Przedmioty, expienia i kilka innych pytań

Witam, mam pytanie odnośnie podnoszenia poziomu postaci oraz przedmioty. Dodam że gram Musa/Blader

1. Do kiedy opłaca się robić zadanie? Te od NPC jak i czarnego ducha? Jestem na bardzo początkowym etapie gry, ale nie wiem czy opłaca się robić te zadania, czy możne przerzucić się na sam grind.

2. Zastanawia mnie też gear, od kiedy zacząć się nim przejmować? Ulepszać itp. Może opłaca się zbierać pieniądze na jakieś poszczególne dobre części i dopiero te przedmiotu ulepszać? Czy może kupować jakiejś średniej klasy gear i go ulepszać, a dopiero później zamienić go na jakiś lepszy? Dla Musa, oczywiście.

3. Jak zarabiać w grze? Oraz co robić dodatkowo podczas lvlowania postaci? Jakieś trenowanie, zbieranie, łowienie itp.? Dość ciężka jest ta gra dla początkujących i ciężko się połapać w tym wszystkim

4. Czy mógł by ktoś podesłać jakiś build dla Musa?

1. Zadania od ducha rób wszystkie jak leci. A od NPC to już zależy od Ciebie :)

2. Jak uzbierasz troche kasy to inwestuj w sprzęt odrazu, Tak samo jak zdobędziesz black stony (kamienie do podbijania przedmiotu) odrazu docelowy gear podbijaj do +15. Pozwoli Ci to na swobodniejszą grę i szybsze bicie mobów. Tylko podbijaj przedmioty które docelowo będziesz używał -dobrze poczytać które są użyteczne dla Twojej klasy postaci.

3. zarabiać można różnie :

a ) poprzez grind i sprzedaż wydropionych przedmiotów

b ) crafting - tutaj dużo możliwości : gathering / ryby itd.

A tak dodając od Siebie to fakt - na początku gra jest bardzo nieintuicyjna i ciężka w ogarnięciu dlatego polecam Ci znalezienie gildi i tam pytaj pytaj pytaj pytaj i sprawdzaj w praktyce :) - najlepsza opcja do poznania gry :)

pozdrawiam!

1. Wiem że zależy ode mnie, ale nie mam pojęcia czy jest to w ogóle opłacalne.

2. Własnie tu z przedmiotami jestem strasznie zamieszany, w co mam inwestować? Odrazu jakieś najlepsze, czy są jakieś przejściowe, bo w sumie DP zwykłych zielonych itemów z marketplace wydaja się podobne, a ceny są różne, kompletnie tego nie kumam z itemami :P

1. Wiem że zależy ode mnie, ale nie mam pojęcia czy jest to w ogóle opłacalne.

2. Własnie tu z przedmiotami jestem strasznie zamieszany, w co mam inwestować? Odrazu jakieś najlepsze, czy są jakieś przejściowe, bo w sumie DP zwykłych zielonych itemów z marketplace wydaja się podobne, a ceny są różne, kompletnie tego nie kumam z itemami  

1) zależy bo questy w tej grze są pod skill exp / craft exp. itemki z questów w 90% to zawsze albo coś do zjedzenia albo crafterski itemek. 10% to albo inventory slot albo coś innego

2) Poczytaj na internecie które części od którego setu polecają na twoją postać. Następnie zbieraj kase i kup dokładnie te itemki. DP- to pancerz nie dla każdej klasy ma on znaczenie , tak naprawdę liczą się bonusy danego setu / danej części :)

Witam, mam pytanie odnośnie podnoszenia poziomu postaci oraz przedmioty. Dodam że gram Musa/Blader

1. Do kiedy opłaca się robić zadanie? Te od NPC jak i czarnego ducha? Jestem na bardzo początkowym etapie gry, ale nie wiem czy opłaca się robić te zadania, czy możne przerzucić się na sam grind.

2. Zastanawia mnie też gear, od kiedy zacząć się nim przejmować? Ulepszać itp. Może opłaca się zbierać pieniądze na jakieś poszczególne dobre części i dopiero te przedmiotu ulepszać? Czy może kupować jakiejś średniej klasy gear i go ulepszać, a dopiero później zamienić go na jakiś lepszy? Dla Musa, oczywiście.

3. Jak zarabiać w grze? Oraz co robić dodatkowo podczas lvlowania postaci? Jakieś trenowanie, zbieranie, łowienie itp.? Dość ciężka jest ta gra dla początkujących i ciężko się połapać w tym wszystkim

1. Rob q od ducha i te ze story line'u (tabliczka z wykrzyknikiem), potem na 50 daily od ducha i ew. z calpheonu lub/i mediah, inne q olej.

2. ulepsz yuria wep do 7 i set do 5(safe) i koksaj, staraj sie odkladac gotowke na kupno yuria weapon +15 (23-26kk) bo zrobienie wyniesie Ciebie min 40. Jak bedzie bron to Set, a po secie bizka

3. Grind/Fishing imho

4. Przejrzyj oficjalne forum i nie spodziewaj sie cudow bo dopiero u nas wyszedl, a Ci w wiekszosci co grali/maja dostep do korei i buildow sie raczej nie dziela.

Czyli na razie sie bawić broną yuria, a Livero czy jakoś tak na razie nie zawracać sobie głowy ;p? A opłaca się z czasem yuria weapon zmieniać kolor z zielonego na niebieski?

I jeszcze mam pytanie, co to jest to +1 Luck w Magic Crystal of Perfection?

I jeszcze mam pytanie, co to jest to +1 Luck w  Magic Crystal of Perfection?

LUCK zwiększa ci szanse na rare dropa

Dołączam się do tematu, bo mam kilka pytań związanych z głównym wątkiem.

Jeżeli chodzi o gear, to raczej kupować wszystko w marketplace czy zdobywać go w jakikolwiek inny sposób? Tu - http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/63643-blader-gear-guide/ znalazłem jakiś guide do gearu i na większość tych przedmiotów już mnie stać, tylko pytanie czy nie będę tych pieniędzy w niedługim czasie potrzebował na cokolwiek innego?

Jeżeli wejdę w posiadanie jakichś blackstone'ów albo innych kamyków, np. takich jak ten crystal of perfection, który trochę kosztuje - kilkaset K, to raczej zostawiać je sobie/używać na gearze przeznaczonym dla mnie czy na razie sprzedawać?

Wiekoszsc gearu mozesz dostac od npc przez system amity ( rozmowy z danym npc ) i zalezy juz tylko do ciebie czy chcesz tracic energie + troche czasu na rozmowy i kupic gear za 1/3 ceny z AH lub kupujesz bezposrednio z AH jednak z duza przebitka. Pieniadze pakuje sie tutaj glownie w gear wiec raczej nie bedziesz potrzebowal na inne pierdoly. Co do sprzedawania lepiej pakowac w "siebie" poniewaz na AH jest 35 % podatek wiec lepiej zuzyc na wlasne potrzeby.

Dołączam się do tematu, bo mam kilka pytań związanych z głównym wątkiem.

Jeżeli chodzi o gear, to raczej kupować wszystko w marketplace czy zdobywać go w jakikolwiek inny sposób? Tu - http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/63643-blader-gear-guide/ znalazłem jakiś guide do gearu i na większość tych przedmiotów już mnie stać, tylko pytanie czy nie będę tych pieniędzy w niedługim czasie potrzebował na cokolwiek innego?
Jeżeli wejdę w posiadanie jakichś blackstone'ów albo innych kamyków, np. takich jak ten crystal of perfection, który trochę kosztuje - kilkaset K, to raczej zostawiać je sobie/używać na gearze przeznaczonym dla mnie czy na razie sprzedawać?

Itemy na markecie są 50-100k droższe niż u kupca. (Nie licząc grunila i paru elementów). Więcej czasu zajmie ci nabijanie amity i latanie po świecie, niż zarobienie tej różnicy. Imo jeśli coś jest, to śmiało kupuj.

Blackstony wszystkie zostawiasz. Po tym podatku dostajesz za nie grosze, a i tak będziesz potrzebował ich setkami w end game.

Kryształki możesz sprzedawać, ale lepiej zostawić sobie. Zazwyczaj każda klasa będzie potrzebowała gemów: 100hp + udźwig, 2 att speed/cast speed, 2 crit, resisty na grapple/knockdown. Zostawiaj sobie te, które będziesz chciał używać. Bardziej boli wydanie 1,8m na kryształek, niż wyjęcie kolejnego ze storage.

Ok, dzięki ;) A co do łowienia ryb - czasami na afk-łowieniu zdarza się, że widzę po prostu jak postać sama coś łapie. Na czacie pojawiają się nawet komunikaty o tym, że coś zostało złapane, ale niestety nic nie trafia mi do ekwipunku. To jest jakiś błąd czy tak ma być?

1. Ogólnie to musisz wiedzieć na czym ci zależy - czy chcesz mieć 50+ lvl i robić już engame czy może wolisz na spokojnie odkrywać grę i zdobywać energię + contribution. Jak np widzę u moich znajomych 52 lvl + i to że mają 60 contribution to mnie na śmiech zbiera(ja mam 170~). Ja wyznaję zasadę że wpadam na lokację i robię po kolei wszystkie Questy - no chyba że są to jakieś długie Q produkcyjne to te w większości olewam - by później do nich wrócić.

Poza tym mam teraz ciekawą opcję bo wbiłem Warriorem 50 lvl, a teraz zmieniłem postać na Blader/Musa i te questy to są 2 kliknięcia tzn wzięcie i oddanie od razu :)

Podsumowując: branie Questów na mobki, które lejesz expiąc jest dobrym pomysłem :)

2 Sprzęt jest dosyć łatwy do zdobycia - mówimy tutaj o takim, z którym nie wstyd biegać czyli w przypadku Blader/Musa - Yuria /Grunil x2 / Taritas x2 nawet safe enchant

Później powolne upgrade. Gdzieś wyczytałem że dobrą opcją jest wbicie samemu broni na +10 / tak samo armora i następnie sprzedanie go i kupienie +15 ... no chyba że masz kupę szczęścia :)

3 Co do zarabiania to robię to tak - na AFK rybki a podczas XP wybieram spoty gdzie mobki ładnie dropią plus rzucają jakies itemki które można wymienić na srebro.

Tym samym nie polegam do końca na tych internetowych poradnikach - bo może i fakt wykoksasz się szybko ale hajs nie będzie się zgadzał.

Do tego oczywiście moi niewolnicy pracują pełną parą - kopalnie/farmy + masowa produkcja wędek.

4 Build dokleje jak do domu wrócę bo mam fajny znaleziony ale teraz nie potrafię go odgrzebać :)

Ok, dzięki  A co do łowienia ryb - czasami na afk-łowieniu zdarza się, że widzę po prostu jak postać sama coś łapie. Na czacie pojawiają się nawet komunikaty o tym, że coś zostało złapane, ale niestety nic nie trafia mi do ekwipunku. To jest jakiś błąd czy tak ma być?

Masz zaznaczone żeby wywalało ci śmieci? Może o to chodzi - na AFK powinny ci rybki lądować w plecaku :)

Teraz czas na moja opinię, mam chwilę czasu.

1.Jeżeli jesteś typem osoby progresującej i liczy się dla ciebie aby szybko się wybić na servie, i radzić sobie na PvP. Do 18Lv. robisz Qesty, i lecisz grind( hardcorowo ), z qestów robisz następnie tylko daily od duszka i qesty po uniq przemioty.

Jeżeli jesteś typem casuala masz tylko trochę czasu na gre, lecisz powolutku qesty, bawisz sie w zbieractwo. Ale spodziewaj się wpierdzielu na wyższych spotach.

2. Kamyczki zbieraj od samego początku, określ czego potrzebujesz i na 50lv zacznij robić secik. Nie kupuj z AH nic po za biżu, szkoda pieniędzy na naszej wersji tak łatwo ulepsza się EQ że to śmiech. Do +10 na lajcie , potem jeżeli masz mało pieniędzy an robienie fail staków , jedziesz FORCEM. Liczę zrobisz szybko +15 bez tego lipa będzie na end gamie, i bizu in pri.

3. Niestety z craftu mało pieniędzy się zarabia. Największą pulę kasy zgarniasz za grindu, potem opłaca się robić alchemię/procesing i na AFK łowić.

4.End Gam build jest jeden tutaj nie ma jakiś wymyślnych wyborów skilli. Na 55lv czyli na dzień dzisiejszy soft capie , większość skilli wykupionych już bd miał. Tym bardziej jeżeli ładnie grindować bd oraz zrobisz qesty pod skill pointy (tylko i wyłącznie, poboczne olej).

Kolejna kwestia to ogarnięcie combosów, ale tego już sam musisz się nauczyć kancelacja animacji itd. + makro

Masz zaznaczone żeby wywalało ci śmieci? Może o to chodzi - na AFK powinny ci rybki lądować w plecaku 

Jak mam zaznaczone i nie mam jest to samo. Teraz przed chwilą nawet miałem taką sytuację. Patrzyłem po prostu na afku jak postać łapała i pojawił się komunikat:

COwf3m2.png

Jak widać coś zostało złapane, ale nic nie trafiło do ekwipunku. Chyba, że ta ryba to jest jakiś trash totalny, ale tak jak inne jej cena waha się w okolicach 1k.

#edit, chwilę później to samo stało się z Blugilem.

Jak mam zaznaczone i nie mam jest to samo. Teraz przed chwilą nawet miałem taką sytuację. Patrzyłem po prostu na afku jak postać łapała i pojawił się komunikat:

Jak widać coś zostało złapane, ale nic nie trafiło do ekwipunku. Chyba, że ta ryba to jest jakiś trash totalny, ale tak jak inne jej cena waha się w okolicach 1k.

#edit, chwilę później to samo stało się z Blugilem. 

Ok - znalazłem podobny problem - http://forum.blackdesertonline.com/index.php?/topic/15924-afk-fishing-issues-no-fish/

Okazuje się że jak masz wędkę bliską rozwalenia to potrafi dojść do buga i postać łowi chodź nic nie ląduje w inv.

Może też tak być że słaba jakość ryb i też je wywala jak masz zaznaczoną opcję z wywalaniem smieci

Sprawdź ten temat - jak nie pomoże to support ticket ---- i będziesz czekał miesiąc na odpowiedź :(

Mam pytanie. Posiadam Grunil Helmet + 1 oraz Grunil Gloves +3 +1 Luck. Według bonus set powinienem dostać +5 AP, ale tego nie dostaje :P wiecie dla czego? Czy poziom przedmiotów musi być ten sam?

Mam pytanie. Posiadam Grunil Helmet + 1 oraz Grunil Gloves +3 +1 Luck. Według bonus set powinienem dostać +5 AP, ale tego nie dostaje  wiecie dla czego? Czy poziom przedmiotów musi być ten sam?

Przy Grunil set (PONOĆ!) AP to ukryta statystyka , w praktyce dodana lecz nie widoczna w statach postaci -- z tego co czytałem ale jeśli ktoś ma wiedzę niech mnie poprawi

Dzięki za odpowiedz, mam chociaż jakiś pogląd teraz :P Jest ktos w stanie jeszcze potwierdzić?

Ukryta statystyka, tak jak w przypadku gemów, żarcia i buffów.