jakim on jest wieku?
Spisać adres MAC pceta/laptopa, wpisać go w usłudze brandwith, która jest w każdym routerze lub modemie w cenie ok. 100 zł, jak poniżej tego progu cenowego to nie wiem. Następnie ustawić zasady "działania" internetu, powyłączać na zadzie proxy lub nazwy domeny, albo po prostu wstrzymać cały ruch dla danego stanowiska w określonych godzinach i po problemie.
Robiłem to przez 4 lata w szkole i nie polecam. Znienawidzony informatyk na zawsze ^^
Da się ograniczać dostęp do internetu z innego komputera. Nazywa się to DoS attack i jest do tego potrzebny prosty program. Nie zamieszcze tu takiego z oczywistych względów.
Da się ograniczać dostęp do internetu z innego komputera. Nazywa się to DoS attack i jest do tego potrzebny prosty program. Nie zamieszcze tu takiego z oczywistych względów.
Pewnie emacsem przez sendmail, co? Skończ snuć te swoje superhakerskie mokre sny bo brzmisz żenująco.
Do OPa - zorientuj się co to za router, konkretny model też jest w miarę ważny, wtedy będziemy kombinować z QoS ewentualnie jakimś harmonogramem blackoutu.
Ok. Jak dziewczyna wróci ze szkoły to ją poproszę o dokładny model routera
Znawcy Internetu, na ruterze możesz to bez problemu ustawić. W których godzinach net ma chodzić, a kiedy ma być wyłączony. Prościej nie można, jedynie jak masz modem to co innego, sposób ten nie działa.
Po co ustawiać coś w ruterze, jak wystarczy prosty reset i wszystko wraca do normy? To się mija z celem. Żeby mieć pewność najlepiej zostawić program działający w tle na kompie, ale to też się da obejść.
Tutaj może pomóc tylko jedna prosta rzecz, rozmowa - chociaż wiem, że to trudne i ciężko zebrać siły do takiego czegoś, to jednak wytłumaczyć jest najprościej, bo spowalniając działanie internetu możesz tylko zniszczyć relacje i zwiększyć fale krzyków.
Po co ustawiać coś w ruterze, jak wystarczy prosty reset i wszystko wraca do normy? To się mija z celem. Żeby mieć pewność najlepiej zostawić program działający w tle na kompie, ale to też się da obejść.Tutaj może pomóc tylko jedna prosta rzecz, rozmowa - chociaż wiem, że to trudne i ciężko zebrać siły do takiego czegoś, to jednak wytłumaczyć jest najprościej, bo spowalniając działanie internetu możesz tylko zniszczyć relacje i zwiększyć fale krzyków.
No reset i wszystko od nowa musisz ustawiać...
Ja mam wgrany soft gargoyle - bierzesz adres MAC i przypisujesz do niego adres IP np. 192.168.1.10. Później w QoS wpisujesz jego adres IP i ustawiasz limity, albo np. że dla tego adresu IP Internet będzie niedostępny od 23 do 7 rano.
Ogólnie polecam wgrać jakiś zewnętrzny soft czyli gargoyle, DD-WRT. Praktycznie na routerze za 20 zł z takim softem możesz zrobić wszystko.
Ohoho, tyle ustawiania, żebyś się nie narobił. Prawda jest taka, że konfiguracja dla większości to zmiana nazwy i hasła, a reszta możliwości to czarna magia, o jakim więc ustawianiu od nowa mówimy