1) Powiem tak, warto.
Dlaczego?
Bo przez najbliższe lata praca dla programistów będzie i to coraz więcej. Teraz żyjemy w takich czasach, że to komputer zastępuje człowka w wielu zadań, a nie na odwrót i ktoś musi oprogramowanie "pisać".
2) Kolejna sprawa nie myl programisty z kimś kto skończył informatykę i miał na niej zajęcia z informatyki. Jeżeli chcesz później pracować jako programista, to tak powinieneś już teraz siedzieć na tym i się uczyć. W przypadku programowania najlepszą nauką jest praktyka.
I jeszcze jedna dobra rada ode mnie. Możesz zostać dobrym programista bez kończenia studiów, ba najwięksi guru (nie ten z portalu ) szli na studia, ale ich nie kończyli tylko zabierali się do roboty. Wszystko zależy od tego ile czasu poświęcisz na naukę im więcej tym lepsze będą twoje wyniki(kwalifikacje) i tym łatwiej będzie ci znaleźć dobrą pracę, a im wcześniej zaczniesz pisać proste i potem bardziej rozbudowane programy, tym lepsze portfolio będziesz potem mógł zaprezentować swoim przyszłym pracodawcą.
3) Programy? Masz na myśli języki? Bo pisać można nawet w Notatniku, a sam do jakiś małych pierdółek używam Notepad++ , a do bardziej rozbudowanych Eclipse.
Jeżeli języki, to już zależy w czym chcesz siedzieć, ale C++, C, Java (kolejność losowa) to teraz jedne z najpopularniejszych. Możesz przerobić podstawowe kursy ze wszystkich z nich, a potem wybrać, który ci najbardziej leży. Tutaj też jedna uwaga ode mnie. Jak już jeden ogarniesz bardzo dobrze, to i nauka kolejnego będzie dużo łatwiejsza.
4) Tyle tego w google, że szkoda wypisywać (wiem, podły jestem).
Ostatnia uwaga. Programowanie, to nie jest coś czego nauczysz się w dzień, tydzień, miesiąc. Jak chcesz być w tym dobrym musisz poświęcić naprawdę dużo czasu i nauka praktycznie nigdy się nie kończy.
Koniec.