To akurat bzdura. Bez kończenia studiów najłatwiej zostać klepaczem kodu bez perspektyw, na których to właśnie polują firmy werbujące studentów bez tytułów :). Nie wiem o jakich to guru mówisz, ale osobiście ciężko mi znaleźć takie osoby, które na prawdę wniosły coś istotnego, a nie miałyby przynajmniej jednego tytułu, a znam wielu, którzy mają więcej niż jeden. To oczywiste, że najłatwiej zdobyć doświadczenie pracując, ale jeżeli chcesz być na prawdę dobry, a programowanie to dla Ciebie nie tylko sposób na zarobek, ale też pasja, to studia Ci w tym pomogą (ale tylko pomogą, nakierują - reszta zależy od Ciebie). Oczywiście, możesz zostać wymiataczem bez studiów, ale będzie Ci nieporównywalnie trudniej bez kontaktu ze środowiskiem naukowym, na własną rękę. Nawet jeżeli stwierdzisz, że w sumie to wolisz pracować, a nie robić tytuły, to paradoksalnie i tak polecam Ci studia informatyczne, właśnie ze względu na tych headhunterów uczelnianych. Z własnego doświadczenia wiem, że teraz bez problemu można dostać ofertę pracy (albo krótkiego płatnego stażu z praktycznie zapewnionym późniejszym etatem) już na pierwszym roku, co więcej pracodawcy sami Cię znajdą, przedstawią Ci swoje firmy i ułatwią wybór.
Sorry, ale to co zapodają na uczelniach z realnym życiem i tym jak projekty są prowadzone w firmach ma to niewiele wspólnego. Jeżeli mam być szczery to milion razy więcej nauczyłem się sam i w mojej pierwszej pracy, niż na studiach. Takie są niestety realia, jeżeli mądre głowy na Polibudach i innych tego typu uczelniach nie zmodernizują programu, to czarno to widzę, ale to może tylko moja opinia. Uczelnia może Ci wyłożyć podstawy, ale te już powinieneś umieć idąc na studia. No sorry ale jak na pierwszym roku uczą programowania w pascalu czy inne gówno tego typu, to ja dziękuję. Jeżeli jakiś gość idzie na studia informatyczne, to powinien umieć podstawy programowania, algorytmiki, elektrotechniki, elektroniki itp, a nie od nowa się podstaw "uczyć". Ja mam wrażenie, że na studiach zapominają co to jest inżynieria oprogramowania. Wszystko jest robione po łebkach, nie ma w ogóle wprowadzenia do metod scrumowych, technik prowadzenia projektu, czy dokumentacji. Zero....totalne zero.
Z jednym się zgodzę, studia ułatwiają wejście na rynek, ale chyba nic poza tym...lecz być może to rzecz najważniejsza
Sam teraz widzę jak w pracy do mojego zespołu są wrzucani jacyś studenci z praktyki. Po prostu masakra, czasem trafi się jakiś pasjonat, który generalnie podziela moją opinię i całą swoją energię przeznacza na self-development. Niestety nawet i ten pasjonat nie ma zielnego pojęcia o inżynierii oprogramowania
A co do pytania kolegi, jeżeli chce się uczyć programowania w c++, to polecam zacząć od podstaw, ja polecam książkę Symfonia C++, która jest napisana bardzo przystępnym językiem i sporo się można nauczyć. Jednakże tak jak mnóstwo osób tu już mówiło praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka. Jak już nauczysz się podstaw, warto usiąść i analizować kod innych, np jakichś open source projektów, bardzo to pomaga, czasem można nauczyć się fajnych trików, czasem sam widzisz, że coś mogło by być zrobione lepiej itd. Ale do tego typu zabawy potrzebna jest już jakaś wiedza, więc najpierw podstawy, a potem coś grubszego. Warto też zapoznać się z dobrym IDE, jeżeli chcesz kodzić w c++, to polecam Microsoft Visual Studio, wersja community jest za free i nie jest mega okrojona w porównaniu do płatnych wersji.
Jeszcze jeżeli chodzi o studia, to kilka razy rozmawiałem z HR w firmie, której teraz pracuję i posiadanie papierka to nie jest czym się kierują przy wyszukiwaniu osób do zatrudnienia, także to nie jest warunek wymagany. Natomiast papier fajnie mieć, gdy chcesz robić w korporacji, tam na to patrzą i awans od tego zależy...niestety.
Warto uczyć się programowania z wielu powodów np z tego że bd mieć wpływ na aplikacje które są tworzone np na androida ja polecalbym ogarnac jave, to w javie są pisane aplikacje na androida co do książek ja polecalbym że swojej strony książkę java rusz głową albo porobic kursy np na eduweb.pl które pomogą ci zrozumieć podstawy języka obiektowego oraz poznać wszystkie konstrukcje w dosyć prosty sposób.
Niekoniecznie, bo istnieje coś takiego jak platforma Xamarin, która jest mega popularna i tam pisze się apki na androida, ios, i winde w C# :).