Dobra opcją w tańszych kompach może być Radeon HD 7850 tylko akurat na morele jest drogi.
Propozycja zestawów komputerowych - marzec 2014
Radeona 7850 również można szukać pod znaczkiem R7 265
Od zielonych natomiast GTX 660 lub 650 TI boost
Pytanie laika ktora karta graficzna lepsza ta w zestawie za 1800 czy ta w zestawie za 2000
Jeśli mowa o samej karcie to GTX 660.
To, że procek ma TDP 95W a karta 380 nie znaczy, że tyle prądu ciągnie. W drugim komputerze mam G550, który według intela ma 65W a cały zestaw bez grafiki bierze 50W pod obciążeniem.
To kolejne pytanie jesli w zestawie za 1800 wymienie procek na ten z zestawu za 2000 to jest to duza roznica za ktora warto doplacic ??
Zdecydowanie warto bo to jednak i5.
Ok dzięki za pomoc
To, że procek ma TDP 95W a karta 380 nie znaczy, że tyle prądu ciągnie. W drugim komputerze mam G550, który według intela ma 65W a cały zestaw bez grafiki bierze 50W pod obciążeniem.
Udaj się do sypialni . Wsadź do kontaktu lampkę nocną i zapal.
Powtórz eksperyment i wpakuj do tego pokoju , pralkę , czajnik i suszarkę i odpal wszytko na raz.. Na 99% wywali ci korki. Ale Jak to !? przecież na instalacji elektrycznej wyraźnie pisze że uciągnie .
Dobór zasilania do komputera to nie tylko waty i TDP .
Zestawy okej, jednak przyczepię się do sklepu.
Zakupiłem zestaw za 6,3k 3 tyg temu, a dalej korzystam z laptopa. Bujam się z reklamacjami w tym beznadziejnym sklepie. Najpierw przyszła płyta główna z urwanym slotem PCIE-2 x16 - do GTX 780 must have, bo inaczej tracę 10% wydajności. Odeslałem, wymiana na nową, przyszła z urwanym radiatorem chipsetu - znowu odesłałem, czekam na odpowiedź.
Przy obciążeniu cewki GTX 780 MSI skwierczały jak skwarki na patelni, masakra. Wymiana na nową, teraz nie mam jak sprawdzić, bo nie mam płyty głównej. Zapewne także piszczy, ale to okaże się jak dostanę płytę ze sklepu, a tego już nie będę mógł reklamować.
Odradzam wszystkim MORELE.NET, kupujcie w esc.pl czy komputroniku. Esc ma praktycznie te same ceny i te same promocje z dostawą i składaniem.
Chciałbym zapytać który lepszy dysk ten Seagate czy WD?
Chcę wiedzieć czy przesiadka z Samsung HD103SJ pomoże mi z wydajnością w grach bo na wykazie w menedżerze zadań mam 100% przy Archeage.
Z góry dzięki za odpowiedź
Zestawy okej, jednak przyczepię się do sklepu. Zakupiłem zestaw za 6,3k 3 tyg temu, a dalej korzystam z laptopa. Bujam się z reklamacjami w tym beznadziejnym sklepie. Najpierw przyszła płyta główna z urwanym slotem PCIE-2 x16 - do GTX 780 must have, bo inaczej tracę 10% wydajności. Odeslałem, wymiana na nową, przyszła z urwanym radiatorem chipsetu - znowu odesłałem, czekam na odpowiedź. Przy obciążeniu cewki GTX 780 MSI skwierczały jak skwarki na patelni, masakra. Wymiana na nową, teraz nie mam jak sprawdzić, bo nie mam płyty głównej. Zapewne także piszczy, ale to okaże się jak dostanę płytę ze sklepu, a tego już nie będę mógł reklamować. Odradzam wszystkim MORELE.NET, kupujcie w esc.pl czy komputroniku. Esc ma praktycznie te same ceny i te same promocje z dostawą i składaniem.
O Masakra , Budżetowa płyta główna czy jak ? Co do Komputronika spoko ale drogo
Chciałbym zapytać który lepszy dysk ten Seagate czy WD?Chcę wiedzieć czy przesiadka z Samsung HD103SJ pomoże mi z wydajnością w grach bo na wykazie w menedżerze zadań mam 100% przy Archeage.Z góry dzięki za odpowiedź
A na który wskaźnik spoglądałeś ? na dysk ? czy ten pierwszy od razu po CTRL + ALT + DEL ? Bo nie wiem czy ci katuje całego kompa czy sam dysk
Chciałbym jeszcze zapytać czy może być to wina wykorzystania ramu 70%?
Bo dysk 50% stałe ma teraz więc może po prostu go przeciążyłem przez moment.
AsRock z87 extreme4 - 480 zł
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Już napisałem że zasilaczom więcej watów. I wszystkie Energooszczędne dyski i Seagaty won. Problem z tymi wszystkimi tzw "greenami" to taki że głowice stopują by zaoszczędzić prąd i to skraca ich życie. Co do reszty jak już wspominałem , wszystko zależy od upodobań. Ja np nie jestem przekonany do AsRock , mimo że wiem iż to dobre płyty i tanie to jednak stare uprzedzenia biorą górę. (spaliłem z 5 płyt od tej firmy ) Na szczęście są osoby jak ty które tych czasów nie pamiętają i nie są uprzedzone. Poza tym jeszcze nie nadają się one dla "w gorącej wodzie kąpanych" bo są delikatne (cienki laminat) np mój narwany sąsiad złamał taką płytę przy dokładaniu ramu xD no i do tego bios jest raczej dla zaawansowanych. Niema jak w asusie gotowej opcji (np silent mode ) tylko np przy 40 C kręć wiatrakami na 750 rpm . Dlatego moim zdaniem te płyty są dedykowane raczej bardziej zaawansowanym użytkownikom .
AsRock z87 extreme4 - 480 zł
Jak widać jeszcze łatwiej ją uszkodzić niż przewidywałem.(jednak jestem Pr0) A nie piszczało czasem z Płyty Głównej a Nie karty ? MSI topowe karty ma zwykle dobre , te tańsze to padaczki .
Nie uszkodziłem jej ja, dostalem uszkodzone od producenta. Składam komputery od 2001 roku, więc raczej pamietam "te czasy" :-) Wszystko robie po swojemu, nie cierpię odwalania kaszany, dlatego bardzo dokładnie wszystko montuje. Jedyna płyta jaka uszkodziłem był Asus P5k Pro, ok 6 lat temu - ale pchnął mnie kumpel i śrubokręt upadł na płytę :-)
Będę się ubiegał o zwrot pieniędzy, jeżeli jeszcze raz wysla szajs.
Edit: ewidentnie piszczala karta, bo przełączałem na Integre i hałasu nie było. Niestety piszczące cewki w gtx 780 to dość powszechny problem.
Nie Nie nie Chodzi o drogę płyty do ciebie , od zapakowania poprzez magazynowanie i kuriera aż do dostarczenia, jak się traktuje towar jak WÓR ziemniorów i rzuca to słabsze konstrukcje się rozlatują .
Tu się z Tobą zgodzę. Na hubach przeładunkowych dzieją się cuda z paczkami. Jednak kiedy widać, iż towar był w sklepie sprawdzany, to nie mam wątpliwości by nie widzieli takich usterek.
Dodałem więcej zestawów
+ lekka modyfikacja tych które już były (z aktualizacją cen).
Najs , moim jednak zdaniem ciągle jednak trzeba budować zestawy indywidualnie pod każdego z osobna. ;P