Propozycja zestawów komputerowych - marzec 2014

Złożenie w cenę zestawu się wlicza. Koszty extra idą jak ktoś chce wodotryski , bo wtedy trzeba mu organizować części specjalne i montaż. Np wodne chłodzenie itp.

Tak Btw Respekt bo ja w waszym wieku miałem nieporównywalnie mniej wiedzy ^^

Moge wywołać tym pewną burze (czego wolał bym uniknąć) ale jeśli składasz zestawy od pewnego czasu to pewnie masz dojścia do cen hurtowych i w takich wypadkach wybierasz te produkty (z wiadomych powodów).

Tak więc aby na pewno kierujesz się jakością?

Czy jednak tym drugim (kasą)?

Ja jako iż robie to z zamiłowania (a także darmowo) raczej nie kieruje się tym drugim aspektem.

A jedynie cena/jakość.

Również przyjmuje prywatne "zamówienia" (także darmowe) gdzie sprzęt jest dostosowany pod konkretną osobe.

Natomiast ograniczam się jedynie do pomocy w samym zamówieniu części z przyczyn fizycznych (ale to nie miejsce na więcej szczegółów).

P.S. Natomiast chętnie wysłucham (właściwie przeczytam) co byś zmienił (tu albo na pw).

Zestawy są świetnie zrobione i wydaje mi się że odzwierciedla to ilość osób którym się to podoba.

Oczywiście zawsze musi znaleźć się ktoś kto szuka dziury w całym.

Już napisałem że zasilaczom więcej watów. I wszystkie Energooszczędne dyski i Seagaty won. Problem z tymi wszystkimi tzw "greenami" to taki że głowice stopują by zaoszczędzić prąd i to skraca ich życie.

Co do reszty jak już wspominałem , wszystko zależy od upodobań.

Ja np nie jestem przekonany do AsRock , mimo że wiem iż to dobre płyty i tanie to jednak stare uprzedzenia biorą górę. (spaliłem z 5 płyt od tej firmy ) Na szczęście są osoby jak ty które tych czasów nie pamiętają i nie są uprzedzone.

Poza tym jeszcze nie nadają się one dla "w gorącej wodzie kąpanych" bo są delikatne (cienki laminat) np mój narwany sąsiad złamał taką płytę przy dokładaniu ramu xD no i do tego bios jest raczej dla zaawansowanych. Niema jak w asusie gotowej opcji (np silent mode ) tylko np przy 40 C kręć wiatrakami na 750 rpm . Dlatego moim zdaniem te płyty są dedykowane raczej bardziej zaawansowanym użytkownikom .

A gdzie ty tu masz dyski serii GREEN?

Poza tymi twoimi "testami" które podeslałeś...

Złamać płyte od wkładania ramu... dobre.

Chyba je młotkiem wbijał T.T

Co jak co ale idioci są byli i będą, zawsze się znajdzie taki co coś zepsuje, a teoretycznie jest to awykonalne.

Nie czytałem całego bo mi się nie chciało więc napisałem na wszelki wypadek. ^^

Do całej reszty hejterów którzy nie wnoszą nic do dyskusji. Zwróciłem uwagę koledze po popełnił błąd w robieniu zestawów. Pozwolę sobie Wyjaśnić wam łopatologicznie dlaczego.

Kolega Użył Zasilacza 500 wat dla zestawu z GTX 780 który według testów zjada 470 WAT.

http://www.morele.net/zasilacz-corsair-cx500-v2-atx-80-plus-cmpsu-500cxv2-404676/ (To chyba ten )

Wszystko się zgadza prawda ? Niestety jednak rzadko kiedy zasilacz ma tyle WAT ile na nim pisze producent. Ponadto jest coś takiego jak MAKSYMALNE obciążenie linii.

Dla tego zasilacza wynosi ona 408 WAT ( znając realia pewnie z 400) Dlatego też taki komputer w stresie Z D E C H N I E. Nie mówiąc już o OC.

Natężenie prądu

• -12V - 0.8A
  • -12V - 9.6W
  • +12V - 408W
  • +12V - 34A
  • +3.3V/+5V - 130W
  • +3.3V - 25A
  • +5Vsb - 3A
  • +5Vsb - 15W
  • +5V - 20A

Dlatego też producent karty zamieścił informację że sugerowany jest zasilacz o mocy co najmniej 600 wat.

Kapują ?

Tutaj Teścik Programikiem na obciążeniu 90%

System Type: 1 physical CPU

Motherboard: Regular - Desktop

CPU Socket: Socket LGA 1150

CPU: Intel Core i7-4770K 3500 MHz Haswell

CPU Utilization (TDP): 90% TDP

RAM: 2 Sticks DDR3 SDRAM

Video Card 1: NVIDIA GeForce GTX 780

Regular SATA: 1 HDD

DVD-RW/DVD+RW Drive: 1 Drive

USB: 4 Devices

Fans Regular: 2 Fans 120mm;

Keyboard and mouse: Yes

System Load: 90 %

Capacitor Aging (+ W %): 20 %

Minimum PSU Wattage: 457 Watts

Recommended Wattage: 507 Watts

Jak widać by komputer ruszył trzeba minimum 457 wat a rekomendowane jest 507 A Gdzie tam jeszcze OC ....

Te twoje "testy" są dość dziwne możesz napisać kto je wykonywał (mało rzetelne)?

Tak swoją drogą zapominasz o jednej istotnej rzeczy. A konkretnie tyle taki zestaw pobierze z gniastka więc trzeba liczyć jeszcze strate energi w postaci ciepła (kwestia jaki certyfikat posiada zasilacz) i ta moc dopiero trafia do podzespołów, taki "fachowiec" a tego nie wie?

Więc i ten Corsair dał by rade ale faktycznie na pograniczu przy maksymalnym obciążeniu.

Gdyby nie chora cena CM G550M on by tam siedział (jak w poprzednim miesiącu).

P.S. Wypadało by przeczytać coś w całości zanim skomentujesz.

Niekiedy przypadają dni że trzeba złożyć x zestawów. Niema czasu by wszystkie dokładnie mierzyć , dlatego posiadamy aplikacje w których symuluje się w przybliżeniu jaki trzeba wsadzić zasilacz.

(stąd wynik)

A Co mnie to obchodzi ile to z gniazdka zeżre. Pisze jak WÓŁ że max ile ten zasilacz może zapewnić dla linii 12 v ( karta grafiki , proc , płyta główna , HDD cd rom itp) jest to 408 wat .

reszta jest mało ważna bo np linia 3,3 zwykle idzie na ramy co jedzą z 5 wat .

do tego jeszcze zawsze się dolicza że po roku zasilacz może stracić do 20% sprawności. A taki 24/7 katowany nawet do 30% , dlatego też z tego 408W może się zrobić po roku 350W i co wtedy ?

P.S Wspominałeś o WD więc przezornie napisałem że greeny won bo to popularny podzespół.

Taa... obciążenie symulujesz a grasz w benchmarki?

widzę ze to nie ma sensu, a szkoda.

Piszesz o stracie sprawności a nie bierzesz sprawności wynikającej z certyfikatu, dobre T.TCo ciebie interesuje ile bierze z gniazdka? A to ze taki zasilacz potrafi wziąć 450W ale odda 400W (w przybliżeniu) rozumiesz?A te 408W to zasilacz jest w stanie oddać na linie +12V.Jeśli twoimi symulacjami to te ~500W (radze tobie to poprawić T.T) w praktyce zestaw bierze mniej bo są jeszcze straty w postaci ciepła. Wiec taki zasilacz nie potrzebuje 500W na lini +12V a mniej...

O tutaj nastąpiło nieporozumienie. Nie chodziło mi o sprawność energetyczną (mierzoną w certyfikatach ) Tylko o sprawność napięciową. Czyli ile zasilacz REALNIE dostarcza do podzespołów.

W omawianym przypadku jest to 408 WAT z których po roku zrobi się 350 WAT.

Świerzy przykład z zeszłego miesiąca . W moim drugim 4 letnim komputerze wymieniałem kartę graficzną.

Specyfikacja :

4 rdzenie i5 750 stock

4gb ddr 3

GTX 260(core216)

Asus p55

Samsung 500gb

Modecom Carbon 620 Wat (470 WAT +12V Line)

Zmieniłem kartę na GTX 480 i przy odpalaniu jakiejś lepszej gry nara - restart komputera.

Co się dziwisz jak to modecom T.T

A GTX 480 jest baaardzo prądozerna

Modecom Carbon to nie była znowu taka padaczka (w przeciwieństwie do feela)

Poza tym Corsair sam nie produkuje zasilaczy , tylko różne modele sprowadza od różnych firm. Seria CX to mistrzostwo świata nie jest.

Poza tym 780 jest bardziej prądożerna od 480.

A czy ja mówię że jest?

Tak swoją drogą to one mają 456W na linii +12V (klik), to co ty dałeś to inna rewizja...

Teraz pytanie czy to ty się pomyliłeś? Czy dałeś to specjalnie by wywołać dyskusje?

Wpisałem z pamięci , bo zmieniłeś na XFX i nie miałem linku :P

Tak czy siak postanowiłem wezwać wsparcie :

Bo zawsze 2 na jednego to banda łysego :D

Kulasypng_erpnqsh.png

(Mój Szef )

Ps Przepraszam że nazwałem cię tak ordynarnie (typ) ale to z podniecenia tematem ^^

Dla mnie temat zasilaczy można zamknąć. Ty masz swoje przekonania a Ja mam swoje.

Podawałeś 408W a 456 to też różnica :P

Niemniej jednak też uważam temat za zamknięty.

Natomiast gdyby pojawiła się neutralna osoba z wiedzą można by kontynuować.

P.S. Nie twierdze ze jestem nie omylny itd. bo nikt nie jest.

Ty również, wiec tak samo moge ja być w błędzie jak i ty.

@ DiviniumHerold

Brawo, masz stuprocentową rację.
Nie ma szansy, podkreślam, NIE MA SZANSY, na odpalenie czegokolwiek niż pulpitu w konfiguracji i7 4770k z 780tką.

Ze strony nVidia.com

http://www.nvidia.pl/object/geforce-gtx-780-pl.html#pdpContent=2

Sama nVidia poleca MINIMALNIE zasilacz 600w, a SZCZEGÓLNIE w kombinacji z i7 4770k który ma odblokowany mnożnik i jest do OC.

Pozdrawiam logicznie myślącego, a dla niewykwalifikowanej osoby która składała te zestawy, wstydź się i na początek "Get your facts straight".

Podawałeś 408W a 456 to też różnica Niemniej jednak też uważam temat za zamknięty.Natomiast gdyby pojawiła się neutralna osoba z wiedzą można by kontynuować.P.S. Nie twierdze ze jestem nie omylny itd. bo nikt nie jest.Ty również, wiec tak samo moge ja być w błędzie jak i ty.

Nikt nie jest nieomylny.

Po to są właśnie takie fora by kulturalnie dyskutować i zdobywać wiedzę.

Np zestawy za około 2k zeta masz lepsze od moich :rolleyes:

Teesy

Zapominasz że to co na stronie pisze u Nvidi uwzględnia dupne zasilacze które w nazwie mają i 700W ale zestawowi odda zdecydowanie mniej.

Ty masz jakąś wiedzę? Czy piszesz bo możesz (od tego inny temat - klik)?

Niemniej twierdze że Corsair dał by rade... co prawda przy maksymalnym obciążeniu było by tu już na jego granicy.

Dlatego też podmieniłem na XFX'a.

Kup -> Odpal -> Puść i nagraj Video telefonem czy działa.

Kocham video nagrywane telefonem :D

A najlepiej jak się obraz trzęsie jak porąbany.

Myślę że nie ma co kontynuować tego tematu, na przyszłość będę pamiętał by nie proponować na styk.