Jak najbardziej bym był za , ja osobiście nie byłem gdyż jestem rocznik 92 aczkolwiek gdyby była przywrócona z wielką chęcią bym przystąpił , hmm te osoby w wieku 15/16 lat chcące iść do Wojska jakie mają o nim pojęcie naoglądały się Rambo i sądzą że dadzą im do ręki karabin / pistolet i będą biegali i strzelali ? Wojsko to DYSCYPLINA / ODPOWIEDZIALNOŚĆ a nie zabawa
Przywrócenie obowiązkowej służby wojskowej
@blaumro
Spójrz na to z innej strony - znam wiele osób, które skończyły liceum i nie wiedziały co ze sobą robić. Studia olali po 1 semestrze. Podłapywali jakieś roboty, z których rezygnowali po kilku miesiącach. W końcu z totalnego braku możliwości poszli do woja. 99% z nich gdyby wiedziało jak wygląda wojsko i co mogą osiągnąć, od razu po szkole zapisaliby się do służby. Nie jestem pewien czy to marnowanie pieniędzy, niektórym trzeba po prostu przedstawić na tacy różne możliwości, bo sami nigdy by na to nie wpadli.
W skrócie chodzi mi o to, że trzeba iskierki, aby rozpalić ogień - może tą iskierką dla wielu byłaby ZSW. Ściska mnie po prostu jak widzę nierobów w wieku 25lat, żyjących wciąż na garnuszku rodziców.
Mamy tych waszych zawodowych i co z tego? jest ich malusio i znacznie bardziej opłaca się zainwestować w ogół i gwarantuje, że po roku nie zapomnicie co jest co.
Mam znajomych po wojsku, w wojsku i przed wojskiem, i każdy jest inny i to jest oczywiste... wojsko nie zmienia człowieka tylko go układa i wychowuje.
Mam w rodzinie wojskowych i ich podziwiam za to jak się zachowują i jak żyją... my takiego czegoś nie znamy, a dla nich to normalne.
Oczywiście znajdują się wyjątki bo tak jest we wszystkim, ale nie bez powodu bywało tak, że kobieta nawet nie spojrzała na faceta, który nie był w wojsku.
Wojsko wychowuje, wychowywało i będzie wychowywać, a jak naprawdę chcemy samych zawodowych no to przepraszam... ale miną wieki za nim to będzie miało ręce i nogi, a przypomnam też, że wielu po odbyciu obowiązkowej idzie właśnie na zawodowca.
Jak we wszystkim są plusi i minusy, a mi akurat odpowiada obowiązkowa służba.
Blaumro dobrze gadasz, ale popatrz na to, że tak czy siak kasa się rozpływa i jak nie będzie obowiązkowej służby to zawodowcy tych pieniędzy nie zobaczą.
Wojsko zawsze było wychowawczym uzupełnieinem dla młodych mężczyzn i tak powinno być bo z dumu niestety nie wyciąga się co raz częściej pewnych wartości.
I za raz zobaczycie ile mniej typa,bandziorów itd lata po ulicach i grzeje ławki wieczorami po parkach.
@retr0 piszesz jakby teraz tak jakby do wojska w ogolę nie brali a biorą tylko trzeba chcieć i mieć predyspozycje...
..a tak samo do tego "W skrócie chodzi mi o to, że trzeba iskierki, aby rozpalić ogień - może tą iskierką dla wielu byłaby ZSW. Ściska mnie po prostu jak widzę nierobów w wieku 25lat, żyjących wciąż na garnuszku rodziców." - takich nierobów i tak nie zmusisz a jak coś to będzie standardzic czyli kombinowanie z zwolnieniami lekarskimi nagłymi chorobami by się wywinąć
Dodam jeszcze, że ciekawe od kiedy wygląd jest wyznacznikiem męskości, ale skoro tak, to czemu wy, "prawdziwi" "mężczyźni" nie rozbierzecie się, weźmiecie kija w łapę i nie będziecie biegać jak prawdziwi neandertalczycy, w końcu w tamtych czasach nie było "pedalstwa", więc tak chyba wygląda prawdziwy mężczyzna?
Jeśli to prawda że Rząd chcę przywrócić obowiązkowe odbycie w wojsku to wiem dla czego..., taki ktoś kto ma słabą psychikę jak zacznie odbywać to wojsko albo się załamie psychicznie i będzie maltretowany przez kolegów z wojska jak w więzieniu i taki ktoś prędzej popełni samobójstwo lub pójdzie do wariatkowa a co za tym idzie?, mniejszy procent bezrobocia .
Jeśli uważacie że z miękkiego mężczyzny wojsko zrobi z niego prawdziwego mężczyzne, to się grubo mylicie homofoby, prędzej jego psychika się zniszczy niż ztwardnieje, Ja jestem hetero i ubieram się w rurki (czarne) lub jeansy niebieskie też rurki, T-shirt'y mam czarne też jak i bluzy z kapturem i kurtki i wcale nie jestem gejem tylko dla tego że ubieram się w spodnie typu rurki buhahaha... wy na prawdę macie jakiś poważny ból d*py z tym
Edit: retr0 mam pytanie na jakim kanale widziałeś że wojsko ma być obowiązkowe?.
I nie jestem za tym by było wprowadzane obowiązkowe wojsko..., na cho***e wydawać kasę na śmierć i uczyć ludzi jak wykonywać tą śmierć, lepiej by się Rząd zabrał za pomoc w bezrobociu a nie myślał o likwidowaniu swojego kraju... bo im to na rękę będzie, albo zaczeli pomagać biednym ludziom i zchorowanym zamiast na wojenki wydawać kasę i bronie...
A jak Rząd chcę mniejszego bezrobocia to niech da wreszcie żeby cały kraj mógł kupować sobie bronie jak w USA... i wszyscy będą happy dresiarze powybijają "homosiów w rurkach" a "Homosie w rurkach" wszystkich którzy ich nienawidzą ^^

@WagonKurde Ty żartujesz sobie?? Z kim, nie gadam jest ogromny problem, żeby dostać się do wojska bo jest za dużo chętnych, ludzie kombinują z wyjazdem do jakiś wiosek, żeby tylko dostać się do służby i proszą o przeniesienie do swojego miejsca zamieszkania.
zależy o czym mówisz jak masz na myśli pedalstwo... bo pedalstwo było zawsze i ku naszemu zdziwieniu było nawet tolerowane i to tylko i wyłącznie dla tego, że nikt z transparentami nie chodził i nie chciał pokazywać co to nie on. Dla mnie mogą się tam zapinać gdzie chcą, ale denerwuje mnie te pedalstwo umysłowe i na siłe pokazywanie innym jak to bardzo jesteśmy i stąpamy po ziemi.
O pewnych rzeczach po prostu się nie mówi i tyle.
Wojsko jest dobre, a o pieniądze się nie martwcie bo i tak ich w życiu nie zobaczycie.
http://www.youtube.com/watch?v=KXV8Vb95ZeA
Polecam obejrzeć całość ja to zrobiłem i jestem zadowolony.
Keyi - to chyba zależy od jednostki i regionu bo u mnie tego problemu nie ma... jak przejdziesz wstępne egzaminy to wchodzisz.
@Froippi
Przestań offtopować, wyjaśniłem tę kwestię wcześniej. Obraziłeś się na cały świat za określenie "rurkowcy" - zapal świeczkę na oknie i wywieś różową flagę na balkonie. Nie zapomnij o tym zatweetować i napisać nowy status na facebooku.
@Keyi
Ludzie przenoszą się do wiosek, nie po to, żeby dostać się do służby, tylko żeby ich umieścili w odpowiednim rejonie (jak mniemam - najczęściej im zależy na tym, żeby znaleźć się jak najbliżej domu).
EDIT:
@Aero
Ja nie napisałem, że wojsko ma być obowiązkowe, tylko że rząd PLANUJE przywrócenie ZSW. Od planowania do wprowadzenia czegoś bardzo daleka droga.
Latałem po programach, żeby posłuchać trochę o Ukr VS. Rosja, trafiłem na SREFAŁEN24 (chyba) i tam o tym mowili.
Wojsko zawsze było wychowawczym uzupełnieinem dla młodych męrzczyzn
,,merzczyzn''? a mnie od facetów w rurkach bez wojska bardziej bolą takie byki w pisowni
Dla mnie głupota. Każdy powinien mieć wybór czy chce iść do wojska czy nie. Tłumaczenie, że jest era "pedałów i maminsynków" to nie tłumaczenie, czemu nie wymieniłeś dresów którym przydałby się porządny wp***dol i dyscyplina zamiast zaczepiać i chlać pod sklepami? Lepiej się uwziąć na faceta w rurkach niż na kolesia co pali śmietniki, rujnuje budynki etc?
hahaha ;D ale bubel xD poprawiam! Wychowanie musi być
Każdy ma coś za uszami więc nie dziele ludzi na dresów czy rórkarzy.... ale sodomi nie lubie i tyle.
Spaczenia umysłowe i brak wychowania są na początku dziennym i przydało by się to naprostować.
Wojsko to nie zabawa i nikt nie rozkazuje siedziec w wojsku całe życie, a po prostu przesiedzieć rok i jazda w świat, czy gdzie tam sobie chcesz.
Taki męski obozik, z którego są same korzyści, a jak się komus spodoba bo nie ukrywajmy po to też jest takie coś jak obowiązkowa służba to wtedy zostaje i jest zawodowcem.
a co da wojsko takim kolesiom którzy lubią przemoc? szansa na resocjalizacje jest 25-40% w zależności od człowieka. Ja np. polazł bym do wojska to by mnie zniszczyli psychicznie, i wolał bym se skoczyć z wieżowca niż walczyć za Tuska, niech pójdą ci z rządu obowiązkowo, zobaczymy jak im będzie się to podobać. Poza tym co z tymi co pracują na utrzymanie rodziny? prawo ma ich gdzieś też idą do wojska. Nie wszyscy są wysportowani i mają tyle energii żeby zapierdzielać, tak se chwalicie to sami idźcie, a ludzie są z wyboru pedałami i maminsynkami a ni bo nie ma wojska, bardziej, bo rodzice nie byli surowi i nie wolo karać dzieciaków bo zaraz pomoc społeczna. Wojsko powinno być dobrowolne i z dużymi bonusami finansowymi w trakcie i po i emerytura dobra to by ludzie szli chętniej. Poza tym rozmawiamy tu o możliwości wojny czyli: idź se pan umrzyj, a nie idź pan se przestań być pedałem, chcecie to umierajcie, tylko, ze w przypadku naszego kraju prawie nie ma za co, chyba, że za neta
Spaczeniem umysłowym też jest nienawiść do innych orientacji/narodowości czy religii...
Drugą sprawą jest też gust. Każdy ubiera się i zachowuje jak chce, tak też lubi w łóżku co chce. Nikt nie ma prawa mówić nikomu co ma robić, bo w końcu i tak nikt za niego nie umrze i życia nie przeżyje
Byłem w wojsku ponad 8 miesięcy (CSAiU Toruń pozdrawiam) i naprawdę choć pierwszy miesiąc był ciężki to wszystko co mnie tam spotkało wspominam bardzo miło... Dla tych co niewiedzą to jak się zakończy ZSW i idzie do tzw "cywila" nie oznacza że wojsko mamy już z głowy....zostajemy przeniesieni do rezerwy z której możemy zostać wcieleni do wojska w razie np wojny.... Rozumiem tych co są przeciwko/boją sie ZSW bo dla większości to takie oderwanie od "spódnicy" mamy... W wojsku już mama rano nie przyjdzie obudzić, nie powiecie dyżurnemu że jeszcze 5 min sobie poleżycie bo macie automatycznego "piona", wojsko to szkoła życia i każdy powinien to przejść....
wolał bym se skoczyć z wieżowca niż walczyć za Tuska
Nie walczysz za Tuska tylko bronisz swoją rodzinę....
emerytura dobra to by ludzie szli chętniej
A co zła jest emerytura po wojsku?? LOL
UP nie chodzi o to, po prostu część ludzi nie jest aż tak sprawna fizycznie i psychicznie żeby dać radę w wojsku nawet przez ten rok.
Sami obliczacie statystyki? :DD jak ktoś odstaje to go niszczą, ale jak ktoś jest słaby to go hartują i jest dobrze... to nie jest piekło
Sprawność fizyczna u zdrowego człowieka jest do wyćwiczenia... pójdziesz tam robiąc jedną pompke, a wyjdziesz robiąc sto z palcem w tyłku.
Jak ktoś jest chory itd to do wojska nie idzie bo nie dostaje zgody lekarskiej i tyle.
To nie jest piekło!
@Tsubaki
" dresów którym przydałby się porządny wp***dol i dyscyplina zamiast zaczepiać i chlać pod sklepami?"
Masz rację, oczywiście zgadzam się, że takim należałaby się dyscyplina i totalne zj*banie. Ja odniosłem się jedynie do moich obserwacji - coraz częściej na ulicach/uczelni widzę kolesi w różowych szaliczkach, robiących z siebie totalnych pedałów niż dresów, którzy 'palą śmietniki'.
I tutaj mówiąc pedał - mam na myśli zupełnie coś innego niż gej.
idealny przykład:
http://www.youtube.com/watch?v=e3h6es6zh1c
UP nie chodzi o to, po prostu część ludzi nie jest aż tak sprawna fizycznie i psychicznie żeby dać radę w wojsku nawet przez ten rok.
Po to jest wojskowa komisja lekarska, żeby inwalidy nie brali do woja.
Po pierwsze zdejmijcie te durne przekonanie, że wojsko zrobi z człowieka "mężczyznę". To każdy ma sam nad sobą pracować, a jeśli ma problemy to są do tego inne instytucje. Wojsko to na pewno nie zabawa, wakacje lub szansa na "resocjalizację". To ma zupełnie inny cel. Nie powinna służba być obowiązkowa bo nie każdy sobie życzy iść na służbę, kraj nie powinien kierować co ma zrobić obywatel. Każdy powinien mieć możliwość wyboru.
Do tego koszty, w kraju mamy kryzys i biedę. Nie mamy kompletnej potrzeby by zaciągać ludzi na jakiś okres do wojska.
@retr0
Mężczyzna to nie tylko wygląd, a przede wszystkim zachowanie. Nie Tobie oceniać kto jak wygląda i co robi.
Wagon ty nie wiesz co mówisz. gdyby było jak myślsiz to dalej by istabniało pospolite ruszenie. Jednak zostało ono zastąpione zawodową armia, bo zawodowcy są zawsze lepsi.