Propozycje innowacji w MMO

Nie ma RPG z expieniem.

Ciekawe jak rozwijasz swoją postać na sesjach? Chyba że grywasz wyłącznie w stortellery

To jak ty byś chciał expić jeśli wybiłbyś grupe moobów a na kolejną byś nie poszedł bo ktoś ją wybił przed tobą?

Co ty na to aby moby pojawiały się tylko w instancjach bez respa, a na mapie świata było pusto?

Poza tym - można równie dobrze dawać expa za PK'owanie graczy i na zasadzie skilli ala mabinogi/tibia czyli wojownik mógłby tłuc cały dzień manekina itd.

A może: zero mobów, 100% PvP.

Mozna jeszcze zrobic cos takiego zeby klimat nie fantasy tylko cos jak Age of connan. Starozytnosc. I jeszcze zeby był motyw z cesarzami, gladiatorami, rzemieslnikami, Kupcami, złodziejami. Aby gra miała duuuuzo sciezek rozwoju jak ktos chce sie bic i na tym zarabiac toniech zosytanie jakims gladiatrem,wojownikiem czy cos w tym styly. A jezeli ktos chce si bogacic w inny sposob to moze zostac kowalem zielazem Lub tez złodziejem ;P.

Aha co do eq najlepiej by było zeby było widac na piostaci załozone eq. I zeby było go sporo zeby kazdy w jakis tam sposob sie wyrozniał i niewygladal tak samo.

Ciekawe jak rozwijasz swoją postać na sesjach? Chyba że grywasz wyłącznie w stortelleryCo ty na to aby moby pojawiały się tylko w instancjach bez respa, a na mapie świata było pusto?Poza tym - można równie dobrze dawać expa za PK'owanie graczy i na zasadzie skilli ala mabinogi/tibia czyli wojownik mógłby tłuc cały dzień manekina itd.

Hmm... To coś nowego. Czyli doświadczenie jak by się zdobywało. Z tych instancji?

Dokładnie, to nic nowego. Masz system losowych dungeonów w Mabinogi, czy Vindictusa albo Grand Chase - całość to instancje.

Co prawda można by było wprowadzić sezonowe, czyli takie, które znikają gdy przejdzie je X ludzi bądź minie X czasu.

A ja mam pomysł co do respienia się potworów. Weźmy przykład wilka. Jest samiec i samica. Po jakimś czasie mają potomstwo, załóżmy trzy szczenięta. I teraz przychodzi jakiś wojownik i zabija dwa stare wilki i jednego młodego, a po jakimś czasie z tej dwójki rodzeństwa rodzą się nowe wilki. Tylko jakby ktoś wybił wszystkie wilki to wiadomo- już by się nie rozmnażały. Albo ludzie hodowaliby wilki tylko na expa i oczywiście na skóry, mięso i może kości(można z tego craftować różne rzeczy).

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Zabieramy się do roboty! :)

Może to głupie ale chciałbym żeby było trochę mordobicia.To jak już jest klasa wojownika to niech niema na początku miecza tylko kastet bandaże lub gołe pięści.Takie coś w stylu pegazusowych: Wojowniczych Żółwi Ninja Street Fightera czy Kick Mastera (dla tych co nie czają załączam filmik:

).W wersji 3D też mile widziane :)
Może to głupie ale chciałbym żeby było trochę mordobicia.To jak już jest klasa wojownika to niech niema na początku miecza tylko kastet bandaże lub gołe pięści.Takie coś w stylu pegazusowych: Wojowniczych Żółwi Ninja Street Fightera czy Kick Mastera (dla tych co nie czają załączam filmik: ).W wersji 3D też mile widziane

Hmm. Gra jest 2d. Nie chcemy robić żadnej gry w stylu japońskich sztuk walki :)

Mam pytanie do ciebie HappyGuy a brzmi ono:

RPG Maker XP - MMO Script RSS? ;-)

Czy ja wiem czy aż tak się wykluczają?

Niby gra to nie życie, ale RPG powinno je najlepiej udawać. Zwykły żołnierz z armii królewskiej nie zdobywał doświadczenia zabijając króliczki czy ganiając za grzybkami. Trenował na kukłach, pojedynkował się z innymi (w ramach ćwiczeń). Później bitwy pokazywały kto jest lepiej wyszkolony. Czyli całkowita rezygnacja z poziomów na rzecz określania siły przez umiejętności. Na mapach zostawić tylko bossów, z których będą wypadać legendarne przedmioty, w zdobyciu których potrzeba będzie małej armii (złożonej z graczy, w których pewnie połowa zginie ;P)

Perm death - pewnie będzie to wkurzać gdy nasza super postać z wysokimi umiejętnościami zostanie zatłuczona przez 10 newbiech. Ale bądźmy szczerzy. Gdyby 10 zwykłych zbirów napadło na Pudziana pewnie udałoby im się (ze stratami) go załatwić.

Storytelling? Jeśli społeczność będzie mała (a taka będzie z początku) Role Play może stać na wysokim poziomie. Później być może możliwe będzie wycofywanie się z NPCów (statystów) na rzecz władców prowadzonych przez zasłużonych graczy = intrygi dworskie itd.

Mam pytanie do ciebie HappyGuy a brzmi ono:RPG Maker XP - MMO Script RSS? ;-)

Hah :) Coś ty. W Rpg makerze nie zrobić żadnego MMO :) Korzystamy z innego silnika.

A ja mam takie pytanie,które chyba jeszcze nikt tutaj nie zadał.Czy w tej grze będzie grafika taka jak np. w tibii czy taka jak w wonderkingu/maple story?

@DOWN

Ta serio nie powiedziałeś nic o grze :P

Nie będę nic mówił nic więcej o grze dopóki nie ukarze się grywalna wersja. Zapewniam jednak że grafika nie będzie jak w Tibii. :)

Hah Coś ty. W Rpg makerze nie zrobić żadnego MMO Korzystamy z innego silnika.

Da się, da się, powstało kilka i jeden skrypter (skrpyciarz? nie wiem jak się to odmienia) wypuścił część swojego RSS umożliwiającego robić proste mmo. Kiedyś próbowałem się przez to przebić, wyszło średnio.

Anyway, czekam wynik pracy.

Ja bym chcial takie mmo na zasadzie apokalipsy, widzisz z pierwszej lub trzeciej osoby, borykasz sie po swiecie po wojnie nuklearnej, zabijasz mutanty, expisz, dostajesz nowe bronie itp. Swiat jest open pvp, mozesz zabijac kogo chcesz, a mozesz nawiazac sojusz z kim chcesz, musza byc pojazdy (oczywiscie nie helikoptery ani samoloty) chodzi mi o np jakies stare auta lub motocykle. Rowniez musialby byc wprowadzony system domow, a to, ze kazdy moze sie wlamac do twojego domu i okrasc (tak samo jak ty ) :D budujesz lepsze zabezpieczenia, kupujesz nowe bronie, pojazdy idziesz na lepsze mutanty itd :P

Wiecie co. Patrzę i się śmieję. Wymagacie od chłopaków nie wiadomo czego. Kiedyś jak ludzie chcieli pograć w grę o której marzyli po prostu siadali i ją pisali. Szczerze MMORPG na silniku w stylu serii Eclipse i wgl - myślę, że nie wypali. Proponował bym aby znaleźć kilku programistów i postarać się o coś bardziej ambitnego. Silniki mają swoje ograniczenia. Dobrzy programiści ich nie znają. Taka jest moja propozycja. Powodzenia przy projekcie.

Wiecie co. Patrzę i się śmieję. Wymagacie od chłopaków nie wiadomo czego. Kiedyś jak ludzie chcieli pograć w grę o której marzyli po prostu siadali i ją pisali. Szczerze MMORPG na silniku w stylu serii Eclipse i wgl - myślę, że nie wypali. Proponował bym aby znaleźć kilku programistów i postarać się o coś bardziej ambitnego. Silniki mają swoje ograniczenia. Dobrzy programiści ich nie znają. Taka jest moja propozycja. Powodzenia przy projekcie.

Rozważamy możliwość napisania autorskiego silnika.

A ja mam takie pytanie,które chyba jeszcze nikt tutaj nie zadał.Czy w tej grze będzie grafika taka jak np. w tibii czy taka jak w wonderkingu/maple story?@DOWNTa serio nie powiedziałeś nic o grze

Kofi chciał wiedzieć (całkiem słusznie) czy to będzie rzut z góry pod kątem (jak w Tibii), izometryk, czy jak w platformówkach z prawa do lewego i z lewego do prawego. Każda z nich jest w jakiś sposób 2d, a dzięki temu będzie wiadomo mniej więcej w jakich klimatach pomysły mają być.

Oficjalnie zatwierdzono projekt autorskiego silnika pisanego od podstaw.

Obecnie jesteśmy na etapie planowania całokształtu i będziemy o wszystkim informować na bieżąco.

Ogłaszamy nabór na programistów.

Warunki:

-Znajomość C++ .

-Umiejętność pracy w zespole.

-Trochę wolnego czasu. ( Chociaż w weekendy )

-Dobre chęci.

Dziękuje.