Pytania i odpowiedzi

Zakładam taki temat, bo pytania odnośnie mechaniki/gry pojawiają się we wszystkich tematach tego działu forum - więc myślę, że taki temat może coś ułatwić.

Ja mam takie pytanie:

Mam na Wardanie/Shamanie skill "charge", czyli po prostu szarżuje na oponenta. W pvp zauważyłem (albo to moje złudzenie), że po mojej szarży przeciwnik jest chwilowo zestunowany lub zrootowany. W opisie umiejętności nie ma nic o żadnym stunie po szarży, jak to jest i czy taki stun/root przerywa castowania spella przez przeciwnika?

Charge daje ci 1sek stuna (więc mimowolnie przerywa casta ;) ). Jeszcze za czasów pre-SL była o tym wzmianka, więc widać że po prostu nie dotłumaczyli/nie dodali info.

Pytanie mam odnośnie Random Warfrontów:

1. To jest "wejście" Daily tak ? Z nagrodą jak drużyna wygra w postaci skrzynki z EQ.

2. Mając 7 takich wejść i wygrywając tego samego dnia wszystkie przez co zostanie mi 0 wejść owego dnia, to następnego dnia dostanę 1 wejście czy 7 ponownie do wykorzystania ? Odnawia się 1 dziennie czy 7 od razu ?

Przyznam, że miałem wrażenie że codziennie odnawiało mi po 7 ? Jest to możliwe ? Jakiś event ? Czy po prostu wydawało mi się :)

Odnawia się 1 dziennie ;)

A ja mam pytanie odnośnie skrzynek z warfrontów i instancji. Jeżeli zdobędę taką na lvl 40, a otworzę na 50 to na jaki level dostaną eq?

Szybkie pytanko. Ile danych jest do ściągania i ile zajmuje po instalacji?

Może ktoś powiedzieć, czy będzie nowy serwer 12 czerwca dla tych, którzy zaczynają zabawę od free2play ?

Moje kolejne pytanie dotyczy end-game, czy jest tam co robić ? Ktoś tam dobił w ogóle stąd ? Bo Rift wydaje mi się że nie zgarną zbyt wielu fanów, a przechodzenie na f2p to już podchodzi pod desperację. Dlatego też pytam o ten nowy serwer, bo bez niego to naprawdę... "na pewno wstaną na nogi..." (obie, a nawet ręce).

Tak, jest co robić. End-game oferuje wiele rajdów, których poziom trudności jest dosyć wysoki oraz instancje na poziomie heroic. Co do PvP się nie wypowiem, bo nie gram.

Jest co robić, rifty, raidy etc. Gra ma bardzo mocny end-game. Przechodzenie na f2p to nie do końca desperacja, bo od dawna chcieli przejść, ale stary zarząd o ile się dobrze orientuje, chciał p2p (jak wiemy na f2p również można sporo zarobić - LoL). A po co nowy serwer?

Napływ nowych graczy i przejsćie na model free2play, równe jest "ponownej premierze" dla RIFTa, czyli otwarcie serwerów dla "nowych" to nie głupi byłby pomysł. Fajnie by było nie biegać pomiędzy wyjadaczami, a gildie założyć z myślą, że można ją sensownie (poprzez normalny nakład czasu i pracy) utrzymać na topowej, wpływowej pozycji, a nie męczyć się z wyłapywaniem możliwie jak największej ilości tych nowych graczy- o ile tacy będą- którzy może zostaną do End-game, i wtedy coś może z nimi tworzyć.

Fajniej jest pisać historię od początku na równi z innymi, a nie wpisywać się ołówkiem między wiersze (niby jest ale ja chcę mieć nazwę gildii prawdziwym drukiem). To samo dotyczy każdego innego mmo.

Podejrzewam, że jeżeli RIFT zdobędzie przez te przejście na f2p wielu graczy, to może pomyslą o nowym serwerze.

Stary serwer ? Tanie itemki z end-game.

Transfer między serwerami jest darmowy. Podejrzewam że sporo graczy z wysokimi ppoziomami skorzysta z tej możlivości i przeniesie się na nowy serwer badź serwery. O ile takowe powstaną.

Stary serwer ? Tanie itemki z end-game.

To prawda. Z drugiej strony to nie ma znaczenia gdy zamiast tego mogę mieć coś lepszego od itemów (patrz wyżej).

Transfer między serwerami jest darmowy. Podejrzewam że sporo graczy z wysokimi ppoziomami skorzysta z tej możlivości i przeniesie się na nowy serwer badź serwery. O ile takowe powstaną.

Aha... czyli sprawa zamknięta. Dzięki :)

@up nie słuchaj CrovusCorax bo plecie głupoty, była rozmowa o serverach i jeszcze tak naprawdę nie wiadomo czy powstaną ale jeśli tak to jeden pve i drugie pvp, a przede wszystkim jak powstaną to nie będzie można przenosić na nie postaci z innych serverów. W sumie to nie wiem po co te dwa nowe servery, duża część ludzi co miała zagrać, to już zagrała albo gra, a servery oprócz Icewatch nie są tak zapełnione, żeby nie pomieścić więcej.

a przede wszystkim jak powstaną to nie będzie można przenosić na nie postaci z innych serverów

Skąd masz takie wiadomości?

Wnioskuję, iż jeżeli obecnie taka możliwość istnieje, to bardzo prawdopodobne jest, że jednak pozostanie i obejmię również nowo powstałe serwery.

O tym mówili sami twórcy na konferencji a poza tym to byłoby nie logiczne kiedy mógłbym od razu na nowy server przenieść postać 60 lvl.

Logika? Akurat jeśli chodzi o mmo to często się o niej zapomina. Twôrcy serwują nam czasami takie niedorzeczności, że głowa mała. Jeżeli będzie tak jak piszesz, masz u mnie czteropak.

Pytanko:

Czy można zmieniać miejscami elementy interfejsu?

Jakie addon-y polecacie?

Można. Esc > Edit layout :)

Ja osobiście używam tylko do liczenia dps'u : P

Jedyne ciekawe addony jakie sa to do DPS i ew. King Boss Mod (czyli odpowiednik Deadly Boss Mod z wow'a tylko mniej zaawansowany). Na 50lv+ sie przydaje.

Wejdź sobie na curse i zobacz zobacz jakie addony będą Ci odpowiadać, tam masz wszystko ładnie opisane.

1.Mógłby mi ktoś opisać mniej więcej co mnie czeka po wbiciu 50 lvl?

2. Czy w rifcie jest jakaś inna forma pvp niż Warfronty? Nie bawi mnie walka po 20 parę osób gdzie jak jest parę healerów to nie da się kompletnie nikogo zabić...